Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Meisje slaapkamer met wit bed en rotan stoel

Velen onder ons, zeker wanneer we in een stad wonen, zijn niet zo groot behuisd. De slaapkamer van de ouders is meestal het grootst en de kinderen krijgen ofwel elk een kleiner kamertje of delen een kamer samen. Richt je ook een kleine kinderkamer in? Dan kun je vast wel wat tips gebruiken bij de inrichting. Met een aantal slimme ideeën kun je die ruimte namelijk heel handig indelen en op die manier veel ruimte besparen. Hier vind je veel inspiratie voor de inrichting van een kleine kinderkamer!

In 6 stappen naar een leuke kleine kinderkamer

 1. Meten is weten

  Meet de ruimte goed op, zodat je zeker weet of die ene kast of dat bed wel past op de plek waar je het in gedachten hebt. Meet de muren, de hoogte, de deur en de ramen op.
 2. Teken een plattegrond

  Teken aan de hand van de afmetingen een plattegrond. Hierdoor krijg je een helder beeld van de ruimte en kom je er gauw achter of al jouw wensen ook daadwerkelijk mogelijk zijn. Je kunt ook de meubels hierop een plekje geven.
 3. Kies een stijl of thema

  Door een stijl of thema te kiezen voor de kinderkamer, kom je er snel achter wat je nog moet aanschaffen en kun je eenvoudig keuzes maken wat betreft kleuren, materialen en meubels.
 4. Maak een moodboard

  Op een moodboard kun je aangeven welke kleuren, materialen en decoratie je wenst in de kinderkamer. Op dit moodboard kun je direct zien of alles dat je in gedachten hebt wel bij elkaar past.
 5. Kies de meubels

  Kies praktische meubels uit die passen op de gewenste plekken. Ga voor inklapbare of uitschuifbare varianten. Of kies multifunctionele meubels uit.
 6. Kies decoratie & accessoires

  Met kinderkamer decoratie maak je de kleine kinderkamer echt af. Hiermee kun je een stijl of thema extra benadrukken.

De beste tips voor een kleine kinderkamer

Of je nu een babykamer, peuterkamer, kleuterkamer of tienerkamer inricht; een kleine kinderkamer kan een aantal handigheden gebruiken die het nét wat makkelijker maken om hier een sfeervolle plek van te maken.

Kies voor multifunctionele meubels

Ga je meubels uitkiezen? Bedenk heel goed wat je allemaal nu écht nodig hebt. Een bed, een kledingkast, een bureau? En laat de rest, in elk geval in eerste instantie, achterwege. Ga vervolgens na of je bepaalde meubels kunt combineren. Kies voor multifunctionele meubels zoals een bed met bergruimte of inklapbare en inschuifbare meubels, zoals een inklapbare commode.

Werk de hoogte in!

Bij weinig oppervlakte, kun je het beste ook de hoogte van de ruimte goed benutten. Een hoogslaper is een perfecte optie voor de kleine kinderkamer. Door voor een hoogslaper te kiezen houd je onder het bed ruimte vrij voor een speelplek of bureau.

Werk met licht en lichte tinten

Door voor voldoende natuurlijk licht en frisse, lichte tinten te kiezen lijkt de ruimte groter. Bovendien reflecteren lichte kleuren meer licht dat binnenvalt. Als je kleur wilt toevoegen, kies dan het liefst voor één accentkleur. Door veel kleuren te combineren wordt het geheel snel te druk.

Kleine kinderkamer: zorg voor bergruimte

Dat is onmisbaar in elke kinderkamer maar helemaal in kleine kinderkamers. Bedenk goed wat allemaal moet kunnen worden opgeborgen in het kamertje. Door de ruimte goed opgeruimd te houden, zorg je voor een opgeruimde look. Werk ook met opbergen de hoogte in. Hang planken aan de muur en kies voor opslagruimte onder het bed.

Nog meer tips

 • Drukke kleuren en prints maken de ruimte kleiner. Bovendien zorgen ze voor onrust en veel prikkels.
 • Met een vloerkleed kun je de lengte van een ruimte benadrukken.
 • Met spiegels kun je de ruimte groter laten lijken.
 • Zorg voor voldoende verlichting. Hierdoor kan de ruimte groter aanvoelen. Als je alleen in het midden van de ruimte een hanglamp hangt, blijven de muren erg donker en lijkt het daardoor kleiner.

Stijl, thema en kleur

Kies voor een kleine kinderkamer in elk geval niet voor tientallen kleuren en drukke prints. Zoals eerder gezegd zorgen rustige prints en lichte tinten voor een ruimtelijk gevoel. Je kunt best een thema kiezen of een stijl. Vaak zorgt het werken vanuit een thema of stijl voor een gevoel van eenheid en harmonie.

De landelijke en Scandi stijl zijn erg geschikt voor de kleine kinderkamer. De landelijke stijl is lekker licht en basic, de Scandinavische look is modern en bevat weinig tierelantijnen en poespas.

Wat thema’s betreft dien je rekening te houden met het formaat van de ruimte. Ga niet voor een druk behang met jungledieren of dinosaurussen in allerlei kleuren. Wil je wel graag een thema doorvoeren? Doe dat dan door de basis rustig te houden en details toe te voegen als decoratieve items en accessoires. Zo kun je bij een dino-thema kiezen voor een natuurlijk interieur met witte muren en houten meubels.

Vervolgens kun je door middel van decoratieve dinosaurussen op een houten plank, een poster met dino’s en bijvoorbeeld een dekbed met dino’s toch voldoen aan het favoriete thema van jouw kind.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Ga je aan de slag met de inrichting van een kleine kinderkamer? Hier vind je veel inspiratie voor kinderkamers in elke fase van je kind. Van babykamer tot meisjeskamer of meidenkamer en tot jongens tienerkamer.

Bij ons vind je meubels, accessoires en decoratie in elke gewenste interieurstijl zodat je ook de kleine kinderkamer naar smaak kunt inrichten, wat hoe klein de kinderkamer ook is, je kunt elke kinderkamer sfeervol en knus maken!