Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
blauwtinten met groene bank en zwarte lijsten

Kleuren zijn zeer bepalend voor de sfeer in je interieur. Ze kunnen je helpen ontspannen, maar ook juist activeren. Soms is een bepaalde tint van een kleur het nét niet voor jou. Maar van veel kleuren bestaan ook meerdere tinten, waardoor je er alle kanten mee op kan. Neem de kleur blauw. Blauw kan een ontspannende, kalmerende werking hebben, mits je een blauwtint kiest die bij jou past. In dit artikel laten we je zien welke blauwtinten er allemaal bestaan. 

Voordelen van blauwtinten in je interieur

Blauw heeft van nature een ontspannende, kalmerende, verfrissende en inspirerende werking. Het leuke aan blauw is ook dat je het heel eenvoudig combineert met andere kleuren. Zo kun je met blauw diverse prachtige kleurenpaletten samenstellen. Elke blauwtint heeft bovendien weer een ander effect op jou én op je gemoedstoestand. Combineer je nachtblauw met goud dan ontstaat er een heel andere sfeer dan wanneer je babyblauw bijvoorbeeld naast crème zet. Lees gauw verder en ontdek hoe je diverse blauwtinten toepast in je interieur.

Tip: benieuwd naar de mooiste blauwe flexa tinten voor op de muur? Neem dan snel een kijkje in ons artikel over blauwe muur inspiratie, met tips van de muurverf experts van flexa!

Soorten blauwtinten

Omdat blauw in allerlei tinten bestaat hebben we hieronder twee categorieën voor je uitgelicht. Er zijn namelijk ook heel veel verschillende systemen om blauwtinten te benoemen. De kleurencirkel van Itten is er een van die veel gebruikt wordt, maar ook het zogenaamde RAL-kleurensysteem is bekend. De RAL blauwtinten zijn weer net anders dan de tinten die je tegenkomt in een ander systeem. Simpel gezegd zijn er lichtere en donkere tinten, koelere en warmere tinten. 

  • Koele en warme blauwtinten – koeler blauw is een blauwtint met meer grijs erdoor. Er bestaan ook weer heel veel verschillende grijs blauw tinten. Een warmer blauw bevat meer rood waardoor het uiteindelijk meer richting paars gaat.
  • Lichte en donkere blauwtinten – Donkere blauwtinten hebben over het algemeen een rijke, luxe uitstraling. Wanneer je een donker blauw combineert met warme materialen zoals donker hout of koper kan het resultaat heel sfeervol en warm worden. Lichte blauwtinten zorgen juist voor een frisse en luchtige look. Combineer lichtblauw dan met wit, crème of heel licht hout om dat effect te benadrukken.

In de Westwing Collection vind je veel bijzondere items in diverse blauwtinten. Neem bijvoorbeeld fluwelen fauteuil Helle in turquoise. Een echt statement item voor je interieur. Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items uit de Westwing Collection kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je op Westwing en loop geen enkele exclusieve deal mis voor het inrichten van jouw huis.

8 blauwtinten voor je interieur

Omdat er heel veel blauwtinten bestaan, kan blauw in bijna elk interieur een rol spelen. We lichten hier 8 bijzondere blauwtinten voor je uit. Ontdek welke tint het beste bij jou en je interieur past!

Blauwtinten: nachtblauw

Nachtblauw is, zoals de naam van de kleur al doet vermoeden, een diepe donkere tint. De tint bevat veel zwart. Nachtblauw heeft een chique, spannende uitstraling. Combineer Nachtblauw met accenten in goud voor een extra chic effect. Omdat deze tint veel zwart en of grijs bevat, is de tint zeer subtiel en kan heel goed ingezet worden als basiskleur in een ruimte.

