Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
kinderen bergen speelgoed op in kinderkamer in poef met opbergruimte

Struikel je iedere dag weer over rondslingerende blokken, potloden, poppen en autootjes? Met de tips in dit artikel wordt dit verleden tijd. We delen 15 ideeën voor het opbergen van speelgoed in verschillende ruimtes in huis: van de kinder-, bad- tot woonkamer.

Belangrijk bij het opbergen van speelgoed is om ervoor te zorgen dat elk item een eigen plekje, bakje of opbergmand krijgt. Zo kunnen je kids het makkelijk pakken én opbergen. Zo is het voor jou én voor de kinderen duidelijk wat waar hoort en wordt opruimen ineens leuk!


15 tips voor het opbergen van speelgoed in huis

Hieronder delen we alvast onze 15 ideeën voor het opbergen van speelgoed:

 • 4 ideeën voor het opbergen van speelgoed in de woonkamer
  • Speelgoedkist
  • Manden
  • Kasten
  • Multifunctioneel meubilair
 • 9 ideeën voor het opbergen van speelgoed in de slaap- of kinderkamer
  • Manden & dozen
  • Speelkleed en opbergzak in één
  • Klapkratten
  • Speelgoedkist op wielen
  • Magneetstrips
  • Wandplanken
  • Speelgoedkast
  • Bed met lades (of dozen onder het bed)
  • Bank met opbergruimte
 • 2 ideeën voor het opbergen van speelgoed in de badkamer
  • Wandplanken
  • Manden

1. Speelgoed opbergen in de woonkamer met een speelgoedkist

Zet een grote speelgoedkist neer in de woonkamer. Daar kunnen de blokken en de houten trein in. Ga voor een kist die ook voor je kids makkelijk te openen is, anders kun je natuurlijk niet op opruimhulp rekenen.

Ontdek deze handige kisten waar ook de kinderen makkelijk bij kunnen:

2. Manden onder de kindertafel

Staat er een kindertafeltje in de woonkamer? Ideaal! Daar onder kun je namelijk vaak perfect nog wat opbergmanden kwijt! Hierin kun je het speelgoed opbergen, het liefst in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld één mand voor de poppen en poppenkleren, één voor de LEGO en één voor de dino’s en andere beesten.

Naast manden kun je ook gebruik maken van opbergdozen. Je kunt ook handige opbergers shoppen met verschillende compartimenten. Zo kun je het speelgoed overzichtelijk opbergen!

Ontdek deze handige opbergers:

3. Knutselspullen opruimen in de kast in de woonkamer

Kleine frutsels zoals knutselspullen, potloden, papier, spelletjes en puzzels worden over het algemeen in de woonkamer gebruikt, dus het is ook logisch om dit in de woonkamer op te bergen. Wil je dit zo veel mogelijk uit het zicht bewaren, berg het dan in mandjes en dozen op en bewaar dit achter kastdeuren of in lades.

4. Multifunctioneel meubilair voor het opbergen van speelgoed in de woonkamer

Met een speelhoek in de woonkamer is multifunctioneel meubilair een must-have. Denk aan poefs of banken met opbergruimte. Hier kun je namelijk ook nog wat speelgoed in kwijt.

Maar ook in een boekenkast, die je bijvoorbeeld ook als roomdivider gebruikt, kun je flink wat speelgoed in kwijt.

Onze favoriete multifunctionele highlights:5. Manden en dozen voor het opbergen van speelgoed in de kinderslaapkamer

Ook in de kinderslaapkamers is dit dé oplossing voor het opruimen van speelgoed. Van manden en dozen kun je dus nooit genoeg hebben. Ga voor een mand met een leuk design zodat het ook als decoratief item dient!

Met deze manden wordt het opruimen van speelgoed ineens wel heel erg leuk:

6. Spelen en opruimen in één: een speelkleed met opbergzak

Een win-win! Dit kleed is ideaal om op te spelen én er zitten touwtjes aan om al het speelgoed bij elkaar te binden en op te bergen.

