Tipi tent met zachte kussens en plaid in roze kleur naast een houten bijzettafel met vaas en geurkaars

Hoe fijn een kleine baby ook is, als je kindje twee jaar is, kun je hem echt geen baby meer noemen. Het is een peuter. Zijn babykamer kan dan ook wel een update gebruiken. Tover de babykamer om tot een echte peuterkamer. De peuter wordt zelfstandiger, gaat meer spelen en beter communiceren. Tijd voor een kleurrijke en vrolijke plek voor jouw peuter dus. Je hoeft zeker niet alles nieuw te kopen, met een paar simpele aanpassingen kom je al een heel eind.

Ga je een kinderkamer inrichten? Bij Westwing vind je veel kinderkamer inspiratie voor alle leeftijden, van baby en peuter tot kleuter en tiener.

Waar moet een peuterkamer aan voldoen?

Je kind groeit snel. Als je baby groter wordt en in de peutertijd komt heeft zijn kamer een kleine make-over nodig. De peuterkamer moet perfect afgestemd zijn op de behoeften, de ontwikkeling en de wensen van een peuter. Een baby slaapt vooral. Een peuter is ook actief en gaat steeds meer spelen en leren. Zijn kamer moet dus een plek zijn waar hij kan slapen, uitrusten, ontdekken en spelen.

Tip! Wil je een echte speelkamer creëren voor de kids? Lees dan snel ons artikel en ontdek dé 5 leukste ideeën.

Daarbij moet de kamer een gezellige, knusse plek zijn waar hij zich volledig op zijn gemak voelt en waar hij veilig kan bewegen. Ook zijn bed is op deze leeftijd meestal aan vervanging toe. Het ledikant maakt plaats voor een groot bed en dat is niet niets voor een peuter. Gelukkig zijn er heel veel leuke en veilige peuterbedden te koop waarin jouw peuter waarschijnlijk maar wat graag een nachtje in doorbrengt.

Het kan handig zijn om ervoor te zorgen dat de peuterkamer eenvoudig kan worden aangepast tot kleuterkamer of zelfs meisjeskamer of jongenskamer. Kiezen voor een neutrale stijl is dus verstandig.

Zo ga je te werk

Als je een peuterkamer gaat inrichten, of dat de wat volwassener meidenkamer of tiener jongenskamer is, kun je het beste een stijl of thema al uitgangspunt nemen. Houd daarbij rekening met de grootte van de ruimte, een kleine kinderkamer pak je anders aan dan een hele ruime kamer. Kijk of de bestaande kleuren nog passen bij het nieuwe thema én bij de smaak van je peuter.

Let er wel op dat je niet te veel drukke kleuren en prints gaan combineren. Het is niet de bedoeling dat je kind overprikkeld raakt in zijn kamer. Maak eventueel een moodboard om overzicht te krijgen van de stijl, bijpassend thema, het kleurenpalet en de meubels en accessoires of decoratie die daarbij past.

Alles draait om de balans tussen ontdekken en spelen versus rusten en slapen.

Interieurstijlen voor de peuterkamer

Het werkt fijn als je bij het inrichten van een peuterkamer uitgaat van een bepaalde stijl of een thema. Bij de peuterkamer voor een meisje kun je meteen denken aan zuurstok roze of prinsessen en bij een peuterkamer voor een jongen aan blauw of auto’s, maar er zijn uiteraard veel meer mogelijkheden. Ontdek de volgende stijlen en thema’s voor de kidsroom.

 • Scandinavisch is een subtiele, neutrale stijl die perfect is als uitgangspunt voor de peuter slaapkamer. Veel hout, veel wit en moderne details vormen hier de basis.
 • Boho peuterkamers hebben veel natuurlijke materialen en aardetinten. Een combinatie van hout, rotan en kleuren als okergeel of terracotta zorgen hier voor een warme stijlmix.
 • Stoere peuterkamers zijn erg populair. Een steigerhouten peuterbed of een boomhutbed zijn plekken waar jouw kleintje graag slaapt. Voeg daar een stoere groentint aan toe en de basis voor de stoere peuterkamer is gelegd.
 • Het jungle thema is ook favoriet. Denk aan behang met bladeren of muurstickers met dieren en een combinatie van groen en hout.
 • Wolken hebben een rustgevende werking. Kies voor wolken als thema voor de peuterkamer als je graag de rust bewaart in deze ruimte. Combineer behang met wolken en decoraties in de vorm van wolken en voeg daar veel lichtblauw en wit aan toe.
 • Een kleur als thema kan ook. Kies bijvoorbeeld voor zacht mintgroen of fris lichtgeel als accentkleur. Laat die kleur vervolgens op verschillende plekken in de kamer terugkomen.

