Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
groenblijvende klimplanten met witte tuinset

In de lente en zomer is jouw tuin op z’n mooist. Alle planten en bloemen staan dan in bloei, maar in de herfst en winter verandert jouw buitenparadijs in een somber geheel. Toch is er een manier om ook in de koudere maanden te genieten van een groene tuin. Groenblijvende klimplanten maken van muren, schuttingen, gaaspanelen en pergola’s prachtige blikvangers. Zoals de naam al verraadt blijven deze klimplanten het hele jaar door groen, dus óók in de winter. In dit artikel zetten we onze vijf favoriete groenblijvende klimplanten en 4 verzorgingstips voor je op een rij.

Groenblijvende klimplanten tegen schutting, pergola of muur

Een schutting zorgt voor een afscheiding tussen jouw tuin en die van je buren, maar kan ook dienen om bijvoorbeeld de kliko’s uit het zicht te zetten. Je hebt de keuze uit een houten schutting, een stenen schutting of een schutting gemaakt van betongaas of draadscherm. In dit laatste geval moet er een klimplant tegenaan worden gezet om ervoor te zorgen dat de schutting daadwerkelijk voor beschutting zorgt. Maar ook tegen een houten of stenen schutting kan je een klimplant laten groeien om een gezellige tuin te creëren. 

Meer tips nodig voor een tuinafscheiding? Lees dan snel ons artikel en ontdek 10 schutting ideeën voor elk budget.

Je kunt groenblijvende klimplanten ook voor een pergola gebruiken. Een houten pergola zorgt voor een sfeervolle schaduwplek in de tuin of op een patio. Door er een klimplant tegenaan en overheen te laten groeien creëer je een idyllisch vakantiesfeer in jouw buitenruimte.

Het voordeel van een groenblijvende klimplant is dat-ie het hele jaar door groen blijft. Je kijkt in de herfst en winter dus niet tegen kale takken aan. Wanneer je een groenblijvende klimplant tegen een schutting, muur, pergola of gaaspaneel wilt laten groeien, moet je eerst bedenken of je voor een zelfhechtende of rankende klimplant wilt kiezen.

Ben je van plan je tuin een metamorfose te gaan geven? Van tuinmeubels tot plantenpotten – bij Westwing shop je alles voor een sfeervolle buitenruimte. Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70% – om jouw buitenruimte stijlvol in te richten.

Wat is het verschil tussen zelfhechtende en rankende klimplanten? 

Voordat je een klimplant koopt, is het eerst belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een zelfhechtende en rankende klimplant.

  • Zelfhechtende klimplanten: zoals de naam al doet vermoeden hecht de klimplant zichzelf vast aan de muur met zijn wortels. Deze plant zoekt zijn eigen weg omhoog en heeft daar geen extra ondersteuning voor nodig. Wél moet-ie zo nu en dan gesnoeid worden om te voorkomen dat hij gaat woekeren.
  • Rankende klimplanten: bij deze planten kronkelen de takken om alles heen wat ze onderweg tegenkomen. Ideaal voor tegen betongaas of over een pergola! Soms hebben de takken wel een beetje hulp nodig om de juiste weg te vinden. Je kunt de kronkelende takken dan met binddraad vastmaken aan het gaas of de pergola.

5x de mooiste klimplanten: groenblijvende & winterharde soorten

Groenblijvende klimplanten hebben het meeste baat bij volle zon. Een groenblijvende klimplant in de schaduw of op het noorden zetten is dus over het algemeen geen goed idee. Toch zijn er twee soorten die wel van schaduw houden. Ook die hebben we in onderstaand lijstje opgenomen. Dit zijn onze vijf favorieten:

1. Klimop (hedera)

Een klassieker die je vrijwel in elke tuin tegenkomt. Niet altijd is-ie gewenst want een klimop behoort tot de snelgroeiende klimplanten. Hij groeit overal doorheen, overheen en onderdoor. Voor je het weet groeit de hedera je huiskamer in! Je moet deze zelfhechtende klimplant dus wel een beetje in toom houden, maar als je snel een groene muur wilt creëren in je tuin, dan is dit zeker een aanrader! De klimop groeit zowel in de zon als schaduw en is winterhard. Daalt het kwik ver onder nul? Dan is het wel aan te raden om ‘m te bedekken tegen de kou.

2. Toscaanse jasmijn (sterjasmijn)

Deze winterharde, groenblijvende klimmer behoort tot de rankende klimplanten. Dat wil zeggen dat de takken zich kronkelend een weg omhoog banen. Je kunt deze plant het beste tegen gaas aan laten groeien. De takken kronkelen om het gaas heen waardoor de plant makkelijk omhoog kan klimmen. Toscaanse jasmijn is niet alleen groenblijvend in de winter, maar ruikt ook nog eens heerlijk in de lente en zomer! In deze warme maanden krijgt de plant witte, stervormige bloemen – vandaar de bijnaam sterjasmijn – die een zoete zomergeur verspreiden. Sterjasmijn houdt van volle zon!

3. Clematis

De clematis, ook wel bosrank genoemd, is favoriet omdat deze klimplant niet alleen winterhard en groenblijvend is, er groeien ook nog eens prachtige bloemen aan tijdens het bloeiseizoen. De clematis is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het is een rankende klimplant die hier en daar wat houvast nodig heeft om te kunnen klimmen. Net als de klimop, hoeft de clematis niet in de volle zon. Een beetje schaduw vindt hij zelfs fijn! Let op, niet alle soorten zijn groenblijvend, let dus goed op welke soort je kiest.

4. Kamperfoelie

Ook zo’n favoriet! Niet alle soorten kamperfoelie ofwel lonicera zijn groenblijvend, maar er bestaan genoeg soorten die dat wel zijn. Kamperfoelie heeft net als de clematis prachtige – lekker ruikende – bloemetjes in de bloeitijd waar vlinders gek op zijn. Na de bloeitijd veranderen de bloemetjes in besjes en die trekken weer vogeltjes aan. Deze klimplant is dus goed voor de flora én fauna in jouw tuin en draagt zo bij aan het duurzame karakter van jouw eco tuin.

5. Amerikaanse sering

Nog zo’n knappe klimmer! De Amerikaanse sering is een rankende groenblijvende klimplant die je tegen een schutting of over een pergola of prieel kunt laten groeien. Je moet ‘m wel wat begeleiden door de takken met binddraad vast te maken. De plant geeft prachtige paarse bloemen in de zomer en blijft mooi groen in de winter. De sering is winterhard maar wanneer het flink gaat vriezen, kan je ‘m het best even inpakken met een plantendoek. 

4x tips voor de verzorging van jouw groenblijvende klimplanten

  • Geef de klimplant tijdens de warmste periode van het jaar dagelijks water.
  • Bemest de klimplant in het voorjaar zodat hij extra krachtvoer heeft om mooi te bloeien.
  • Snoei de klimplant voordat de bloeiperiode begint zodat hij niet gaat woekeren.
  • Kies je voor een rankende klimplant? Zorg dan dat je de takken een beetje helpt met klimmen door ze vast te binden met binddraad. 

Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je tuin? En ben je nog op zoek naar tuinaccessoires om je groenblijvende klimplant te onderhouden? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw tuin stijlvol in te richten én te onderhouden.