Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
kinderhoek in woonkamer met vloerkleed en opbergmogelijkheden

Rondslingerend speelgoed, knuffels en allerlei boekjes verspreid door het hele huis. Het klinkt je misschien wel bekend in de oren. Dit is dan ook de reden dat veel ouders kiezen voor een kamer speciaal voor hun kids, zodat ze daar hun eigen spulletjes hebben staan én kunnen opruimen. Heb je geen aparte ruimte beschikbaar voor een speelkamer? Dan is een kinderhoek in de woonkamer dé perfecte oplossing. Of je nu een grote woonkamer of een kleine hebt. In dit artikel geven onze interieurexperts je tips en inspiratie om de kinderhoek in de woonkamer praktisch, gezellig én stijlvol kunt inrichten.

Waar moet je aan denken bij het inrichten van een kinderhoek?

Heel belangrijk is dat de kinderhoek past bij de stijl van je woonkamer, zodat de ruimte als het ware blendt met de rest van je interieur. Daarnaast is het belangrijk dat dit hoekje goed opgeruimd kan worden. Het voordeel van het creëren van een kinderhoek, is dat duidelijk wordt waar de spullen van de kinderen een plek krijgen en waar jullie als volwassenen bewegen.

Ook is het belangrijk om te bepalen waar de kinderhoek voor gaat dienen: wordt het een speelhoek, een ruimte waar het kind rustig huiswerk kan maken of een hoekje waar de kids gewoon heerlijk kunnen zitten. In de volgende paragraaf lees je hier meer over.

Wil je er een échte speelhoek van maken voor de kids? Lees dan eens ons artikel over dit onderwerp en ontdek de leukste ideeën en tips.

Wat zijn de elementen voor een kinderhoek in de woonkamer?

Afhankelijk van de wensen en hobby’s van je kind kun je zelf kiezen welke onderdelen je toepast in de kinderhoek.

  • Een tafel met stoeltjes om aan te knutselen, tekenen, spelletjes te doen of huiswerk te maken.
  • Een speelkleed om op te spelen.
  • Opbergmanden voor het eenvoudig opbergen van speelgoed, knuffels en meer.
  • Een plekje om te luieren is ook erg leuk. Denk aan een vloerkleed met een paar zachte kussens, een klein bankje vol plaids of een zitzak.
  • Ringen of een schommel en een turnmat.
  • Een wand met schoolbordverf of een schoolbord.
  • Tipi of andere tent.
  • Kinderkeukentje.

Functie bepaald? Dan gaan we nu door met de inrichting!’

5 praktische tips voor het inrichten van de kinderhoek in je woonkamer

Hieronder geven we je 5 praktische tips voor de inrichting. Verderop in het artikel vind je inspiratie voor de styling.

1. Creëer een aparte ruimte

Een kinderhoek in de woonkamer hoeft niet persé een grote ruimte in beslag te nemen. Een klein hoekje is voldoende. Je kindje(s) kunnen hier een plekje hebben om te spelen en zitten. Heb je bijvoorbeeld een trap in de woonkamer? Hier kun je ook een kinderhoek onder maken.

2. Geef de grenzen aan

Voor een kind is het niet alleen symbolisch fijn om te weten wat de grenzen zijn. In een kinderhoek is het heel goed om aan de kleintjes uit te leggen waar hun hoekje begint en eindigt. Baken de kinderhoek dus af, zonder er echt een deur neer te zetten. Dat kan met behulp van een vloerkleed, room divider of lage kast.

3. Een praktische kinderhoek in de woonkamer

Wordt je kinderhoek een speelhoek? Dan kan er natuurlijk geknoeid worden. Daarom kun je het beste kiezen voor praktische oplossingen en materialen die eenvoudig gereinigd kunnen worden. Zorg voor een muur die je bijvoorbeeld eenvoudig kunt reinigen en leg een vloerkleed neer dat eenvoudig gereinigd kan worden.

De spullen die er staan moeten bovendien tegen een stootje kunnen. Kies dus voor duurzame, sterke materialen. Dan kunnen de kleintjes lekker hun gang gaan zonder dat jij je constant zorgen hoeft te maken.

4. Zorg voor eenheid

De kinderhoek is een plek die je speciaal inricht voor de kleintjes. Het is verstandig om deze speelhoek niet compleet contrasterend met de rest van het interieur in te richten. Zorg dat de kinderhoek energie uitstraalt, maar ook rust. Creëer eenheid met de rest van de woonkamer door in de kinderhoek dezelfde kleuren en materialen terug te laten komen. bijvoorbeeld door een kleurenthema te kiezen. Hiermee voorkom je dat de kinderhoek een chaos wordt. Wel kun je ervoor kiezen om leuke wanddecoratie in de kinderhoek te stylen. Wat dacht je van leuke muurstickers, lampionnetjes of gekleurde vlaggetjes?

