Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
achterwand-keuken met marmer en zwarte keuken

Als het op stijlelementen in de keuken aankomt, zijn er een hoop dingen om op te letten. Denk aan de opzet van de keuken, het kleurenpalet, de stijl van de kastjes, accessoires en nog veel meer. Maar wat veel mensen vergeten, en wat wel een cruciale rol speelt in de uitstraling, is de achterwand keuken. Ga maar eens na, een witte, kale muur geeft een totaal ander effect dan keuken behang met sfeervolle print, een luxe natuursteen of verf in een warme toon. Daarom delen we in dit artikel vijf ideeën voor praktische én stijlvolle achterwanden. 

Onze 5 keukenwand ideeën

De achterwand keuken: het lijkt zoiets simpels, maar ondertussen is de dit element zeer bepalend voor de sfeer en het karakter van de ruimte. Wel zo fijn dus om dit mee te nemen in de inrichting van je keuken.  

Maar een stijl voor de keukenwand kies je niet alleen op basis van je smaak. Het kan ook verstandig zijn om na te denken over hoe jij te werk gaat in de keuken en wie er naast jou nog meer gebruik van maakt. Woon je bijvoorbeeld in een familiehuis? Dan kies je waarschijnlijk sneller voor praktische materialen. Woon je samen met je geliefde en hechten jullie veel waarde aan stijl? Dan zijn andere materialen zoals hout, aardewerk of luxe marmer ook goede opties. 

Goed. Een hoop om over na te denken dus. Om je te helpen bij het kiezen van een wand die helemaal past in jouw keuken, delen we in dit artikel allerlei tips. Laat je dus inspireren door de vijf ideeën hieronder:

 1. Ideale materialen in een levendige familiekeuken
 2. Hippe materialen in een smaakvolle keuken
 3. Keuken behang voor een stijlvolle keuken achterwand
 4. Spatwand keuken in verschillende woonstijlen
 5. Styling ideeën voor jouw keukenwand 

Hieronder lichten we alle ideeën toe en geven we concrete tips hoe je deze ideeën tot werkelijkheid brengt.

Wil je de rest van je keuken (her)inrichten? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale om keukenaccessoires, -textiel en -deco te shoppen!

Praktisch én stijlvol: materialen voor de achterwand van je keuken

Naast heel veel stijlen, zijn er ook veel verschillende soorten materialen die gebruikt worden voor de keuken. Afhankelijk van jouw situatie, of je praktisch boven stijl verkiest of andersom, kun je een keuze maken voor jouw achterwand keuken. 

Hieronder vertellen we eerst meer over praktische materialen die eenvoudig schoon te maken zijn. Vervolgens lichten we een aantal materialen uit die prachtig zijn, maar eerlijk is eerlijk: wel iets minder praktisch.

1. Ideale materialen voor de achterwand in een levendige familiekeuken

In een druk gezinsleven waarin praktisch vaak op één staat, hoeft natuurlijk niet worden ingeleverd op stijl. Gelukkig zijn er verschillende materialen voor de keukenachterwand die eenvoudig schoon te maken zijn, maar ook nog eens een smaakvolle toevoeging zijn voor je keuken. Dit zijn:

 • Tegels – In vele soorten en stijlen verkrijgbaar, denk aan groot, klein, mozaïek, in een patroon (bijvoorbeeld hexagon) of Portugese tegeltjes. Tegels aan de keukenwand zijn sfeervol, maar ook heel praktisch doordat je ze eenvoudig schoon kunt maken. Ideaal dus.
 • RVS – Nog een heel praktisch materiaal, zeker voor je spatwand, is RVS. Dit materiaal past bovendien feilloos in moderne en strakke keukens. RVS kun je heel eenvoudig reinigen, maar is wel gevoelig voor krassen.
 • Glas – Een glazen achterwand in de keuken is mooi, duurzaam en origineel. Het geeft je keuken een strakke en luxe look. Bovendien komt dit materiaal in allerlei kleuren én is het eenvoudig schoon te maken.
 • Kunststof – Dit materiaal is praktisch, goedkoop en kan in verschillende kleuren en stijlen gemaakt worden.

2. Hippe materialen voor een smaakvolle keuken

Verkies jij stijl boven praktisch? Dan tippen wij onderstaande hippe materialen voor een smaakvolle keuken:

 • Hout – Wanneer je kiest voor een houten achterwand of een houten wandpaneel in je keuken is het belangrijk om je te realiseren dat dit hout zeer goed behandeld moet zijn–aangezien het ook tegen water en vuil moet kunnen. Eventueel kun je dus ook voor PVC kiezen met een houtlook. Helemaal hip: combineer de hout (look) met keuken accessoires in warme tinten, zoals koper. Benieuwd hoe je een houten keuken stylet? Lees dan eens ons artikel.
 • Stuc en verf – kies je voor een keuken verfsoort van hoge kwaliteit, dan kun je deze gewoon met een doekje afnemen. Voor een ton-sur-ton effect verf je de wandplanken keuken mee in dezelfde kleur.
 • Marmer – dit materiaal ademt luxe. Het is subtiel maar ook krachtig, en is een echte eyecatcher in je keuken. Marmer kan worden gecombineerd met zwart en wit voor een moderne look, met hout voor een Scandi stijl, en met natuurlijke kleuren voor een warme, hippe look. 

3. Keuken behang voor een stijlvolle keuken achterwand

Behang in de keuken, kan dat wel?! Ja en nee. Nee, omdat niet ieder behang geschikt is. Ja, omdat waterdicht en hittebestendig PVC dit wel is! Dit type behang is glad en eenvoudig af te nemen met een doekje. Wel zo handig, want ongelukjes met water en vlekken in de keuken, zitten nu eenmaal in een klein hoekje. 

Keuken behang van PVC is in allerlei kleuren en stijlen verkrijgbaar. Van strakke grafische prints tot lieflijke bloemetjes patronen. Maar ook als je voor iets subtielers wil gaan, is er genoeg om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een behang met een gestukt effect.

4 & 5. Spatwand keuken in verschillende woonstijlen

 1. Industrieel

  Voor een industriële keuken kies je voor bakstenen of beton. Beiden kun je goed nabootsen met keuken behang van PVC.
 2. Modern

  Een moderne keuken benadruk je met een strakke wand van RVS of glas. Ook mooi: een kunststof wand van matzwart of wit. Dit heeft een moderne uitstraling, maar blijft ook erg subtiel en stijlvol. 
 3. Landelijk

  Bij de landelijke keuken blijf je juist weg van strak en modern. Rustieke materialen en perfecte imperfectie zijn hier belangrijk. Kies bijvoorbeeld elegante, kleine tegels of een sierlijk behang.
 4. Scandinavisch

  De Scandinavische keuken look kun je benadrukken door te kiezen voor licht witte tegeltjes of natuurlijk, licht hout. Voeg nog wat zwarte accenten toe om het geheel iets spannender te maken.

Meer inspiratie nodig voor de rest van je keuken? Eerder schreven we al verschillende artikelen over het inrichten van de keuken.

Kan de rest van je keuken ook wel wat extra liefde en aandacht gebruiken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je keuken praktisch én sfeervol in te richten.