Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
grote potplanten in terracotta potten in tuin

Zou je het liefst je tuin of balkon vol groen willen inrichten? Maar ben je bang dat dit niet voor jou is weggelegd? Dan hebben wij de ideale oplossing: potplanten. Makkelijke planten voor buiten, zoals potplanten, bewijzen dat een groene buitenruimte echt niet veel tijd hoeft te kosten. En zelfs zonder al te veel tuinier ‘skills’ kun je met deze makkelijke planten aan de slag. Want in tegenstelling tot veel ander groen, zijn potplanten onderhoudsvriendelijk én gaan ze jarenlang mee.

Potplanten geven het ultieme vakantiegevoel op je balkon of in je tuin en zorgen daarnaast voor privacy, dag pottenkijkers dus! Ben je al net zo enthousiast geraakt over deze makkelijke planten als wij? Leuk! In dit artikel vertellen we je alles over potplanten en welke kleine, grote en winterharde soorten ideaal zijn voor jouw buitenruimte. 

Ook fijn: waar planten in tuingrond aan één plek zijn gebonden, kun je potplanten wel makkelijk verplaatsen. Handig dus als je verhuist of je plantjes wil beschermen tegen een strenge winter. 

Ben je op zoek naar een paar makkelijke planten voor in je tuingrond? Verderop in het artikel lees je alles over onze 3 favoriete onderhoudsvriendelijke planten voor in je tuin.

7x soorten potplanten voor buiten 

Als je op zoek bent naar een potplant is je keuze allesbehalve beperkt. Zo is bijna elke plantensoort geschikt om te verpotten. Grofweg zijn er zeven soorten planten die we kunnen onderscheiden. Dit zijn:

 • Eenjarige planten – zoals de naam al weggeeft, gaat deze soort in de regel zo’n één jaar mee. Denk aan de Spaanse Margriet, Ranonkel of Vergeet-mij-nietjes.
 • Vaste planten – deze soort plant je in een grote pot. Zo geef je de wortels de ruimte om te groeien. Vergeet de plant ook niet te snoeien! Alleen dan kun je er lang plezier van hebben.  
 • Woekerplanten – de ideale plantensoort om in een pot te zetten. Doe je dit niet, dan staat binnen mum van tijd je hele tuin vol met deze woekerplanten. Voorbeelden zijn munt en bepaalde bamboe. 
 • Bollen – gek op kleur? Ga voor Hollandse tulpen!
 • Wintergroene planten – om een grauwe tuin in de winter te voorkomen, zijn wintergroene planten ideaal om je buitenruimte kleurrijk te houden. De meest populaire soort is de buxus. 
 • Kuipplanten – deze soort heeft subtropische roots en gedijt daarom het beste in een pot. Zo kun je jouw kuipplant in pot, zoals de citrusboom of palm, ‘s winters makkelijk naar binnen verplaatsen.
 • Heesters en bomen – gek op bomen voor in de tuin? Dan hoef je echt niet over een enorme buitenruimte te beschikken. Er zijn namelijk genoeg soorten die je gewoon in een (grote) pot kunt plaatsen! Denk aan de olijfboom of rozen. 

Makkelijke planten voor buiten: kleine potplanten

Ook als je weinig kaas hebt gegeten van tuinieren hoef je je tuin nog niet helemaal te betegelen. Door te kiezen voor makkelijke potplanten, heb je wel de ‘lusten’ van groene gezelligheid, maar niet de ‘lasten’ van een onderhoud intensieve plant. Natuurlijk hebben ook potplanten wel wat verzorging nodig. Dus om er écht zeker van te zijn dat jouw planten een lang en gezond leven tegemoet gaan, kun je het beste voor een kleine variant gaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de cactus, varen of lavendel. Ook een klein olijf- of vijgenboompje is perfect voor in een kleine pot. Ideale opties dus voor een kleine tuin of terras inrichten.

