Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
vers gesneden takken toscaanse jasmijn

Elke tuin vraagt om een eigen benadering. Hoe een tuin wordt ingericht en gevuld, hangt van allerlei factoren af. De een is gek op een weelderige tuin vol kleur en wilde planten en de ander houdt het geheel liever strak. Welke soorten planten en bomen je kunt kiezen, hangt bovendien af van het soort grond, de grootte van je tuin en de hoeveelheid licht die een plant krijgt. In dit artikel vertellen wij je alles over de Toscaanse jasmijn ofwel de sterjasmijn. Een prachtige, klimplant met leuke witte bloemetjes. Maar hoe verzorg je de sterjasmijn? Is deze klimmer winterhard? En hoe vaak moet je de Toscaanse jasmijn snoeien? Dat én nog meer tips over het onderhouden van deze beauty lees je hier!

Jouw tuin in bloei

Hoe richt je jouw tuin in? Wordt het een weelderige tuin vol wilde planten, bloemen en bloeiers? Of kies je voor een strakkere, moderne tuin met een groot terras en een stel mooi gevulde potten? Je kunt alle kanten op met jouw tuin. In onze artikelen lees je veel over diverse soorten die je kunt planten. Wat dacht je van monnikskap, choisya en de Viburnum Tinus? Of een mooie combinatie van kattenstaarten en lonicera (kamperfoelie)?

Toscaanse jasmijn is een prachtige, populaire klimplant die rijkelijk bloeit. De look van deze beauty doet denken aan een mediterraan terras tijdens een zomervakantie. Oorspronkelijk komt deze plant uit Azië, maar ook in het Middellandse zeegebied (Italië en Spanje) zien we de plant veel. Daar dankt deze klimmer zijn naam Toscaanse jasmijn dan ook aan.

Kenmerken van de Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn, Trachelospermum, is familie van de kruipende maagdenpalm Vinca. Toscaanse jasmijn is een groenblijvende, wintergroene, mediterrane klimplant. De plant wordt ook wel sterjasmijn genoemd omdat deze plant stervormige bloemetjes heeft. Daarnaast ruiken deze bloemetjes ook nog eens heerlijk! De bloemetjes hebben een fris-zoete geur.

Deze beauty staat graag lekker in de zon en groeit het liefst tegen een zonnige muur of schutting. De ranken van de Toscaanse jasmijn zoeken steun tegen zo’n muur of schutting en proberen zich er omheen te draaien.

De plant kan zo’n 400 centimeter hoog worden, maar groeit niet zo hard. De plant is daardoor ook erg geschikt voor plaatsing in een kleine tuin.

Onderhoud Toscaanse Jasmijn: 3x tips

Toscaanse Jasmijn kan in de grond óf in een pot geplant worden. Als je de plant in een pot zet, dient deze wel groot genoeg te zijn, zodat hij kans heeft om lekker te wortelen en groeien. Het nadeel van de Toscaanse jasmijn, is dat de plant nogal eens wil bevriezen in de winter.

Is de Toscaanse jasmijn winterhard?

De sterjasmijn ofwel Toscaanse jasmijn is niet geheel winterhard. Als je plant in een pot staat, dien je de wortels in de winter goed te beschermen door de pot in te pakken. Ook als je plant in de volle grond staat kan het nodig zijn (bij kouder dan -10) hem te beschermen tegen de vorst.

Dat kun je doen door een laag van afgevallen bladeren neer te leggen rond de voet van de tuinplant. Je kunt ook een vliesdoek of oude deken tegen de muur hangen ter bescherming van de plant.

Toscaanse jasmijn schutting

Je kunt de Toscaanse Jasmijn als haag in je tuin plaatsen of laten groeien tegen je schutting. Voordat je een nieuwe plant plaatst, kun je het beste de plant loshalen van de stok waaraan hij gekweekt is. Het is slim om de ranken in een waaiervorm tegen een muur of schutting aan te binden. De plant staat het liefst in voedzame grond en krijgt graag veel water.

Toscaanse jasmijn is een echte klimplant. De ranken hebben dus steun nodig tegen een muur of schutting, maar kunnen ook met behulp van gaas worden ondersteund. Het beste kun je de takken die loshangen en steun zoeken helpen door ze aan het gaas vast te draaien.

Op die manier kun je de klimplant begeleiden in de richting die jij wenst. Je kunt ook een raamwerk tegen de muur maken van draad of hout zodat de plant zichzelf hieraan kan hechten.

Bloeiperiode en bemesting

Toscaanse jasmijn bloeit van juni tot september en bloeit lang. Soms bloeit de plant tot ver in de nazomer. De plant kan wel 5 meter hoog én 5 meter breed worden.

In het voorjaar kun je Toscaanse jasmijn bemesten. In de nazomer kun je hem nog wat najaarsmest geven. Hierdoor komt hij de winter goed door. De plant is tot op bepaalde hoogte winterhard, maar bevroren takken dienen na de winter teruggesnoeid te worden. Meer hierover lees je verderop in het artikel. Let wel, de plant houdt zijn bladeren in de winter!

Toscaanse jasmijn snoeien

Toscaanse jasmijn heeft niet veel onderhoud nodig. Wel moet je de plant af en toe snoeien. Op die manier behoudt de plant zijn vorm. Oude takken verhouten zich namelijk en dienen daarom in het voorjaar goed gesnoeid te worden. Op het oude hout bloeit de plant namelijk niet.

In het voorjaar krijgt de plant jonge zijscheuten waar bloemetjes op groeien. Uitgebloeide bloemen vallen er vanzelf af. De plant kan direct na de bloei worden gesnoeid. Het beste snoei je de plant voor de bloei in maart of na de bloei in oktober.

Heb jij het plan voor jouw tuin al helemaal af? Of zoek je nog informatie over de diverse soorten groeiers en bloeiers die je je tuin in kunt halen? Wij hebben allerlei artikelen voor je geschreven over diverse soorten planten voor je tuin. Ga jij voor een Toscaanse jasmijn? Goed idee. Hopelijk heeft ons artikel je kunnen informeren over deze soort en het onderhoud.

Ben je nog op zoek naar een mooie plantenpot om deze mediterrane beauty te stylen? Of tuingereedschap voor het onderhouden en snoeien van deze klimmer? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!