trompetbloem bloem met witte bankje

Zin in een prachtige, kleurrijke, tropische bloeier voor je tuin? Ontdek de tompetbloem! Deze bijzondere klimheester bloeit aan het eind van de zomer en is een echte blikvanger in je tuin. Deze beauty geeft een tropisch sfeertje aan zijn omgeving. Zet de trompetbloem niet zomaar overal in je tuin neer, maar lees je goed in voordat je kiest voor deze prachtige bloeier. In dit artikel vind je veel informatie over de trompetbloem, welke verzorging de plant nodig heeft én over de verschillende soorten die er bestaan van deze bloem.

Wat is de trompetbloem?

De trompetbloem, Campsis grandiflora, komt oorspronkelijk uit China. Hij is dan ook warmte gewend. Het is een echte klimplant die prachtig is tegen een zonnige schutting, garage, schuur, pergola of muur. De trompetbloem maakt veel indruk met zijn wonderschone bloemen in felle roodoranje tinten. De bloemen hebben een tropische, exotische uitstraling en de plant krijgt mooie donkergroene bladeren.

In de zomer bloeit de trompetbloem. Hij bloeit dan maandenlang en hij krijgt elke keer nieuwe bloemen. Meestal begint de bloei in juli en deze eindigt pas weer zo rond oktober. Als we te maken hebben met een zonnige, warme zomer doet deze soort het des te beter. Campsis is gek op een warm klimaat.

Deze heester klimt vrij eenvoudig omhoog langs rekken, palen of andere structuren, vertakt zichzelf flink en houdt zichzelf goed vast met zijn hechtwortels. Het is ook erg mooi wanneer de soepele twijgen over een schutting of muur kunnen hangen.

Tip!
Ben jij op zoek naar andere mooie klimplanten? Lees dan ook eens onze artikelen over kamperfoelie, de klimroos, de wilde wingerd en de clematis montana. Deze klimmers zijn ook prachtig voor het bedekken van schuttingen, muren of schuurtjes.

De verschillende soorten

De trompetbloem is er in verschillende soorten. De Campsis radicans lijkt erg op zijn soortgenoot Campsis Grandiflora. De radicans krijgt oranjerode bloemen, terwijl de bloemen van de grandiflora meestal meer oranje zijn. We lichten hieronder nog enkele soorten voor je uit.

4x soorten trompetbloemen:

 1. Campsis radicans Flava

  Deze soort krijgt prachtige geeloranje bloemen die in grote trossen uitkomen. Deze soort kan maximaal 12 meter hoog worden

 2. Campsis radicans Flamenco

  De Campsis radicans Flamenco kan nóg groter worden dan 12 meter. Deze soort krijgt rode bloemen met een tipje oranje.

 3. Campsis tagliabuana Indian Summer

  Deze soort is een kruising uit twee andere soorten. Deze soort krijgt bloemen die geeloranje aan de buitenkant en oranjerood aan de binnenkant zijn.

 4. Campsis x tagliabuana mme Galen

  Deze soort krijgt indrukwekkend grote, lichtrode bloemen. De bloemen kunnen wel 10 centimeter groot worden. Aan de buitenkant zijn de bloemen zachtroze en aan de binnenkant zijn ze oranjerood. Campsis x tagliabuana mme Galen kan wel 10 meter hoog worden. Deze soort van de trompetbloem kan ook op halfstam gekweekt worden waardoor hij takken krijgt die naar beneden gaan hangen als de boom groeit. Dit type trompetbloem kun je goed in een pot zetten.

De trompetbloem als boom is een nieuwe soort onder de trompetbloemen. Deze soort heeft een stevige stam waar hangende twijgen aan komen. De boom wordt zo’n 4 meter hoog.

Je kunt de trompetbloem heel goed combineren. Bijvoorbeeld met een aantal andere tropische of exotische planten.

Verzorging van de trompetbloem

De trompetbloem staat graag in de zon, hoewel de voet van de plant liever in de schaduw staat. Een muur op het zuiden is ideaal. Het liefst heeft deze soort voedzame grond die niet al te snel uitdroogt. In het voorjaar kun je hem het beste wat organische mest geven. De plant heeft een normale hoeveelheid vocht nodig.

In de winter verliest de trompetbloem zijn bladeren. De trompetbloem is matig winterhard. Hierdoor wordt hij niet vaak zijn tophoogte in ons koude land. De trompetbloem kan 10 meter hoog klimmen, maar blijft in Nederland dus meestal lager door ons klimaat. Geef hem eventueel bescherming als het erg koud is door de voet van de plant af te dekken met bladeren of takken.

Je kunt de trompetbloem ook in een pot zetten, bijvoorbeeld op een terras. Je kunt dan kiezen voor een trompetbloem op halfstam. Dit is een klein boompje dat hangende twijgen krijgt.

Bescherming tegen vorst

De trompetbloem dient noodzakelijkerwijs te worden gesnoeid doordat de plant weinig vorstbestendig is. Door te snoeien knip je ook de eventuele vorstbeschadiging namelijk weg. Ook is het nodig om de wortels van de trompetbloem in de winter te beschermen tegen de vorst.

In het voorjaar kun je de plant eventueel ook snoeien. Dat kun je doen wanneer de plant te groot wordt. Flink snoeien is niet erg, hij groeit eenvoudig weer terug. Wanneer je de plant snoeit kun je de twijgen afsnijden tot vlak boven de grond. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van de oudere takken te laten staan en de jonge scheuten terug te knippen. Op die manier zorg je ervoor dat de klimheester nog hetzelfde jaar opnieuw gaat bloeien!

Nog meer tuininformatie

In onze zaaikalender vind je veel informatie over wanneer en hoe je allerlei soorten planten, bomen, struiken en bloemen het beste kunt zaaien. Ideaal wanneer je graag verschillende soorten wilt combineren in je tuin.

Ga jij aan de slag met de inrichting van jouw tuin? De meeste mensen kiezen voor een combinatie van terras en begroeiing. Welke soorten planten, bloemen, bomen en struiken je het beste voor je tuin kunt kiezen hangt van allerlei factoren af.

Zo speelt de grond waarmee je te maken hebt een grote rol. Is de grond vochtig of juist droog? Kleiig of humusrijk? En hoeveel zon krijgt jouw tuin? Is het een zonnige tuin of heb je juist veel schaduw? Neem in dat laatste geval een kijkje in ons artikel over schaduwplanten.

Tot slot speelt natuurlijk ook jouw smaak nog een grote rol. Wat is het doel dat je hebt met je tuin? Moeten er kinderen kunnen voetballen of wil je vooral kunnen genieten van een kleurrijke bloemenzee? Wij schreven veel artikelen over allerlei verschillende groene planten, bloeiende bloemen, klimmers, bomen en heesters. Van Toscaanse jasmijn tot lelietjes van dalen.

Laat je inspireren door de trompetbloem voor je tuin en maak een keuze die bij jou en bij je tuin past. Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!