Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
speelhoek in woonkamer met lego

Struikel je iedere dag weer over rondslingerende blokken, potloden, poppen en autootjes? Niet heel gek. In elk huis waar kinderen wonen bevindt zich vaak veel speelgoed. Toch kun je dit probleem echt wel voorkomen. Maar voordat je je kiddo’s leert hoe en waar ze hun speelgoed zelf kunnen opruimen, moet er natuurlijk wel genoeg opbergruimte zijn! Van kasten en manden tot dozen en rekken: de interieurexperts van Westwing weten heel goed hoe je je huis opgeruimd en netjes kunt houden en delen hier de tips voor speelgoed opbergen! Van opbergmogelijkheden in de kinder- tot woonkamer!

Elk speelgoed zijn eigen plek

Als je kleine kinderen hebt, is rommel nou eenmaal een feit. Van badkamer tot keuken, overal zal je de hele dag door speelgoed terugvinden. Maar… als je zorgt voor de juiste opbergmogelijkheden is speelgoed opbergen helemaal niet zo moeilijk meer. Leer daarnaast ook de kleintjes zelf hun speelgoed opruimen. Hier leren ze veel van en jij hebt er natuurlijk ook profijt van!

Belangrijk bij het opbergen van speelgoed is: zorg dat alles zijn eigen plekje, bakje of opbergmand krijgt. Zo is het voor jou én voor de kinderen duidelijk wat waar hoort. We zetten een aantal tips per woonruimte voor je op een rijtje.

4x speelgoed opbergen in de woonkamer

Of je nu wil of niet, speelgoed in de woonkamer is simpelweg niet te voorkomen. De truc is daarom vooral om het zoveel mogelijk uit het zicht te werken, maar er tegelijk voor te zorgen dat je kids het makkelijk kunnen pakken én opbergen.

 • Speelgoedkist: zet een grote speelgoedkist neer in de woonkamer. Daar mogen de blokken en de houten trein in. Kies hierbij het liefst voor een kist die je af kunt sluiten zodat je ervoor kunt zorgen dat je er in opgeruimde status niks meer van ziet. Maar let op: kies wel voor een kist die ook voor je kids makkelijk te openen is, anders kun je natuurlijk niet op opruimhulp rekenen.
 • Manden onder de kindertafel: staat er een kindertafeltje in de woonkamer? Mooi, daar onder kun je namelijk vaak perfect nog wat opbergmanden kwijt! Hierin kun je het speelgoed opbergen, het liefst in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld één mand voor de poppen en poppenkleren, één voor de LEGO en één voor de dino’s en andere beesten.
 • Knutselspullen in de kast: kleine frutsels zoals knutselspullen, potloden, papier, spelletjes en puzzels worden over het algemeen in de woonkamer gebruikt, dus het is ook logisch om dit in de woonkamer op te bergen. Wil je dit zo veel mogelijk uit het zicht bewaren, berg het dan in mandjes en dozen op en bewaar dit achter kastdeuren of in lades.
 • Multifunctioneel meubilair: denk aan poefs of banken met opbergruimte. Hier kun je ook nog wat speelgoed in kwijt.

Shop bijvoorbeeld deze meubels met opbergruimte:

Uitgelicht: een speelhoek in de woonkamer voor de kids

Heb je geen aparte speelkamer beschikbaar? Dan kun je ook een hoek van de woonkamer omtoveren tot speelhoek voor de kinderen. Belangrijk is dat je ook hier voldoende opbergruimte creëert. Denk bijvoorbeeld aan een grote wandkast, opbergmanden, wandplanken en muurhaakjes. Hieronder laat een van onze stylisten zien hoe je zo’n speelhoekje kunt inrichten.

Een speelhoek in de woonkamer inrichten:

Meer inspiratie en een handig 5-stappenplan voor het inrichten van een speelhoek in de woonkamer vind je in ons artikel.

Voorbeeld speelhoek in woonkamer:

Shop deze look:

9x speelgoed opbergen in de slaap- of kinderkamer

Vooral wanneer kinderen iets ouder worden spelen ze graag zelfstandig of met vriend(innet)jes op hun eigen kamer. Dit betekent dat het speelgoed in hun eigen kamer ook meer en meer wordt, of misschien wel grotendeels van beneden naar boven wordt verplaatst. Daarom is het ook handig om in de kinderslaapkamer(s) voor voldoende opbergruimte te zorgen. Met een beetje geluk en hulp kunnen ze met de volgende opbergmogelijkheden makkelijk zelf hun speelgoed opruimen!

