Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
schoenlappersplant

Een plant met zo’n naam moet wel heel leuk zijn! En dat klopt. De schoenlappersplant is een perfecte plant voor in de tuin. Bijvoorbeeld om je borders mee te vullen of langs een vijver. Zijn naam heeft hij te danken aan de was in de bladeren, hiermee kan je je schoenen weer laten shinen! De plant heeft aan de onderkant grote groene bladeren en daarbovenuit steken lange stengels met roze, paarse of witte bloemen. Het is echt een vrolijkerd die zich al vroeg in het voorjaar laat zien waardoor je tuin er al snel lente-achtig uitziet. In dit artikel vertellen we je alles over deze populaire tuinplant.

Hoe herken je de schoenlappersplant?

De schoenlappersplant herken je aan de grote, leerachtige bladeren die de plant een volumineuze uitstraling geven. Temidden van deze bladeren groeit een lange steel waaraan in maart voornamelijk roze, maar soms ook paarse of witte, bloemen groeien.

Dankzij de grootte van deze plant, is het een ideale bodembedekker in een border. Helemaal wanneer je meerdere schoenlappersplanten bij elkaar zet, zorgt deze plant voor flink wat opvulling in de tuin. Dus voelt je tuin kaal en ongezellig? Dan kan je het best een paar schoenlappersplanten kopen.

Niet zo gek dus dat het een populaire plant is! Bovendien is de plant groenblijvend in de winter waardoor je het hele jaar door kleur hebt in je tuin. Van sommige soorten kunnen de bladeren in de herfst zelf prachtig rood kleuren. Bijkomend voordeel: de schoenlappersplant ofwel Bergenia Cordifolia gaat onkruidgroei tegen.

Onderhoud schoenlappersplant

Waar we vroeger het liefst kozen voor een onderhoudsvriendelijke tuin, ofwel een tuin vol tegels, kiezen we de laatste jaren steeds vaker voor een meer duurzame variant. Met een tuin vol planten en bloemen draag je bij aan de biodiversiteit in jouw buurt. Bovendien kan regenwater makkelijker worden afgevoerd wanneer er weinig of geen tegels in de tuin liggen.

Dus hup, aan de slag met het creëren van een bloemborder! Verderop in het artikel vertellen we hoe je dit zelf kunt doen. Ben je bang dat een tuin vol bloemen en planten te veel tijd kost? Kies dan makkelijk te onderhouden planten, zoals de schoenlappersplant.

De schoenlappersplant vraagt weinig aandacht. Zeker wanneer je hem plant op een halfschaduw-plek – dus niet in de volle zon – en in voedzame grond. In de zomer heeft hij graag wat water wanneer het lang droog is, maar in de winter kan je ‘m aan z’n lot overlaten. Het is geen koukleum en hij kan tegen een stootje.

Wanneer je meerdere schoenlappersplanten aanplant, is het belangrijk om genoeg ruimte tussen de planten te houden. Plant ongeveer acht planten per vierkante meter. Geef de plant voor de bloei nog wat extra mest zodat hij genoeg kracht heeft om mooi te bloeien in het voorjaar.

Wanneer snoeien?

De schoenlappersplant snoeien is heel makkelijk. Na de bloeiperiode kan je de uitgebloeide bloemen inclusief stelen afknippen, maar je mag ze ook laten zitten als je dat mooi vindt. Wanneer er in sommige bladeren gaten zitten, kan je deze ook gerust afknippen. Er komen gewoon weer bladeren voor terug.

Tip! Gebruik voor het snoeien van bloemen en planten altijd een schone en scherpe snoeischaar om te voorkomen dat je de plant blijvend beschadigd.

In onze snoeigids vertellen we je alles over het snoeien van bomen, planten, struiken en meer.

Schoenlappersplant vermeerderen door te scheuren

Wist je dat je de schoenlappersplant ook kunt vermeerderen? Dat wil zeggen dat je van één plant meerdere planten kunt maken zodat je je hele tuin ermee vol kunt zetten. Dit vermeerderen doe je door de plant te scheuren. Dat klinkt misschien wat cru, maar ook dat kan de schoenlappersplant makkelijk hebben.

Het werkt als volgt:

 1. Haal de schoenlappersplant met wortels en al uit de grond en scheur de kluit door tweeën, drieën of vieren.
 2. Plant de stekken nu her en der in de tuin en steek ze lekker diep in de grond zodat ze goed kunnen wortelen.

Het vermeerderen van de schoenlappersplant kan je het best in het voorjaar doen, vlak voor de bloei.

Een beplantingsplan maken voor je border

Om een volle en speelse border in je tuin te creëren, is het mooi om de schoenlappersplant te combineren met andere plantsoorten.

Voordat je in de weer gaat met een schep en schoffel, is het verstandig om eerst een beplantingsplan te maken.

 1. Teken de border uit

  Teken de border uit op papier en maak daarbij een vlakverdeling. Dit hoeven geen vierkante vakjes te zijn, juist organische vormen maken de border speels.

 2. Bepaal welke planten waar komen

  Geef in elk vakje aan welke planten je daar wilt planten. Let daarbij op de hoogte van elke plant en de kleuren van de bloemen zodat je een uitgebalanceerd geheel creëert.

 3. Kleur de vakjes in de dezelfde kleur als de bloemen die je hebt gekozen

  Kleur de vakjes in, in dezelfde kleur als de bloemen en planten. Zo kan je in een oogopslag zien of de kleuren mooi met elkaar combineren. Zorg voor voldoende afwisseling en gebruik genoeg groen tussen de bloemenpracht zodat de kleuren nog beter naar voren komen.

Tip! Siergrassen zijn de neutrale factor in een bloemborder. Ook plantensoorten met witte bloemen zorgen voor wat rust in het kleurrijke geheel.

Lees hier alles over verschillende bloemsoorten voor de tuin.

Schoenlappersplant combineren: stel je eigen border samen

De schoenlappersplant is een perfecte bodembedekker. De plant kan zo’n 40 cm hoog worden dus deze kan je het best een beetje in het midden van de border zetten. Achterin zet je de wat hogere planten en voorin de lage bodembedekkers. Planten die goed combineren met de schoenlappersplant zijn:

 • Vlinderstruik: deze struik geeft paarse bloemen en wordt maximaal 150 cm hoog, de bloemen kleuren mooi bij de schoenlappersplant.
 • Prachtriet: een prachtig siergras voor achterin de border en/of ter opvulling van de border.
 • Mexicaanse oranjebloesem: ondanks de naam, geeft deze groenblijvende struik witte bloemetjes waarmee de border in mei en juni prachtig in bloei wordt gezet.
 • Trompetbloem: hiermee geef je je border een subtropisch tintje.
 • Gipskruid: de kleine witte bloemetjes van gipskruid zorgen voor een mooi contrast met de roze kleur van de schoenlappersplant en de andere tropische tinten in jouw bloemborder.

Wij wensen je heel veel plezier met het aanleggen van je eigen bloemborder met de schoenlappersplant!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!