Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
woonkamer in paars met wit en geel

Inspirerend, kalmerend, luxe, en een tikkeltje magisch. Deze woorden komen in ons op wanneer we denken aan de kleur paars. Voorheen werd paars veelal als accentkleur toegepast, maar paars heeft het hart van menig interieurfan verovert en speelt nu een steeds grotere rol in onze interieurs. Van de muren, meubels tot decoratie. Maar hoe combineer je paars in je interieur? Welke kleur past het mooist bij paars? In dit artikel geven we je tips voor het subtiel en groots toepassen van paars in je interieur. Welke kleurencombinatie is jouw favoriet?

Welke kleur is paars?

Paars is een kleur die tussen rood en blauw in zit. Het bijzondere aan paars is dat het zowel een warme als koele kleur is. Als je meer rood toevoegt, dan wordt de kleur warmer, terwijl als de kleur meer blauw bevat het juist koeler oogt. Het kleureffect van paars in een ruimte is creativiteit, luxe, kalmerend maar ook stimulerend. Paars voorziet elke ruimte van een elegante, chique touch.  

Verschillende tinten paars

Van deze kleur zijn er verschillende tinten, variërend van heel licht tot donker. Lichte paarse tinten geven jouw kamer een meer lieflijk tintje. Maar bessentinten zijn ook bijzonder populair. Van bramen tot veenbessen en wilde bessen – paars laat een indruk na in elke kamer. Hieronder delen we een aantal paarstinten met je:

 • Violet
 • Lavendel
 • Purper
 • Lila
 • Donkerpaars
 • Aubergine
 • Mauve
 • Bramenkleur
 • Wilde bessen kleur

Omdat paars in zoveel verschillende tinten te verkrijgen is, is er altijd wel een kleur die past bij jouw stijl en interieur. Denk aan een pastelpaarse tinten in een Scandi interieur en een donkerpaarse variant in een klassiek interieur met veelal donkere houten meubels. Hieronder geven je inspiratie voor het stylen van onze 5 favoriete paarstinten.

Welke paarstinten zijn er? Onze 5 favorieten

Zoals je net al kon lezen: van paars bestaan allerlei tinten, van donker tot zeer licht. Hieronder bespreken we onze top 5:

 • Lavendel;
 • Donkerpaars;
 • Lila;
 • Violet;
 • Purper.

We gaan op elk van deze paarstinten in.


1. Lavendel in je interieur stylen

Lavendel is een kleur die ons doet denken aan de charme van Franse dorpjes. Het is een blauw-paarse tint die we associëren met de heerlijke geur van de gelijknamige bloemen. Lavendel is een zachte paarstint die we veel terugzien in landelijke interieurs – maar ook zeker mooi staat in andere stijlen.

Deze tint paars is niet alleen een zachte, serene kleur, het is ook een accentkleur. Doordat het zo subtiel is, kun je ook prima kiezen voor grotere vlakken in de tint. Denk aan muren of meubels in lavendel. Zacht paars heeft een rustgevend effect net als haar geur. Daarnaast zorgt lavendel kleur in huis voor een vakantiegevoel. Heerlijk toch?

4x kleurencombinaties met lavendel kleur

De kleur lavendel past bij heel veel andere kleuren. We lichten er een aantal voor je uit.

1. Lavendel met hout, wit of gebroken wit en grijs

Een prachtige, subtiele combinatie is de mix van lavendel met hout, wit en lichtgrijs. Deze kleuren vullen elkaar prachtig aan, zorgen ervoor dat de rust wordt behouden én dat het geheel een natuurlijke touch krijgt. Kies voor een grote licht houten eettafel, met witte moderne stoelen er omheen. Hang een poster met lavendel kleuren aan de wand en zet een fijne bos met verse lavendel of lavendel kleurige bloemen in een glazen vaas op tafel.

2. Lavendel met aardetinten

Natuurlijke, warme aardetinten combineren erg mooi met zacht lichtpaars. Denk aan een kleed in terracotta op een houten vloer, een stel sierkussens in okergeel en lavendel op de beige bank en een donkerbruine, houten kast tegen de muur.