Kleurgebruik in de peuterkamer

Op je moodboard staat duidelijk aangegeven welke kleuren je gaat combineren in de peuter slaapkamer. Kies voor een rustige basis met wit, beige en hout bijvoorbeeld. Combineer die eenvoudige basis met één of twee accentkleuren.

Dat kun je doen door accessoires en decoratie in die accentkleur toe te voegen, maar ook door een muur of een gedeelte van een muur in de kinderkamer te schilderen. Ook met muurstickers of behang kun je een vleugje kleur toevoegen.

Meubels in de kamer van je peuter

De basis van elke slaapkamer zijn de meubels. De volgende meubels mogen dan ook niet ontbreken als je aan de slag gaat met de slaapkamer voor je peuter.

 1. Het bed

  Een van de belangrijkste meubels in de peuterkamer is het bed. Vervang het ledikant door een peuterbed, 70 x 140 cm, of juniorbed, 70 x 160 cm. Beter kun je niet meteen voor een eenpersoonsbed kiezen, omdat zo’n bed meestal nog wat te groot is en hij zich veiliger zal voelen in een tussenvariant.
  Er bestaan superleuke bedden in bijzondere vormen. Hoogslapers, boomhutbedden, bedden in de vorm van een tipitent of een huisje. Een juniorbed kun je eenvoudig voorzien van een rand of hekje zodat je kind er niet zomaar uit kan vallen. Er bestaan ook meegroeibedden, die je zoals de naam al doet vermoeden, kunt laten meegroeien met je kind.

 2. Een commode

  De commode is nog steeds handig in de peuterkamer. De beeste kinderen worden ergens tussen hun tweede en vierde jaar zindelijk, waarmee de commode overbodig wordt. Maar tot die tijd kan een commode erg handig zijn voor het verschonen, aankleden en verzorgen van je kind.

 3. Een kledingkast

  De kledingkast is ook onmisbaar in de peuterkamer. Hierin kun je alle kleding, maar ook bedlinnen en andere spullen een plek geven.

 4. Opbergplek

  Als je baby een peuter wordt, gaat hij meer spelen. Er zal dus ook meer speelgoed in omloop komen. Zorg voor voldoende manden, dozen en kisten waarin je al dit speelgoed netjes kunt opruimen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een bed met bergruimte eronder.

 5. Een bureau

  Geen must maar wel erg leuk als je er de ruimte voor hebt; een bureau in de peuterkamer. Hier kan je kind kleuren of knutselen.

Decoratie voor de peuterkamer

Decoratie is onmisbaar in de peuterkamer. Deze maakt een stijl of thema helemaal af. Kies in elk geval voor prettige verlichting en een nachtlampje. Een plank met boekjes en knuffels geeft veel sfeer aan de ruimte. Een zacht vloerkleed of vachtje is een fijne plek om te spelen en met opbergmanden vol speelgoed weet jouw peuter vast raad!  

Ook een leeshoekje met kussentjes en een poef is hartstikke leuk wanneer je daar de ruimte voor hebt. Hier kun je je peuter voorlezen, maar kan hij of zij ook zelf lekker plaatjes kijken of even uitrusten. Een leuk dekbedovertrek op het bed maakt het bedje nóg aantrekkelijker en wat posters of foto’s aan de muur maken de ruimte persoonlijk.

Tot slot kun je ook nog een handvol kussens op het bed leggen.

Een veilige peuterkamer

Zorg ervoor dat de veiligheid in de peuterkamer optimaal is. Een peuter beweegt immers een stuk meer dan een baby. Een paar tips: Vermijd scherpe hoeken, dek stopcontacten af, zorg ervoor dat er geen draden loshangen en let op dingen waar je peuter op zou kunnen klimmen. Tot slot: beveilig het raam.

Ga je aan de slag met de peuterkamer? Bij Westwing vind je veel tips en ideeën voor de inrichting van de kinderkamer. Van babykamers of complete tienerkamers tot enkele bijzondere items die de kamer van jouw kleine helemaal af kunnen maken.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een perfecte peuterkamer.