Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
close up verbena met bij 3

De verbena, in de volksmond vaak ijzerhard genoemd, is een favoriete plant voor in de tuin. De plant kenmerkt zich door lange, dunne stelen met daaraan talloze paarse bloemetjes. Dankzij de lange stelen steken ze prachtig overal bovenuit. Verbena is dan ook zeer geschikt om een speels effect te creëren in een border. Ook wij zijn gek op verbena en daarom hebben we deze opgenomen in onze snoeigids. In deze gids vertellen we je alles over het verzorgen en snoeien van populaire tuinplanten, -bloemen en bomen zoals de hortensia, olijfboom, rododendron, vijg, pampasgras, hebe en meer. Op deze pagina lees je hoe de de verbena moet verzorgen en snoeien zodat je lang kunt genieten van deze prachtige vlinderplant.

Verbena: een geneeskrachtig kruid

De Verbena heeft een lange geschiedenis. Vroeger werd het gezien als een geneeskrachtig kruid. Het werd ook wel ijzerkruid of ijzerhard genoemd. Verbena zou hét medicijn zijn tegen allerlei kwaaltjes – van het genezen van wonden tot het sterker maken van de spieren in het lichaam. In de tijd van de Romeinen was het dan ook een heilig plantje.

Tegenwoordig vinden we de plant vooral mooi om in de tuin te zetten. Alhoewel?! Drink jij weleens verveine thee vanwege de rustgevende werking en positieve invloed op de spijsvertering? Dan geloof ook jij in de geneeskundige kracht van deze plant. Verveine – ofwel citroenverbena – behoort namelijk tot de ijzerhardfamilie.

Oorspronkelijk komt verbena uit de meer tropische delen van onze wereld, waaronder Zuid-Amerika. De plant is namelijk gek op zon en heeft weinig water nodig. De ijzerhardfamilie is bijzonder groot: er zijn honderden soorten verbena. De Verbena Bonariensis is de bekendste soort in Nederland. Deze sierlijke plant kan tot wel twee meter hoog worden.

Hij bloeit van juli t/m oktober – lekker lang dus! – en is misschien wel de bekendste vlinderplant. Dat wil zeggen dat hij vlinders, maar ook bijen en andere nuttige insecten aantrekt. Dus wil jij de biodiversiteit in je duurzame tuin een boost geven? Zet dan zeker een paar verbena plantjes in de borders!

In een wilde tuin hoort de verbena helemaal thuis. Deze zaait namelijk uit waardoor de speelse lange stengels overal opduiken. De Verbena Bonariensis bloeit maximaal twee jaar, maar omdat hij zichzelf uitzaait, zal de plant nooit verdwijnen uit je tuin.

Verbena planten en verzorgen

Wanneer je verbena in je tuin plant, is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Zet de verbena op een zonnige, beschutte plek: hoe meer zon, hoe mooier het gaat bloeien. Het is een tropisch plantje, dus hij kan wel tegen droogte. Maar wanneer de droogte te lang aanhoudt, raden we aan om de grond toch even te bevochtigen met de tuinslang of gieter.

Verbena is een ideale plant voor in een border. Door het hoogteverschil tussen de verschillende stengels ontstaat er een speels, dynamisch effect. Denk eraan dat ijzerhard zichzelf uitzaait, zet dus niet je hele border vol met plantjes want voor je het weet zie je door de verbena je tuin niet meer…

De verbena verzorgen is vrij gemakkelijk. Zo nu en dan een scheutje water is genoeg om ‘m de zomer door te helpen. In de winter heeft hij wel bescherming nodig want hij is niet zo gek op kou. Leg bijvoorbeeld wat hooi of bladeren over de plant, zo bescherm je ‘m tegen vorst. Ook is het aan te raden om de plant wat mest te geven in het voorjaar, zo geef je ‘m een extra boost voor het bloeiseizoen.

Verbena: wanneer snoeien?

Verbena raakt in september uitgebloeid en wordt dan lichtbruin van kleur. Een verbena snoeien in het najaar is eigenlijk zonde. De stengels zien er namelijk niet alleen mooi uit, de plant blijft ook beter beschermd tegen de kou en het zorgt ervoor dat hij zich kan uitzaaien.

Verbena snoeien kan je het best in maart doen, voordat de bloeiperiode begint. Heb je al te veel verbena in de tuin staan? Snoei de plant dan wel in het najaar af zodat hij zich niet kan uitzaaien.

Verbena snoeien: hoe doe je dat?

Verbena snoeien is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de stengels terugsnoeien tot net boven de grond. Wees gerust, de stengels komen vanzelf weer terug! De verbena groeit snel en hard dus in het voorjaar geniet je gewoon weer van deze prachtige vlinderplant. Zorg er wel voor dat je met schoon en scherp tuingereedschap werkt wanneer je gaat snoeien. Anders heb je kans dat je de verbena beschadigt.

Heeft de verbena zich uitgezaaid op een plek waar je ‘m liever niet hebt? Verplaatsen kan je het best doen in het voorjaar, vlak voor de bloei.

Met dit hoogwaardig tuingereedschap wordt het snoeien & verzorgen van jouw verbena heel eenvoudig (én stijlvol):

Verbena in huis stylen

Trouwens, wist je dat de verbena ook als snijbloem kan worden gebruikt? Je kunt de lange stelen afknippen om ze thuis in een vaas te zetten! De paarse bloemen op hoge stelen vormen prachtige blikvangers in een plukboeket. No worries: doordat de plant de hele zomer groeit, komen er vanzelf weer nieuwe stelen terug in de tuin.

Zet jouw verbena in de spotlight met een van deze vazen:

Westwing: alles over het verzorgen en snoeien van je tuin

Wat is het toch fijn om een tuin te hebben! Net als je interieur, kan je je tuin helemaal naar eigen wens inrichten. Door een mooie compilatie te maken van jouw favoriete bloemen en planten, wordt de tuin een weerspiegeling van wie je bent. Een tuin heeft wel liefde nodig. Hoe meer tijd je besteedt aan het verzorgen van de bloemen en planten, hoe mooier je tuin wordt.

En juist daarom helpen wij je een handje. In onze snoeigids lees je alles over het planten, verzorgen en snoeien van populaire tuinbloeiers. Juist omdat elke soort een eigen bloei- en snoeiperiode heeft, is het belangrijk dat je de juiste informatie opzoekt voordat je de snoeischaar in jouw favoriete plant zet.

Tot slot: werk altijd met schoon en scherp tuingereedschap wanneer je gaat snoeien. Door een botte of vuile snoeischaar kan je blijvende schade aanrichten aan de bloemen, planten en bomen in je tuin. Gebruik ook het juiste tuingereedschap:

  • Een snoeischaar gebruik je voor het knippen van dunne takjes.
  • De takkenschaar voor dikkere takken.
  • Een takkenzaag voor hele dikke takken.
  • De heggenschaar voor het in vorm knippen van een beukenhaag of heg.