3. Lavendel met groen en beige

Lavendel en groen staan bijna tegenover elkaar op de kleurencirkel. Daardoor kunnen ze heel goed bij elkaar gebruikt worden. Ze vullen elkaar stijlvol aan. Kies je voor een combinatie van lavendel en groen, zorg er dan wederom voor dat je de rest van je interieur rustig houdt. Bijvoorbeeld in wit, beige en houtskleuren. Denk aan een grote donkergroene of mosgroene bank met lavendel kleurige kussentjes erop. Een groot rond gevlochten vloerkleed en lavendel kleurige accessoires op een houten salontafel.

4. Lavendel kleur met blauw

Een bijzondere combinatie is lavendel en blauw. Lavendel bevat als tint zelf ook veel blauw en dat zorgt ervoor dat die twee kleuren mooi naast elkaar kunnen bestaan. Deze paartint wordt soms zelf ook lavendelblauw genoemd. Wij raden aan om naast lichtpaars voor een diepe donkere blauwtint zoals nachtblauw te kiezen om voorvoldoende contrast te zorgen.


2. Donkerpaars in je interieur combineren

Donkerpaars is een krachtige, spannende kleur. Deze kleur kan het beste gecombineerd worden met lichte kleuren voor een harmonieus geheel. Donkerpaars heeft een rijke, chique uitstraling. Zo kun je donkerpaars mooi combineren met bijvoorbeeld:

 • Groen, bijvoorbeeld zeegroen, dennengroen of saliegroen, is prachtig. Groen en paars vullen elkaar mooi aan en het resultaat is helemaal on trend. Wij raden wel aan om een subtielere groentint te kiezen. Denk aan grijsgroen of saliegroen.
 • Voor een warm en natuurlijk sfeertje is een mix van donker grijspaars, met veel groene planten, rotan kleedjes en details in de kleur terracotta een mooie combinatie.
 • Een zomerse look creëer je door paars naast een lichte mix van structuren te zetten. Denk aan gebroken witte plaids en kleedjes én accenten in pastelgeel, lichtblauw en poederroze.
 • Donkerpaars als accentkleur stylen – Diep paars in combinatie met basiskleuren zoals wit, beige, grijs en greige of taupe is mooi. In deze mix wordt paars een sprekende accentkleur. Kies je voor diep paars, zorg dan wel voor voldoende lichte oppervlakken, Anders kan het geheel snel te donker worden.
 • Speelse mix met donkerpaars – Je kunt paars ook combineren met andere accentkleuren. Denk maar eens aan een combinatie van paars met mosterdgeel of turquoise. Kies je voor een of twee accentkleuren naast paars en houd de rest rustig in wit, gebroken wit en zwart.
 • Paars met houtskleur – Donkerpaars in combinatie met licht hout is erg stijlvol. Het paars krijgt hierdoor een neutrale, natuurlijke tegenhanger. Denk maar eens aan de combinatie van een diep paarse fluwelen bank op een lichthouten vloer met daarbij een gevlochten vloerkleed.

3. Lila in je interieur combineren

Lila is een lichte, pastelachtige tint. Deze kleur kan prima als accentkleur dienen, maar is lang niet zo opvallend als andere paarstinten. Lila combineert prachtig met aardetinten en warme natuurlijke kleuren. Lila is gebaat bij wat contrast, omdat het van zichzelf erg zacht is. Deze paarse tint is een koele kleur die een rustgevende werking heeft en daardoor goed gestyled kan worden in verschillende ruimtes in huis.

Het effect van deze paarse tint in huis

Lila is een combinatie van krachtig rood en rustgevend blauw. Het heeft dus het goede van koel blauw en warm rood. Dat is bijzonder! Koele kleuren hebben over het algemeen een rustgevend effect op ons. Deze paarse kleur hoort bij de koele kleuren. Toch is deze kleur ook een kleur die vrolijk stemt en de zintuigen prikkelt! Lila doet ons ook denken aan verse bloemen en is dus een ideale kleur om het begin van de lente in te luiden.

Welke kleur past bij lila?

