Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
oranjerood: op de muur met een beige bank

Door je te omringen met kleuren die bij jou passen, kun jij thuis helemaal tot rust komen en jezelf zijn. Met behulp van een kleurencirkel kun je erachter komen welke kleuren bij jou en je interieur passen én hoe je de kleuren die jij mooi vindt, op de juiste manier kunt combineren. Zo wordt het inrichten van je huis een stuk eenvoudiger. In dit artikel hebben we het over de bijzondere kleur oranjerood. Deze vurige, warme kleur staat garant voor een dosis sfeer en energie in huis. Lees hier alles over deze kleur!

Oranjerood als kleur

Oranje zorgt in ons land voor een gevoel van vrolijkheid, feestelijkheid en het koninklijk huis. Ook doet het ons denken aan sport en koningsdag, maar misschien ook wel aan fruit, herfst en wortels. Maar oranje staat voor veel meer. Het is een aardse kleur die kan zorgen voor blijheid, optimisme, vrolijkheid, creativiteit en de kleur kan stimuleren en motiveren. Oranjerood is een kleur die roder is dan oranje en geliger dan rood. Het zit precies tussen die twee kleuren in en de betekenis van oranjerood staat gelijk aan een combinatie van de eigenschappen die de kleuren rood en geel teweegbrengen. Oranjerood kan ook meer neigen naar terracotta of aardetinten. De kleur kan heel stijlvol en elegant zijn, maar je moet wel weten hoe je het kunt toepassen en combineren. Wist jij dat oranjerood hartstikke veelzijdig is? Een ding is zeker, de kleur geeft je interieur gegarandeerd een oppepper!

Oranjerood in 3 verschillende ruimtes

Deze kleur kan worden gebruikt in verschillende ruimtes, mits het op een goede en evenwichtige manier toegepast wordt. Hier een paar tips:

 • In een kinderkamer – We raden oranje of oranjerood niet aan voor een kinder- of babykamer. De kleur heeft een stimulerende werking en in baby- of kinderkamer behouden we liever de rust. Hier kun je wel kiezen voor zachtere oranjetinten zoals terracotta, roestoranje of zalm.
 • In een eetkamer – Voor een eetkamer is oranje zeer geschikt. De energieke kleur zorgt voor positiviteit én kan zelfs de eetlust opwekken.
 • In een kantoor of werkkamer – Hier kan oranje voor een energieke sfeer zorgen. Oranje kan zelfs stimuleren en de creativiteit vergroten. Ideaal dus eigenlijk voor een werkruimte.

Weetje: wist je dat de kleur oranje pas bestond toen de mandarijn en sinaasappel Europa bereikten?

Combineren met oranjerood

Oranje combineren kan best een uitdaging zijn. Oranje is een secundaire kleur, gemaakt uit een mengsel van de primaire kleuren geel en rood. Stel een mooi kleurenpalet samen, zodat je voordat je begint met inrichten zeker weet of de kleuren mooi bij elkaar passen. Een paar kleurencombinatie ideeën:

 • Oranjerood staat tegenover blauw en is dus de zogenaamde complementaire kleur van blauw. Complementaire kleuren vormen een mooi contrast met elkaar en kunnen heel goed gecombineerd worden. Ook de kleurencombinatie van oranjerood en olijfgroen kan een prachtig effect hebben.
 • Oranjerood is ook op een rustiger manier te combineren. Bijvoorbeeld met neutrale kleuren of aardetinten.
 • Door oranjerood naast lichte kleuren zoals wit, champagne of beige te zetten zorgen je voor een rustige basis en kan oranje voor bijzondere accenten zorgen.
 • Oranjerood wordt zachter door het te combineren met pastelkleuren. Mintgroen, lila of lichtroze kan oranjerood een zachte, rustige, lieflijke touch geven. Ook hier is het belangrijk om de basis rustig en licht te houden.

4x woonstijlen met deze kleur

 1. Retro

 2. Retro is een stijl waarin we oranje veelvuldig tegenkwamen. In de jaren 70 zagen we behang in oranjerood met bijzondere prints, gecombineerd met veel bruin en hout. Ook de herkenbare oranje blikken, lampen en servies doen ons denken aan deze stijl.
 3. Vintage

  In vintage interieurs kan oranje ook heel goed een rol spelen. Denk maar eens aan mooie leren banken gecombineerd met oranjerode kussens.
 4. Modern

  Zelfs in moderne interieurs kan oranjerood worden toegepast. Houd de basis strak en clean in wit met zwart of grijs en kies voor oranjerood als accentkleur!
 5. Ethnic chic

  Ethnic chic is een mooie, bijzondere stijl waarin items met oranje of oranjerood echte eyecatchers zijn. Een oranjerood vloerkleed met elegante print of een bijzonder bijzettafeltje in oranje gecombineerd met okergeel of bordeauxrood kastje is prachtig.

Hoe pas je deze kleur toe?

We adviseren niet om allemaal muren in een keer oranjerood te schilderen. Dit is veel te heftig en hiervoor is de kleur te fel. De kleur is beter in te zetten als kleur voor accessoires en decoratieve items. Eventueel kun je kiezen voor een groter meubel in deze tint zoals een bank of fauteuil. Hieronder beschrijven we een aantal ideeën voor het toepassen van oranjerood.

 • Oranjerode accessoires – Door het toepassen van oranjerode accessoires zorg je ervoor dat deze items extra opvallen. Wij adviseren om voor een rustige, neutrale basis te gaan in lichte tinten of combinaties met licht hout zodat de oranjerode accessoires zorgvuldig kunnen worden neergezet.
 • Oranjerode meubels – Het is gedurfd, maar kan prachtig werken; oranjerode meubels in huis. Kies om te beginnen voor één meubel. Bijvoorbeeld een oranjerode stoel, bijzetter of fauteuil. Ervaar eerst eens of dat goed bevalt. Is dat het geval? Dan kun je altijd uitbreiden en kiezen voor meer oranjerode meubels in je interieur.
 • Oranjerode muren – Kiezen voor oranjerode muren is een gewaagde stap. Begin altijd met het testen van de kleur op een onopvallende plek. Zo kun je eerst eens een paar weken bekijken hoe tevreden je hiermee bent. Is de kleur te opvallend? Kies voor een bruinige tint als terracotta of bruinoranje. Ben je tevreden? Ga voor een muurtje in oranjerood. Combineer deze kleur voor je muren altijd met rustige kleuren als wit, beige, lichtgrijs, greige of taupe. Door met oranje of oranjerood te werken wordt het geheel heel snel te druk.