Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Kinderkamer met veel decoratieve accessoires

De kleuterkamer inrichten? Het is misschien cliché, maar kinderen groeien zo snel. Daarom is een kinderkamer vaak snel aan verandering toe. Als je zwanger bent richt je de babykamer in en voor je het weet is je spruit toe aan de peuterkamer of kleuterkamer. Een kleuter leert veel. Hij gaat voor het eerst naar school en wordt zelfstandiger. Hij moet zelf gaan eten, zijn schoenen kunnen aantrekken, luisteren naar de juf én hij leert veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes kennen. Een grote nieuwe fase is aangebroken na de baby- en peutertijd. Tijd voor een nieuwe kamer!

Ben je op zoek naar inspiratie voor de keuterkamer? Dan ben je hier aan het juiste adres. Van styling tips tot praktische ideeën; hier vind je veel inspiratie voor de kleuterkamer.

De must-haves voor het inrichten van een kleuterkamer

Aan een kleuterkamer worden andere eisen gesteld dan aan de babykamer. In de babykamer slaapt het kleine grut voornamelijk en wordt het gevoed en verschoont. Terwijl in de peuterkamer je kleine al meer gaat ondernemen, spelen en zelf doen. In de kleuterkamer kun je de commode achterwege laten en kun je meer ruimte maken voor spel en ontwikkeling.

Wat jij nodig vindt in de kamer van je kleuter en hoe je de ruimte inricht, is natuurlijk persoonlijk. Toch zijn er een aantal must-haves die onmisbaar zijn in elke kleuterkamer, of je nu een meisjeskamer of een jongenskamer inricht.

 1. Een bed met opbergruimte

  Een comfortabel bed voor jouw kind is natuurlijk een must. Door een hoogslaper voor de kamer te kiezen maak je optimaal gebruik van de ruimte. Kies bijvoorbeeld voor een hoogslaper met bureau eronder of een laag bed met lades eronder. Beddengoed, speelgoed en andere kleine objecten vinden daar hun plaats.
 2. Wandplanken

  Wandplanken zijn niet alleen decoratief, maar ook praktisch. Zo gebruik je niet alleen de opbergmogelijkheden van de vloer, maar ook van de wanden.
 3. Inklapbare meubelstukken

  Inklapbare meubelstukken zoals stoelen en tafels: zo maak je snel meer ruimte om te spelen! Denk aan een inklapbaar bureau. Deze wordt aan de wand bevestigd en kan gemakkelijk worden uitgeklapt wanneer dat nodig is.
 4. Een kast

  In plaats van een commode, kun je in de kleuterkamer heel goed kiezen voor een ruime kast. Hierin kun je kleding, maar ook speelgoed en bedlinnen bewaren.
 5. Vloerkleed

  Kleuters spelen nog steeds veel op de vloer. Daarom is, ongeacht het materiaal waarvan de vloer gemaakt is, een vloerkleed de ideale ondergrond voor een kleuter.
 6. Hout

  Kies voor stevige, robuuste, massief houten meubelstukken. Deze bieden niet alleen kwaliteit en duurzaamheid, maar zijn ook veilig en kunnen tegen een stootje.

Tip! Richt je een kleine kinderkamer in? Vergeet de hoeken niet! Ze worden snel in een opslagruimte omgezet met behulp van hoekplanken en kleine kasten.

Kleuterkamer inrichten – kleurgebruik

Kleuren hebben een grote invloed op de ruimte. Bepaalde kleuren kunnen een kleine kamer bijvoorbeeld groter doen lijken. Meestal kunnen lichte kleuren de ruimte visueel vergroten. Kinderen zijn gék op kleur. Kleuren werken inspirerend en geven de ruimte een speelse en creatieve touch. Wanneer je voor meer kleuren kiest, zorg er dan voor dat je de ruimte niet overbelast met te veel verschillende nuances en motieven.

Kies een hoofdkleur voor de kamer en voeg mooie decoratieve objecten toe die voor kleur zorgen. Je kunt de muren van de kinderkamer schilderen, maar je kunt ook kiezen voor muurstickers of behang. Het is wel verstandig om niet meteen alle muren te schilderen, maar eerst één wand of een gedeelte daarvan. Op die manier kun je rustig testen wat het effect is.

Kleuterkamer inrichten – decoratie

Accessoires en decoratie kunnen de kleuterkamer stijlvol af maken. Maar houd ook in je hoofd, dat je de kleuterkamer niet helemaal volzet. Rust en overzicht zijn belangrijk in deze ruimte. Een paar details zoals kleurrijke kussens, zachte dekens, handige kisten en mandjes waarin je spulletjes kunt opbergen. Decoratie geeft de ruimte een speels en gezellig tintje.

Stevige dozen en kisten met kleurrijke patronen en prints zijn natuurlijk heel praktisch, maar zorgen ook voor vrolijke kleuraccenten. Ze zijn ideaal voor het bewaren van knuffels en speelgoed.

Kleuterkamer verlichting

In de kidsroom is verlichting een belangrijk element. Dimbare plafondverlichting met een speelse lampenkap is de perfecte keuze als basis voor een kleuterkamer. Daarmee krijg je de mogelijkheid om de helderheid flexibel aan te passen. Een nachtlampje kan ‘s nachts veel voor jouw kindje betekenen. Zo’n lampje zorgt ervoor dat jouw kleuter zich veilig en beschermd voelt en makkelijker in slaap valt.

Er bestaan ook heel veel decoratieve lampjes in de vorm van dieren die voor veel sfeer kunnen zorgen.

Tip – Zo voorkom dat je kleuter uit bed valt

Veel mensen vinden het spannend wanneer hun kind naar een groter bed gaat. Het ledikant bood veel bescherming en je kind kon hier niet uitvallen. Een juniorbed of eenpersoonsbed heeft niet altijd een rand aan de zijden. Een beschermplaat of een hekje aan het bed kan uitkomst bieden. Je kunt het bed natuurlijk met één zijde tegen de muur plaatsen.

De kleuterkamer – comfortabel en knus

Een kleuter kan al veel en leert steeds meer. Maar de kleuterkamer moet nog steeds vooral een geborgen plek zijn met een aangename sfeer en vrolijke stemming. Daarom moet veel aandacht besteed worden aan de details! Je kleuter zal hier vooral slapen en spelen en nog niet heel veel huiswerk maken. De kamer dient de creativiteit van het kind te stimuleren en tegelijkertijd een ontspannen plek te zijn.

Creëer een fijne speelplek, met de juiste combinatie van harmonieuze kleuren en leuke accessoires.  Maak van de kamer een plek waar jouw kleintje zich altijd veilig en comfortabel zal voelen!

Een kleuter is nog klein maar hij kan tegelijkertijd al zo veel. Zijn eigen kamer moet een plek zijn waar hij op zijn gemak is. Waar hij kan spelen, uitrusten, slapen en leren. Luister goed naar je kind, jij kent hem of haar immers het beste!

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Bij Westwing hebben we veel kinderkamer inspiratie voor je. Van inspiratie voor de babykamer en peuterkamer tot tips & tricks voor een meidenkamer of tiener jongenskamer. Je vindt hier meubels, accessoires, decoratieve items en zachte stoffen die de kleuterkamer knus en gezellig kunnen maken.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal om je kleuterkamer gezellig in te richten!