grote woonkamer met lichte hoekbank en ruime feateuil

We staan vaak stil bij het inrichten van woonkamers of specifiek kleine woonkamers. Een kleine woonkamer inrichten is voor velen een uitdaging. Grote woningen en grote woonkamers worden eigenlijk altijd gezien als luxe. Want groot wonen is toch alleen maar fijn? Toch kan het inrichten van een grote woonkamer best een kunst zijn. Hoe maak je een grote woonkamer gezellig en knus? Wat doe je met die grote lege ruimte? Hoe kun je een grote woonkamer het beste indelen? En hoe zorg je ervoor dat de ruimte niet te groot aanvoelt? Hier vind je veel inspiratie tips en ideeën voor het inrichten van een grote woonkamer.

Voordelen van een grote woonkamer inrichten

In een grote woonkamer kun je alles doen. Je kunt hier ontspannen, televisie kijken, lezen, werken, eten en spelen. Aan de ene kant natuurlijk heel fijn. Je hebt de ruimte om de kamer multifunctioneel in te richten, aan de andere kant best een uitdaging. Met onze tips kom je erachter hoe je dat doet.

Verschillende stijlen voor het inrichten van een grote woonkamer

In een grote woonkamer kun je je fantasie de vrije loop laten. Je kunt qua stijl in principe alle kanten op. Vind je het moeilijk om jouw stijl te vinden? Maak vooraf een moodboard om erachter te komen wat je wel en niet mooi vindt.

  • Landelijk

Wonen als in een boerderij? Kies voor de landelijke stijl. Het kleurgebruik is natuurlijk en neutraal met veel wit, hout en beige of grijs. Als materialen wordt veel hout gebruikt. We zien houten balken in de plafonds, en traditionele elementen zoals een tegelvloer en een oude houtkachel. Als accentkleur kan groen of zacht blauw gebruikt worden.

  • Neutraal

De basis is wit en licht en natuurlijke materialen en aardetinten spelen een hoofdrol. Ook frisse, groene planten zien we hier veel. Combineer hout, riet, rotan en zachte, gebreide of katoenen plaids. De Scandinavische stijl past goed bij deze neutrale look.

  • Industrieel

Deze stoere stijl is gebaat bij krachtige materialen als beton, bakstenen en metaal. Meubels zijn eveneens stoer of vintage en gemaakt van gerecyclede materialen (hout, leer). Leidingen mogen zichtbaar zijn en hout hoeft niet mooi afgewerkt te worden.

  • Modern

De moderne stijl wordt gekenmerkt door een strakke, cleane look met weinig poespas. De materialen zijn glad en netjes afgewerkt. Denk aan roestvrij staal en glanzend kunststof. Indien je hier voor veel design items kiest dan wordt het een design woonkamer.

  • Klassiek

De klassieke stijl is een favoriet van alle tijden. Vaak worden hier donkere tinten gecombineerd met lichte. Een antiek houten kast, een leren bank en luxe stoffen als velours en linnen. Ook sierlijke details, spiegels, decoratieve items en kroonluchters zien we veel.

Shop deze look op Westwing:

Grote woonkamer inrichten: 8 tips

Een grote woonkamer zorgt voor heel veel mogelijkheden. Dat klopt. Toch kun je beter niet zomaar ergens meubels neerzetten. Bedenk welke functies je wilt toepassen in jouw grote woonkamer en ga na waar welke functie het beste vervuld kan worden. Wil je de verschillende functies ook visueel afscheiden of juist niet?

1. Creëer verschillende zones

Door ervoor te zorgen dat je de ruimte opdeelt in verschillende gebieden, wordt de ruimte spannender en gezelliger. Je maakt eigenlijk meerdere ruimtes in één ruimte. Die ruimtes kun je vervolgens individueel benaderen, maar zorg wel voor eenheid (zie ook het volgende punt). Denk hierbij aan een zithoek, een werkplek, een eethoek, een kinderhoek en een leeshoekje bijvoorbeeld.

