Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
kamer inrichten: beige bank met een wit kleed en beige kussens

Of je nu een nieuw huis betrekt of gewoon zin hebt in een grootschalige metamorfose: een duidelijk stappenplan voor het inrichten van een kamer is altijd handig om te hebben. Want wat zijn nou de punten waar je goed op moet letten? En in welke volgorde kun je het beste te werk gaan? Grote kans bijvoorbeeld dat je al wat prachtige items op het oog hebt om te shoppen, maar in ons stappenplan zal je zien dat het écht beter werkt om eerst de ruimte grondig te analyseren. Dus, zelf een kamer inrichten? Laat je dan inspireren door ons vijf-stappenplan. Ook geven we nog wat tips voor het inrichten van een vierkante kamer, hoe je de perfecte meubels uitzoekt en welke online tools je kunt gebruiken tijdens het inrichtproces. 

In 5 stappen een kamer ontwerpen

Waar de ene ruimte voor zichzelf spreekt, vergt de ander wat meer nadenkwerk. Daarom delen wij hieronder een vijf-stappenplan voor een succesvol ingerichte kamer.

Stap 1: plattegrond maken van de ruimte

Voordat je aan de slag kunt met inrichten, is het goed om te weten waar je mee ‘werkt’. Welke vorm heeft de ruimte bijvoorbeeld? Waar zitten de ramen en deuren precies en hoe hoog komt het plafond? Allemaal fundamentele punten die een grote invloed hebben op de inrichting en styling. Een goed startpunt dus om deze ruimte overzichtelijk weer te geven in een plattegrond. Hoe je dit doet, lees je in ons artikel plattegrond maken

Stap 2: bepaal de functies van de ruimte

In de tweede stap ga je na waar je de ruimte allemaal voor wil gebruiken. Is jouw woonkamer bijvoorbeeld een plek waar je zowel tv kijkt, leest, werkt, ontspant, borrelt en zo nu en dan een home work-out doet? Dan zijn dit allemaal verschillende activiteiten die je mee kunt nemen in de inrichting. Ook kun je de verschillende activiteiten prioriteren, zodat je weet welke functies sowieso terug moeten komen en welke misschien meer ruimte dan andere krijgen.

Stap 3: maak een moodboard voor het inrichten van je kamer

Nu is het tijd om je creativiteit op de loop te laten. In de derde stap ga je namelijk net als een echte interieurstylist een moodboard maken. Hierin neem je allerlei beelden, stalen en teksten op die voor jou de gewenste sfeer van de ruimte samenvatten. Uiteindelijk kun je aan de hand hiervan een kleurenpalet en woonstijl kiezen (of een stijlenmix). Hoe je dit allemaal precies doet en welke onderdelen niet mogen ontbreken, lees je in ons artikel over een moodboard maken. 

Stap 4: indeling bepalen bij het kamer inrichten

Met de plattegrond op papier, de belangrijkste functies bepaald én een goed idee van de woonstijl en het kleurenpalet, ga je nu de indeling van de kamer bepalen. Ga je bijvoorbeeld de bank voor het raam zetten, of verplaats je ‘m naar het midden van de kamer? Hoe, wat en waar hangt allemaal af van de beschikbare ruimte, functies en de stijl waar je voor gaat. Zo zal je op basis van het ene moodboard een vollere indeling kiezen dan bij het andere moodboard. Maar of je de ruimte nou maximalistisch of minimalistisch inricht: in deze stap bepaal je in ieder geval waar de belangrijkste elementen komen te staan. Denk aan de eettafel in een eetkamer, of de bank in een woonkamer.

Stap 5: shop je favoriete meubels en decoratie

We zijn aangekomen bij de laatste–en leukste–stap: het shoppen van nieuwe meubels en decoratie! Hoe je de juiste match vindt, lees je verderop in het artikel. Verder willen we je nog even op het hart drukken dat je bij een herinrichting écht niet alles nieuw hoeft te kopen. Want door de indeling overhoop te halen, een verse laag verf en wat nieuwe items hier en daar, krijgen je huidige items ook al een hele nieuwe look. 

Een vierkante kamer inrichten: waar moet je op letten?

 1. Rond breekt vierkant

  In een vierkante kamer komen ronde vormen het beste uit de verf. Niet alleen brengen ze zachtheid aan de ruimte, maar ook doorbreekt het de hoekigheid. In een vierkante kamer kies je bijvoorbeeld voor een rond vloerkleed of een ronde tafel. 
 2. Creëer hoekjes

  Gaat de ruimte verschillende functies bekleden? Dan kan het fijn zijn om deze functies af te bakenen door hoekjes te creëren. Dit kan al zo subtiel door een sidetable achter of naast een meubelstuk te plaatsen als een soort room divider. Door verschillende sub-ruimtes te creëren ontstaat er ook meer rust in de kamer.
 3. In balans

  Bij een vierkante kamer is het extra belangrijk om de meubels en accessoires over de gehele ruimte te verdelen. Dus niet alles tegen één muur aanzetten waardoor de ene helft vol is en de andere leeg –wat overigens niet betekent dat alles letterlijk gespiegeld moet worden. 
 4. Een verlichte ruimte

  Bij een ruimte in balans brengen denk je misschien dat een hanglamp in het midden de ideale uitkomst is. Toch werkt dit niet zo in een vierkante kamer. Want op die manier kan het midden van de kamer wel goed verlicht zijn, maar blijven de hoeken van de kamer donker. Zorg dus dat je ook wat hang-, sta- en tafellampen aan de zijkanten van de kamer neerzet. Meer info over verlichting? Lees dan ons artikel over lichtplan maken.

3x handige kamer inrichten app

 • Floorplanner. Met de gratis tool ‘Floorplanner’ kun je direct aan de slag met het ontwerpen en inrichten. Met je Google account log je zo in en wanneer je ontwerp klaar is kun je ‘m delen met je vrienden via Facebook, Twitter of e-mail.
 • Roomstyler. Het tekenprogramma Roomstyler is eveneens gratis. Eerst maak je een indeling van de ruimte en vervolgens maakt het programma hier een 3D-versie van zodat je makkelijk kunt inrichten. Ideaal!
 • Westwing moodboard template. Oké, geen app, maar wel heel handig als je hulp nodig hebt bij een moodboard maken. Want in het gratis Westing Moodboard template staan alle essentiële elementen overzichtelijk per vak aangegeven. Denk aan een sectie van decoraties, kleuren, materialen, quotes en je wishlist. Het enige wat jij hoeft te doen is foto’s, stalen en afbeeldingen in de de bestemde vakken plakken. 

Meubels uitzoeken: hoe vind je de perfecte match?

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw interieur helemaal in jouw favoriete stijl in te richten. Veel shopplezier!