Moderne ruimte met zitbank in zwart en sierkussens in donkere kleuren met hanglamp in goud

Je huis is af. De meubels staan er, je kunt uitgebreid tafelen, koken, ontspannen op de bank en slapen in een comfortabel bed. Je hebt zelfs nagedacht over de decoratie en er hangen mooie items aan de wand. Maar er is meer nodig om een fijne sfeer te creëren in huis, namelijk: licht. Lampen zijn in elk huis onmisbaar. Zo ook de verlichting van de woonkamer.

Een lamp zorgt boven de eettafel voor prettig licht om bij te eten. Een lamp aan de wand zorgt voor sfeer. Een vloerlamp is een blikvanger in de zithoek en een plafondlamp in de woonkamer zorgt ervoor dat de gehele ruimte goed verlicht is. Bij Westwing hebben we heel veel opties voor jouw lichtplan. Ontdek onze tips en kies de beste verlichting voor jouw woonkamer.

Welke soort woonkamer lamp kies je?

Welke lampen je kiest voor welke ruimte hangt af van een aantal factoren. Allereerst moet de lamp passen bij je interieurstijl. Over welke lampen passen binnen diverse stijlen lees je later meer.

Ten tweede is het belangrijk om goed te bedenken wat je doel is met de lamp. Moet de lichtbron direct of indirect licht afgeven? En moet de lamp voor sfeer zorgen of moet je erbij kunnen werken of lezen?

De derde vraag die je jezelf moet stellen: welke opties moet de lamp hebben? Zoals een dimfunctie of de mogelijkheid de lamp te verstellen of draaien. Als je de juiste lampen kiest, kan je elk hoekje in stijl én functioneel verlichten.

Welke stijl speelt de hoofdrol in jouw interieur?

Kies op basis hiervan voor een klassiek, modern, glamourous, Scandi, boho, landelijk of futuristisch exemplaar. Jouw woonkamer lamp dient stijlvol te worden geïntegreerd in de bestaande look.

Wat is het doel van de lamp in de woonkamer?

Het is verstandig om een goede mix te maken van directe en indirecte lichtbronnen. Zo kiezen veel mensen voor een grote hanglamp boven de eettafel, gericht licht in de vorm van een of meerdere spots en dan nog enkele sfeermakers aan de wand en in de zithoek. Het is verstandig om vooraf een lichtplan te maken, zodat je goed weet waar een lamp moet komen en welk type lamp voor dat doel geschikt is. Zo ontstaat een goed verlicht interieur. Hieronder lees je alles over het maken van een lichtplan.

Welke opties moet de lamp in de woonkamer hebben?

Een dimfunctie kan heel sfeerbepalend zijn. Door ’s avonds het licht te dimmen, ontstaat er gelijk meer rust, knusheid en gezelligheid in de ruimte. Terwijl je op andere momenten juist maximaal wilt profiteren van het licht dat een lamp afgeeft. Niet alle lampen hebben een dimfunctie nodig, zoals het licht in je werkkamer of in de keuken. Plafondspots en de lamp boven de eettafel en zithoek zijn bij voorkeur wel dimbaar, zo bepaal je zelf de stemming.

Bedenk ook tijdens het maken van het lichtplan welke lampen je moet kunnen verstellen of draaien. Bijvoorbeeld een leeslamp. Die wil je wel kunnen richten op je boek.

Woonkamer verlichting in elke stijl

Welke stijl speelt de hoofdrol in jouw interieur? Kies een woonkamer lamp die mooi past bij de rest van je stijl óf ga voor een echte eyecatcher en zet je lamp in als decoratieve blikvanger.

Klassieke stijl

Passend bij de klassieke stijl kun je gaan voor een schemerlamp op hoge poot of een sierlijke wandlamp met een linnen kapje. Kies voor kleuren zoals zilver of goud en natuurlijke tinten als beige, bruin en gebroken wit.

Landelijke stijl

In een landelijke woonkamer passen hout en lichte tinten zoals wit en crème. Ook klassieke lampen of een (houten) kroonluchter misstaan hier niet. In elk geval moet de lamp zorgen voor gezelligheid. Boven de eettafel mag best een statementlamp komen, dit is namelijk een belangrijke ontmoetingsplek in huis. Hoe dan ook hebben landelijke lampen een natuurlijke look.

Scandi stijl

In een Scandinavische woonkamer draait alles om licht. Juist omdat onze noorderburen in de winter weinig daglicht krijgen, passen ze veel (kunst)licht toe in huis. Binnen deze stijl zien we vormen die simpel, strak, slank en luchtig zijn. Een lamp zonder poespas dus. Zoals een strakke driepoot lamp voor op de vloer naast de bank, een design hanglamp boven de eettafel en een gevlochten rotan lamp boven de zithoek.

Industriële stijl

Een industriële woonkamer is stoer en contrastrijk. Hier hoort een opvallende woonkamer lamp die past bij het plaatje. Vintage fabriekslampen, verweerde metalen hanglampen en design vloerlampen passen helemaal bij de industriële stijl. Dit soort lampen vind je, als je geluk hebt, op een rommelmarkt en anders online.

Moderne stijl

In de moderne woonkamer horen strakke lampen. Het licht is helder en wit en vooral functioneel. Kroonluchters en andere romantische lampen horen hier niet thuis. Moderne lampen zijn vaak gemaakt van glanzende materialen zoals chroom, glas of glanzend metaal.

Een lichtplan voor de woonkamer maken

Nu je weet hoe belangrijk verlichting in de woonkamer is, kan je aan de slag met het maken van het lichtplan.

In 4 stappen een lichtplan voor de woonkamer maken:

 1. Plattegrond maken

  Teken een plattegrond van je woonkamer en geef aan waar de aansluitpunten en stopcontacten zitten.

 2. Basisverlichting

  Basisverlichting zorgt ervoor dat de hele ruimte evenwichtig wordt verlicht. Hanglampen, plafondlampen en plafondspots zorgen voor een goede basisverlichting. Teken in elk geval een lichtpunt boven de zithoek en eethoek. In de keuken heb je waarschijnlijk meerdere lichtpunten nodig om de hele keuken uit te lichten.

 3. Gericht licht

  Teken op de plattegrond in waar je extra licht nodig hebt. Bijvoorbeeld bij je favoriete leesstoel, maar ook om een schilderij mooi uit te lichten. Gericht licht richt zich op een specifieke plek. Wandlampen en vloerlampen zijn hier zeer geschikt voor.

 4. Sfeerlicht

  Zoals de naam al verraadt, zorgt sfeerverlichting voor sfeer. Dit breng je aan op plekken waar alles draait om gezelligheid zoals de zithoek, maar ook bij de eettafel en het kookeiland. Sfeerverlichting is vaak warm van kleur en de lamp zelf geeft karakter aan de ruimte. Een hanglamp met semi-doorschijnende structuur zorgt voor een sfeervol licht- en schaduwspel. Tafellampen en hanglampen in de woonkamer zijn echte sfeermakers.

Westwing: vind jouw ultieme woonkamer lamp

Bij Westwing bestel je jouw woonkamer lampen makkelijk en snel online. Wij selecteren dagelijks de mooiste exemplaren van de meest geliefde merken. Je shopt deze lampen ook nog eens met hoge korting! Wat jouw smaak of stijl ook is, bij ons vind je gegarandeerd jouw ultieme woonkamer lamp.

Registreer je snel op Westwing en mis geen enkele deal voor de juiste verlichting!