Is je woonkamer groen of grijs? Laat deze woonkamer kleuren dan ook terugkomen in de kinderhoek. Ook kun je goed kiezen voor een overeenkomstige stijl. Een moderne, Scandi, design, landelijke of industriële woonkamer? Voer die stijl door in de kinderhoek.

5. Voldoende bergruimte is onmisbaar

Speelgoed, knutselgerei, knuffels; de kinderhoek is een plek die vraagt om veel bergruimte. Kies voor veel manden, kisten en opbergdozen waarin je de spullen eenvoudig en netjes kunt wegwerken. Dat heb je het geheel snel opgeruimd na een middag spelen. Met leuke opbergers leer je de kinderen ook om zelf op te ruimen.

Tip! Zorg voor sfeer door leuke lampen, wanddecoratie en andere woonkamer decoratie te kiezen voor de kinderhoek. Ook kun je hier heel goed een mooie plant kwijt.

Kleuren voor de kinderhoek in de woonkamer

Het beste kun je in de kinderhoek kiezen voor kleuren die passen bij de rest van het interieur. Door een bepaald kleurenthema te kiezen dat mooi is afgestemd op de andere kleuren en materialen voorkom je dat het geheel uit balans of te druk wordt. Gebruik bovendien maximaal 2 of 3 verschillende kleuren. Hiervan kun je wel verschillende kleurschakeringen gebruiken.

Maak het niet te bont. Speelgoed en kinderspullen zijn vaak al kleurrijk genoeg. Als je de basis dus enigszins rustig houdt, zal het geheel harmonieus ogen.

Inspiratie voor een kinderhoek in de woonkamer

Hierboven heb je praktische tips kunnen lezen voor de inrichting. Hieronder geven we je nog wat inspiratie zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Kinderhoek in een Scandi woonkamer

De kinderhoek past perfect in deze Scandinavische woonkamer. Er is voldoende zitruimte gecreëerd met opbergruimte onder- en naast het bureau. Daarnaast vind je nog opbergmanden en leuke vlaggetjes die de kinderhoek net dat beetje extra sfeer geven.

Kinderhoek in een boho woonkamer

Is jouw huis helemaal in natuurlijke sferen ingericht? Ga dan ook voor deze stijl in de kinderhoek. In de woonkamer hieronder zie je een tentje voor de kids met een opbergmand voor het speelgoed. Daarnaast staat er nog een dressoir in zandkleuren met een poppenhuis passend bij de rest van de decoratieve items.

Een kinderhoek om te zitten

In de woonkamer hieronder zie je een hoekje speciaal voor de kids waar ze kunnen zitten en kletsen. Het schapenvachtje voegt net dat beetje extra gezelligheid toe.

Een kinderhoek om te knutselen

In deze kinderhoek vind je voldoende opbergruimte door de kast en de opbergmand die ernaast geplaatst is. Daarnaast zorgt het vloerkleed voor een afbakening van de speelhoek. Pak de pennen en stiften er maar bij!

Een kinderhoek om bij weg te dromen

De kinderhoek hieronder straalt een en al knusheid uit en de plant geeft net dat beetje extra warmte en gezelligheid aan de hoek. De kast biedt voldoende opbergmogelijkheden en de lage fauteuil nodigt uit voor heerlijke relax-momentjes.

Een speelhoek met voldoende opbergruimte

Voor de kinderhoek hieronder is gekozen om er een echte speelruimte van te maken. De houten kast met opbergdozen biedt genoeg ruimte om al het speelgoed netjes weg te werken. Daarnaast zorgen de schilderijtjes voor leuke sfeer in deze op-en-top gezellige hoek.

Als je de woonkamer gaat inrichten denk je wellicht niet direct aan de kinderhoek. Toch is een kinderhoek ideaal als je in een huis woont met kinderen. Zo hebben zij een eigen plekje en struikel jij niet constant over het speelgoed. Bovendien baken je hier het speelgedeelte en het woongedeelte mee af. Laat de kinderen meedenken over welke activiteiten ze willen doen in de kinderhoek.

Weet jij al waar de kinderhoek komt? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale om kindermeubels, roomdividers, vloerkleden en nog meer te shoppen met kortingen tot 70%!