Blauwe wand met beige bank en tapijt met blauwe bijzettafel

De veelzijdige kleur blauw is oneindig veelzijdig en kan van lichtblauw tot diep marineblauw variëren. Blauw is ook ideaal in combinatie met andere kleuren en kan voor meubels voor veel verschillende woonstijlen gebruikt worden.

Minimalistisch-modern, glamour-decadent of maritiem-fris – dit alles is met de verschillende tinten blauw mogelijk! Je vraagt je zeker af: welk kleur combinaties zijn mogelijk? Het antwoord is: veel! In onze gids laten we je zien welke kleuren harmoniëren met de kleur en tonen je waar je op moet letten.

De nuances van de kleur blauw

Blauw is een veelzijdige kleur die meer dan 180 nuances in het Pantone kleurenpalet bevat. Maar er is meer aan blauw dan op het eerste gezicht! De kleuren variëren van lichte tot donkere tinten, die ook in hun warme of koele ondertoon verschillen. In principe kan deze kleur in vier nuances onderverdeeld worden, waarin alle ondertonen ingedeeld kunnen worden.

De nuances van blauw:

 • Zuiver blauw: Dit is een van de primaire kleuren. In termen van kleurentheorie is het een van de drie basiskleuren, samen met geel en rood, waaruit alle tonen van het kleurenspectrum gemengd kunnen worden. Zuiver blauw wordt vaak als medium blauw of hemelsblauw beschreven.
 • Blauw met een groene ondertoon: Als je deze kleuren mengt krijg je eigenlijk de combinatie van blauw met een vleugje geel. De mooie blauwe tinten die, afhankelijk van hun intensiteit, licht groenachtig lijken, zijn bijvoorbeeld turquoise, benzine, oceaanblauw of topaas. Petrol is een mix van groen en blauw.
 • Blauw met een grijze ondertoon: Het lijkt iets gedempt en minder lichtgevend dan de andere tinten in het blauwe spectrum. Marineblauw, nachtblauw, duivenblauw of zelfs jeansblauw behoren tot deze categorie. Deze blauwe tint heeft een bijzonder minimalistisch en rustgevend effect op de inrichting.
 • Blauw met een rode ondertoon: Een levendige kleur die tot uitdrukking in facetten als pruimblauw, kobaltblauw of indigo komt. Je kan gebruik maken van dit lichteffect en de blauwe tint combineren met andere felle kleuren of als highlight in de kamer gebruiken.

Het kleureffect van de verschillende kleuren blauw in een ruimte

Voordat je begint te vragen welke kleur bij blauw past, moet je weten welk kleureffect je wil bereiken. Blauw wordt met zee en lucht geassocieerd – het staat voor helderheid, uitgestrektheid en stilte. In de binnenhuisinrichting heeft de kleur een kalmerend effect en zorgt voor diepe ontspanning. Daarom zijn blauwe tinten vooral populair in de slaapkamer.

Daarnaast ook op kantoor omdat blauw de concentratie bevordert en de geest scherper maakt. Blauwe tinten zijn ook te vinden in de wellnesszones, in de badkamer of de spa om het ontspannende effect op het lichaam te versterken. Je kan jouw spieren ontspannen en de stress en hectiek van het dagelijks leven gemakkelijker vergeten. Afhankelijk van de kleuren die in het interieur met blauw gecombineerd worden, kan het effect in de ruimte veranderd worden. Bij Westwing laten we je onze favoriete stijlen zien!

Onze 5 favoriete blauwe stijlen

De trendkleur werkt als een zogenaamde neutrale tint in het interieur en kan daarom met bijna alle kleuren gecombineerd worden. Elke kleurencombinatie laat een andere indruk achter. Vanwege het feit dat je je interieur niet zo vaak als je kleding verandert, moet je je van de verschillende stijlen en effecten van de kleurencombinaties bewust zijn. Wij zullen je laten zien welke kleuren met blauwtinten passen.

 1. De combinatie van blauw en geel

  Wat associeer je met de combinatie van blauw en geel? We denken aan felle zon, blauwe luchten en de blauwe zee – ultieme zomergevoelens! Deze kleurrijke combinatie zorgt ook voor een goed humeur in het interieur en brengt een levendige sfeer in de ruimte. Terwijl lichtblauw en delicaat geel een lichtheid in jouw woonstijl integreren, ziet donkerblauw er eleganter uit.

