Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
pop-art: oranje ronde bank met een gekleurd kunstwerk in een zwarte lijst

Artistieke vibes, kleurrijk en cool: zo omschrijven we pop art in het interieur. De woonstijl is geïnspireerd op de gelijknamige kunststroming die opkwam in de jaren ‘50. Waar het kleurenpalet in de kunststroming helder, levendig en fel is, zien we een iets genuanceerdere vertaling naar het interieur. Natuurlijk óók met de kenmerkende kleuren, maar wel in de juiste balans zodat er rust en eenheid in de ruimte ontstaat. Hoe je dit doet en hoe je überhaupt (een vleugje) pop art aan je interieur kunt toevoegen, lees je allemaal in dit artikel. Oh en, heb je de nieuwste Westwing Collection in samenwerking met Pop Art-icoon Donald Robertson al ontdekt?

Wat is pop art?

Deze kunststroming is, onafhankelijk van elkaar, ontstaan in het Groot-Brittannië en Amerika in de jaren ’50. De stroming begon als tegenreactie op de Amerikaanse stroming ‘abstract expressionisme’. Een steeds groter wordende groep kunstenaars wilde af van deze status-quo en zette zich af tegen het elitaire imago van kunst. Hoe? Door kunst te maken waar mensen hun eigen leven in herkennen. En met succes. De stroming werd al snel wereldberoemd en iconische werken van Richard Hamilton (grondlegger), Andy Warhol en Roy Lichtenstein volgden.

Door inspiratie te halen uit alledaagse objecten, kon de nieuwe kunststroming een brug slaan tussen de kunstwereld en de consumptiemaatschappij. Ook kwamen in die tijd reclames steeds meer op waardoor deze, samen met politieke thema’s, showbizz en een flinke dosis humor en ironie, de perfecte inspiratie vormden voor de nieuwe kunststroming. Niks elitair gedoe dus, maar herkenbare werken en een stroming die staat voor vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. 

Pop art is afgeleid van ‘popular mass culture’, wat slaat op alles dat tot de geïndustrialiseerde massacultuur behoort. Terugkerende thema’s in de kunstwerken waren dan ook:

 • Stripverhalen, -figuren, reclames, televisieprogramma’s en kranten;
 • Alledaagse, vaak commerciële, voorwerpen;
 • Pop- en filmsterren (denk aan Warhol’s Marilyn Monroe).

Kenmerken van een pop art interieur

Nu de kunststroming duidelijk is, gaan we dieper in op de woonstijl. Want hoe vertaal je deze kleurrijke en herkenbare kunst naar een gezellig interieur waarin alle bewoners zich thuis voelen?

Levendige ruimtes

In de pop art woonstijl zien we levendige ruimtes, gecreëerd door een zorgvuldig gecureerde inrichting. Denk aan kleurrijke meubelstukken, textiel met patronen, decoraties met een knipoog en natuurlijk de iconische kunstwerken aan de muren. Door een mix van materialen met verschillende texturen te gebruiken, creëer je dimensie aan de ruimte en komt de kamer–net als de kunstwerken–bijna tot leven.  

Krachtig kleurenschema

In de kunstwerken wordt vaak gebruik gemaakt van heldere, felle en contrasterende kleuren die bijna van het werk afspatten. In de woonstijl zie je ook wel een krachtig kleurenspel, maar worden de felheid en de harde contrasten iets ingedamd. Zo wordt de uitstraling iets zachter, en is het fijner om in de ruimte te verblijven. 

Het kleurgebruik in deze woonstijl wordt vaak gecombineerd met een rustige basis. Want door de muren en vloeren neutraal te houden, kun je kleurrijke meubels, decoratie en kunst toevoegen zonder een chaotische ruimte te creëren. Rustig betekent trouwens niet meteen wit. Je kunt ook een rustige basis neerzetten door te kiezen voor zachte pasteltinten voor meubels en muren, en in de wanddecoratie juist de typisch heldere, primaire kleuren te laten terugkomen. Ook een optie: strakke en rustige meubels in een ruimte met een accentwand, bijvoorbeeld behang met een iconische print uit deze kunststroming.

