Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Paarse muur met paarse velvet stoelen en marmere tafel op grijze vloer

Vorig jaar was paars, met de naam Ultra Violet, de trendkleur van het jaar – toegekend door het Pantone Instituut. Je vraagt je zeker af wat het verschil tussen paars en violet is? Paars is een echte kleur en een deel van het lichtspectrum, terwijl violet geen spectrale kleur is en elke tint tussen rood en blauw beschrijft. Ook dit seizoen willen we niet zonder deze warme kleur.

Wist je dat de kleur niet altijd als een typische interieurkleur beschouwd werd? Oorspronkelijk werd deze vooral als accentkleur gebruikt. Maar nu zijn onze interieurspecialisten er zeker van: paars kan royaal in de woonruimtes gebruikt worden. De verschillende tinten maken een ontspannen indruk. Onze interieurspecialisten vertellen je hoe je thuis een ontspannen sfeer in paars kan creëren.

Het kleureffect paars in de kamer

Mystiek en koninklijk tegelijk – de kleur is troef met een verleidelijk effect en geeft jouw kamers een elegant en extravagant effect. Het maakt niet uit of het nu in muurverf, meubels of woonaccessoires geïntegreerd wordt, deze kleur is een echte blikvanger, maar moet goed gedoseerd gebruikt worden. Als je er te veel van gebruikt, kan de ruimte snel zwaar en overbelast lijken. Als je deze tip ter harte neemt, kunnen niet alleen jouw meubels, maar ook jouw muren in een rijke kleur schitteren.

In het algemeen geldt: hoe helderder en hoe groter de ruimte, hoe meer muren je in deze tint kan schilderen. Als je de neiging hebt om naar een donkerder paars te gaan, mogen je muren slechts gedeeltelijk geverfd worden!

Meer inspiratie nodig voor een paarse muur? Samen met de experts van Flexa bespreken we vijf tinten en stylingtips om het helemaal af te stylen.

De verschillende tinten

Paars is niet alleen paars! Het biedt verschillende nuances en gradaties. Lichte paarse tinten geven jouw kamer een meer vrouwelijk tintje. Maar bessentinten zijn ook bijzonder populair. Van bramen tot veenbessen en wilde bessen – paars laat een indruk na in elke kamer.

In principe kan paars uit de basiskleuren blauw en rood gemengd worden. Daarom zal je vaak tonen in de verschillende nuances tegenkomen die wat meer rood- of blauwachtig glinsteren. Wit kan ook gebruikt worden om stijlvolle tinten lila en lavendel op te roepen. Ook de kleur mauve is een paarsachtige tint: het is een combinatie van paars, roze en grijs. 

Shop woonaccessoires in verschillende paarstinten:

Onze 4 populairste stijlen met paars

 • Combineer met geel:
  Geel is de complementaire kleur bij paars en is daarom voorbestemd voor een succesvolle kleurencombinatie in een moderne inrichting en een eenvoudige stijl. Helder paars wordt met een warm okergeel geaccentueerd, dat zachtheid en comfort uitstraalt. Het elegante contrast met geel zorgt voor een harmonieuze en uitnodigende sfeer.
 • Combineer met roze:
  Vrouwelijk en tegelijkertijd romantisch met een combinatie van paars en roze. In deze kleurencombinatie neemt de paarse tint het dynamische gedeelte over wat een krachtige sfeer in jouw kamer creëert. De fijne roze accenten geven het totaalbeeld wat meer warmte en zekerheid. Om er voor te zorgen dat de stijl er niet te meisjesachtig uitziet, kan je een duidelijke lijn zetten met individuele decoratieve accessoires in het zwart. De indirecte lichtbronnen zorgen ervoor dat het geheel er goed uitziet.
 • Combineer met wit:
  Een felpaarse tint voelt zich vooral thuis in een witte omgeving in het Franse landelijke chic. Wit versterkt de elegantie van het paars. Deze geweldige kleurencombinatie is bijzonder geschikt voor donkere kamers, omdat wit en helder paars licht in schaduwrijke hoeken brengen. Met neutrale tinten kan je ook expressieve accenten leggen.
 • Combineer met grijs:
  De paarse kleur is bijzonder comfortabel als je de tint met een zachte grijze kleur combineert. Hierbij kan je een echte eyecatcher creëren door te kiezen voor een donker antraciet. Vanwege het feit dat paars een zeer expressieve kleur is, raden wij je aan om deze toon als accent voor jouw wandontwerp te kiezen. Een ingetogen grijs geeft de look een elegant effect. Het wordt luxueus met gouden accessoires die ons aan de jaren twintig doen herinneren.

Combineer paars met verschillende materialen

Donker paars ziet er mystiek en vooral elegant uit als je het met een sterk zwart en rustiek materiaal combineert. Leer en metaal zijn hier zeer gewild en zijn vooral te vinden in de industrial chic stijl.

Een lichte tint van lila of lavendel past zeer goed bij een helder wit houten interieur. Deze paarse tint, die vooral in de natuur te vinden is, krijgt door het hout een natuurlijke toets. Op het terras vormen lavendel decoraties een stijlvolle aanvulling op rotanmeubels en rieten woonaccessoires.

Je kan paars een moderne en elegante toets geven door de kleur te combineren met glanzende materialen. Het maakt geen verschil of het nu om gerookte glazen lampen of metalen meubelen gaat – de gladde oppervlakken die in het zonlicht schijnen, zorgen voor een spannend element en een vrouwelijke glamoureuze uitstraling die niet al te kitscherig overkomt.

Paars is een van de regenboogkleuren. Ben je benieuwd hoe je je interieur van een flinke dosis gezelligheid voorziet? Bekijk dan eens ons artikel over het stylen van de kleuren van de regenboog.

Ben je weg van de kleur paars in je interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je interieur te stylen met paarse items.