 2. De combinatie van blauw en rood

  De kleurencombinatie van rood en blauw is niet aangeraden voor een goed beeld. Jammer, denken we! Beide tonen kunnen in het juiste mengsel in een expressieve combinatie resulteren. Zodat je voorkomt dat het blauw en rood overbelast lijkt, moet een van de twee kleuren eerder in het lichtspectrum aanwezig zijn. De combinatie met een derde, lichte kleur zoals beige, crème of lichtgrijs kan ook een balancerend effect hebben. De combinatie van rood en blauw is vooral populair in een landelijke stijl interieur. De kleuren stralen hier enerzijds gezelligheid en stilte uit, terwijl ze anderzijds een dynamische en stimulerende werking op de ruimte hebben.

 3. De combinatie van blauw en wit

  Blauw en wit is een populaire kleurencombinatie voor een maritieme woonstijl die er open en zorgeloos uitziet. Lichte materialen zoals linnen, katoen of zijde accentueren beide kleuren prachtig en onderstrepen het luchtige karakter ervan. De combinatie met warme houten elementen is bijzonder harmonieus en zorgt voor meer gezelligheid in de woning.

 4. De combinatie van blauw en oranje

  Met deze heldere combinatie brengt je leven in jouw woning! Oranje is de complementaire kleur van blauw en daarom bijzonder geschikt voor een heldere kleurencombinatie. Wie houdt van een excentrieke levensstijl zal zeker genieten van de combinatie van donker marineblauw of koningsblauw met warme oranje tinten zoals mango en koraaloranje. De blauwe bank kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met specifieke accenten zoals oranje decoratieve kussens of een abstract schilderij.

 5. De combinatie van blauw en zwart

  Blauw en zwart kunnen erg op elkaar lijken, vooral als je een donkerblauwe kleur kiest. Zodat je voorkomt dat de ruimte er zwaar en gedrongen uitziet, moet je deze kleurencombinatie alleen in combinatie met lichte elementen kiezen of specifieke accenten zetten. Lichtblauw daarentegen kan gemakkelijk met zwart gerangschikt worden en heeft een modern en minimalistisch karakter door het te combineren met donkere kleur.

Kunnen verschillende tinten met elkaar gecombineerd worden?

Natuurlijk kunnen verschillende tinten blauw ook harmonieus met elkaar gecombineerd worden. Hier is het belangrijk om in de inrichting op de contrasten te focussen! Lichte en donkere nuances resulteren in een populaire kleurencombinatie. Terwijl lichtblauw het gewicht van de donkere tinten wegneemt, helpt donkerblauw om de lichte nuances een beetje meer te gronden. Dit geeft hen een gezellig effect dat zo gewaardeerd wordt.

Als je blauwe tinten met elkaar combineert, moet je een derde neutrale kleur, zoals wit, grijs of beige integreren. Op deze manier voorzie je het kleurenspel van een eenvoudige achtergrond.

Stijl met verschillende materialen

Bij het zoeken naar het antwoord op de vraag “welke kleur past bij blauw“, kan je nu nog een stap verder gaan en nadenken over welke materialen jouw voorkeur in het interieur hebben. De trendkleur kan door verschillende materiaalcombinaties een ander effect ontvouwen.

Deze materialen gaan goed samen met blauw

 • Fluweel: Het elegante effect van dit luxueuze materiaal kan door de bijpassende blauwe tint versterkt worden. Vooral donkerblauw, zoals koningsblauw of marineblauw, onderstreept het edele karakter van fluweel in de inrichting. Vooral gestoffeerde meubels zoals sofa’s of poefs zijn populair voor de integratie van blauw fluweel in het interieur.
 • Linnen: Linnen heeft een fris en licht effect. Men verbindt het natuurlijke materiaal met het warme seizoen en een vakantie in Griekenland of aan de Côte d’Azur. Zodat je dit lichte en luchtige gevoel in de inrichting reflecteert, zijn lichtblauwe tinten geschikt, die in combinatie met wit er bijzonder delicaat en zorgeloos uitzien. Kies jouw linnen zitting of decoratieve kussens in lichtblauw en geniet van het gevoel van een vakantie in jouw eigen vier muren!
 • Hout: Hoewel hout zelden blauw gekleurd is, is de combinatie van de trendkleur met houten elementen  in de interieurinrichting heel gebruikelijk. Geen wonder! De bruine tint van de verschillende houtsoorten kan voor meer gezelligheid zorgen. Daarom wordt deze combinatie van materialen en kleuren vooral in de woonkamer of keuken gebruikt. Hout heeft een warm karakter en is een geschikte tegenhanger voor koel blauw.
 • Metaal: Metaal in zilver of goud is ook geschikt voor een spannende combinatie . Het glanzende oppervlak voegt een ander aspect aan het interieurontwerp toe. Terwijl metaal in zilver er koel en modern uitziet, is de combinatie van de trendkleur en goud luxueuzer en gezelliger.