9x verschillende opbergmogelijkheden:

 1. Manden en dozen: ook in de kinderslaapkamers is dit dé oplossing voor het opruimen van speelgoed. Van manden en dozen kun je dus nooit genoeg hebben. Maar let op dat je vervolgens niet over de manden struikelt. De truc? Hang de manden aan haakjes aan de muur. Staat nog stijlvol ook! Of zet een paar mooie gevlochten of canvas manden in een leeg hoekje.
 2. Speelkleed en opbergzak in één: een van de handigste uitvindingen wat ons betreft. Dit kleed is namelijk ideaal om op te spelen én er zitten touwtjes aan om al het speelgoed bij elkaar te binden en op te bergen.
 3. Klapkratjes: hier hebben we het natuurlijk niet over die felblauwe, rode en gele boodschappenkratjes, maar over de stijlvolle klapkratjes in zachte pastelkleuren. Je kunt er veel in kwijt, ze zijn handig op elkaar stapelen en ze zien er nog leuk uit ook!
 4. Speelgoedkist op wieltjes: heb je de speelgoedkist liever niet in de woonkamer of heb je zelfs een tweede nodig? Zet de speelgoedkist dan (ook) in de kinderslaapkamer! Het leuke hiervan is dat ze in vrijwel elke stijl te verkrijgen zijn. Van klassiek tot shabby chic en van industrieel tot minimalistisch. Ook handig: een kist op wieltjes. Ideaal tijdens het opruimen én zo kan je kind de kist gemakkelijk zelf pakken.  
 5. Magneetstrip: speelt jouw mini-me veel met autootjes? Dan is het een leuk idee om magneetstrips aan de muur te bevestigen. Jeweetwel, waar je normaal gesproken keukenmessen aan ophangt. Maar in dit geval is dit perfect om metalen autootjes aan op te hangen!
 6. Wandplanken (met manden of dozen): de truc om de vloer zo veel mogelijk vrij te houden? Speelgoed opbergen op planken! Uiteraard wel in stijlvolle mandjes of dozen.
 7. Speelgoedkast: het kan ook handig zijn om een (speelgoed)kast neer te zetten met allerlei losse manden en dozen erin. Om het zo geordend mogelijk te houden en te zorgen dat je kids het op de juist plek opbergen is het handig om er labels op te plakken met de beschrijving of een plaatje van het soort speelgoed.
 8. Bed met lades: veel kinderbedden hebben onder hun bed ruimte voor lades waarin je bijvoorbeeld logeerspullen kunt opbergen. Uiteraard kun je deze plek ook perfect benutten om speelgoed in op te bergen. Ideaal om LEGO in op te bergen bijvoorbeeld!
 9. Bankje met opbergruimte: een houten bankje in de kinderslaapkamer is altijd een goed idee. Het ziet er leuk uit, je kunt er samen gezellig een boekje op lezen én de meeste bankjes hebben extra opbergruimte onder het zitvlak!

2x speelgoed opbergen in de badkamer

Ja, zélfs in de meeste badkamers zwerft er (bad)speelgoed rond. Vooral als je een bad hebt moet er altijd speelgoed mee het water in. De oplossing? Je raadt het al…

 • Mand! Zet een stijlvolle gevlochten mand naast het bad. Het liefst eentje met een deksel, om al dat plastic kleurengeweld netjes weg te werken.
 • Wandplankje: Mogen de speeltjes wel in het zicht? Bevestig dan een mooie plank aan de wand en stal hier wat favoriete speeltjes uit.

Shop bijvoorbeeld:

Samen opruimen wordt leuk!

Eigenlijk vinden maar weinig mensen opruimen leuk, dus kinderen al zeker niet. Maar kinderen vinden het vaak wel leuk om iets nieuws te leren. Of dat nu praten, lopen, lezen of opruimen is. Leer je kind daarom van jongs af aan dat opruimen belangrijk maar ook leuk is en dat speelgoed opbergen daar dus ook bij hoort. Op die manier wordt het allemaal iets vanzelfsprekender. Het is hierbij overigens slim om je kind een specifieke taak te geven. Laat hem of haar bijvoorbeeld de blokken in de blokkendoos doen. Of leg uit dat hij de knuffels in de speelgoedkast kan zetten en dat de poppen in de speelgoedkist mogen.

Als duidelijk is wat waar opgeruimd moet worden, wordt het een stuk leuker en makkelijker. Misschien zijn ze uiteindelijk zelfs wel trots dat ze al die puzzels helemaal alleen opgeruimd hebben!

Op naar een opgeruimd huis

Nog wat hulp nodig met het opruimen? Lees dan ook onze ultieme checklist voor het opruimen van je huis. Soms moet je daarvoor flink ruimen en ‘ontspullen’ voor je daadwerkelijk kunt opruimen. Tijd voor een grote uitmest- en opbergsessie? Wij geven je tips en vertellen je hoe je dat aanpakt! Of lees de 7 tips van opruimgoere Marie Kondo. En daarna… is het natuurlijk de kunst om te (blijven) consuminderen. Hoe je dat doet lees je hier. Vergeet natuurlijk ook niet de tuin op te ruimen. We geven je tips voor het opruimen van je schuur en het stijlvol opbergen van tuinkussens.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de meest stijlvolle en praktische opbergmanden. Veel shopplezier!