Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
gipskruid in vaas op dressoir

Gipskruid is een überromantisch bloemetje. In het wild kom je het niet zo snel tegen, des te leuker om gipskruid in je tuin te zetten. Zeker omdat hij ook geschikt is als snijbloem; wanneer je een zee aan gipskruid in je tuin hebt staan, kan je het dus afknippen en in een vaas zetten. Deze bloem maakt bijvoorbeeld vaak onderdeel uit van een romantisch bruidsboeket. Met dit bohemian bloemetje haal je dus de romantiek in huis! In dit artikel lees je alles over het planten, herkennen en verzorgen van gipskruid. En we geven je tips over je hoe je je eigen boeket kunt schikken met deze romantische bloemsoort! Lees dus snel verder en ontdek hoe je een boho touch aan je tuin én interieur kunt toevoegen!

Hoe herken je gipskruid?

Gipskruid is te herkennen aan de lange groene stelen met daaraan grijs-groene bladeren en tientallen kleine bloemetjes. De bloemetjes zijn wit en soms subtiel roze. De officiële naam is Gypsophila Paniculata en de bloemsoort is familie van de anjer.

In het wild kom je ’m weleens tegen langs een rivier of bij uiterwaarden, maar gipskruid is vrij zeldzaam in ons deel van de wereld. ‘Gips’ of ‘Gypsophila’ verwijst naar zijn liefde voor kalkrijke grond. Wil je deze plant in de tuin? Voed de grond dan met kalkrijke meststof.

Gipskruid verspreidt zich als een tapijt over je borders waardoor je in de zomer geniet van een prachtige bloemenzee. Deze soort misstaat daarom niet in een siertuin!

Ook sneeuwklokjes, verbena, lobelia, de maggiplant en schoenlappersplant lenen zich perfect voor het creëren van een kleurrijke border.

Wanneer bloeit de Gypsophila?

Gipskruid bloeit van juli t/m september. Hij houdt van volle zon en zo nu en dan een scheutje water – vooral in de zomer. De grond moet het water wel goed af kunnen voeren, zodat de plant bij veel regenval niet constant natte voeten heeft.

Wanneer gipskruid bloeit, kan je gerust een paar takken afknippen en in een vaasje zetten. Ook heel leuk: laat een bosje drogen zodat je er nog langer plezier van hebt. Verderop in dit artikel lees je meer over bloemschikken en drogen van gipskruid.

Gipskruid verzorging

Gipskruid is een sterk plantje, je kunt ‘m dus gerust in de volle grond zetten. Belangrijk is wel dat hij op een zonnige plek staat, een tuin op het zuiden heeft hij het liefst! Het is een ideale bodembedekker voor bloemborders.

Wanneer je meerdere planten gaat planten, zorg er dan voor dat er minimaal 30 cm tussen de plantjes zit. Na de winter en voordat de bloemetjes gaan bloeien kan je met een snoeischaar het oude loof afknippen. Geef de bodem dan wat extra kalkrijke meststof zodat hij een extra bloeiboost krijgt voor de zomer!

DIY: boeket schikken met gipskruid

Niets zo leuk als je eigen bloemboeket schikken voor in huis. Zeker wanneer je de bloemen uit eigen tuin plukt! Om een mooi gemengd boeket te maken, is het belangrijk dat je de juiste balans vindt tussen vorm en kleur.

Voor een speels plukboeket kies je verschillende soorten statementbloemen, maar wel van elke soort één steel, zoals kattenstaart, lelie, dahlia, amaryllis en chrysant. Combineer bloemsoorten met verschillende lengtes voor een extras speels effect. Voor een neutraler boeket kies je één soort statementbloem, bijvoorbeeld een roos, en hiervan voeg je er tien of twintig toe aan je boeket.

Om de statementbloemen een mooi podium te geven, heb je opvulbloemen en opvulgroen nodig. Gipskruid is een perfecte opvulbloem doordat hij niet de aandacht steelt van de statementbloemen, maar wel zorgt voor vrolijkheid. Voorbeelden van opvulgroen zijn grote bladeren, takken (zoals katjestak), eucalyptus, varens etc.

Bloemschikken in 5 stappen – inclusief video

  1. Snij alle stelen van het opvulgroen en de opvulbloemen schuin af.
  2. Pak een vaas, vul deze met een flinke bodem water en wat voeding. Voor een modern interieur kun je bijvoorbeeld kiezen voor een grote zwarte keramieken vaas – zoals vaas Latona van de Westwing Collection. Fan van boho? Ga dan bijvoorbeeld voor de handgemaakte vaas Wendy van de Westwing Collection.
  3. Verdeel het opvulgroen over de vaas: de grote bladeren aan de buitenkant, het kleinere groen in het midden.
  4. Snij alle stelen van de statementbloemen schuin af en steek deze tussen het opvulgroen zodat ze mooi verdeeld zijn over de hele vaas.
  5. Vul nu het boeket op met de opvulbloemen, zoals gipskruid. Doordat de statementbloemen en het opvulgroen al in de vaas staan, zie je goed waar het boeket nog wat opvulling kan gebruiken!

Tip! Gipskruid is ook mooi als hoofdbloem in een boeket. Zeker in de vorm van een romantisch bruidsboeket. Combineer eventueel met lavendel of eucalyptus om de dromerige look te versterken.

In de video hieronder zie je hoe je kunt makkelijk bloemen kunt schikken met behulp van takjes:

Gipskruid laten drogen

Droogbloemen zijn de trend van dit moment. Je kunt ze overal in huis terug laten komen, bijvoorbeeld:

  • Hang een bosje gedroogde bloemen in het gastentoilet.
  • Maak potpourri van gedroogde bloemen en leg deze geurrijke bloemen op een schaaltje in de welkomsthal.
  • Maak er een bloemkrans van en hang deze aan de voordeur.
  • Doe droogbloemen in een glazen pot met kurken deksel.
  • Zet een bosje droogbloemen op de eettafel.
  • Of gebruik ze om een cadeautje mee te decoreren.

Gipskruid is ideaal om te laten drogen. Het beste is het om dit te doen wanneer de bloemetjes nog vol in bloei staan. Pluk een boeket gipskruid uit je tuin en bind dit samen door bijvoorbeeld jute touw om de stelen heen te wikkelen. Hang het bosje gipskruid nu ondersteboven in een droge, donkere, goed geventileerde ruimte.

Het duurt een paar weken voordat het gipskruid goed gedroogd is. Wanneer het bosje gipskruid helemaal droog is, kan je het in een vaasje zetten of je maakt er een krans van. Combineer eventueel met andere gedroogde bloemen.

Ook leuk: gebruik een bloemenpers om het gipskruid te drogen en plat te drukken. Deze platte bloemetjes kan je vervolgens inlijsten of in een schriftje plakken.

Tip: een romantische trouwkaart

Wie gipskruid ziet, denkt directaan een huwelijksfeest. Deze romantische bloem leent zich daardoor perfect als toevoeging aan een trouwkaart. Kies bijvoorbeeld voor een natuurlijke kraftkaart en bind aan elke kaart een takje gipskruid met een jute touw.

Alternatief: plak op de voorkant van je trouwkaart een geperst takje gipskruid. Het leukste is het om het gipskruid ook terug te laten komen op de trouwdag zelf. Natuurlijk in je bruidsboeket, maar bijvoorbeeld ook als corsage voor de mannen en in vaasjes op de romantisch gedekte tafels.