Groen gecombineerd met lichte en natuurlijke kleuren

Groen – de kleur van frisheid, vitaliteit en levensvreugde. Vooral door de associatie met bossen, bomen en planten staan de meest uiteenlopende groene tinten voor nieuw leven en een verbinding met de natuur. Als je een moderne oase van welzijn thuis wil creëren of jouw kamer een persoonlijk tintje wil geven, dan is deze trendkleur de perfecte keuze. Maar wat hoort er bij groen? Onze interieurspecialisten zullen je vertellen welke kleuren bijzonder goed bij een frisse groene kleur passen. Zij geven je ook inspiratie over hoe je jouw kamers met groen kan inrichten.

Het kleureffect van groen in een ruimte

Groen staat duidelijk voor frisheid en natuur. Je hoeft geen expert te zijn om dat te weten. Er is echter wel wat kennis nodig als het om de inrichting gaat en de juiste combinatie van verschillende kleuren met groen. Als je voor groen kiest, dan geeft de kleurtint je een gevoel van vrijheid. Deze frisse kleur heeft ook een ontspannende werking. Afhankelijk van de schaduw kan groen ook een zeer stimulerend effect op ons hebben. Het groene kleurenspectrum is gevarieerd. Van modern mintgroen tot helder appelgroen en sterk olijfgroen of smaragdgroen. Door deze rijke facetten kan groen met veel verschillende kleuren gecombineerd worden.

Warme en koude tinten groen

Weet je niet waar te beginnen met het kiezen van een mooie kleur groen? Een uitgangspunt kan zijn of je graag een warme of een koude kleur groen wilt aanbrengen in je interieur. Hier kort het onderscheid en het effect van warme en kouden kleuren op een rij:

Warme kleuren

 • Rood, oranje, geel en beige tinten worden als warme kleuren gezien.
 • Warme kleuren hebben een stimulerende werking.
 • Warme kleuren worden vaak gebruikt in sociale ruimtes.

Koude kleuren

 • Blauw, grijs en koele wit of off-white tinten worden gezien als koude kleuren.
 • Koele of koude kleuren hebben een kalmerende werking.
 • Koude kleuren zorgen voor een betere concentratie.

Groen wordt gezien als een hybride kleur (net zoals paars bijvoorbeeld), het is een kleur waar zowel warme als koude tinten in samenkomen. Of de kleur groen meer neigt naar warm of juist naar koud hangt af van de mix van de verschillende tinten die voorkomen in de kleur groen. Ideaal dus! De kleur groen is daarom niet alleen geschikt voor rustigere ruimtes zoals een studeer- of slaapkamer maar kan ook prima gebruikt worden in een meer sociale ruimte zoals de woonkamer. Hieronder vind je een kleurschema van verschillende koude, neutrale en warme tinten groen:

Warme en koude tinten groen in een kleurenschema

Welke kleuren kan je combineren met groen?

Groen is niet voor niets zo’n populaire kleur, je kan deze kleur namelijk ontzettend makkelijk met andere kleuren combineren. Afhankelijk van de tint passen de volgende kleuren bijna altijd goed bij groen:

 • Grijs
 • Wit
 • Zwart
 • Bruin en Cognac
 • Rood
 • Geel en Okergeel
 • Rood
 • Roze
 • Taupe
 • Andere groen tinten
 • Rood en bordeaux
 • Natuurlijke kleuren
 • Donkere kleuren

De verschillende tinten groen – onze 4 populairste stijlen

Welke kleur past bij mintgroen?

Je kan een bank in mintgroen stijlvol met blauwe decoratieve kussens upgraden. Om een harmonieus totaalbeeld in jouw woonkamer te creëren, moet je het blauw van de kussens elders in de decoratie herhalen. Een mintgroene poef staat elegant op een donkerblauw vloerkleed. Mintgroen zorgt met de combinatie van blauw voor een aangenaam woongevoel, die koelte, frisheid en ruimtelijkheid uitstraalt. Met gestoffeerde meubelen of decoratie in roze resulteert dit in een lichte kleurencombinatie die voor de nodige warmte en zachtheid zorgt. Ideaal voor een eenvoudige maar trendy scandi stijl!

Welke kleur past bij donkergroen?

De complementaire kleuren rood en oranje zijn bijzonder geschikt bij donkergroen. De combinatie met de helderrode tinten zorgt voor een totaalbeeld dat er niet al te somber uitziet. Rood en oranje zorgen voor een harmonieus contrast dat een gevoel van frisheid geeft. Een sterke muurkleur in groen straalt houvast en energie uit. Met een rode of bank vul je jouw moderne inrichting aan en laat je de helderheid en het gele component in de groene tint niet te bleek lijken.

Donkergroen gecombineerd met oranje

Welke kleur past bij olijfgroen?

Je kan rijk olijfgroen perfect met natuurlijke tinten combineren. Hout en bruine tinten passen hier perfect bij, omdat we deze nuances en materialen toch al met de natuur combineren. Maar als een olijfgroen met bruin te saai voor je is, kan je voor zwart gaan. Als je wil voorkomen dat het geheel te donker wordt, moet je echter slechts een paar zwarte decoraties toevoegen. Kandelaars, geometrische zwart-witte patronen op een vloerkleed of een vloerlamp van zwart metaal geven jouw kamer een gezellige nonchalante uitstraling in industrial chic.

Kleurencombinatie olijfgroen met natuurlijke tinten

Welke kleur hoort bij appelgroen?

Naast de complementaire kleuren kunnen de tinten die dicht bij elkaar in de kleurencirkel liggen ook ideaal met groen gecombineerd worden. Je kan appelgroen nog meer glans laten geven door het te mengen met geel. Bovendien lijkt deze groene tint door de gele kleur niet langer te koel. Het aantrekkelijke contrast tussen appelgroen en geel wordt begrensd door een heldere structuur van witte muren en een lichte vloer. Bovendien kan een witte landelijke stijl perfect met appelgroene en gele accenten aangevuld worden.

Appelgroen gecombineerd met geel

Stijl groen met verschillende materialen

Hout

 • Lichtgroene tinten komen sterker tot uiting in combinatie met meubels van licht hout zoals beukenhout. Als ze met hout en andere natuurlijke materialen zoals rotan, katoen of linnen gemengd worden, kan je jouw gehechtheid aan de natuur tot uitdrukking brengen. Deze combinatie is vooral binnen een eenvoudig Scandinavisch interieur populair. Groen kan ook met hout geaccentueerd worden om een rustieke woning chic te maken.

Fluweel

 • Voor een mannelijke glamourlook is een sterke donker- of dennengroene look geschikt, die je stijlvol met fluweel en metallic materialen  kan aanvullen. Een olijfgroene fluwelen bank, die je met een gouden bijzettafel of een koperen booglamp combineert, ziet er glamoureus maar niet te vrouwelijk uit.

Leer

 • De frisse kleur met bruin leer zorgt voor pure natuur in jouw woning. Dus wat denk je van een bruine Chesterfield bank die je voor een groene muur plaatst of met groen textiel versiert? Een ruwer uiterlijk, dat in de industriële stijl gewoonweg uitstekend te gebruiken is.

Ook zo enthousiast geworden van alle combinaties die mogelijk zijn met de kleur groen? Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je interieur te voorzien van een groene touch.