Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
kleine woonkamer met gordijnen tot de vloer en hoekbank

Heb je een kleine (vierkante) woonkamer en heb je geen idee hoe je deze ruimte praktisch maar ook stijlvol kunt inrichten? Want misschien wil je ook wel een eetgedeelte realiseren in de woonkamer? En dan moet er ook nog eens genoeg plek over blijven voor de zithoek. Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we een 7-stappenplan zodat je meteen aan de slag kunt gaan. Daarnaast delen we ook nog tips voor het inrichten van een kleine woonkamer met open keuken.

We gaan in dit artikel in op de volgende zeven stappen:

Stap 1. Analyseer de ruimte – Wat is de functie van je woonkamer?
Stap 2. Welke stijl, kleuren en materialen kies je?
Stap 3. Eetgedeelte in een kleine woonkamer: waar komt de eettafel?
Stap 4. Werk verticaal in een kleine woonkamer
Stap 5. Welke meubels kies je bij het inrichten van een kleine woonkamer?
Stap 6. Welke verlichting in een kleine woonkamer?
Stap 7. De finishing touch – de decoratie

Daarnaast delen we nog tips voor het inrichten van een kleine woonkamer met open keuken en tips voor het inrichten van een vierkante woonkamer.

Stap 1. Analyseer de ruimte – Wat is de functie van je woonkamer?

Probeer om te beginnen veel informatie te verzamelen over je woonkamer. Hoe klein is deze eigenlijk en hoe komt het dat de ruimte klein voelt of is? Stel jezelf om te beginnen eens de volgende vragen.

 • Hoe klein is de ruimte? Voelt de ruimte misschien vooral klein aan, maar heb je eigenlijk best wat ruimte tot je beschikking?
 • Is de ruimte donker? Komt er veel daglicht naar binnen of weinig? Dit heeft ook invloed op het kleurenpalet.
 • Hoe hoog of laag is het plafond?
 • Zijn de muren en vloeren misschien donker?
 • Hoe noodzakelijk zijn alle meubels die je in de woonkamer hebt staan? Gebruik je alles ook echt?

Wat is de functie van je woonkamer?

In je kleine woonkamer heb je uiteraard minder ruimte dan in een grote. Toch kun je ook hier verschillende activiteiten uitoefenen. Bedenk wat je nu echt wilt kunnen doen in de woonkamer. Wil je hier eten, televisie kijken, werken, of de kinderen laten spelen? Probeer verschillende hoekjes te creëren zodat je al deze functies kunt toepassen. Denk bijvoorbeeld ook aan een aparte zithoek.

Door bijvoorbeeld alleen al een vloerkleed neer te leggen heb je ineens een kinderhoek gecreëerd. Zet een bank dwars neer om de zithoek aan te geven of kies voor een aantal planten waarmee je je werkplek afbakent. Door alles een eigen plek te geven zorg je voor rust. Maak dus een slimme indeling en voeg ook activiteiten samen. Eten kan bijvoorbeeld prima op dezelfde plek als huiswerk maken en werken. In stap 3 vind je tips voor het inrichten van een eetgedeelte in een kleine woonkamer.

Stap 3. Welke kleuren, materialen, en stijlen kies je bij het inrichten van een kleine woonkamer?

Functies bepaald? Dan kun je het beste aan de slag gaan met het maken van een moodboard zodat je een duidelijk beeld krijgt van jouw favoriete stijl, kleuren en type meubels. Zorg bij het maken van je moodboard voor een samenhangend geheel door materialen te laten terugkomen op verschillende plekken. Ook qua kleuren kun je het beste kiezen voor een vast kleurenpalet. Hieronder delen we onze tips voor kleuren, materialen en stijlen voor een kleine woonkamer.

Kleuren in een kleine woonkamer

Qua kleuren kun je het beste voor lichte kleuren in de kleine woonkamer kiezen. Het liefst heb je veel natuurlijk daglicht van buiten. Dit kan worden benadrukt door het gebruik van lichte kleuren op de muren, voor de vloer en meubels. Lichte kleuren reflecteren licht namelijk, terwijl donkere kleuren het juist absorberen. Maar dit houdt niet in dat je geen flinke dosis kleur kunt toevoegen! Door middel van accessoires, decoratie en een accentmuur kun je de ruimte van jouw persoonlijkheid voorzien.

Zorg alleen wel voor een consistent kleurenpalet. Is jouw accentkleur groen? Als je de basis licht houdt, kun je bijvoorbeeld heel goed een muur of een gedeelte van een muur stijlvol groen verven. Ook grijs is een mooie en subtiele accentkleur die net wat meer pit aan de ruimte geeft.

