Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
IJzerhard

Ben je gek op vlinders? Nou niet alleen wij maar ook vlinders zijn dus blijkbaar gek op verbena. Verbena ofwel ijzerhard is een vaste plant die goed gedijt in Nederland. Er zijn verschillende soorten: je hebt namelijk hang-, klim- maar ook borderplanten. Het goede nieuws? Deze soort is helemaal niet lastig in onderhoud. De bloemetjes van deze plant zijn paars of wit, en staat dus prachtig in een kleurrijke tuin. Wist je trouwens dat deze plant als heilig werd gezien in sommige culturen? Waarom? Dat en alle verzorgingstips lees je in dit artikel. Ook geven we je genoeg tips voor het stylen van een kleurrijke tuin waarin deze tropische beauty zich helemaal thuis zal voelen.

Verbena bonariensis

IJzerhard is een vaste plant die veel vlinders aantrekt. Het wordt ook vaak als eenjarige plant gekweekt. Verbena kan goed overwinteren in Nederland. Verbena zaait zichzelf goed uit. Hierdoor heeft de plant in het voorjaar altijd wel zaailingen die weer gaan bloeien.

De plant bloeit mooi en heeft een bijzondere, open structuur. De bloemhoofdjes bestaan uit heel veel kleine bloemetjes. De bloemen van deze plant zijn paars of wit. Verbena is afkomstig uit tropische delen van Amerika en delen met een gematigd klimaat. Er bestaan diverse soorten van deze plant waaronder ook klimplanten en hangplanten.

Deze plant kan bovendien eenvoudig met allerlei andere plantensoorten gecombineerd worden. Bijvoorbeeld de dahlia, herfstanemoon en diverse siergrassen. Verbena bonariensis is een soort die goed ingezet kan worden in een border om andere planten met elkaar te verbinden. Dat soort planten worden ook wel weefplanten genoemd. Hij laat zich namelijk gemakkelijk doorweven of verspreiden tussen andere soorten planten.

Tip! Wist je dat je bij Westwing naast tuinaccessoires en -meubels ook tuingereedschap kunt shoppen? Maar dan met kortingen oplopend tot wel 70%! Registreer je daarom snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.

Geschiedenis van verbena

Al in de oudheid werd Verbena Officinalis, de meest voorkomende soort in Nederland, als medicinaal kruid gebruikt tegen allerlei kwalen. In de middeleeuwen werd het gebruikt om wonden door ijzeren wapens te genezen. Om deze reden wordt het ook wel ijzerhard genoemd.

De genezende werking van deze plant maakt dat het in diverse culturen gezien werd als ‘heilig’. Het zou immers beschermen tegen ‘het kwade’. Romeinse priesters droegen om deze reden vaak een krans van ijzerkruid om hun nek.

5x soorten verbena

Er zijn verschillende soorten verbena. Er bestaan klimsoorten, hangplanten, maar ook soorten die mooi in een border staan.

 1. Verbena Officinalis

  Bij ons in de natuur komt vooral de Verbena Officinalis voor. Een soort die gebruikt wordt als medicijn tegen allerlei kwaaltjes.
 2. Verbena bonariensis

  Verbena bonariensis (vroeger Verbena Patagonica genoemd omdat de soort gevonden werd in Patagonië) is een decoratievere soort dan de Verbena Officinalis.
 3. Verbena hastata

  Een prachtige soort is de Verbena hastata. Hij bloeit in juli tot augustus en krijgt violetkleurige bloemen. Deze soort wordt 100-140 centimeter hoog. De Verbena hastata alba heeft witte bloemen en wordt zo’n 125 centimeter in hoogte.
 4. Verbena bonariensis ‘lollipop’

  Verbena bonariensis ‘lollipop’ is een leuke variant op de gewone Verbena bonariensis. Lollipop is een dwergverbena. Hij blijft dus klein en is laaggroeiend. Hij wordt zo’n 60 centimeter in hoogte én 60 centimeter in breedte.
 5. Verbena rigida

  Ook de Verbena rigida is een laagblijvende soort. Deze soort wordt maar zo’n 45 centimeter hoog. Deze soort bloeit erg lang.