Blauwtinten: azuurblauw

Azuurblauw is een hele bijzondere blauwtint. De kleur doet denken aan de zee en neigt een beetje naar turquoise. Met deze kleur komt die fijne vakantie aan zee wel weer heel dichtbij. Omdat azuurblauw een wat opvallender blauwkleur is, kun je beter niet direct voor azuurblauwe muren gaan. Kies voor een meubel in deze tint of verspreid diverse accessoires in azuurblauw door je huis. Een ding is zeker, met azuurblauw haal je een enorme dosis frisse lucht je huis in!

Grijsblauw

Grijsblauw is een geweldige blauwtint. Zeer stijlvol en subtiel. Het leuke aan grijsblauw? Het is niet opvallend, maar geeft toch wat kleur aan de ruimte! Grijsblauw is erg geschikt voor het toepassen in allerlei interieurstijlen. Binnen een klassiek interieur kan grijsblauw gecombineerd worden met beige, gebroken wit en licht hout. Maar ook in moderne interieurs kan grijsblauw worden toegepast. Je kunt rustig gaan voor een wand in grijsblauw, mits je dit maar combineert met subtiele, rustige tinten. 

Marineblauw

Marineblauw is een frisse blauwtint die doet denken aan die vakantie aan zee. Marineblauw is een iets fellere blauwtint die nog wel vrij donker is. Het is een opvallende kleur. Combineer je marineblauw met wit en veel rotan of wit hout, dan maak je die beach-look compleet! Maar je kunt marineblauw ook op een andere manier stylen. Bijvoorbeeld door het te combineren met okergeel of diepe paarstinten voor een chique look.

Petrol

Petrol is een heel bijzonder soort blauw. Het is een combinatie van blauw en groen. Hierdoor is petrol een echte accentkleur. Het bevordert de inspiratie en intuïtie. Combineer je het met neutrale kleuren en bijvoorbeeld grijs, zwart en wit dan kan petrol echt een hoofdrol gaan spelen in je interieur. Let wel op dat je niet te veel petrol toepast. Dan zal het geheel snel te druk worden.

Turquoise

Turquoise doet, net als azuurblauw, denken aan de zee. Een hele fijne en frisse accentkleur voor je interieur dus. Net als petrol zal je spaarzaam om moeten gaan met turquoise, anders wordt het geheel al snel te druk. Kies voor een rustige basis en voeg daar mooie accenten in turquoise aan toe. Denk aan een grote glazen vaas met droogbloemen, een kussentje op je bruine bank of een abstract turquoise schilderij aan de muur.

Tip: op zoek naar turquoise flexa tinten voor op de muur? Neem dan snel een kijkje in ons artikel over turquoise muur inspiratie, met tips van de muurverf experts van flexa!

Kobaltblauw

Kobaltblauw is een donkere, diepe blauwtint. De tint heeft een rustgevende werking, terwijl het toch uitgesproken en excentriek is. Donkere blauwtinten zorgen over het algemeen voor ontspanning en een knus en intiem sfeertje. Daarom is kobaltblauw erg geschikt voor slaapkamers en zithoeken. Ga je voor een grote zitbank in kobaltblauw? Of houd je het toch liever bij een neutrale kleur voor de meubels? Dan kun je kobaltblauw toepassen in de vorm van decoratie of accessoires.

Babyblauw

Babyblauw is een kleur die natuurlijk perfect kan worden gebruikt in babykamers. Het is zacht, poederachtig lichtblauw. Een blauwtint dus met veel wit erdoor waardoor het haast pastel wordt. Mooi te combineren met lichte tinten, wit en hout.

Kies je ook voor blauw in je interieur? Goed idee. Blauw heeft veel positieve effecten op de mens en zijn interieur. Kies voor het ontspannende effect van blauw in je slaapkamer, woonkamer of werkruimte. Voor welke blauwtint kies je? Laat je inspireren en ontdek welke blauwtint het beste bij jou past. Ga je toch liever voor een mooie groentint of oranje? Lees er alles over in onze artikelen over kleur! 

Bij Westwing shop je alles voor jouw interieur in de kleuren die bij jou én bij je interieurstijl passen! Regristreer je nu bij Westwing en mis geen enkele exclusieve deal!