Lila is een echte accentkleur en staat het beste naast rustige, subtiele tinten. Hieronder hebben we wat ideeën verzameld voor kleurencombinaties met deze kleur:

 • Aardetinten – In combinatie met aardetinten kan deze kleur echt schitteren. Zoals eerder uitgelegd, is deze paarse kleur een koele kleur. Hierdoor staat het mooi naast warme kleuren, denk maar eens aan bruin of terracotta. Lila gecombineerd met hout heeft ook een verwarmend, sfeervol effect. Aardetinten vormen dus een mooi contrast met deze paarse kleur.
 • Goud – Lila in combinatie met goud is gedurfd maar kan geweldig zijn. Het zorgt voor een chique look in huis. 
 • Geel – Wist je dat deze paarse kleur heel goed samenwerkt met geel? Geel is ook een felle kleur, dus zorg er wel voor dat je die twee tinten op een rustige en elegante manier combineert en dat de rest van het kleurgebruik gedempt blijft.
 • Beige – Beige is een mooie tegenhanger voor deze paarse tint. Het zorgt voor een rustige en warme basis.
 • Grijs – Nog een mooie rustige partner in crime voor de paarse kleur is grijs. Grijs zorgt voor rust en overzicht, terwijl lila voor de accenten en details zorgt.
 • Zwart – In combinatie met zwart of andere donkere kleuren krijgt deze paarse kleur een stoere touch. Denk aan betonnen vloeren en kasten in zwart naast lila meubels en decoratie.
 • Lichte kleuren – Deze paarse kleur doet het goed naast lichte kleuren als wit en champagne. Dit benadrukt het rustige en luchtige effect van deze kleur.

4. Violet combineren in je interieur

Violet is een paarstint die meer richting blauw gaat. Deze kleur is erg stijlvol en kan goed gecombineerd worden met andere tinten. Combineer violet met diep donkergroen of turquoise en gouden details voor een bijzonder effect.

Violet en paars worden vaak door elkaar gebruikt, maar is het wel hetzelfde? Leuk weetje: paars is officieel geen kleur. Paars is een verzamelwoord voor alle soorten paarstinten: van lila tot aubergine. Violet is wél een kleur die, volgens de lichttheorie van Sir Isaac Newton, tot het kleurenspectrum behoort bestaande uit rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. 

Hoe pas je de violet kleur toe in de verschillende ruimtes van je huis?

 • Creatieve werkkamer

Paars heeft een stimulerend effect op je creativiteit. Een perfecte kleur voor jouw creatieve werkplek dus! Schilder bijvoorbeeld jouw inspiratiemuur violet en hang daar mooie quotes en prenten aan op. Combineer de kleur met wit of grijs om ‘m nog meer te laten spreken.

 • Woonkamer in boutiquestijl

Ook in de woonkamer is de violetkleur een stijlvolle toevoeging. Om een moderne boutiquestijl te creëren combineer je de kleur met mosterdgeel, jadegroen, donker paars en nachtblauw. Het mooiste is het om de kleur als accenten toe te voegen, bijvoorbeeld in de vorm van accessoires. Ook mooi: een blauwpaarse bank als centraal pronkstuk in de woonkamer. 

 • Een glamour slaapkamer

Kies bijvoorbeeld voor bedtextiel en gordijnen in deze kleur en kleed de rest van de ruimte aan met donkere tinten zoals grafiet, nachtblauw of aubergine. Met goudkleurige accessoires geef je je romantische slaapkamer extra glamour! Liever iets lichter? Kan ook! Combineer de violetkleur dan met een mooie crèmekleur of een lichte grijstint.

 • Een groots entree

Wil jij een statement maken met je welkomsthal? Kies dan voor violet als dominante kleur. Schilder de hal in deze trendkleur of kies voor blauwpaars behang. Gecombineerd met een goudkleurige statementlamp en een grote spiegel krijgt de entree van jouw huis een superchique uitstraling. Ook mooi: zet een houten bankje in jouw hal en leg hier fluwelen kussentjes om het geheel iets meer zachtheid te geven.


5. Purper

Purper is een paartint die roder is van tint. Deze kleur neigt meer naar roze. Dit is een felle, zeer opvallende paartint die voornamelijk als accentkleur gebruikt zal worden. 

Zo combineer je purper bijvoorbeeld mooi met beige of greige voor een fris accent.


Welke kleur past bij paars? De 4 mooiste kleurencombinaties met paars voor je interieur

Paars kun je met verschillende kleuren combineren. Maar welke kleur past het mooiste bij paars?

 • Geel en paars: voor een harmonieuze, uitnodigende sfeer.
 • Roze en paars: voor een warme, knusse look.
 • Wit en paars: voor een elegant interieur a la Provence.
 • Grijs en paars: voor een kleurrijke oase van rust – met gouden accenten voorzie je de ruimte van een luxe touch.

