lampionplant

Eén van onze favorieten voor een kleurrijke buitenruimte: de lampionplant. Deze plant is niet alleen een aanwinst voor je tuin, maar ook voor je interieur. Aan de plant groeien namelijk oranje lampionnetjes die bijzonder decoratief zijn, vooral in de herfst en rond Halloween. In dit artikel vertellen we je alles over de lampionplant: van het planten tot de verzorging. Wanneer kun je deze oranje eyecatcher het beste zaaien? Dat én 5 stylingtips voor de oranje lampionnetjes die aan de plant groeien lees je hier. Wat dacht je bijvoorbeeld van het maken van een bloemenkrans?

Over de lampionplant ofwel Physalis alkekengi

De officiële naam is Physalis alkekengi var. franchetii. Gelukkig wordt hij in de volksmond gewoon ‘lampionplant’ genoemd, een naam die direct tot de verbeelding spreekt. Toch moet je even geduld hebben voordat de oranje lampionnetjes zich laten zien.

Vanaf mei groeien er namelijk eerst witte stervormige bloemen aan de plant. Deze zijn klein en zitten verstopt tussen de grote groene bladeren. Na de bloei – rond augustus – groeien er besjes aan de plant die worden omhuld door flinterdunne lampionnetjes. De lampionnen zijn eerst groen van kleur en worden daarna oranje. Wanneer de besjes rijp zijn, openen de lampionnen zich vanzelf.

Wist je dat de lampionplant eetbaar is? Althans, van bepaalde soorten kan je de rijpe vrucht eten zoals de Kaapse kruisbes, goudbes of ananaskers. Let wel: de onrijpe vruchten van de plant zijn giftig. Zolang de lampion nog dicht zit, kan je de vrucht dus nog niet eten!

Lampionplant zaaien

Wie in de herfst wil genieten van een prachtig oranje kleuraccent in de tuin én in huis, plant een lampionplant in de tuin. Je kunt de plant kant-en-klaar kopen of de zaden ervan uitzaaien. De zaadjes bevinden zich in vruchtjes die na de bloeiperiode aan de plant groeien. Het beste is het om de zaden van de plant eerst op te kweken in een kas voordat je ze buiten zet.

Let op: de plant is een echte woekeraar! Hij gaat z’n eigen gang en daarom gedijt hij het beste in een wilde tuin. Wil jij de groei een beetje onder controle houden? Zet de plant dan in een pot of snij na het bloeiseizoen een deel van de wortels af.

Een lampionplant stekken doe je door de plant uit de grond te halen en de wortels af te scheuren. Elke stek kan je dan op een andere plek zetten.

Lampionplant verzorgen

De plant geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats met zo nu en dan wat schaduw. Hij kan goed tegen droogte, maar groeit nog beter wanneer je ‘m in de zomer regelmatig water geeft. De lampionplant snoeien is niet nodig, in de winter sterft hij namelijk vrijwel volledig af, maar in mei duikt hij gewoon weer op.

Zoals gezegd is het een woekerplant, dus hij heeft alle ruimte nodig. Zet ‘m dus niet te dicht bij andere planten en plant niet meer dan vijf stekjes per vierkante meter. Hou bij het bepalen van de standplaats ook rekening met huisdieren en kinderen: de onrijpe vruchten zien er heel aantrekkelijk uit, maar zijn giftig!

5x tips voor lampionplant decoratie

Hoe leuk is het wanneer je de bloemen en planten uit je tuin ook als decoratie voor je interieur kunt gebruiken? Sommige andere plantsoorten zijn ook geschikt als snijbloemen zoals verbena, dahlia, ridderspoor, gipskruid en lobelia. Met snijbloemen in de tuin heb je altijd een verse bos bloemen in huis.

Zelfs in de herfst, want de lampionplant is op z’n mooist wanneer de bloemen hebben plaatsgemaakt voor de oranje lampionnen en dat is rond september. Dit het moment waarop je de takken kunt afknippen om ze vervolgens in huis te gebruiken als decoratie.

Hieronder vind je 5 decoratie tips voor het stylen van de lampionplant.

1. Een prachtig herfstboeket

Knip de takken van de lampionplant af wanneer de oranje lampionnen op hun mooist zijn en zet ze in een vaas, eventueel in combinatie met andere (oranje) herfstbloemen en herfstachtige takken. Voor een minimalistische look zet je slechts één of drie takken in een kunstzinnige vaas. Wij tippen het stylen van een grote vaas – zoals de handgemaakte vaas Latona van Westwing Collection – op een zuil of lage salontafel om van het boeket een eyecatcher te maken in je interieur.

2. Lampionplant drogen

Physalis alkekengi is ook een ideale droogbloem. Knip de takken af, verwijder de blaadjes en hang ze ondersteboven in een droge, goed geventileerde ruimte. De gedroogde takken kan je in een vaas zetten, maar je kunt ook de lampionnen eraf halen en als decoratief accent gebruiken op een schaal of in een glazen windlicht.

3. Lichtslinger van lampionnen

Ook heel leuk: maak een lichtslinger van de gedroogde lampionnen. Gebruik kerstboomlampjes of een andere lichtslinger als basis, snij met een mesje voorzichtig een gaatje in elke lampion en ‘prik’ deze aan een lichtje. De lampionnen zijn semi-transparant waardoor het licht er prachtig doorheen schijnt. Leg de slinger in een schaal of hang ‘m voor het raam.

4. Bloemenkrans

De lampionnen zijn ook heel bruikbaar als kleuraccent in een herfstkrans. Maak bijvoorbeeld een krans van takken, herfstbladeren en kastanjes en steek er her en der wat oranje lampionnen tussen. Een prachtig pronkstuk voor op de tafel of aan de voordeur!

Tip: om langer van je herfstkrans te genieten, raden we aan om alles eerst goed te laten drogen zodat het niet gaat schimmelen. Bekijk de video hieronder ter inspiratie voor het maken van je eigen herfstkrans. Hoe ga jij ‘m stylen?

5. De kers op de taart

De rijpe besjes van de lampionplant zijn eetbaar en vormen een fantastisch oranje kleuraccent op een taartje, toetje of ander gerecht. Het mooist is het om de vrucht inclusief het omhulsel als kers op de taart te leggen. De besjes zitten ook nog eens vol vitaminen A en C, een goed excuus om een extra stukje taart te nemen toch?