kinderhoekje in de woonkamer

Rondslingerend speelgoed, knuffels en boekjes zijn een herkenbaar probleem voor veel ouders. Als je een gezin hebt met kinderen speelgoed onvermijdelijk. Een aparte speelkamer zou dan ideaal zijn, maar veel mensen hebben niet de ruimte voor een aparte speelkamer. Dan is een kinderhoek in de woonkamer de perfecte oplossing. Of je nu een grote woonkamer of een kleine hebt, een kinderhoek creëren schept duidelijkheid. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden bij het inrichten van een kinderhoek in de woonkamer.

Hier vind je veel woonkamer inspiratie, lees je alles over de kinderhoek in de woonkamer en vind je veel inspiratie, tips en ideeën hoe je deze ruimte praktisch, gezellig én stijlvol kunt inrichten.

Voorwaarden voor een kinderhoek in de woonkamer

Een van de belangrijkste aspecten van een kinderhoek in de woonkamer, is dat het interieur hier goed past bij de rest van de meubels en het interieur. Als je de kinderhoek lostrekt van de woonkamer, dan wordt het zo’n losstaand deel in de ruimte. Het is beter om de kinderhoek in dezelfde stijl en kleuren in te richten als de rest van het interieur. Op die manier ontstaat een mooie balans.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat deze kinderhoek goed opgeruimd gehouden kan worden. Het voordeel van het creëren van een kinderhoek, is dat duidelijk wordt waar het speelgoed een plek krijgt en waar jullie als volwassenen bewegen.

Onderdelen voor een kinderhoek in de woonkamer

Afhankelijk van de wensen en hobby’s van je kind kun je zelf kiezen welke onderdelen je toepast in de kinderhoek.

  • Een tafel met stoeltjes om aan te knutselen, tekenen, spelletjes te doen of huiswerk te maken.
  • Een speelkleed om op te spelen.
  • Opbergmanden voor het eenvoudig opbergen van speelgoed, knuffels en meer.
  • Een plekje om te luieren is ook erg leuk. Denk aan een vloerkleed met een paar zachte kussens, een klein bankje vol plaids of een zitzak.
  • Ringen of een schommel en een turnmat.
  • Een wand met schoolbordverf of een schoolbord.
  • Tipi of andere tent.
  • Kinderkeukentje.

Tip: Denk bij het inrichten van een speelhoek in de woonkamer ook aan raamdecoratie en vensterbank decoratie. Deze kunnen dat knusse kinderhoekje nét wat meer sfeer en een huiselijk gevoel geven.

5 tips voor het inrichten van de kinderhoek

1. Creëer een aparte ruimte

Een speelhoek in de woonkamer hoeft niet persé een grote ruimte in beslag te nemen. Een klein hoekje is voldoende. Je kindje(s) kunnen hier een plekje hebben om te spelen en zitten. Een speelhoek in de woonkamer hoeft niet persé een grote ruimte in beslag te nemen. Een klein hoekje is voldoende. Je kindje(s) kunnen hier een plekje hebben om te spelen en zitten.

2. Geef de grenzen aan

Voor een kind is het niet alleen symbolisch fijn om te weten wat de grenzen zijn. In een kinderhoek is het heel goed om aan de kleintjes uit te leggen waar het speelgedeelte begint en eindigt. Baken de kinderhoek dus af, zonder er echt een deur neer te zetten. Dat kan met behulp van een vloerkleed of lage kast.

3. Een praktische kinderhoek in de woonkamer

In de kinderhoek wordt echt gespeeld. Ook kan er geknoeid worden. Daarom kun je het beste kiezen voor praktische oplossingen en materialen die eenvoudig gereinigd kunnen worden. Zorg voor een muur die je bijvoorbeeld eenvoudig kunt reinigen en leg een vloerkleed neer dat eenvoudig gereinigd kan worden.

De spullen die er staan moeten bovendien tegen een stootje kunnen. Kies dus voor duurzame, sterke materialen. Dan kunnen de kleintjes lekker hun gang gaan zonder dat jij je constant zorgen hoeft te maken.

4. Zorg voor eenheid

De kinderhoek is een plek die je speciaal inricht voor de kleintjes. Het is verstandig om deze speelhoek niet compleet contrasterend met de rest van het interieur in te richten. Zorg dat de kinderhoek energie uitstraalt, maar ook rust. Creëer eenheid met de rest van de woonkamer door in de kinderhoek dezelfde kleuren en materialen terug te laten komen. bijvoorbeeld door een kleurenthema te kiezen. Hiermee voorkom je dat de kinderhoek een chaos wordt.

Is je woonkamer groen of grijs? Laat deze woonkamer kleuren dan ook teugkomen in de kinderhoek. Ook kun je goed kiezen voor een overeenkomstige stijl. Een moderne, Scandi, design, landelijke of industriële woonkamer? Voer die stijl door in de kinderhoek.

5. Voldoende bergruimte is onmisbaar

Speelgoed, knutselgerei, knuffels; de kinderhoek is een plek die vraagt om veel bergruimte. Kies voor veel manden, kisten en opbergdozen waarin je de spullen eenvoudig en netjes kunt wegwerken. Dat heb je het geheel snel opgeruimd na een middag spelen. Met leuke opbergers leer je de kinderen ook om zelf op te ruimen.

Tip: Zorg voor sfeer door leuke lampen, wanddecoratie en andere decoratie te kiezen voor de kinderhoek. Ook kun je hier heel goed een mooie plant kwijt.

Kleuren voor de kinderhoek in de woonkamer

Het beste kun je in de kinderhoek kiezen voor kleuren die passen bij de rest van het interieur. Door een bepaald kleurenthema te kiezen dat mooi is afgestemd op de andere kleuren en materialen voorkom je dat het geheel uit balans of te druk wordt. Gebruik bovendien maximaal 2 of 3 verschillende kleuren. Hiervan kun je wel verschillende kleurschakeringen gebruiken.

Maak het niet te bont. Speelgoed en kinderspullen zijn vaak al kleurrijk genoeg. Als je de basis dus enigszins rustig houdt, zal het geheel harmonieus ogen.

Als je de woonkamer gaat inrichten denk je wellicht niet direct aan de kinderhoek. Toch is een kinderhoek ideaal als je in een huis woont met kinderen. Zo hebben zij een eigen plekje en struikel jij niet constant over het speelgoed. Bovendien baken je hier het speelgedeelte en het woongedeelte mee af. Laat de kinderen meedenken over welke activiteiten ze willen doen in de kinderhoek.

Bij Westwing vind je alles voor een stijlvol interieur. Van meubels en accessoires tot decoratie en textiel. Meld je aan, laat je inspireren en shop alles voor de kinderhoek bij Westwing!