Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
fuchsia fauteuil in woonkamer

Fuchsia is een kleur waar je absoluut niet omheen kan. Het is een felle tint die voor opvallende accenten kan zorgen in een interieur. Afkomstig van de bijzondere kamerplant met kleurrijke bloemen, maakte het vrolijke en gewaagde roze een opmars na zijn populariteit in de jaren 60. Maar deze bijzondere kleur is momenteel ook erg populair in de wereld van mode en interieur. Hoe je fuchsia toepast in huis, hoe je het combineert en hoe je er verschillende stijlen mee neer zet lees je in dit artikel!

Meer over de kleur

Fuchsia is er een die we kennen van de gelijknamige plant: de fuchsia. De kleur doet denken aan zomerfruit als frambozen en roept een zomergevoel op. Wat heel interessant is, is dat deze felle kleur niet alleen opvallend en prikkelend is maar dat de kleur roze ook juist een ontspannend effect heeft!

De kleur toepassen in huis is niet eenvoudig. Het is een zeer felle en opvallende kleur, die niet zomaar gecombineerd kan worden. Zorg ervoor dat je altijd de basis rustig en puur houdt. Wit, gebroken wit, champagne, beige, grijs of greige kan perfect voor rust zorgen, zodat je enkele fuchsia kleurige elementen kunt toevoegen. Verder is het een kleur die heel prikkelend en stimulerend werkt. Niet ideaal voor in een slaapkamer dus. 

3x fuchsia kleur combineren

Deze kleur moet op een goede manier worden gecombineerd. Het is namelijk een felle kleur die al snel té is in een interieur. Het gebruik van een kleurencirkel kan je helpen om een goede keuze te maken wat betreft het combineren van kleuren. Zo kun je erachter komen welke kleuren mooi staan bij fuchsia en zo kun je een mooi kleurenpalet samenstellen voor jouw interieur. Een paar kleurencombinaties die we zouden aanraden:

  • Een elegante combinatie van deze kleur met olijfgroen zorgt ervoor dat het geheel rustig blijft. Ook een combinatie van fuchsia met grijsblauw kan prachtig zijn. Zowel groen als blauw zijn koele kleuren die een mooie tegenhanger vormen voor het felle roze.
  • Door fuchsia in te zetten als een piepklein kleuraccent in een bijvoorbeeld stoer interieur met donkere kleuren als grijs en hout, kan de kleur op een subtiele manier toegepast worden. Stel je een basis voor met bakstenen muren in wit, grof houten kasten, een gietvloer in donkergrijs en een bank in donkerbruin met kussentjes in okergeel, bordeaux en fuchsia. Ook prachtig voor een herfstachtig sfeertje!
  • In een licht en subtiel interieur kan de kleur ingezet worden als eyecatcher. Kies hierbij voor een basis met neutrale en lichte kleuren als wit, gebroken wit en lichtgrijs. Laat fuchsia hier de knalkleur zijn!

Fuchsia kleur op de muur, meubels en accessoires

De kleur zal je in eerste instantie niet direct tegenkomen op de muren. Maar het kan wel! Je kunt denken aan muren geverfd in fuchsia roze óf bijzonder behang in deze kleur. Zorg er wel voor dat de andere muren een rustige, subtiele kleur behouden. Ook voor de meubels is een keuze voor fuchsia gedurfd. Maar ook dit kan natuurlijk. Houd er wel rekening mee dat de kleur de aandacht trekt. Een fuchsia kleurige bank of fauteuil bijvoorbeeld, maar ook een vloerkleed in de kleur zal dé blikvanger in een ruimte worden. Combineer je de kleur met één of twee andere kleuren dan zal het fuchsia weer wat minder opvallen. Het beste kun je beginnen met het kiezen van enkele accessoires in de kleur. Denk hierbij aan een vaas, lamp of een stel kandelaars. 

De roze kleur in diverse kamers

Fuchsia kan toegepast worden in verschillende ruimtes, maar er zijn wel kamers waarin we de kleur minder adviseren. Omdat het een activerende, stimulerende en energieke kleur is, raden we het bijvoorbeeld niet aan voor slaapkamers. Mocht je de kleur toch heel graag in de slaapkamer willen gebruiken, zorg er dan zeker voor dat je de rest van het interieur heel rustig en licht houdt. In de keuken is fuchsia een leuke accentkleur. Hier kun je denken aan accessoires, kleine meubels, een muurtje of deel van een muurtje. Hier zal de kleur voor een fijne en vrolijke energie zorgen. 

Fuchsia binnen 4 verschillende stijlen

Omdat het geen subtiele kleur is, kun je deze niet zomaar in allerlei stijlen toepassen. Denk er goed over na voordat je kiest voor fuchsia en zorg ervoor dat je eerst op een onopvallende plek test of deze kleur wel echt bij je past. Een paar stijlen waar de kleur mooi bij past?

  • Modern – Binnen een modern interieur zou je voor de kleur kunnen kiezen als accentkleur. Hierbij moet je denken aan een strakke basis in zwart en wit, bijvoorbeeld in een keuken met eetkamerstoelen in fuchsia. Gebruik het niet te veel!
  • Bohemian – In een boho interieur kan de kleur ook een rol krijgen. Boho interieurs of interieurs in ethnic stijl zijn gebaat bij verschillende warme kleuren en prints. Accenten in fuchsia zijn hier meer dan welkom!
  • Romantisch – Romantische interieurs vinden fuchsia geweldig. Roze en rood zijn kleuren die goed bij de lieflijke, romantische stijl passen. Combineer het hier met veel wit en sierlijke ornamenten voor een mooi geheel.
  • Glamour – In een glamour stijl kan deze kleur echt de show stelen. Denk maar eens aan een grote bank van fluweel in fuchsia met daarop diep paarse of grijsblauwe kussens. Een goudkleurig, subtiel bijzettafeltje en een bijzonder vloerkleed op de vloer zorgt samen voor een glamorous geheel.

Ben jij klaar voor deze opvallende kleur in huis? Hopelijk heeft dit artikel jou een beeld gegeven van hoe je fuchsia kunt toepassen. Het is een spannende kleur waarmee je meer kan dan je wellicht denkt. Eén tip: loop niet te hard van stapel met fuchsia. Begin rustig en test eerst uit of de kleur echt bij jou en je interieur past.