Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
witte make up tafel met roze stoel en kussen

Als je zoon of dochter de tienerleeftijd bereikt, dan is zijn kamer meestal aan vernieuwing toe. Kinderen hebben op die leeftijd een beter idee over wat ze zelf willen en mooi vinden en zijn toe aan een kamer die meer volwassen is. Bovendien heeft een tiener andere behoeftes dan een peuter of kleuter. Speelgoed en knuffels kunnen eruit, een goede studeerplek en een plek om te chillen komen erin. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van een complete tienerkamer? Hier vind je heel veel tips, ideeën en inspiratie voor de kamer van jouw veeleisende puber.

Wat is een tienerkamer?

Een tienerkamer is de kamer voor een tiener. Zo simpel is het. Deze kamer wordt niet direct gekenmerkt door een bijzondere stijl, maar door de verscheidenheid aan eisen die worden gesteld in deze ruimte. Tieners zijn geen kinderen meer, het zijn kleine volwassenen. Daarom zijn ze klaar met hun kidsroom. Het is tijd voor een nieuw bed, een nieuwe kledingkast, een nieuwe levensfase! Het is tijd voor een complete tienerkamer.
Dit heeft een tienerkamer nodig
De tiener brengt een stuk meer tijd in zijn eigen kamer door dan een peuter of een kleuter.

Dit heeft een tienerkamer nodig 

De tiener brengt een stuk meer tijd in zijn eigen kamer door dan een peuter of een kleuter. Een volwassene kan zijn activiteiten verspreiden over verschillende kamers. Ze slapen in de slaapkamer, werken in de studeerkamer, kijken TV, lezen of ontmoeten vrienden in de woonkamer. Een tiener doet veel verschillende dingen in zijn eigen kamer. Het moet vooral een plek zijn waar de tiener zich prettig voelt.

De ruimte moet de persoonlijkheid onderstrepen en moet geliefde kleuren, thema’s en objecten bevatten. Een tienerkamer vormt de overgang tussen de kamer van het kind dat hij was en zijn eerste eigen woning. Eigenlijk moet de complete tienerkamer in staat zijn om alles te doen wat een volledig appartement ook kan – behalve de optie om te koken.

De complete tienerkamer is voor elke gelegenheid

 • Een chillplek voor momenten met vrienden. Een bed dat je overdag bekleed met een sprei en wat kussens doet overdag dienst als bankje. Je kunt ook kiezen voor een vloerkleed met verschillende grote kussens op de grond.
 • Een bed om in te slapen. Kies voor een eenpersoons- of tweepersoonsbed. Ook hoogslapers en stapelbedden zijn een goede optie wanneer je de ruimte onder het bed goed kunt gebruiken.
 • Een bureau om aan te werken en studeren. Kies voor een mooi bureau, dat maakt huiswerk maken een stuk leuker.
 • Een kast voor de kleding. Zorg voor een kast waarin alle kleding, schoenen en het beddengoed een plek vindt.
 • Opbergruimte voor overige spullen. Zet verschillende opbergers zoals manden, dozen en kisten in zodat het niet moeilijk is om de kamer netjes te houden.

Een complete tienerkamer inrichten – 7 tips

 1. Jongeren zijn gek op experimenteren. In een rebelse stemming worden de meubels soms bespoten, geschilderd of bekrast. Daarom is het zinvol om niet voor te dure of chique meubels te kiezen in deze ruimte. Meubels in het wit zijn een goede keuze, deze zijn neutraal en subtiel en je kunt ze eenvoudig aanpassen naar smaak.
 2. De tienerkamer moet een uitdrukking zijn van de persoonlijkheid van de tiener. Omdat jongeren erg snel wisselen van smaak is het aan te raden om eenvoudige vormen en kleuren te kiezen voor het basismeubilair. Zo kan het hele uiterlijk van de kamer snel worden veranderd door de decoratie aan te passen.
 3. Jongeren houden niet van opruimen. Daarom moet de jeugdkamer gemakkelijk te organiseren en schoon te maken zijn. Materialen die gemakkelijk te reinigen zijn, een eigen wasmand en vuilnisbak en een praktische kapstok kunnen hier wonderen doen.
 4. Vrienden zijn ongelooflijk belangrijk voor jongeren. Daarom is het een goed idee om een fijne plek te creëren voor het ontvangen van vriendjes en vriendinnetjes. Een slaapbank of een extra breed bed met een sprei biedt ruimte om vrienden te laten logeren en kan overdag worden omgebouwd tot een zithoek. Ook een zitzak of poef kan hier leuk zijn.
 5. In een kleine kinderkamer of tienerkamer is opruimen erg belangrijk. Maar ook in een grote kamer zijn handige dozen, manden en kasten die ervoor zorgen dat je de ruimte zó opgeruimd hebt onmisbaar.
 6. Een kaptafel in de meisjeskamer is geweldig, zodat de jongedames zichzelf kunnen verzorgen en opmaken.
 7. Er is een groot verschil tussen een kinderkamer en een tienerkamer. Niet alleen het bed en de kledingkast moeten worden vervangen, maar ook de planken, lampen en decoratie zijn aan een update toe. Het meubilair voor tieners moet bijna hetzelfde zijn als dat in de slaapkamer voor volwassenen. Als je een tienerkamer inricht, zorg er dan voor dat je genoeg ruimte laat voor je eigen ontwerp en creativiteit.