Materialen in de kleine woonkamer

Kies voor lichte, luchtige materialen en elegante vormen in een kleine woonkamer. Dit oog namelijk een stuk ruimtelijker dan volle, robuuste vormen. Items van glas, metaal en dun hout werken bijvoorbeeld goed. Denk maar eens aan een glazen tafel. Doordat je hier doorheen kunt kijken neemt zo’n tafel nauwelijks ruimte in voor je gevoel.

Stijlen voor een kleine woonkamer

In principe kun je elke stijl doorvoeren in de kleine woonkamer. Voor de hand liggend zijn de rustige stijlen als modern, design, Scandi, maar ook de industriële stijl kan heel goed worden toegepast. Stoer en strak beton op de vloer is bijvoorbeeld erg mooi in een kleine woonkamer. Zorg er in een landelijke kleine woonkamer voor dat het geheel niet te weelderig wordt.

Stap 3. Eetgedeelte in een kleine woonkamer: waar komt de eettafel?

Wil je ook graag de eethoek realiseren in de woonkamer? Bij het inrichten van een kleine woonkamer moet je ook zeker rekening houden met het type eettafel en waar je deze plaatst.

 • Een ronde eettafel neemt minder ruimte in dan een rechthoekige of vierkante. Deze plaats je een stukje van de muur zodat je de ruimte luchtig houdt.
 • Een uitschuifbare eettafel is ook een goede optie. Deze tafel kun je wel tegen de muur aan plaatsen om ruimte te besparen.
 • Stoelen zonder armleuning, klapstoelen of een eetkamerbank. Deze kun je namelijk praktisch tegen de muur aan plaatsen.
 • Net zoals bij de rest van de inrichting: houd het vooral luchtig. Dus ga voor eetkamer meubels op hoge en dunne pootjes. Ga voor lichte kleuren, plexiglas meubels of licht hout.

Een ontwerp van onze Westwing Design Service voor een kleine woonkamer:

westwing studio ontwerp kleine kamer inrichten met open keuken
kleine kamer met open keuken inrichten

Shop deze look:

Ben je benieuwd naar de juiste hoogte voor de eettafel en stoelen? Dat lees je in onze Shopping Guide met praktische tips en voorbeelden.

Stap 4. Werk verticaal in een kleine woonkamer

Maak optimaal gebruik van de ruimte en ga de hoogte in! Door bijvoorbeeld te kiezen voor smalle, maar wel hoge kasten kun je voor veel bergruimte zorgen. Op deze manier kun je de ruimte bovendien hoger laten lijken.

Gebruik de wanden ook om voor bergruimte te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan wandkastjes voor speelgoed of servies. Je kunt de wanden ook gebruiken om de kamer ruimtelijk te maken. Door spiegels op te hangen kun je de ruimte optisch vergroten. Kies dan liever voor één grote dan voor allerlei kleine spiegels.

Hoewel je natuurlijk niet de ruimte vol kan zetten met kasten, kun je wel zorgen voor een opgeruimde look. Ruim op en kies liever niet voor veel losse spulletjes. Op die manier wordt het geheel onrustig en rommelig. Zorg voor slanke, hoge kasten waarin je veel kwijt kunt.

Stap 5. Welke meubels kies je voor het inrichten van een kleine woonkamer?

In een kleine woonkamer hoef je niet persé kleine meubels te gebruiken. Het werkt meestal juist ruimtelijker wanneer je kiest voor grotere items. Als je veel losse kleine items plaatst, krijg je een onsamenhangend geheel.

kleine woonkamer inrichten westwing studio ontwerp
 • Ga in kleine woonkamers ook voor zogenaamde ‘zwevende meubels’. Dat zijn meubels op hele dunne pootjes of meubels die aan de muur worden bevestigd zodat ze op de vloer geen ruimte innemen.
 • En ga voor lichte kleuren en slanke materialen. Denk aan lichthouten meubels of items gemaakt van plexiglas.
 • Kies ook liever voor één eyecatcher. Met te veel statement meubels kun je de ruimte een stuk kleiner doen laten aanvoelen.
 • Je kunt in een kleine woonkamer ook heel goed kiezen voor multifunctionele meubels. Hierbij kun je denken aan meubels met extra opbergruimte zoals een poef, salontafel of (slaap)bank of fauteuil.

Shop bijvoorbeeld deze multifunctionele must-haves:

Plaats ook niet alle meubels tegen de muur. Als je ervoor kiest om de eettafel tegen de muur te plaatsen dan kun je de bank beter niet tegen de muur zetten. Zo voelt de ruimte namelijk breder en ruimtelijker aan.

Stap 6. Welke verlichting in een kleine woonkamer?

Zorg voor goede verlichting. Met verschillende soorten lampen – hanglampen, tafellampen, wandlampen – zorg je voor verlichting op verschillende niveaus. Hiermee zorg je ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt. Je kunt verlichting ook gebruiken om de woonkamer optisch van de keuken te scheiden. Maar daarover later meer!