5x woonruimtes in pop art stijl

 1. Hal

  De hal is een perfecte plek voor wall art. Of dit nu in lijsten is, of als behang. Kies voor prints in felle kleuren zodat de wall art echt de eyecatcher van de gang wordt. Wil je graag nog een stapje verder gaan? Dan is het volgende idee voor de echte dare devils: verf de trap in een heldere kleur. Houd de rest van de ruimte wel rustig of monochroom, zodat de trap alle aandacht krijgt die het verdient. 
 2. Keuken

  Baseer het kleurenpalet in je keuken op die van je favoriete werk uit deze kunststroming. Kies bijvoorbeeld één kleur uit voor alle keukenkastjes, een tweede voor keukentextiel en een derde kleur in een zachtere tint voor overige accessoires en decoraties.   
 3. Woonkamer

  Geef je woonkamer een vleugje ‘pop’ met neonverlichting. Voor een contrasterend effect, verf je de muur in een hele lichte of juist hele diepe kleur. Zo komt de neonlamp extra goed uit de verf. Kies je voor een roze neonlamp? Laat de kleur roze dan ook op andere manieren in de ruimte terugkomen. Denk aan sierkussens, vazen, kaarsen of koffietafelboeken. 
 4. Slaapkamer

  Mag jouw slaapkamer best wel een beetje excentriek zijn? Kies dan voor een gekleurd bed, bijvoorbeeld geel of kobaltblauw, met daaronder een vloerkleed in zwart-witte, geometrische vormen. Om het geheel wat te verzachten, voorzie je je bed van fijn beddengoed, een zachte sprei en vrolijke sierkussens. Voor een extra kleurrijk effect, kun je de muren tot de (onderste) helft verven in dezelfde kleur als het bed. 
 5. Kantoor

  Voor een knipoog naar een vintage interieur kies je voor antieke meubels, zoals het bureau of een archiefkast. Liever hypermodern? Kies dan voor een modern interieur met monochroom kleurgebruik en wat pop art aan de muren.

Pop art: nog 2 stijltips

Deze gedurfde en vrolijke woonstijl thuis toepassen? Wij zeggen doen! Het rijke kleurenpalet maakt elke ruimte levendig. Al helemaal in combinatie met de iconische kunstwerken, tover je jouw interieur om tot een originele woonruimte.

Nog even twee tips om ervoor te zorgen dat je deze woonstijl succesvol implementeert:

 1. Experimenteer met kleuren, maar kies niet meer dan twee tot drie hoofdkleuren voor één ruimte. Laat deze kleuren op verschillende manier en in diverse materialen terugkomen in de ruimte. Kies je bijvoorbeeld voor de primaire kleuren rood, blauw en geel? Dan kun je natuurlijk wel verschillende tinten van deze kleuren laten terugkomen. Denk aan kobaltblauw en donkerblauw.
 2. Combineer kleuren en patronen. Denk aan het voorbeeld van het gele bed met een zwart-wit vloerkleed in geometrische vormen. Door de zwart-wit patronen met kleur te mixen, ontstaat er een spannend contrast dat visueel interessant blijft en niet rommelig oogt.

Donald Robertson x Westwing Collection

Interieur meets Pop Art. Dat is waar onze nieuwe Westwing Collectie voor staat. Pop Art-Icoon Donald Robertson en het Westwing design team hebben hun krachten gebundeld en hebben samen kleurrijke, kunstzinnige, speelse en unieke signature designs gecreëerd. Neem je een kijkje met ons in deze nieuwe collectie vol popping colors?

Een voorproefje van de Donald Robertson x Westwing Collection:

Meer over Donald Robertson

Donald Robertson, Amerikaans kunstenaar, staat bekend om zijn kleurrijke, artistieke, vrolijke maar zeker ook coole stijl. Dit zie je helemaal terug in de nieuwste Westwing Collection. Denk aan catchy, kleurrijke patronen op kussens in de woonkamer en popping beddengoed in de slaapkamer.

Ik werk graag met gekleurde tape, die ik op het doek plak om er kunst mee te maken. Het feit dat mijn tape-bloemen nu op bedlinnen staan, vind ik ongelooflijk tof!

Donald Robertson – Pop Art-icoon

Wil je meer weten over hoe de collectie tot stand is gekomen? Bekijk dan de video hieronder!

Een interieur dat tot leven komt met Westwing Collection

Breng je interieur tot leven door kleurrijke items toe te voegen in iedere ruimte. Denk aan het stylen van signature kussens in de woonkamer, beddengoed met een vrolijk bloemmotief in de slaapkamer en fleur de keuken op met prachtig kleurrijk servies. Tip! Style deze kleurrijke borden ook aan je muur om er een echte blikvanger van te maken.

Shop de nieuwste Westwing Collection:

Kan jouw interieur wel wat kunstzinnige invloeden gebruiken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw interieur te verrijken met kleur, kunst en karakter.