De interieurstijlen voor de tienerkamer

Er bestaan talloos veel stijlen die je los kunt laten op de tienerkamer. Bij sommige winkels of op diverse websites kun je eenvoudig complete tienerkamers shoppen waarbij de meubels perfect op elkaar zijn afgestemd.

 • Industriële tienerkamer
  Deze tienerkamer is stoer en krachtig. Het kleurgebruik is subtiel met een basis in grijs, hout, zwart en wit. Als materialen wordt er vaak gekozen voor hout, beton en staal. Een lockerkast, een houten bureau en een stoere tafellamp vormen een mooi geheel.
 • Retro puberkamer
  Deze stijl beleeft momenteel een echte comeback, ook onder jongeren. Ga op zoek naar vondsten op de rommelmarkt of tweedehands winkels, zet een leuke oude platenspeler of een retro-radio neer en creëer een mooie combinatie van persoonlijke highlights, speelse patronen op de muren en bijzondere vondsten.
 • Meisjeskamer voor meisjes
  Vooral meisjes veranderen in deze tijd sterk van persoonlijkheid. Mode en schoonheid zijn voor velen de topprioriteit. Een dromerig hemelbed, kussens met franjes en een chique spiegel met een lijst in goud of zilver passen hier goed. Ook pastelkleuren zijn hier favoriet.
 • Puristische kamer
  Jongens zijn meestal minder geïnteresseerd in een uitgebreid gedecoreerd interieur. Eenvoudig, modern en praktisch is hier het motto. Een paar dominante stukken zetten accenten in de tienerkamer.

Complete tienerkamer – decoratie

Ook tienerkamers kunnen niet zonder decoratie. Met decoratie kun je elke tienerkamer een persoonlijke look geven. Zelfs wanneer je een complete tienerkamer in een keer aanschaft.

 • Moodboard waarop kaarten, foto’s en quotes gehangen kunnen worden.
 • Een decoratief kledingrek is superleuk voor de meidenkamer. Echte fashionista’s kunnen hun mooiste kledingstukken hier een decoratief plekje geven.
 • Spiegels zien we vooral veel in meidenkamers.
 • Fotolijsten maken de ruimte persoonlijk.
 • Posters aan de muur zijn een manier voor een tiener om zijn liefde voor een bepaald idool, een film of onderwerp te laten zien.
 • Kussens geven de ruimte zachtheid en comfort.
 • Vloerkleden maken de ruimte warm en geven deze sfeer.
 • Lampen verlichten de kamer in stijl.

Kleuren voor de tienerkamer

In de tienerkamer kun je met een gerust hart de kleuren kiezen die jouw puber mooi vindt. Meestal gaat het kinderlijke er op die manier vanzelf af en wordt de ruimte volwassener. Een jongenskamer kun je eenvoudig minder kinderlijk maken door kleuren als blauw en groen te vervangen voor grijs of zwart. Daarnaast kun je behang met auto’s of piraten verwijderen. In een meidenkamer schilder je de roze muren in een andere kleur. Denk aan zwart, okergeel of zacht mintgroen. Ook gekleurd behang met prachtige patronen kan een tienerkamer zeer sfeervol maken.

Leven, slapen, studeren, ontspannen: Een jeugdkamer combineert meerdere woonkamers in één. Hier zijn slimme inrichtingsideeën nodig. Gebruik individuele woonaccessoires en decoratieve elementen om een complete tienerkamer samen te stellen! Op zoek naar nog meer inspiratie? Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal