Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
amandelboom

Een amandelboom? Kan dat bij mij in de tuin? In dit koude kikkerlandje? Ja, dat kan zeker. De prunus dulcis is winterhard en staat zijn mannetje wel. Daarnaast heeft de amandelboom niet eens veel onderhoud nodig, geeft hij prachtige bloesem en verrast hij een paar keer per jaar met veranderlijke kleuren. En dan hadden we het nog niet eens over de heerlijke vrucht. Ook die krijg je erbij. We vertellen je alles over deze bijzondere boom. Wanneer je hem het beste in de tuin zet, op welk moment je de noten kunt plukken en hoe je hem verzorgt. Zo ben je perfect voorbereid op de komst van jouw prunus dulcis (zoete amandel).

Waar liggen de roots van de amandelboom?

Amandelbomen associeer je waarschijnlijk met een warm klimaat. Dat is niet zo gek, want de amandelboom komt oorspronkelijk ook uit landen met een mediterraan klimaat. De prunus dulcis groeit van origine het liefst in een warm en zonnig berggebied. De amandelboom is zijn verspreiding begonnen in Centraal-Azië (China) en al vrij snel ook ten zuiden van Turkije, noord Irak en Iran en het gebied ten oosten van de Middellandse Zee.

Amandelboom, prunus dulcis en prunus amygdalus dulcis

Hoe zit dat nou met al die namen? Deze drie termen voor amandelboom worden nog steeds allemaal gebruikt en ze staan voor ‘zoete amandel’. Prunis dulcis is de afkorting van prunis amygdalus dulcis. Deze benoeming wordt nog steeds veel gebruikt, maar in de Nederlandse volksmond gaan we gewoon voor ‘amandelboom’.

Kenmerken van de prunus dulcis

  1. Dit zou je niet verwachten, maar de amandelboom is familie van de roos en valt onder de dezelfde soort als de perzik-, abrikoos-, pruim- en kersenboom. De amandel is dan ook een steenvrucht, geen noot.
  2. De prunus dulcis kan tot tien meter hoog worden, heeft langwerpige donkergroene, glanzende blaadjes met een gekarteld randje.
  3. Onder de oksel van deze blaadjes groeien de bloemknoppen. Deze komen rond februari uit en geven een supermooie witte tot lichtroze bloesem waar je een maand intens van zult genieten.
  4. Deze bloemen veranderen in de zomer in harige steenvruchten (echt zoals de perzik, maar dan groenig), waarin de amandel zich verbergt.
  5. Tussen augustus en oktober breekt dit hulsel van de amandel open en valt de vrucht eruit.

Weetje!
Wil je graag noten van de amandelboom uit jouw tuin? Heb dan een aantal jaar geduld. Alleen bomen vanaf ongeveer zes jaar beginnen met het geven van vruchten.

Verzorging van de prunus amygdalus dulcis ofwel prunus dulcis

Ben je van plan een prunus amygdalus dulcis te planten in jouw tuin, zorg dan dat de boom op een zonnige plek komt te staan. Het soort grond maakt niet heel veel uit. De amandelboom volstaat met een reguliere tuingrond. Het beste moment is november, of in ieder geval in het najaar, wanneer de boom rust, geen blaadjes heeft en de grond nog warm is.

Dompel de kluit van de nieuwe boom even goed in een emmer of bak met water voordat je hem plant. Amandelbomen houden van water. Geef tijdens een droge zomer daarom ook minstens twee a drie keer in de week voldoende water. Compost of mest is in principe niet echt nodig. Je zou in het najaar of voorjaar wat compost rond de wortels kunnen strooien.

Een amandelboom snoeien

Een amandelboom hoef je eigenlijk niet te snoeien. Doe dat ook echt niet te vaak, maximaal twee keer per jaar. Mocht je willen snoeien, doe dat dan nadat de boom zijn bloemen en vruchten is verloren.

Met dit hoogwaardig tuingereedschap wordt het snoeien & verzorgen van jouw amdelboom heel eenvoudig (én stijlvol):

De amandelboom robijn

De prunus dulcis robijn is de meest populaire amandelboom in Nederland. Het is een kruising tussen de amandel- en perzikboom. Mocht je een amandelboom kopen, dan is de kans groot dat dit een prunus dulcis robijn is. Een prima keuze, want deze boom geeft heerlijke zoete amandelen en een prachtige roze bloesem.

Deze amandelboom is een zogenaamde halfstam. Dat betekent dat deze boom ongeveer twee meter wordt, niet langer. Het is een vriendelijk boompje dat goed bij de Nederlandse tuin past. Andere amandelbomen kunnen een stuk langer worden.

Heeft de amandelboom weleens last van ziektes?

De prunis dulcis is een stevige boom die niet snel ergens last van heeft. De amandelboom heeft dus ook nauwelijks ziektes. Wat voor zou kunnen komen is gomziekte, een bacterie-infectie die voorkomt bij steenvruchtbomen. Er loopt dan overmatig hars uit de schors.

Genieten van amandelen

De vrucht van deze mooie boom is enorm geliefd.

  • Amandelen zijn een lekker knabbeltje, geroosterd of ongeroosterd.
  • Amandelen worden op allerlei manieren verwerkt in de heerlijkste recepten. Geen taart of cake zonder amandelmeel meer tegenwoordig (denk aan madeleines bijvoorbeeld!).
  • Marsepein wordt gemaakt op basis van amandelpuree.
  • De olie van amandelen wordt veel gebruikt voor huid- en verzorgingsproducten. Denk maar aan de vele douche- en badgels op basis van amandelolie. Heerlijk toch?

Verhalen over de amandelboom

De amandelboom kent veel verschillende mythes en verhalen.

  1. Karel de Grote

    Karel de Grote zou een speer hebben gemaakt van het hout van de amandelboom en deze ’s nachts in de grond hebben gestoken. De volgende ochtend stond er een prachtige boom die de tenten van zijn leger heerlijk van schaduw voorzag.
  2. Eeuwig leven

    De amandelboom staat door zijn bloesem in spirituele zin voor het leven na de dood en onsterfelijkheid.
  3. Vincent van Gogh

    Vincent van Gogh werd geïnspireerd door de schoonheid van de amandelboom en schilderde op basis daarvan zijn beroemd geworden ‘Amandiers en fleurs’.

Meer weten over andere planten en bomen?

Ben je benieuwd welke bomen en planten nog meer passen bij jou in de tuin? Wij nemen je mee in de wereld van het zaaien, bloeien en snoeien en verzorgen van al het moois voor buiten.

Lees alles over klimplanten zoals de klimroos, de clematis of de passiebloem. Bedenk waar je de amandelboom mee wilt combineren. Misschien met mooie bodembedekkers als bergthee in de buurt, of heesters zoals de hortensia en de vlinderstruik.

Hou jij van natuurlijk en weelderig? Ga dan voor een knoestige knotwilg en prachtriet. Of eindeloos veel meer bloesem zoals de amandelboom? Zet er dan een krentenboompje naast. Is dat niet de ideale combi qua vruchten?