Onderhoud

Deze populaire plant is zeer eenvoudig te onderhouden. Je kunt hem goed planten op warme plekken en in de volle zon. Als je de plant in het voorjaar plant groeit hij snel. Hoe meer zon de plant vangt, des te hoger hij wordt.

Het liefst heeft de verbena wat beschutting. Hij wordt zo’n 150-200 centimeter in hoogte. Deze plant heeft niet heel veel vocht nodig, maar staat ook niet graag droog. Als het heel lang droog is, is water geven wel noodzakelijk. Het liefst staat deze plant in humusrijke grond of lichte kleigrond. De grond dient waterdoorlatend te zijn.

Zorg er in de winter juist voor dat de grond rond je plant niet te nat blijft. In het voorjaar kun je de plant het beste een beetje mest geven. Geef een plant die in een pot staat vaker wat mest. IJzerhard zaait eenvoudig uit waardoor je hem op allerlei plekken in de tuin tegen zal komen.

De plant verliest zijn bladeren in de winter. Hij bloeit in de periode juli tot september.

Winterhard

Verbena bonariensis is redelijk winterhard, maar dient in de winter wel beschermd te worden. Dat kun je het beste doen door de voet van de plant af te dekken met stro of een laag afgevallen bladeren.

Mocht de plant een strenge winter niet overleven, is dat geen ramp. IJzerhard zaait zich namelijk zo gemakkelijk uit, dat de plant niet snel verdwijnt!

Snoeien

Elke soort van de Verbena bonariensis heeft een andere benadering als het op snoeien aan komt. Zogenaamd opgaande soorten kun je in de winter prima laten staan. Ze zien er juist mooi uit als ze zijn uitgebloeid. Snoei de plant dan in het voorjaar bij. Als je ijzerhard in een pot hebt staan, kun je deze het beste in het najaar snoeien. Wanneer je de uitgebloeide bloemen van het ijzerhard niet verwijdert, zal hij gemakkelijker uitzaaien. Meer tips voor het snoeien van verbena vind je in ons artikel over dit onderwerp.

Shop een fijne snoeischaar en ander tuingereedschap op Westwing:

3x stylingtips voor een kleurrijke tuin

Planten en bloemen zorgen natuurlijk al voor de nodige kleur (en gezelligheid) in je tuin, maar ook niet onbelangrijk: de juiste tuinaccessoires- en meubels voor een kleurrijk accent. Hieronder lees je 3 tips voor het toepassen van kleur in je tuin:

 • Een eenvoudige manier om een flinke dosis kleur aan jouw buitenruimte toe te voegen is door het kiezen van accessoires in een vrolijke kleur. Wat dacht je bijvoorbeeld van een outdoor vloerkleed met een leuke print – zoals het in & outdoor vloerkleed Arches in koraal van Westwing Collection. Style je loungehoek af met matching tuinkussens.
 • Wil je het iets drastischer aanpakken? Geef dan je buitenmuur of hek een kleurtje! In ons artikel over een buitenmuur verven lees je tips hoe je dit kunt aanpakken. Decoreer je muur met plantenbakken en plant bijvoorbeeld Spaanse Margrietjes voor een heerlijk vakantiegevoel.
 • Ga je de inrichting van je tuin helemaal op de schop gooien? Ga dan ook voor kleurrijke meubels. Wat dacht je bijvoorbeeld van een paarse loungefauteuil? Met de tuinstoel Bahia van Westwing Collection waan je je meteen in de provençe.

Op weg naar de perfecte tuin

En ben je ook helemaal verliefd op verbena na het lezen van dit artikel? Misschien zoek je nog naar meer informatie over andere soorten zoals de Mexicaanse oranjebloesem, de Choisya, of over prachtriet? Of wil je weten of de laurierkers winterhard is en of monnikskap een groenblijver is? Je leest dat en nog veel meer in al onze artikelen over bloemen, planten en bomen!

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je tuin? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve om jouw tuin in tropische sferen te stylen.