Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Woonkamer in Wabi Sabi stijl

Wabi Sabi: leven in het nu. Natuurlijke, ruwe materialen. Eenvoudige houten tafels, servies van keramiek, spullen met een doorleefde look. Elementen die kenmerkend zijn voor de term Wabi Sabi. Waar komt Wabi Sabi vandaan? Wat betekent dit? Hoe kunnen we een Wabi Sabi interieur nabootsen? Hoe kunnen we meer Wabi Sabi in huis halen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Waar komt Wabi Sabi vandaan?

Afkomstig uit Japan, overgewaaid naar de westerse culturen. Wabi Sabi houdt in dat er schoonheid wordt gevonden in imperfectie. Het is ontstaan in de veertiende eeuw. Met Wabi Sabi wordt ook wel de perfectie van imperfectie bedoeld. Dit wordt onder andere gedaan aan de hand van de Japanse kunstvormen. Het is een mind-set, een filosofie, een manier van leven. Denk aan de boeddhistische invloeden.

In Japan is het lastig om woorden letterlijk te vertalen. Er is dan ook geen eenduidig woord in het Nederlands wat Wabi of Sabi betekent. Het gaat erom dat er meer wordt geleefd in het hier en nu, genieten van het moment. Het hoeft niet perfect te zijn en het gaat erom dat je het hier en nu meer kunt omarmen.

Een Wabi Sabi interieur staat zoals gezegd voor The Art of Imperfection en dit kun je in alle facetten van het leven toepassen. In de westerse wereld is iedereen op zoek naar perfectie. Het perfecte leven met een perfecte partner in een perfect huis, met perfecte auto en een perfecte baan en ook natuurlijk een perfect lichaam. Echter hoeft niet alles perfect te zijn.

Zoals gezegd gaat het hierbij juist om het leven in het hier en nu zonder alles voor de toekomst in detail uit te stippelen. Het gaat om het loslaten en het genieten van hetgeen waar je dankbaar voor bent – in combinatie met doorleefde items.

Wabi Sabi in huis: van materialen tot kleuren

Zoals je kunt lezen is Wabi Sabi meer dan alleen een trend of stijl, het is een filosofie. Mensen gaan opzoek naar rust in hun leven en in hun interieur. Hierbij gaat het om natuurlijke elementen in allerlei vormen die niet perfect hoeven te zijn. Je kunt hierbij denken aan een oude verweerde ladekast of een doffe spiegel. Spullen en decoratieve items die je misschien weg zou willen doen, krijgen juist een speciaal plekje in dit interieur. Hergebruik oude deuren of oude balken voor een authentiek en sfeervol effect. Mix dan ook oud en nieuw met elkaar. Zorg voor de juiste combinatie van beide.

Materialen in een Wabi Sabi interieur

Dit interieur bestaat uit natuurlijke en duurzame materialen zoals linnen, hout, wol, klei, bamboe, leer en steen. Je vindt hier meubels met een verhaal, een verleden. Kijk daarom voor geleefde meubels op een kringloop of rommelmarkt. Ook erg geschikt voor het vinden van een passende buitenspullen. Denk ook aan elementen zoals een houten vloer, linnen gordijnen, rauwe materialen zoals hout en steen en onbewerkte wanden.

Deze interieurstijl sluit goed perfect aan bij duurzaam wonen en minimalisme. Er wordt gebruik gemaakt van oude materialen en organische vormen. Net zoals het minimalisme wordt er bij Wabi Sabi vooral gebruik gemaakt van pure materialen en neutrale kleurtinten.

Uitgelicht: keramiek

Voor een authentieke Wabi Sabi-look in het interieur kies je voor een meubelstuk dat verweert, geroest of verouderd is. Tekenen van slijtage mogen zichtbaar zijn. Dit zorgt juist voor een geleefd en persoonlijk gevoel en dit is hier typisch kenmerkend. Denk ook aan materialen zoals keramiek, aardewerk en glas. Asymmetrische vormen van handgemaakte borden, mondgeblazen glazen met bubbels of een bekerset bestaande uit afzonderlijke stukken die niet op elkaar lijken.

Het mooie en bijzondere aan Wabi Sabi keramiek is dat elk stuk echt uniek is en met liefde en met de hand gemaakt is. Alles wat in de westerse wereld als gek of onvolmaakt wordt beschouwd, is precies goed voor deze stijl in het interieur. Kijk ook eens in het interieur of de kast van je opa of oma, hier zijn veel spullen te vinden die hier goed bij passen.

Kleuren

Het kleurenpalet bestaat uit rustige, aardse kleurtinten. Typische Wabi Sabi interieur kleuren zijn beige, grijs, wit en zachte kleurtinten. Deze kleuren zorgen voor eenvoud en rust in de ruimte.

Bovendien sluit dit goed aan bij de natuurlijke materialen. Om het compleet te maken voeg je ook bloemen, maar vooral ook planten toe. Alles mag: van vetplanten tot grote cactussen.