Heb je een nog donker hoekje in de woonkamer? Omdat er bijvoorbeeld geen raam is? Plaats hier dan een staande lamp, ga voor wandverlichting of style een tafellamp op een bijzettafeltje.

Verlicht je donkere hoekje met deze favorieten:

Stap 7. De finishing touch – de decoratie

Ook decoratie mag zeer zeker niet ontbreken in een kleine woonkamer. Zo voeg je namelijk een flinke dosis persoonlijkheid en sfeer aan de ruimte toe.

 • Cluster je decoratie – Hang bijvoorbeeld als wanddecoratie lijsten, kunst en lampjes bij elkaar aan de wand.
 • Benut je vensterbank! De vensterbank kan een hele handige plek zijn voor bijvoorbeeld boeken, plantjes of decoratieve items.
 • Met lange gordijnen of raamdecoratie kun je de hoogte benadrukken. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld jaloezieën waarmee je perfect het daglicht kunt regelen.
 • Heb je de ruimte optisch opgedeeld door een wandkast of boekenkast te stylen? Hierin kun je ook genoeg leuke decoratie kwijt!
 • Spiegels – Ze zijn niet alleen een decoratieve toevoeging aan je interieur, maar ze laten de ruimte ook groter lijken. Win-win dus!

Deze spiegels zijn on trend:

Uitgelicht: een kleine woonkamer met open keuken inrichten

Heb je een kleine woonkamer met open keuken? Ook dan hebben we een praktisch 4-stappenplan voor je opgesteld. Wil je graag de twee ruimtes optisch van elkaar scheiden? Met de volgende tips kun je dit realiseren:

 • Plaats een klein kastje te plaatsen tussen de bank en de eettafel als kleine afscheiding.
 • Ga voor een roomdivider. Denk aan een boekenkast, metalen wandrek of een kamerscherm van Weens vlechtwerk.
 • Of wat dacht je van een vloerkleed? Op die manier maak je onbewust duidelijk dat alles op en rondom het vloerkleed tot de woonkamer behoort, en de rest tot eetkamer behoort.
 • Verlichting – met verlichting kun je ook optisch de ruimte opdelen tussen de woon- en eetkamer. Daarover lees je meer verderop in stap 3.

In 4 stappen een kleine woonkamer met open keuken inrichten

Hierboven heb je tips kunnen lezen voor het optisch scheiden van de keuken en woonkamer. Hieronder delen we een stappenplan voor het inrichten:

1. Focus je op de hoofdmeubels

Begin met het uitzoeken en plaatsen van de grote meubels. Je bank, eettafel en stoelen zijn tenslotte de belangrijkste elementen! Items die écht niet kunnen ontbreken. Ga je je kleine woonkamer met open keuken inrichten, Bedenk dan eerst welke bank- en tafelvormen ideaal zijn voor jouw ruimte. En pas en meet of het ook daadwerkelijk geschikte meubels zijn. Plak bijvoorbeeld de afmetingen af op de grond en maak een praktische indeling. Welke compositie is het handigst? 

2. Zet de meubels op de juiste plaats

In kleine ruimtes kun je het beste groots denken. Door de ruimte te pakken, voelt het alsof die ruimte er ook echt is. Een goed voorbeeld hiervan is de eettafel. In kleine kamers kiezen mensen vaak voor vierkante of rechthoekige eettafels die ze tegen de muur zetten. Maar daardoor lijkt het al snel alsof de tafel is weggestopt in een hoekje. Daarom kun je beter voor een ronde tafel kiezen: die zet je vervolgens een stukje van de muur.

Hetzelfde geldt voor de bank: in kleine ruimtes kun je het beste voor een hoekbank kiezen. Zo maak je namelijk meteen gebruik van een hoek die anders onbenut blijft. 

3. Denk aan de verlichting

Met verlichting bereik je een heleboel! Net zoals je met een tapijt of vloerkleed een optische scheiding tussen de woonkamer en open keuken kunt maken, kun je ook verlichting inzetten. Nadat je hebt bepaald waar alle meubels komen, breekt het moment aan om daar over na te denken. Maak gebruik van hanglampen, spotjes, tafellampen en dimlichten. En zorg dat je voor elke ruimte een ander lichtplan maakt. Welke items zet je in de spotlight? Waar ligt de focus op in de woonkamer en waar in de eetkamer?

4. Maak één geheel van je open keuken en kleine woonkamer 

Voorgaande stappen richtten zich vooral op het scheiden van de woonkamer en keuken. Maar in deze laatste stap is het zaak om de twee weer een beetje met elkaar te verbinden! Dat doe je door de juiste decoratie en accessoires te stu;em waardoor je één stijl creëert. Als het goed is, heb je in de ruimte de kleuren en stoffen van de meubels al op elkaar afgestemd binnen een bepaald kleurenpalet. Woonkamer en keuken mogen natuurlijk verschillen in hun kleuren, als er maar wel overeenkomsten tussen zitten. 

