Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Speelkamer met een blauwe tafel en houten stoel

Waar spelen jouw kinderen meestal? Sommige kinderen spelen vooral op hun slaapkamer en anderen zijn het liefst in de buurt van hun ouders in de woonkamer. Nog fijner is het wanneer de kinderen een eigen speelkamer hebben. Wil je een speelkamer maken voor je kinderen? Heel slim! Zo hebben de kleintjes een plekje waar ze veilig kunnen spelen (en rommel maken) én heb jij niet overal door het huis speelgoed staan. Hoe kun je nu het beste te werk gaan bij het inrichten van een speelkamer? Welke items mogen in geen enkele kinderkamer ontbreken? En hoe begin je met het inrichten van de speelhoek? In dit artikel vertellen wij je alles over het inrichten van een speelkamer.

Kenmerken van een speelkamer

Een speelkamer is, zoals de naam al doet vermoeden, een kamer om in te spelen. Kinderen kunnen zich hier veilig en vrij bewegen, zonder gezeur over troep of gevaren. Tenminste, dat is de bedoeling. De speelkamer kan een aparte kamer zijn, maar soms wordt de kinderkamer gebruikt om in te spelen, of is het een aparte speelhoek in bijvoorbeeld de woonkamer

Voordelen van een speelkamer

Het voordeel van kiezen voor een speelkamer? Voor de kleintjes is dat het feit dat ze hier vrijuit kunnen spelen, kletsen, zingen en rommelen. Voor de ouders is het juist erg fijn dat het grootste deel van het speelgoed zich niet in de woonkamer bevindt. Dat geeft overzicht. Want ook al creëer je een speelhoek in de woonkamer, in de praktijk zal het toch zo zijn dat de hele woonkamer vol ligt met speelgoed. Door te kiezen voor een speelkamer hebben de kinderen een knusse, veilige, geborgen plek om te spelen en rommelen en jij kunt in alle rust genieten van een kop thee in een opgeruimde woonkamer.

Tip! Slingert er toch overal speelgoed rond? Lees dan eens ons artikel over het opbergen van speelgoed. Met deze tips heb je altijd een opgeruimd huis.

Waar moet een speelkamer aan voldoen?

Een speelkamer is dé plek waar kinderen zich helemaal op hun gemak moeten kunnen voelen. De kamer moet dus gezellig, knus en veilig zijn. Waar moet een speelkamer nog meer aan voldoen?

Geborgen en veilig

Een van de belangrijkste eisen voor een speelkamer is dat je kinderen hier vrijuit en helemaal veilig moeten kunnen spelen. Ze moeten niet hoeven letten op gevaren en zaken waar ze zich aan kunnen bezeren. Let ook op stopcontacten en ramen of trappen.

Gezellig en vrolijk

De smaak van kinderen is niet per definitie ook jouw smaak. Bekijk de ruimte eens als kind. Kinderen houden van kleur, vrolijkheid en gezelligheid. Wat vinden kinderen leuk om te zien? Kies voor een vrolijk behang, leg kleurrijke kussens neer en hang foto’s of posters op. 

Spannend en uitdagend

In de speelkamer wordt uiteraard gespeeld. Kies idealiter voor duurzaam speelgoed dat een tijdje mee kan. Zeker wanneer je meer kinderen hebt, is het verstandig om te kiezen voor speelgoed dat tegen een stootje kan. Duurzaam speelgoed is stevig en gaat niet zo snel kapot. Soms is het speelgoed dat je kan aanpassen aan de leeftijd van het kind. Op die manier kan je kleintje hier langer mee spelen. Zorg ervoor dat in de speelkamer diverse activiteiten kunnen worden gedaan. Hang ringen op om aan te slingeren, zet een klein bureautje neer om aan te lezen of kleuren, creëer een knus hoekje met kussens en zachte plaids en zet bijvoorbeeld een krijtbord neer om op te tekenen of schrijven.

Opbergmogelijkheden

In een speelkamer is opbergruimte onmisbaar. Als je voldoende kastruimte, manden of kisten neerzet, wordt opruimen een fluitje van een cent! Geef elk soort speelgoed een vaste plek. Bijvoorbeeld een mand voor verkleedkleren, een kist voor knuffels, een kast voor al het knutselgerei en een la voor kleine prulletjes. Het is daarnaast ook leuk om mooie items een ereplekje te geven op een wandplankje of lage kast.

