Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Kruiden op een houten schrap

In de keuken speelt functionaliteit een belangrijke rol – zeker wanneer je een kleine keuken hebt. Koken is ook veel leuker wanneer de keuken geordend en efficiënt is ingericht. Om optimaal gebruik te maken van de werk- en opbergruimte in de keuken, moet je soms creatief zijn. Daarom lees je in dit artikel dé leukste lifehack voor het opbergen van kruiden. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder! Daarnaast, ontdek je nog 5 andere stijlvolle ideeën voor een fijne opgeruimde keuken.

Het belang van het opbergen van kruiden

Koken kan behoorlijk frusterend zijn. Zeker wanneer er vier pannen op het vuur staan en je kunt net niet de juiste kruiden vinden. Want waar staat de pepermolen? Waar had je de laurierblaadjes voor het laatst gezien? En was dit nou basilicum, peterselie of toch oregano?

Hoe fijn zou het zijn wanneer je alle kruiden overzichtelijk hebt opgeborgen zodat je in no time het juiste potje te pakken hebt. Dat scheelt je elke avond een hoop stress. Onze stylingexperts hebben de beste ideeën voor het opbergen van kruiden voor je verzameld. Aan de slag!

Lifehack: kruiden opbergen met magnetische potjes

Of je nu een grote of kleine keuken hebt – deze lifehack zorgt ervoor dat je je gedroogde kruiden overzichtelijk bewaart én dat je ruimte bespaart in de kastjes. Je bergt de kruiden namelijk niet op in de laden of kasten, maar hangt ze aan de muur! Ideaal voor als je een kitchenette of kleine keuken hebt!

Benodigdheden:

  • Magneetverf
  • Krijtbordverf in een kleur naar keuze
  • Magnetische kruidenpotjes
  • Krijt
  • Eventueel een houten bord

Zo maak je een magnetische kruidenwand in 6 stappen:

  1. Kies de muur

    Bedenk welke muur in de keuken je wilt gebruiken voor het ophangen van de kruidenpotjes. Wil je je kruidenrek in de toekomst eventueel kunnen verplaatsen? Gebruik dan een houten bord als basis voor de volgende stappen.

  2. Egaliseer de ondergrond

    Zorg dat de ondergrond is geschuurd en stof- en vetvrij is gemaakt.

  3. Breng de magneetverf aan

    Breng eerst een paar lagen magneetverf aan (minimaal 2 lagen), laat elke laag tussendoor even drogen.

  4. Breng de krijtbordverf aan

    Wanneer de magneetverf goed droog is, kan je eroverheen met krijtbordverf. Op magneetverf kan je namelijk niet met krijt schrijven, op krijtbordverf wel.

  5. Bevestig magneetjes aan de schroefdeksel van de kruidenpotjes

    Wanneer je muur of houten bord helemaal geschilderd en droog is, kan je de kruidenpotjes eraan hangen. Heb je geen magnetische kruidenpotjes? Plak dan kleine magneetjes op de schroefdeksel van kleine glazen (jam)potjes.

  6. Kruiden benoemen met krijt

    Nu komt het leukste: bij elk kruidenpotje kan je met krijt de naam van het kruid schrijven of maak er een tekening bij, zoals een basilicumblad.

Dit zelfgemaakte kruiden opbergsysteem is niet alleen heel praktisch, maar heeft ook een decorerende functie. Zeker wanneer je op zoek bent naar keukendecoratie voor een industriële of landelijke keuken, is zo’n kruidenwand hét perfecte idee.

Afhankelijk van de grootte van de muur, kan je naast kruidenpotjes ook andere dingen op de muur schrijven. Zoals een boodschappenlijstje of inspirerende tekst. Ook leuk: hang foto’s aan de magnetische muur. Meer tips voor het inrichten van een keuken in verschillende stijlen vind je in onze artikelen.

5x ideeën voor het opbergen van kruiden

Naast bovenstaande lifehack, zijn er nog veel meer handige kruiden opbergsystemen waarmee je je keuken netjes en overzichtelijk houdt.

1. Kruiden organizer lade

Er bestaan handige lade organizers waar je je kruidenpotjes schuin in kunt leggen. Zo zie je in één oogopslag wat je in huis hebt. Om het overzicht te bewaren, is het wel belangrijk dat alle potjes universeel en transparant zijn.

2. Weckpotjes om je kruiden op te bergen

Kleine, glazen weckpotjes zijn ideaal als kruidenpotjes. Doordat de kruiden luchtdicht worden opgeborgen, blijft de smaak behouden. Bovendien zijn de potjes transparant waardoor je kunt zien wat erin zit.

Tip: omdat sommige kruiden op elkaar lijken, is het aan te raden om met watervaste stift op het potje te schrijven wat erin zit.

3. Kruidenrek

Een van onze favorieten: het klassieke kruidenrek. Dit rek hang je aan de muur zodat je alle kruiden op ooghoogte en binnen handbereik hebt. Een makkelijker manier om je kruiden op te bergen!

4. Kruidencarrousel

Ook een keukenklassieker: de kruidencarrousel. Deze zet je op het aanrecht of in een kastje. De carrousel kan draaien zodat je makkelijk het juiste kruidenpotje kunt vinden. Zeker in een hoekkast, is zo’n draaibaar kruidenrek heel handig.

5. Kruiden opbergen in reageerbuisjes

Kruiden opbergen in een kleine keuken, kan je het beste doen door kleine potjes te gebruiken, zoals reageerbuisjes. Hiervoor bestaan kant-en-klare rekjes waar je de buisjes in kunt plaatsen. Je kunt ook zelf een rekje van hout maken en hier de buisjes in plaatsen.

Wil je naast het opbergen van kruiden ook de rest van je keuken opruimen? In ons artikel vind je een handige checklist.

Verse kruiden in de keuken

Gebruik je het liefst verse kruiden in je gerechten? Creëer dan een kruidentuin in je keuken! Dit DIY-project past helemaal in een duurzame keuken. Zoek een zonnige plek en hang daar een plantenrek op. Vul het rek met verse kruiden zoals basilicum, rozemarijn, bieslook, peterselie, salie etcetera. Deze heerlijke smaakmakers komen in elke salade of saus goed van pas. En het ziet er nog leuk uit ook!

Als alternatief voor een plantenrek kan je ook een paar mooie (houten) plantenbakken aan de muur bevestigen. Of schroef haken in het plafond en hang daar macramé plantenhangers aan. Geen plek voor een kruidentuin in de keuken? Creëer er dan een op het balkon of in de tuin. Zorg voor een beschutte, zonnige plek en zet bij elk plantje een naamboordje zodat je straks weet wat je eet.

Zelf kruiden drogen voor het opbergen

Je kunt natuurlijk gedroogde kruiden kopen in de supermarkt, maar nog leuker – en milieuvriendelijk – is het om zelf je kruiden te drogen. Dit doe je door de verse kruiden in je tuin of keuken af te knippen en bij elkaar te binden.

Maak een bosje oregano, een bosje tijm, een bosje salie en ga zo maar door. Hang deze bosjes ondersteboven aan een lijn. Laat ze vervolgens op kamertemperatuur drogen op een goed geventileerde, niet-vochtige plek (niet vol in de zon). Afhankelijk van de plek waar je ze laat drogen zijn de bosjes binnen vier dagen gedroogd. Hak de kruiden vervolgens fijn en doe ze in glazen kruidenpotjes. Schrijf op elk potje welk kruid het is of hang ze aan je kruidenwand en schrijf met krijt de naam erbij.