IJzerhard

Als je je tuin wilt aanpakken, is het handig om vooraf een goed plan te maken. Een tuinplan maken is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je moet beginnen. Belangrijk is, dat je moet weten welke soorten begroeiing je kiest voor je tuin. Sommige planten hebben veel zon nodig, andere soorten staan liever in de schaduw. De ene boom staat graag in vochtige grond, de ander liever droger. In onze artikelen over planten, bomen en bloemen vind je heel veel informatie over allerlei soorten. In dit artikel bespreken we verbena, ook wel ijzerhard genoemd. Ontdek hier waarom je deze plant in je tuin zou halen!

Verbena bonariensis

IJzerhard is een vaste plant die veel vlinders aantrekt. Het wordt ook vaak als eenjarige plant gekweekt. Verbena kan goed overwinteren in Nederland. Verbena zaait zichzelf goed uit. Hierdoor heeft de plant in het voorjaar altijd wel zaailingen die weer gaan bloeien.

De plant bloeit mooi en heeft een bijzondere, open structuur. De bloemhoofdjes bestaan uit heel veel kleine bloemetjes. De bloemen van deze plant zijn paars of wit. Verbena is afkomstig uit tropische delen van Amerika en delen met een gematigd klimaat. Er bestaan diverse soorten van deze plant waaronder ook klimplanten en hangplanten.

Deze plant kan bovendien eenvoudig met allerlei andere plantensoorten gecombineerd worden. Bijvoorbeeld de dahlia, herfstanemoon en diverse siergrassen. Verbena bonariensis is een soort die goed ingezet kan worden in een border om andere planten met elkaar te verbinden. Dat soort planten worden ook wel weefplanten genoemd. Hij laat zich namelijk gemakkelijk doorweven of verspreiden tussen andere soorten planten.

Geschiedenis

Al in de oudheid werd Verbena Officinalis, de meest voorkomende soort in Nederland, als medicinaal kruid gebruikt tegen allerlei kwalen. In de middeleeuwen werd het gebruikt om wonden door ijzeren wapens te genezen. Om deze reden wordt het ook wel ijzerhard genoemd.

De genezende werking van deze plant maakt dat het in diverse culturen gezien werd als ‘heilig’. Het zou immers beschermen tegen ‘het kwade’. Romeinse priesters droegen om deze reden vaak een krans van ijzerkruid om hun nek.

Soorten verbena

Er zijn verschillende soorten verbena. Er bestaan klimsoorten, hangplanten, maar ook soorten die mooi in een border staan.

 1. Verbena Officinalis

  Bij ons in de natuur komt vooral de Verbena Officinalis voor. Een soort die gebruikt wordt als medicijn tegen allerlei kwaaltjes.

 2. Verbena bonariensis

  Verbena bonariensis (vroeger Verbena Patagonica genoemd omdat de soort gevonden werd in Patagonië) is een decoratievere soort dan de Verbena Officinalis.

 3. Verbena hastata

  Een prachtige soort is de Verbena hastata. Hij bloeit in juli tot augustus en krijgt violetkleurige bloemen. Deze soort wordt 100-140 centimeter hoog. De Verbena hastata alba heeft witte bloemen en wordt zo’n 125 centimeter in hoogte.

 4. Verbena bonariensis ‘lollipop’

  Verbena bonariensis ‘lollipop’ is een leuke variant op de gewone Verbena bonariensis. Lollipop is een dwergverbena. Hij blijft dus klein en is laaggroeiend. Hij wordt zo’n 60 centimeter in hoogte én 60 centimeter in breedte.

 5. Verbena rigida

  Ook de Verbena rigida is een laagblijvende soort. Deze soort wordt maar zo’n 45 centimeter hoog. Deze soort bloeit erg lang.

Onderhoud

Deze populaire plant is zeer eenvoudig te onderhouden. Je kunt hem goed planten op warme plekken en in de volle zon. Als je de plant in het voorjaar plant groeit hij snel. Hoe meer zon de plant vangt, des te hoger hij wordt. Als jij een tuin hebt met weinig zon, kun je het beste eens een kijkje nemen in ons artikel over schaduwplanten!

Het liefst heeft de verbena wat beschutting. Hij wordt zo’n 150-200 centimeter in hoogte. Deze plant heeft niet heel veel vocht nodig, maar staat ook niet graag droog. Als het heel lang droog is, is water geven wel noodzakelijk. Het liefst staat deze plant in humusrijke grond of lichte kleigrond. De grond dient waterdoorlatend te zijn.

Zorg er in de winter juist voor dat de grond rond je plant niet te nat blijft. In het voorjaar kun je de plant het beste een beetje mest geven. Geef een plant die in een pot staat vaker wat mest. IJzerhard zaait eenvoudig uit waardoor je hem op allerlei plekken in de tuin tegen zal komen.

De plant verliest zijn bladeren in de winter. Hij bloeit in de periode juli tot september.

Tip! In onze zaaikalender lees je alles over wanneer in het jaar je bepaalde soorten het beste kunt zaaien!

Winterhard

Verbena bonariensis is redelijk winterhard, maar dient in de winter wel beschermd te worden. Dat kun je het beste doen door de voet van de plant af te dekken met stro of een laag afgevallen bladeren.

Mocht de plant een strenge winter niet overleven, is dat geen ramp. IJzerhard zaait zich namelijk zo gemakkelijk uit, dat de plant niet snel verdwijnt!

Snoeien

Elke soort van de Verbena bonariensis heeft een andere benadering als het op snoeien aan komt. Zogenaamd opgaande soorten kun je in de winter prima laten staan. Ze zien er juist mooi uit als ze zijn uitgebloeid. Snoei de plant dan in het voorjaar bij. Als je ijzerhard in een pot hebt staan, kun je deze het beste in het najaar snoeien. Wanneer je de uitgebloeide bloemen van het ijzerhard niet verwijdert, zal hij gemakkelijker uitzaaien.

Kies jij voor verbena in je tuin? Misschien zoek je nog naar meer informatie over andere soorten zoals de Mexicaanse oranjebloesem, de Choisya, of over prachtriet? Over de fluweelboom, de amandelboom of salomonszegel? Wil je weten of de laurierkers winterhard is en of monnikskap een groenblijver is? Je leest dat en nog veel meer in al onze artikelen over bloemen, planten en bomen!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!