Je kunt paars als accentkleur stylen in bijvoorbeeld de decoratie, maar je kunt deze kleur ook een hoofdrol laten spelen door de muren in een paarstint te verven of door te kiezen voor een aantal meubels in deze veelzijdige kleur. Hieronder gaan we verder in op de verschillende combinaties.

1. Geel en paars combineren in je interieur

Geel is de complementaire kleur bij paars en daarom zijn deze twee ook een echt dreamteam. Vooral in een moderne inrichting shinen deze kleuren.

Helder paars kun je bijvoorbeeld prachtig accentueren met het warme okergeel wat zorgt voor een elegant geheel. Denk bijvoorbeeld aan een paarse muur, met bijvoorbeeld een witte bank en decoratie in oker- of felgeel.

Maar ook in een Scandi look kun je deze kleurencombinatie toepassen. In de slaapkamer hieronder zie je hoe paarse en gele pasteltinten voor een lieflijke sfeer zorgen.

2. Roze en paars combineren

Deze kleurencombinatie staat prachtig in een romantisch interieur. Hier zien we namelijk ook het belang van creativiteit en magie. Het paars versterkt het joie de vivre van het roze. Werk met sierlijke vormen en flink wat bloemen voor deze warme look.

3. Paars en wit combineren in je interieur

Wit versterkt het elegante effect van paars. Met deze kleurencombinatie waan je je in de Provence. Je kunt denken aan paarse muren met witte meubels, of je kunt juist de basis wit houden en de rest aanvullen met paarse items.

In de woonkamer hierboven zie je een voorbeeld van deze heldere kleurencombinatie waar de natuurlijke materialen de look helemaal afmaken.

4. Grijs en paars combineren in je interieur

Ga je paars bijvoorbeeld in de slaapkamer stylen? Dan is de combinatie met grijs perfect! Grijs zwakt namelijk het expressieve effect van paars af. Voeg je her en der wat gouden accessoires toe dan zorg je voor die geliefde jaren ‘20 look.

Paars toepassen in je interieur: van de muren, meubels tot deco

Zoals je eerder al kon lezen kun je deze kleur als accentkleur toepassen of juist een hoofdrol laten spelen.

Paars op de muur

Maak een statement in je interieur met een paarse muur. Ga je voor een donkere tint paars zoals aubergine? Dan creëer je een chique look. Ga je voor bijvoorbeeld lila of een pasteltint? Dan haal je meteen een zomerse sfeer in huis. Verf bijvoorbeeld de muur achter de bank lila en houd de rest van de meubels rustig – denk aan bijvoorbeeld wit of zandtinten zoals in de woonkamer hieronder. Houd je wel van flink wat kleur? Dan kun je ook zoals in de eetkamer hieronder kiezen voor bijvoorbeeld meubels in mosgroen of okergeel.

Meer inspiratie nodig voor een paarse muur? Samen met de experts van Flexa bespreken we vijf tinten en stylingtips om het helemaal af te stylen.

Liever niet met de verfkwast aan de slag? Met deze wanddecoratie voorzie je de muren ook van een magische touch:

Paarse meubels

Paarse meubels staan prachtig in bijvoorbeeld een Scandi of modern interieur. Denk aan bijzettafels, banken of kasten in deze elegante tint. Combineer je paarse eyecatchers met houten meubels, en bijvoorbeeld een wollen vloerkleed voor een harmonieuze look.

Shop bijvoorbeeld deze kleurrijke favorieten:

Decoratie in paars

Ben je nog niet helemaal overtuigd van een paars interieur? Of wil je de kleur graag toepassen als accentkleur? Ga dan bijvoorbeeld voor een stel paarse kandelaars, sierkussens of fotolijstjes in deze tint!

Shop bijvoorbeeld deze woonaccessoires in verschillende paarstinten:

Combineer paars met verschillende materialen

Paars kun je heel goed combineren met verschillende materialen. Denk aan de combinatie van licht paars met linnen of katoen, en licht houten meubels voor een zomerse sfeer. Terwijl je met de combinatie van donker paars en donkerhouten meubels een mystieke sfeer neerzet. In je buitenruimte zijn accessoires in lavendel met tuinmeubels gemaakt van rotan of riet een gezellige combinatie!

Uitgelicht: zo staat paars ook prachtig bij onze serie Calary. Style een paarse tafellamp of vaas op het dressoir om ‘m helemaal in de spotlight te zetten.

Ontdek Calary: