Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
gewei deco op de wand

Als de dagen korter worden en de temperaturen langzaam dalen, is het tijd om de warmte naar binnen te halen. We bergen onze zomerse woonaccessoires op, en halen de winterse items weer tevoorschijn. Aaibare materialen, warme kleuren en zacht textiel voeren de boventoon, en ook de klassieke winteraccessoires mogen niet ontbreken. Zo ook het gewei deco. Inmiddels is dit woonaccessoire alle trends voorbij, en zien we het elke winter terugkeren in ons interieur. Zowel de klassieke geweien, als de diervriendelijke varianten, gemaakt van hout, karton of kunststof. Hoe je deze winterse woonaccessoires kunt stylen, lees je allemaal in dit artikel. Ook lees je tips van onze interieurspecialisten hoe je een gewei kunt integreren in verschillende woonstijlen. Creatief aangelegd? Bekijk dan onze DIY voor een diervriendelijk gewei verderop in het artikel!  

Gewei deco in je interieur

Vroeger kwam je geweien voornamelijk tegen in Jagershuizen. Hier werd het gewei na de jacht opgehangen als trotse aanwinst van de jager en bovendien als een herinnering aan de voormalige eigenaar. Inmiddels zien we het gewei ook terug bij veel niet-jagers en is het allang niet meer altijd afkomstig van een dier. Zo komt de diervriendelijke, nepvariant steeds vaker voor. Maar of het nu gaat om een nepvariant of een echte: de indrukwekkende uitstraling die geweien hebben hangt gelukkig niet af van het materiaal. Wij tippen vier manieren om deze winterse woonaccessoire in je interieur te integreren. 

1. Kapstok

Het gebruik van hertengeweien beperkt zich niet tot de klassieke wanddecoratie. Je vindt het winterse item ook steeds vaker terug in de hal. Zo kun je een uitnodigende sfeer creëren door je hal te voorzien van een gewei kapstok. Zorg ervoor dat de decoratieve geweien voldoende ruimte aan de wand krijgen zodat ze volledig tot hun recht komen–vooral wanneer er even geen jassen aan hangen. 

2. Openhaard

Dé plek voor een gewei, is natuurlijk boven de openhaard. Deze klassieker onder de gewei plekken is natuurlijk straalt een en al warmte uit–naast de letterlijke warmte van de openhaard natuurlijk. 

3. Wall art

Maak een waar kunstwerk van je gewei door het te hangen tussen je wall art. Wel aan de wand, maar zie je jouw gewei liever iets minimalistischer terug? Hang het dan op als statement piece zonder andere kunstwerken eromheen.

4. Kast

Losse delen van een gewei zijn mooi om neer te leggen op een lage kast, grote koffietafel of in een vakkenkast. Maak het geheel af met koffietafelboeken, kaarsen en vazen.  

Een gewei in 4 verschillende woonstijlen

 1. In een landelijk interieur voeren rust en de ruimte de boventoon. Buiten wordt naar binnen gehaald, en daarom sluit het gewei naadloos aan op deze woonstijl. Hang het gewei bijvoorbeeld op boven de haard, in de hal of als kapstok. Heb je een los gewei die je niet op kunt hangen? Leg het losse gewei (of de losse geweien) dan bovenop een rieten mand gevuld met winterse plaids. 
 2. In een eclectisch interieur vind je een combinatie van moderne en oudere stijlelementen terug. Hierdoor ontstaat een combinatie van verschillende stijlen, waardoor je interieur een interessante en gedurfde uitstraling krijgt. Een perfect canvas dus om het gewei in te stijlen. Kies bijvoorbeeld voor meerdere antieke (nep) geweien van verschillende diersoorten. Of ga voor één gewei die je in een onverwachte kleur verft.
 3. In een bohemian interieur werk je met een mix van invloeden van over de hele wereld. Of je de basis rustig houdt, met natuurlijke tinten en materialen, of juist voor bont, kleurrijk en speels gaat is aan jou. In een boho interieur kun je bijvoorbeeld voor een wereldse look gaan door voor een antiek antilope gewei te kiezen.
 4. Rust, praktisch, minimalistisch en natuurlijk: dat is de Scandinavische woonstijl in een notendop. Geweien in natuurlijke kleuren of in wit passen daarom goed in het totaalbeeld en verspreiden bovendien een en al ‘hygge’. 

DIY: diervriendelijk gewei voor aan de muur

Op zoek naar een diervriendelijk gewei? Waarom maak je deze niet zelf! Met onze DIY van vijf stappen heb je binnen een mum van tijd een mooi, zelfgemaakt én diervriendelijk gewei in huis. Veel succes! 

 1. Verzamelen

  De eerste stap is een trip naar het park of het bos! Hier ga je op zoek naar de meest symmetrisch vertakte takken die je kunt vinden. Naast symmetrie, zorg je er ook voor dat de takken zoveel mogelijk vertakkingen hebben. 

 2. Takken preppen

  Gevonden? Dan is het nu tijd om de takken schoon te maken en iets op te schuren. Eventueel kun je in deze stap ook de takken verven. 

 3. Schild zagen

  Geweien zijn vaak bevestigd op een typisch ‘schild’. Voor de vorm van jouw schild, kun je online inspiratie op doen. Inspiratie opgedaan? Dan kun je bij de bouwmarkt wat resthout kopen en hier met een decoupeerzaag jouw gekozen vorm uitzagen. Daarna kun je het schild opschuren en eventueel verven. 

 4. Boren

  Als het schild klaar is, kun je bovenin een gaatje boren om het later te bevestigen aan de muur. Verder boor je ook nog twee gaatjes om de takken te bevestigen. Deze twee gaatjes boor je aan de onderkant in het midden. 

 5. Takken bevestigen

  Nu is het tijd om de takken te bevestigen! Dit kun je bijvoorbeeld doen met een buisklem. Klaar? Zoek dan maar een mooi plekje uit, want jouw DIY is klaar om bewonderd te worden!

Woonaccessoires mixen en matchen met gewei deco

De jacht op het perfecte (nep) gewei inmiddels succesvol afgerond? Of heb je zelf de handen uit de mouwen gestoken en onze DIY gevolgd? Dan delen wij hieronder nog wat inspiratie hoe je jouw gewei kunt stijlen met andere kamer decoraties in het najaar, rond kerst en tijdens de wintersportperiode. 

Gewei deco: start van het seizoen

Als het buiten kouder begint te worden, de dagen korter en de lampjes eerder aangaan, dan is de tijd aangebroken om het thuis extra gezellig te maken. De zomerse woonaccessoires kunnen we opbergen en een paar maanden in de kast laten. Verruil deze woonaccessoires voor items die passen bij het najaar en de naderende winter. Denk aan kaarsen en sierkussens in warmere kleuren, glasdecoratie met een winters thema, aaibare kussens en superzachte plaids. Ook leuk en typisch voor het najaar: koop een pompoen en verzamel dennenappels en kastanjes. Alles in huis? Decoreer dan een herfsttafel met deze items én losse geweien.   

Gewei deco: merry Christmas

Zo rond kerst mag je ‘all out’ gaan als het om woonaccessoires gaat. Zo kun je zowel binnen als buiten extra verlichting ophangen. Daarnaast is een kerstboom en wat losse kerstversiering uiteraard onmisbaar. Ook leuk is om zelf een guirlande of slinger te maken met gedroogde sinaasappel en kaneelstokjes. Binnen het plaatje van een kerstman uit ijskoud Lapland mag het gewei natuurlijk ook niet ontbreken. 

Gewei deco: après ski

Zo na de kerst, wanneer het winterseizoen langzaam op zijn hoogtepunt bereikt, is het leuk om die typische sfeer naar binnen én buiten te halen. Richt bijvoorbeeld een stuk van je tuin in als een Oostenrijks chalet, inclusief warme plaids, sfeervolle verlichting, een vuurtje, ‘heisse choco’, sleeën, en als je echt los wil gaan: nepsneeuw.

Wil je jouw woonruimte ‘s winters nóg gezelliger maken? Bijvoorbeeld met (nep) geweien? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je interieur aan te vullen met de leukste woonaccessoires.