Planten, schilderijen en bijzettafeltjes maken de boel vervolgens extra gezellig. Je zorgt voor eenheid en verbinding door een schilderij niet in het midden van de woonkamermuur te hangen, maar juist op de grens tussen de woonkamer en keuken. Hetzelfde geldt voor planten. Wees daarbij vooral niet bang om planten in de keuken te plaatsen: ze maken die plek juist extra gezellig en huiselijk! Goed om over na te denken als je je kleine woonkamer met open keuken gaat inrichten. 

Inspiratie: voorbeelden van onze Westwing Design Service voor het inrichten van een kleine woonkamer met open keuken

Onze interieur designers van de Westwing Design Service denken graag met je mee bij het inrichten van je kleine woonkamer. Hieronder vind je twee voorbeelden van projecten die ze uitgevoerd hebben.

Project 1: een kleine woonkamer met open keuken in twee verschillende stijlen

Hieronder zie je een voorbeeld van een klein appartement in een studentenhuis met open keuken. Te beginnen met de afbeeldingen van hoe het appartement eruitzag vóór het moment dat onze interieur designers ermee aan de slag gingen.

Afbeeldingen voor:

Afbeeldingen na:

Hieronder vind je afbeeldingen van het kleine appartement na de re-stylingen van onze Westwing Design Service. Het zelfde appartement is twee keer ingericht in verschillende stijlen: de glam stijl en de minimalistische stijl.

Kleine woonkamer met open keuken in de glam stijl:

Kleine woonkamer met open keuken in de minimalistische stijl:

Project 2: een klein appartement met open keuken

In dit project laat de Westwing Design Service een voorbeeld zien van een kleine woonkamer met open keuken in een klein appartement. De gekozen stijl is modern, strak en eenvoudig met een vleugje marmer. Te beginnen met de afbeeldingen van hoe het appartement eruit zag vóór het moment dat onze stylisten ermee aan de slag gingen.

Afbeeldingen voor:

Afbeeldingen na:

Onze Westwing Design Service ging aan de slag met deze mooie ruimte en maakte de volgende 3D interieurontwerpen voor de woonkamer en de keuken in het appartement waarvan de afbeeldingen hierboven te zien zijn.

Een (kleine) vierkante woonkamer inrichten: 4x tips

Ook een vierkante woonkamer kun je sfeervol en praktisch inrichten. Hoe je dit precies aanpakt lees je hieronder. Daarnaast delen we ook nog veschillende ontwerpen van onze Westwing Design Service zodat je genoeg inspiratie hebt om zelf aan de slag te kunnen gaan.

Tip 1. Deel de ruimte op

Een vierkante woonkamer kun je ideaal opdelen per functie. Denk aan een hoek voor een werkplek, of juist een eethoek, aan de andere kant realiseer je bijvoorbeeld de zithoek. Als je een hoek overhebt dan kun je hier bijvoorbeeld ook eenvoudig een dressoir of wandrek plaatsen voor extra opbergruimte. Belangrijk is dat je de ruimte zo indeelt dat er balans ontstaat (dus geen lege hoekjes).

Tip 2. Gebruik een roomdivider of boekenkast op de ruimte optisch op te delen

Vind je de woonkamer zo erg ruim aanvoelen? Met een roomdivider of boekenkast deel je de ruimte optisch op en creëer je eenvoudig gezellig hoekjes.

Tip 3. Zorg voor voldoende verlichting

Met verlichting kun je ook eenvoudig de ruimte optisch opdelen. Denk aan een hanglamp boven de eettafel, een mooie staande lamp in de zithoek en een tafellamp op bureau. Heb je nog een donker hoekje in de kamer? Dan kun je ook kiezen voor een mooie wandlamp om een extra lichtpuntje in huis te halen zoals je in het ontwerp hieronder goed kunt zien.

Tip 4. Kies voor multifunctionele, organische meubels

Om de rechte lijnen in je vierkante woonkamer te doorbreken, kun je het beste mixen & matchen met verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan een ronde bank in combinatie met een rechthoekige salontafel en een organisch vloerkleed.

Is je vierkante woonkamer aan de kleine kant? Dan zijn multifunctionele meubels ideaal. Denk aan een salontafel met opbergruimte. Of een slaapbank, poef met opbergruimte of wandplanken die je tevens kunt gebruiken om deco op te stylen.

Inspiratie, shoppen & interieuradvies bij Westwing

Haal het meeste uit je kleine woonkamer door te kiezen voor lichte kleuren, multifunctionele meubels en door verticaal te werken.

Kun je na het lezen van dit artikel nog wat hulp gebruiken met de inrichting? Onze interieur designers van de Westwing Design Service kijken graag met je mee.