5x grote potplanten voor buiten

Een grote potplant in de tuin vervult verschillende functies. Zo helpt het tegen inkijk, staat het decoratief en brengt het kleur. Met een grote plant in een nog grotere pot, kun je op een makkelijke manier je tuin decoreren én maak je direct een statement. Voor welke soort ga jij? Wij zetten hieronder een aantal voor je op een rijtje: 

 • Hibiscus 
 • Bamboe 
 • Boerenjasmijn 
 • Grote olijfboom
 • Tuinhortensia 

Winterharde potplanten voor buiten 

Als je binnen niet genoeg ruimte hebt om je potplanten te laten overwinteren, kun je het beste kiezen voor winterharde planten, oftewel: wintergroene planten. Populaire soorten zijn de buxus (Buxus sempervirens), siergras (Stipa tenuissima) en de vetplant (Sempervivum). Ondanks dat deze soorten in de regel bestand zijn tegen de winter, is het wel aan te raden om ze goed in de gaten te houden. Wanneer ze er een beetje zielig bij staan, is het handig om ze in te pakken en te beschermen tegen extreme kou of neerslag.

Potplanten buiten stylen

Volg deze vier stappen voor het stylen van je potplanten.

Stap 1: zoek een plekje uit voor je makkelijke planten voor buiten

De plek die je kiest is afhankelijk van de plantensoort. Zo heeft de ene plant meer zon of (half)schaduw nodig dan de ander. Ben je beperkt in je keuzes voor een plek? Houd hier dan rekening mee bij het uitzoeken van de plantensoort en -grootte. Qua grootte zorg je er ook voor dat de pot genoeg ruimte biedt. Voor een gewenste groeihoogte van 150 cm wordt bijvoorbeeld een pot met een volume van minimaal 40 liter aanbevolen.

Stap 2: kies je favoriete stijl

Van welke tuinstijl ben jij het meest fan? Ga je bijvoorbeeld voor een moderne tuin of Mediterrane tuin? Liever voor een Bohemian tuin, Oosterse tuin of landelijke tuin? Welke stijl je ook kiest, het is leuk om deze keuze door te voeren in de potten. Zo kies je bij een moderne tuin juist voor strak, bij een Mediterrane tuin voor kleur en bij een Bohemian tuin voor zacht en rond.

Onze favoriete plantenpotten voor je op een rijtje:

Stap 3: planten

Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de plant om de twee tot drie jaar in een grotere pot te planten. Leg een drainagelaag aan van minimaal 5 tot 8 cm snippers of kiezels op de bodem. Hierdoor kan het overtollige water makkelijker wegspoelen. Zet de potplanten een uur in een bak water zodat ze vocht kunnen opnemen.

Nu kan je beginnen met planten. Leg een laag potgrond in de pot. Schudt de plant voorzichtig uit de plastic pot, door licht te knijpen in de plastic pot zorg je ervoor dat de wortels loslaten. Plaats de plant nu in de grond en druk hem stevig op zijn plaats. Vul de pot nu op met potgrond en druk dit zachtjes aan. Nu alleen nog water geven en je bent klaar!

Stap 4: het stylen van je buitenruimte

Staat je hele balkon vol met potplanten en wil je meer overzicht creëren? Maak een plantenpodium! Koop of maak zelf een plantenrek waar je meerdere potplanten op kunt zetten.  Deze zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen (ovaal, hoekig, rond). Maak je eigen arrangement van planten en bloemen. Door zo’n podium te gebruiken, bespaar je ruimte en geef je je balkon of tuin alsnog een vrolijke look.

3x onderhoudsvriendelijke tuinplanten

Plant jij jouw groene vriendjes liever in de tuin? Dan hebben we hieronder 3 onderhoudsvriendelijke tuinplanten die heel geschikt zijn voor mensen zonder groene vingers:

 • Cactus –  deze plant staat perfect in elke tuinstijl: van modern tot mediterraans. Wat deze plant zo onderhoudsvriendelijk maakt? Je kunt hem eigenlijk nooit te weinig water geven!
 • Vetplanten – geef ze in de zomer 1 keer per water en in de winter ongeveer 1 keer per maand. Geef deze plant een plekje waar het voldoende licht krijgt, maar ook schaduw kan genieten.
 • Bamboe – deze plant is ook prachtig als tuinafscheiding. Ga wel voor een niet-woekerende bamboesoort en zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is. Daarnaast is het geen zonaanbidder: op een schaduwrijk plekje voelt hij zich thuis.