Meubels in Japans design

Om de wabi sabi-stijl effectief te gebruiken in je eigen huis, moet je je meubels bewust kiezen. Eenvoudige vormen en natuurlijke materialen zijn de hoofdkenmerken van de Japanse stijl. Alleen dat wat je echt nodig hebt, haal je in huis.

In de keuken en eetkamer kies je voor een eenvoudige houten tafel. Ga niet voor een zware massief houten tafel maar juist voor een dun houten tafelblad en een luchtig metalen frame. Mooi in combinatie met rotan stoelen voor een extra natuurlijke touch. In de woonkamer kies je voor een comfortabele bank in een lichte tint en een bijpassende fauteuil.

Een dressoir kan niet ontbreken in een Japans interieur. Maar dan wel een houten exemplaar, gebruikt of nieuw. En het liefst in een minimalistisch ontwerp. Dit dressoir biedt een prachtig podium voor Japanse decoratie zoals Japanse papieren lampen, lekkere geurkaarsen en andere Japanse decoratie.

Japanse wanddecoratie moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Geen grote collages maar slechts enkele foto’s en minimalistische kunstwerken.

Japanse decoratie voor een zen interieur

De Japanse interieurstijl is ideaal voor als je meer rust en ruimte wil in je leven en interieur. Het minimalistische en harmonieuze interieurbeeld houdt stress en de alledaagse drukte buiten de deur. Vandaar dat de decoratie.

Een wabi sabi interieur met decoratie in organische vormen

Kies voor organische vormen: van een ronde spiegel tot elegante vloervazen. Style posters in neutrale tinten met abstracte vormen boven je verweerde dressoir.

Japanse tafeldecoratie

Wil je de tafel dekken in Japanse stijl? Zorg voor handgemaakt aardewerk servies, linnen servetten en antiek bestek. Stem alle kleuren en materialen zo op elkaar af dat er een harmonieuze tafelsetting ontstaat. De natuur speelt een belangrijke rol in het Japanse interieur. Zet daarom zeker een paar (Japanse) vaasjes met versgeplukte bloemen op tafel. Niet te groots, een klein boeketje bloesemachtige bloemen is voldoende. Onthoud: het hoeft niet perfect te zijn! Juist een nonchalante, imperfecte look zorgt voor de sfeer.

Andere leuke Japanse decoratie voor de tafel: minimalistische tafellopers, geurkaarsen met groene-thee-geur en traditionele eetstokjes zorgen voor een karakteristieke sfeer. Bamboe is ook een belangrijke materiaalsoort in het Japanse interieur. Dit staat voor duurzaamheid en straalt warmte en rust uit. Ga bijvoorbeeld voor bamboe onderborden!

Japanse tuindecoratie  

Japanse tuindecoratie verschilt niet in haar basiskenmerken van het interieur, maar richt zich hier ook op heldere lijnen, eenvoudige vormen en natuurlijke materialen. Een mooie zithoek nodigt uit om in de zomer op het terras te vertoeven. Tegelijkertijd stralen de strakke lijnen en de heldere kleuren een aangename rust uit.Een Boeddha in de tuin zorgt voor een extra portie Oosterse flair en onderstreept de Japanse stijl. Wanneer je straks door je Boeddha-tuin wandelt, zal je zien hoe rustig je daarvan wordt!

Ben je helemaal overtuigd van een Japanse tuin? Neem dan een kijkje in ons artikel en ontdek hoe deze zelf eenvoudig kunt realiseren!

Wabi Sabi: met de jaren mooier

De materialen die je terugziet in het Wabi Sabi interieur worden met de jaren mooier. Denk hierbij aan hout, metalen platen en beton wat door het gebruik in de loop der jaren steeds mooier wordt. Dit komt omdat het onbehandelde materialen zijn. Met verloop van tijd gaan de materialen oxideren en hierdoor verandert de uitstraling. Laat die onbewerkte muur, afgebladderde betonmuur of bakstenen gewoon staan. Het past goed bij de look en daarnaast creëer je hiermee een authentieke sfeer.

Wil jij Wabi Sabi ook toepassen in je eigen leven? Leer dan het moment te nemen zoals het komt zodat je in het hier en nu kunt genieten. Je kunt hiermee oefenen zodat je geluk kunt ervaren in de kleine dingen. Je gaat hiermee terug naar de basis. Deze levensstijl sluit dan ook goed aan bij de Deense Hygge waarbij minimalisme en het gebruik van pure materialen voorop staan.

Kortom, de Wabi Sabi levensfilosofie is duurzaam en gericht op het hier en nu. Wees dankbaar voor wat je hebt en wees niet te kritisch.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Hebben wij je kunnen inspireren voor deze stijl? Ben je gemotiveerd om de schoonheid te herkennen, zelfs in het onvolmaakte? Ga ermee aan de slag. Ga het bos in en haal je inspiratie uit de natuur. Blijf bij jezelf en geniet vooral van het ouder worden. Het ouder worden van de mensen om je heen, het effect van oude meubels en het ouder worden van jezelf.

Wabi Sabi houdt in dat je inziet dat spullen mooi zijn zoals ze zijn en dat je de schoonheid van het ouder worden omhelst. Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een Wabi Sabi interieur.