Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
clematis montana

De clematis montana is geliefd bij velen, vanwege de prachtige en grote hoeveelheid bloesem en zijn goede klimcapaciteit. Het is een winterharde overlever die het heel goed zelf doet en de ideale oplossing om de saaie muur van de schuur mee te vullen, of om de tuin een romantische twist te geven. Wanneer deze klimmer zijn bloesem laat zien en na een aantal seizoenen weelderig over de pergola hangt, is de romantiek in jouw buitenverblijf gegarandeerd. Hoe je de clematis montana moet planten en verzorgen? Wij vertellen je er alles over.

Achtergrond van de clematis montana

De clematis is al eeuwenlang een hele populaire plant. Dat komt omdat het een sterke, winterharde plant is die snel groeit en heel goed zelfstandig kan klimmen. De oude Grieken en Romeinen spraken al van de clematis montana. Clematis betekent in het Grieks ‘rankend’. Omdat deze goede klimmer al zo lang populair is, zijn er ongelooflijk veel kruisingen en soorten te vinden.

Maar de clematis montana, in de Nederlandse volksmond ‘bosrank’, wint het als het gaat om het aanschaffen van een klimplant tegen de schutting, muur of pergola. De bosrank is simpelweg het sterkst en komt zelfs na wintervorst met nieuwe uitlopers.

Kenmerken van clematis montana

Bosrank is een klimplant die behoort tot de ranonkelfamilie, heeft kleine gekartelde blaadjes en stervormige, symmetrische, lichtroze bloemen. Deze groeien aan houtachtige, soms bijna vierkante stengels. De bloemen bloeien op twijgjes (takjes) die het jaar daarvoor gevormd zijn, op ‘oud hout’ dus, vanaf april, mei tot en met juni.

Een van de belangrijkste kenmerken van deze soort clematis, is het feit dat hij veel bloemen geeft. Weer een reden waarom de bosrank zo populair is. Na een aantal seizoenen groei kun je genieten van een groot tapijt aan bloemen die ook nog eens lekker ruiken.

De verzorging van clematis montana

Ben je van plan een bosrank in jouw tuin te planten? Zo doe je dat het beste:

1. Het meest belangrijke: de plek van aanplanten

Bosrank (en over het algemeen alle klimplanten) heeft het nodig om schaduw aan de onderkant te hebben en het zonnetje op de uitlopers. Dus donker aan de onderkant en licht aan de bovenkant.

Tip! Creëer schaduw aan de voet van de clematis montana door daar laagbloeiende of bodembedekkende planten te planten. Of zet de bosrank bij een heesterachtige, een struik, zoals de hortensia of een vlinderstruik. Clematis is het van nature gewend om langs en over struiken te kruipen.

2. Bosrank houdt van een voedingsrijke grond

Zorg dus wanneer je de plant voor het eerst in de grond zet, voor wat extra tuinmest. Daarnaast is het aan te raden in het voorjaar, net voor de bloei, de plant te voeden met een geschikte mest. Herhaal dit nog eens eenmaal per maand in de periode mei tot en met augustus. Deze extra voeding zorgt voor een optimale bloei en een grote hoeveelheid bloemen.

3. Clematis montana planten

Ga je een bosrank kopen, dan krijg je die hoogstwaarschijnlijk in het tuincentrum in een pot. Deze kun je het hele jaar door planten, mits het niet vriest. Maak een wat diepere kuil en zet de pot voordat je deze verwijdert even in een bak met water, zodat de wortels zich vol kunnen zuigen met vocht. Daarna is de plant klaar om uit zijn pot te worden getrokken en in de grond te worden gezet.

4. Bosrank water geven

Clematis montana is sterk en kan het vanaf het moment van aanplanten goed zelf, maar houdt ook wel van vochtige grond. Zorg dus bij langere droogte voor wat extra water.

5. De klimplant begeleiden

Bosrank staat bekend om zijn zelfhechtende vermogen en hoeft in principe niet begeleid te worden. Maar tegen een schutting of muur zonder hekwerk, of zonder andere planten in de buurt, is het toch wel goed om het klimmen te begeleiden met bijvoorbeeld haakjes. Hiermee help je de nieuwe uitlopers goed op weg.

6. Het snoeien van de clematis montana

Het doet bosrank goed om hem af en toe te snoeien. Zeker het eerste jaar is dit belangrijk. Snoei altijd nadat de bloesem is uitgebloeid (dat is in de zomer). Knip dan de uitgebloeide takken tot op enkele knoppen boven de oudere, houten stengels.

Tijdens het eerste jaar van bloeien, zou je de bosrank helemaal tot 30 centimeter boven de grond terug kunnen knippen. Maak je dan geen zorgen om dat plotselinge korte struikje, want het groeivermogen is erg sterk. De plant groeit snel weer uit en deze extreme snoei stimuleert de bloei in het seizoen erna.

Clematis montana rubens en clematis montana grandiflora

Zoals gezegd bestaan er vanwege alle voordelen van de clematis heel veel soorten van deze plant. Er zijn zogenaamde kleinbloemige (zoals de bosrank) en grootbloemige soorten, wintergroene en winterharde versies. Elke soort heeft zijn eigen bloeimoment.

Zelfs onder de clematis montana zijn meerdere varianten te onderscheiden. De term ‘clematis montana rubens’ wordt in Nederlandse tuincentra gebruikt voor de bosrank zoals we die hier omschrijven. De clematis montana grandiflora wordt gezien als de sterkste soort, maar is niet de meest gangbare. De grandiflora heeft witte bloesem en een frisgroen blad. Bij de clematis montana rubens zijn de bloemen lichtroze en is het blad juist iets meer paarsig groen.

Idee! Combineer verschillende soorten clematis

Nu je weet dat er verschillende soorten clematis zijn die ieder een eigen bloeiperiode hebben, vind je het misschien ook een leuk idee om een aantal soorten te mixen. Is de ene clematis uitgebloeid, dan komt de ander met bloemen. Zo heb je dus bijna het hele jaar door moois in de tuin!

Dit zou je kunnen doen

Plant naast de bosrank (die bloeit van mei tot en met juni) een clematis armandii en een clematis orientalis. De clematis armandii komt als eerst in het jaar, in maart, met mooie, kleine witte bloesem die bloeit tot en met mei. Dan kan daarna de bosrank pronken met zijn lichtroze bloem en volgt in de late zomer de clematis orientalis met zijn passiebloem-achtige, gele bloemen die tot in het najaar bloeien. Goed idee toch?

Nog meer ideeën voor in de tuin en op het balkon

Zoek je naast de clematis montana naar nog meer bloemen en planten voor in de tuin of op het balkon? We geven je tips voor heel veel verschillende soorten. We geven aan hoe je al dit groens en fleurigs het beste kunt verzorgen en op welke plek alles het beste groeit. Zo kun je de Mexicaanse oranjebloesem gebruiken om je Clematis te beschermen.

Of je nou al groene vingers hebt, of niet, laat je verrassen door de vele mogelijkheden die we op een rij hebben gezet. Van knotwilg tot lelietjes van dalen en van gipskruid tot prachtriet, laat je inspireren door al dit moois en creëer aan de hand daarvan jouw ideale buitenverblijf.