Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
donkerhouten kast met zwarte speaker

Je kunt gerust stellen dat we een haat-liefde verhouding hebben met elektronische apparaten. We zouden absoluut niet meer zonder kunnen, want ze maken het leven een stuk gemakkelijker. Maar tegelijkertijd zijn die kabels werkelijk een doorn in het oog. Buiten het feit dat het erg rommelig staat, lijken ze ook altijd hun eigen wil te hebben. Gevolg: één grote kabelbonk die je nooit meer uit de knoop krijgt. Gelukkig kun je ook gewoon je kabels wegwerken of in ieder geval netjes organiseren zodat ze nooit meer in de knoop zitten of in het zicht raken!

Draadloze apparaten

Maar voordat we je vertellen hoe je kabels kunt wegwerken, willen we toch nog even de allerhandigste optie benadrukken: draadloze apparaten! Hoewel dat uiteraard nog niet met alle apparaten mogelijk is, worden er toch al meer en meer snoerloze en oplaadbare apparaten ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan draadloze tv-ontvangers en lampen met een ingebouwde smartphone oplader!

Woonkamer

Tv-kabels wegwerken

Maar hoe je het ook wendt of keert, van die kabels zijn we voorlopig nog niet af. Vooral de tv heeft vaak ontzettend dikke kabels die een doorn in het oog kunnen zijn. Zeker nu ze platter en platter worden vallen de snoeren juist steeds meer op. Wanneer de tv in een tv-kast staat kun je de kabels meestal gemakkelijk wegwerken, maar wanneer de tv aan de muur hangt heb je eigenlijk altijd te maken met dikke kabels die onder de tv uitsteken. Maar… niet getreurd. Er bestaan simpele oplossingen om deze tv-kabels weg te werken.

Kabels wegwerken in een kabelgoot of kabelbinder

Om de dikke voedingskabel van de tv en alle andere lelijke kabels georganiseerd en minder opvallend naar het lichtnet te leiden kun je gebruikmaken van kabelgoten. Deze lopen verticaal vanaf de tv naar beneden. Op die manier zie je alleen een platte strip van aluminium of kunststof op de muur. Ook kun je kiezen voor een kabelbinder, dit is een flexibele, spiraalvormige kabelgoot waarmee je gemakkelijk kabels bij elkaar kunt binden. Iets minder strak dan de kabelgoot, maar wel makkelijk in gebruik en hoe dan ook een stuk georganiseerder dan al die losse kabels.

Tv-kabels wegwerken achter de muur

Wil je voor het allerstrakste resultaat gaan en het liefst helemaal geen kabels meer zien? Dan zal je toch echt in de muur moeten boren. Door gaten te boren achter de tv en eventueel achter de apparaten kunnen de kabels vanaf achter de muur langs naar het lichtnet geleid worden. Hoe je dit aanpakt lees je hier.

Kabels wegwerken met kabelplinten

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog wel eens te maken met kabels die door de rest van je huis lopen, zoals internetkabels en kabels van je geluidsinstallatie. Meestal worden deze via het plafond of via de vloer door de kamer geleid, om ze zo min mogelijk op te laten vallen. Maar nog netter werk je het weg met speciale kabelplinten. Deze plinten zien er vanaf de voorkant uit als gewone plinten, maar hebben een holle achterkant waar de snoeren perfact achter weggewerkt kunnen worden. Ze zijn gewoon bij de bouwmarkt te koop en bestaan er in allerlei varianten, modellen, kleuren en materialen. Grote kans dus dat je een kabelplint vindt die perfect in jouw interieur past. Overigens kun je deze kabelplinten gewoon over de bestaande plinten heen plakken, waardoor je de muur dus niet beschadigt.

Plafond

Zit het lichtpunt op het plafond op exact de juiste plek voor jouw mooie plafondlamp? Dan heb je geluk! Maar helaas lijkt het in de meeste gevallen zo te zijn dat je die lamp liever net op een andere plek wil hebben. Zo’n lichtpunt is gelukkig vrij gemakkelijk te verleggen, maar dit betekent wel dat het snoer dan dwars over je plafond heen loopt. Zonde! Ook hiervoor kun je het beste kabelgoten gebruiken die exact dezelfde kleur hebben als je plafond.

Kantoor

Computerkabels wegwerken en organiseren

Nog zo’n plek waar een chaotische wirwar aan snoeren zich ophoopt: het kantoor of de studeerkamer. En als er iets is wat slecht is voor je concentratie, dan is het wat ons betreft wel rommel. Ook hier kun je kabels netjes wegwerken of organiseren met kabelgoten en kabelbinders. Daarnaast kun je handige kabelorganizers of eventueel klemmetjes aan de rand van je tafel bevestigen. Hier kun je gemakkelijk de kabels van bijvoorbeeld je computer en printer of je usb-kabels in vastklemmen. Op die manier houd je gemakkelijk overzicht van welke kabel waarbij hoort en raken ze nooit meer in de war. 

Stekkerdozen en router verstoppen

Maar buiten al die kabels heb je ook vaak te maken met lelijke stekkerdozen en routers die veel te veel in het oog springen. Op de grond zetten is meestal geen optie, want ook dat oogt behoorlijk rommelig. De oplossing? Verstoppen! Er bestaan speciale stekkerdozen en kabeldozen waarin je deze perfect weg kunt werken. En jawel, ze zien er nog stylish verantwoord uit ook! Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag gaan met een opbergdoos, mooie schoenendoos of een mandje en maak hier een aantal uitsparingen in voor de kabels.

Lekker opvallend

Goed, nu hebben je meerdere opties uitgelegd om je kabels zo veel mogelijk weg te werken. Maar soms kan het júíst gaaf uitpakken als je de kabels juist wel laat zien. Wat dacht je van een lekker opvallend gekleurd lampensnoertje in combinatie met een mooie messing of houten fitting. Laat het snoer speels over de muur kronkelen of hang ‘m met een haakje aan het plafond. Durf je er nog een schepje bovenop te doen? Dan kun je zelfs te gekke kunstwerken creëren met je snoeren!

Nu je toch aan het opruimen geslagen bent kun je vast wel wat tips gebruiken voor de rest van je woning. Zo geven we je graag tips bij het opruimen van je huis en keuken, leren we je onze favoriete tips van opruimgoeroe Marie Kondo én laten we je zien hoe je je make-up en sieraden netjes opbergt en je voorraadkast praktisch inricht. Alles op orde? Houden zo! De beste manier om dat te doen? Consuminderen!

Heb je de smaak van het opruimen te pakken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een opgeruimd huis!