Ontspanning

Creëer in de speelkamer ook een plek voor ontspanning. Het is een plek waar wordt gespeeld, maar waar je kind ook even tot rust kan komen en zich kan terugtrekken. Maak bijvoorbeeld een hoek met een zacht vloerkleed en gezellige kussens. Of zet een leuk bankje neer met een dekentje of een plaid. Hier kan je kleine zelfs even een klein dutje doen als dat nodig is!

Waar komt de speelkamer?

Wil je een speelkamer in huis dan moet er allereerst een kamertje beschikbaar zijn. Misschien heb je een kamer leegstaan? Of moet er nog een plek gecreëerd worden? Vaak wordt de kinderkamer simpelweg ook de speelkamer. Soms bevindt de ruimte zich op zolder. De zolder is een vaak niet volledig goed benutte ruimte. Deze ruimte is ideaal als spannende speelplek! Aan de balken die aan het plafond zitten kun je bijvoorbeeld perfect een aantal turnaccessoires bevestigen. Ook het souterrain of de kelder is geschikt voor een speelkamer, omdat ook deze vaak laag en (dus) niet volledig goed benut worden. Voor kinderen maakt zo’n laag plafond natuurlijk niets uit. Houd bij elke keuze in elk geval rekening met de veiligheid.

5 leuke ideeën voor een speelkamer

Heb jij de ruimte voor de speelkamer klaar? Dan volgt nu het leukste onderdeel, het inrichten. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor het inrichten van je speelkamer? Hier volgen 5 tips om je speelkamer onder te verdelen in verschillende hoekjes. Vooral fijn als de speelkamer door meerdere kinderen gebruikt wordt.

 1. Een echte speelplek

  Een actieve hoek met een schommel, turnringen en een klimmuur – hier kan jouw kleintje zich lekker uitleven! Ook een glijbaan kan worden ingezet!
 2. De mini-variant van jullie huis

  Een huiskamertje met een keukentje, tafeltje met stoeltjes en een washoekje. Hier kan perfect vadertje en moedertje worden gespeeld.
 3. Helemaal zen

  Een loungehoek – een heerlijke relaxte spot met een vloerkleed, veel kussens, boekjes en knuffels. Ook een tipi is hier erg leuk en knus bij.
 4. Werkplek

  Een studeerhoekje – hier zet je een bureautje neer met een stoel, kleurpotloden en knutselspullen. Ook een schoolbord mag hier niet ontbreken.
 5. Poppenhuis

  Een poppenhuis – heel veel kinderen zijn gek op het poppenhuis. Maak een apart hoekje waar uitgebreid met het poppenhuis kan worden gespeeld.

Tip! Laat je kleintje vooral meedenken over de invulling van de speelkamer. Hij of zij moet hier tenslotte voornamelijk tijd door gaan brengen!

3 tips voor een speelkamer in de kinderkamer

Als je geen extra kamer beschikbaar hebt om om te toveren tot speelkamer, kun je natuurlijk ook gewoon een speelkamer in de kinderkamer maken. Let er vooral op dat de kamer op deze manier de functie van slapen én spelen moet gaan combineren. Hier vind je nog meer kinderkamer inspiratie.

 • Zorg voor een mooie mix van ontspanning of rust én activiteiten. Het beste kun je verschillende hoekjes maken waardoor het de kamer opdeelt in een speelgedeelte en een slaapgedeelte.
 • Heel handig kan het zijn om voor een hoog bed te kiezen. Op die manier creëer je echt een rustig slaapplekje. Onder het bed kan gewoon lekker gespeeld worden. Dat is nog eens slim omgaan met de ruimte!
 • Zorg voor heel veel bergruimte. Op die manier kun je wanneer het tijd is om te gaan slapen, eenvoudig voor een opgeruimde, rustige look zorgen. Er bestaan heel veel mooie opslagmogelijkheden voor de kinderkamer.

Heb je nog meer tips nodig voor het inrichten van de kinderkamer? In onze artikelen ontdek je genoeg inspiratie: van het inrichten van een kleuterkamer tot een tienerkamer.