beige lennon bank met een witte salontafel en zwarte hanglamp

Er zijn zoveel interieurstijlen, dat het niet altijd makkelijk is, je eigen stijl te vinden. Als je het liefst wordt omringd door rust, eenvoud en puurheid dan kun je het beste kiezen voor de strakke look van een minimalistisch interieur. Deze stijl kan altijd door de neutrale en strakke vormen. Maar hoe pas je een minimalistische interieurstijl nu toe in je eigen huis?

Kies de interieurstijl die bij jou past

Gelukkig kan iedereen zijn eigen woonstijl bepalen. Kiezen uit de bestaande woonstijlen is echter niet eenvoudig. Kies je bijvoorbeeld voor de krachtige ontwerpen van de industriële stijl, of ga je voor een speels 70’ of retro interieur? Laat je je inspireren door de wereldse Afrikaanse, Cubaanse of ethno looks? Of is een modern klassiek, weelderig Barok, oosters, 1001-nacht of Mid Century Modern interieur meer iets voor jou? En dan zijn er nog de mensen die niet kunnen kiezen. Zij gaan voor een eclectische stijl of een mix van woonstijlen.

Ben je gek op een bijzonder en opvallend interieur dan kies je voor de excentrieke stijl, Ibiza look, boho stijl, jungle look, Bauhaus stijl of Art Deco look. Staan knusheid en gezelligheid bij jou hoog in het vaandel dan kies je voor een klassiek interieur met antieke meubels, een landelijk interieur met romantische of maritieme inspiratie, een Frans interieur met shabby chic details, óf een typische cottage stijl. Wil jij gaan voor een Deens (Hygge!) of Scandi interieur of mag het van jou nog strakker en moderner met een puristisch of minimalistisch interieur? Lees dan gauw verder hoe je een minimalistisch interieur neerzet!

Minimalistisch wonen, iets voor jou?

Ben jij zo iemand die graag zo min mogelijk spullen in zijn woning heeft staan, zich enorm stoort aan heel veel verschillende soorten meubels en accessoires in een ruimte en gek wordt van een drukke ruimte en veel kleuren? Dan is de minimalistische interieurstijl echt iets voor jou. In de minimalistische stijl zien we geen overbodige spullen en is het interieur mooi, luxe en rustig. De gekozen items zijn hoogwaardig en functioneel. Lees gauw verder voor veel stylingtips voor een minimalistisch interieur.

Kenmerken van een minimalistisch interieur

Het minimalistische interieur heeft een aantal kenmerken. De drie belangrijkste zijn deze:

  • Clean
  • Strak
  • Basic

Het interieur draait om enkel meubels die praktisch, functioneel en nuttig zijn. Kies dus echt voor kwaliteit boven kwantiteit. Het resultaat is een ingetogen look die elegant en subtiel en stijlvol is.

Geschiedenis van het minimalistische interieur

De minimalistische interieurstijl legt de focus dus op functionaliteit. Deze look en dit uitgangspunt stammen ongeveer uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Troep eruit, functionele, praktische, stijlvolle meubels die eenvoudig ogen erin. Dat werd de trend.

In 10 stappen naar een minimalistisch interieur

Er zijn een aantal manieren om zelf een minimalistisch interieur te creëren. En het leuke is, dat is helemaal niet moeilijk! Een van de belangrijkste stappen vooraf, is het kritisch kijken naar alle spullen die in je huis staan. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een minimalistisch interieur, is namelijk; een minimaal aantal objecten in de ruimte.

1. Kleurgebruik in een minimalistisch interieur

Kies voor grijs, wit en zwart. Dat zijn de basiskleuren voor een minimalistisch interieur. Een minimalistisch interieur kenmerkt zich door het subtiele kleurgebruik. Ga als basis voor witte muren, een gietvloer in grijs of een white-wash houten vloer.

2. Meubels

Kies voor een selectie aan meubels. Alleen de meubels die je echt nodig hebt blijven. Elk meubel dat blijft staan heeft een duidelijke functie binnen het interieur. Bovendien zijn de meubels meestal strak, recht en modern van vorm.

3. Opruimen

Zorg dat je de mogelijkheid hebt om altijd op te ruimen. Dat betekent zorgen voor voldoende bergruimte achter gesloten deuren. Zorg ook dat de spullen die geen plek kunnen krijgen weg gaan. Alles dat niet noodzakelijk is kan weg.

4. Materialen in een minimalistisch interieur

Kies wat de materialen betreft voor beton, leer, glas, metaal en glad hout. Voor je meubels kun je denken aan een glad afgewerkte houten tafel, stoelen met een metalen onderstel en vazen van glas.  Glanzende objecten, bijvoorbeeld van glas of kunststof, kunnen licht weerkaatsen en zorgen voor een luxe look.

5. Licht

Natuurlijk licht is onmisbaar in een minimalistisch interieur. Kies indien mogelijk voor grote ramen. Daarnaast zijn subtiele, sobere lampen zeer geschikt voor een minimalistische stijl. Ingebouwde spots (bijvoorbeeld in de keuken of gang), LED-strips (bijvoorbeeld in de slaapkamer), maar ook strakke hanglampen, neutrale vloerlampen en moderne plafonnieres zijn geschikt.

6. Afwerking in een minimalistisch interieur

Zorg ervoor dat je draden, kabels en andere rommelig ogende factoren heel netjes wegwerkt. Dit is een must in een minimalistisch interieur.

7. Symmetrie

Symmetrie zorgt voor rust. Zet bijvoorbeeld rond de tafel aan beide kanten 3 dezelfde stoelen of plaats naast het bed twee dezelfde nachtkastjes.

8. Gesloten kasten

Gesloten kasten waarin spullen weggewerkt kunnen ervoor zorgen dat het geheel opgeruimd oogt. Kies voor strakke kasten zonder handgrepen voor het beste resultaat.

9. Accessoires

In principe heeft een minimalistisch interieur geen accessoires nodig. Wil je je interieur toch wat persoonlijkheid geven? Ga dan voor enkele eyecatchers. Hang bijvoorbeeld één mooi schilderij op, of zet één plateau met kandelaars op tafel. Ga je accessoires vooral niet verspreiden door het hele huis, maar groepeer ze.

10. Vaste plek

Geef al je spullen een vaste plek. Dit zorgt ervoor dat je rommeltjes eenvoudig en snel kunt wegwerken.

Interieurstijl gekozen – Hoe nu verder?

Ben je eruit en wil je je huis opnieuw inrichten? Heb je gekozen voor een luxe, design interieur of wil je minimalistisch wonen? Eigenlijk is het doorvoeren van een minimalistisch interieur niet moeilijk. Kies allereerst voor een minimaal aantal accessoires, kleuren, patronen, meubels en vormen. Ga daarnaast voor symmetrie en eenvoud en zorg er tot slot voor dat je je interieur altijd opgeruimd houdt!

Ben jij ook overtuigd van een minimalistisch interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels om jouw huis in deze stijl in te richten.