7. Klapkratjes voor het opbergen van speelgoed in de kinderkamer

We zien de klapkratjes steeds vaker verschijnen in onze interieurs. Je shopt ze namelijk in verschillende kleuren en kunt zo dus ideaal mixen & matchen. Je kunt er veel in kwijt, ze zijn handig op elkaar te stapelen en ze zien er nog leuk uit ook. Ideaal dus voor het mooi opbergen van speelgoed!

Mix & match er op los met deze handige klapkratjes:

8. Speelgoedkist op wieltjes voor het opbergen van speelgoed

Heb je de speelgoedkist liever niet in de woonkamer of heb je zelfs een tweede nodig? Zet de speelgoedkist dan (ook) in de kinderslaapkamer! Het fijne hiervan is dat ze in vrijwel elke stijl te verkrijgen zijn. Van klassiek tot shabby chic en van industrieel tot minimalistisch. Ook handig: een kist op wieltjes. Ideaal tijdens het opruimen én zo kan je kind de kist gemakkelijk zelf pakken.

9. Magneetstrips voor het opruimen van metalen speelgoed aan de muur

Spelen de kids veel met autootjes? Dan kun je ook een aantal magneetstrips aan de muur bevestigen om ruimte te besparen.

In plaats van magneetstrips, zou je ook voor een hangende organizer of opbergmanden voor aan de muur kunnen gaan.

10. Speelgoed opbergen aan de muur met wandplanken

Je kunt allerlei kanten op met wandplanken. Zo style je er je favoriete deco op, maar je kunt deze ook gebruiken om speelgoed op op te bergen. Shop een aantal stijlvolle manden of kratjes en houd de vloer zo vrij!

Of ga voor een wandrek met nog een extra element om spullen in op te bergen. Zo kun je de planken gebruiken om je deco op te stylen en het speelgoed kan achter gesloten deuren opgeruimd worden.

Wandplanken & -rekken voor een opgeruimd statement op de muur:

11. Een speelgoedkast in de slaapkamer

Het kan ook handig zijn om een (speelgoed)kast neer te zetten met allerlei losse manden en dozen erin. Om het zo geordend mogelijk te houden en te zorgen dat je kids het op de juist plek opbergen is het handig om er labels op te plakken met de beschrijving of een plaatje van het soort speelgoed.

12. Een bed met lades

Veel kinderbedden hebben onder hun bed ruimte voor lades waarin je bijvoorbeeld logeerspullen kunt opbergen. Uiteraard kun je deze plek ook perfect benutten om speelgoed in op te bergen.

Heb je geen bed met lades? Deze handige lades zijn geschikt voor een bed van 70 x 160:

13. Een bankje met opbergruimte in de kinderkamer

Een bankje in de kinderslaapkamer is een must-have. Het ziet er leuk uit, je kunt er samen gezellig een boekje op lezen én de meeste bankjes hebben extra opbergruimte onder het zitvlak! Een win-win dus!

Samen lezen en opbergen wordt ineens wel heel gezellig met deze bankjes:


14. Speelgoed in manden opbergen in de badkamer

Ook voor het opbergen van al het badspeelgoed kun je manden gebruiken. Zet een stijlvolle gevlochten mand (met deksel) naast het bad.

15. Speelgoed opbergen aan de muur in de badkamer

Mag het speelgoed wel in het zicht? Bevestig dan een mooie plank aan de wand.


Op naar een opgeruimd huis

Nog wat hulp nodig met het opruimen? Lees dan ook onze ultieme checklist voor het opruimen van je huis. Soms moet je daarvoor flink ruimen en ‘ontspullen’ voor je daadwerkelijk kunt opruimen. Tijd voor een grote uitmest- en opbergsessie? Wij geven je tips en vertellen je hoe je dat aanpakt! Of lees de 7 tips van opruimgoere Marie Kondo. En daarna… is het natuurlijk de kunst om te (blijven) consuminderen. Hoe je dat doet lees je hier. Vergeet natuurlijk ook niet de tuin op te ruimen. We geven je tips voor het opruimen van je schuur en het stijlvol opbergen van tuinkussens.