Bedenk ook waar welke zone komt en ga bewust aan de slag met het indelen van je grote woonkamer. Uiteraard hoeft een zithoek niet persé uitzicht naar buiten te hebben, maar een werkplek of eetgedeelte misschien wel. Of wil je graag in de ochtendzon een krantje kunnen lezen? Of lees je liever bij de openhaard? Het maken van de perfecte indeling van een grote woonkamer kan een puzzel zijn.

2. Scherm de zones af

Met behulp van bijvoorbeeld een vloerkleed of hoekbank kun je optisch een eilandje creëren. Je kunt er ook voor kiezen om met schuifdeuren, kamerschermen of grote boekenkasten de ruimte te verdelen.

3. Zorg voor eenheid

Een belangrijke voorwaarde voor punt 1 is; zorg voor eenheid. Door dezelfde kleuren, materialen en stijl door te voeren in de gehele ruimte en voor overeenkomsten te zorgen binnen de verschillende gebieden in de ruimte, creëer je harmonie.

Indien je twee stijlen op een mooie manier kunt combineren, kun je natuurlijk best het zithoekje en de werkplek een andere stijl geven. Het beste kun je voor maximaal 3 of 4 tinten kiezen die in verschillende schakeringen toegepast kunnen worden. Ook kies je idealiter voor een aantal materialen die je overal laat terugkomen.

4. Kies voor grote wanddecoraties

Een grote woonkamer heeft ook grote (kale) wanden. Dit kan voor een kil sfeertje zorgen. Het beste kun je in een grote woonkamer kiezen voor grote wanddecoraties. Kies je voor veel kleine wanddecoraties, dan weet je als bewoner niet goed meer waar je naar moet kijken. Ga voor enkele grote eyecatchers dat werkt een stuk beter.

5. Zet het niet vol

Veel mensen denken dat een ruimte knusser wordt wanneer je er veel neerzet. Toch is dat niet de beste oplossing. Zorg ook voor lege delen en voor ruimte. Je hebt die ruimte dus geef je grote woonkamer lucht. Dat werkt een stuk mooier. Een goed idee is het om meubels niet tegen de muur te zetten. Je hebt ruimte, dus gebruik die ook. Houd het open.

6. Grote woonkamer inrichten: sfeer creëren

Wil je toch meer sfeer creëren? Kies dan voor bijvoorbeeld grote planten, een groot vloerkleed of een bijzonder decoratief item. Jouw bijzondere items kun je echt een voetstuk geven en hieromheen ruimte vrijlaten. Zet een grote boekenkast neer vol decoratieve items. Bovendien geef je op die manier persoonlijkheid en karakter aan de ruimte.

Meer inspiratie voor het creëren van sfeer? Kies hangende gordijnen, gevlochten manden, veel kussens en andere accessoires. Vergeet ook niet waar je de lampen plaatst in je woonkamer!

7. Kies voor grote meubels

Veel kleine meubels zorgen voor een rommelige look. Kies in een grote woonkamer voor grote meubels. Hierdoor benadruk je de verschillende hoekjes en oppervlakken en zorg je voor de juiste verhouding. Kies voor een grote bank en een grote boekenkast.

8. Kies voor vloerkleden

Het voordeel van vloerkleden is dat je hiermee veel sfeer en warmte aan de ruimte geeft. Daarnaast kan een vloerkleed de ruimte verdelen, maar ook het geluid dempen en zorgen voor een betere akoestiek. In een grote woonkamer kun je wel eens moeilijkheden krijgen met het geluid dat alle kanten op kan. In een grote woonkamer kun je prima twee of drie vloerkleden kwijt.

Als je eruit bent welke stijl, kleuren, materialen en functies jouw woonkamer moet krijgen, dan kun je gaan kiezen voor passende meubels en accessoires. Bij Westwing hebben we alles voor de inrichting van je grote woonkamer. Van meubels en accessoires tot raamdecoratie en vensterbank decoratie.

Nog geen lid? Meld je aan bij Westwing en mis geen enkele deal voor het inrichten van je grote woonkamer!