Meld je aan en ontvang een €50 voucher!

Je balkon is niet alleen de ultieme plek om te relaxen in de zon, ook na de zonsondergang is het heerlijk om je dag hier af te kunnen sluiten. Of dit nu lekker in je eentje, romantisch samen met je lief of gezellig met je vrienden is, balkon verlichting is in alle gevallen essentieel én gezellig. Hoe je je balkon praktisch en sfeervol verlicht? In dit artikel laten we je dat zien! We vertellen je welke verlichting het meest praktisch is en hoe je je balkon sfeervol aankleedt met de leukste (licht)accessoires!

Welke balkonverlichting bestaat er?

We kunnen balkonverlichting opdelen in twee soorten: de basisverlichting en de sfeerverlichting. Soorten basisverlichting zijn bijvoorbeeld hang- of wandlampen. Qua accentverlichting kun je denken aan: lichtslingers, lantaarns en tafellampen voor buiten.

In dit artikel gaan we verder in op de soorten verlichting en ontdek je hoe je kunt checken of de verlichting geschikt is voor je balkon.

Praktische verlichting voor het balkon

Voordat we je alles vertellen over de beste sfeermakers op het gebied van verlichting is het handig om eerst de basis te regelen. Oftewel: kwalitatieve en heldere buitenverlichting. Soms heb je namelijk gewoon niet genoeg aan alleen sfeerlampjes en is een heldere buitenlamp ook wel zo prettig om erbij te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld ’s avonds laat nog wil lezen of spelletjes wil doen met vrienden heb je nou eenmaal helder licht nodig, toch?! Installeer bijvoorbeeld een mooie wandlantaarn of een stijlvolle buitenlamp aan de wand of het plafond. Onze favoriet? Zwarte wandlampen die zowel naar boven als onder schijnen!

Onze favoriete wand- & hanglampen voor je balkon:

Sfeermakers: creëer een festivalsfeer met string lights en balkonlampjes

Dan is het nu tijd om sfeer te creëren met zachter licht. De últieme sfeermakers voor op een balkon – of eigenlijk voor elke buitenplaats als je het ons vraagt – zijn string lights. Ook wel prikkabels genoemd. Met deze string lights creëer je een heerlijke zomerse festivalsfeer waar iedereen ultiem gelukkig van wordt. Knip de lampjes aan en je balkon is namelijk meteen sfeervol en romantisch verlicht! Maar let wel op: de kans is groot dat je gasten niet meer naar huis gaan, omdat je balkon hierdoor té gezellig is.

Qua uitvoering en styling kun je hier overigens alle kanten mee op. Zo kun je kiezen voor witte lampjes, warme goudgele lampjes, knipperende lichtjes en (regenbestendige) lampionnetjes. Of… als je er écht voor wil gaan: gekleurde balkon lampjes! Hang ze aan je balkonreling, rondom je balkonbar, aan het plafond, rondom je balkonplanten of aan de muur.

Shop lichtslingers voor buiten bij Westwing:

Praktisch én sfeervolle balkon verlichting

Op zoek naar best of both worlds? Dat bestaan er ook nog buitenlampen die zowel praktisch als sfeervol zijn. Onze favoriet voor tijdens een late avondborrel, BBQ of spelletjesavond? De buitenbestendige tafellampen die helder maar warm licht geven. Ze zijn in allerlei designs te verkrijgen, dus er is er altijd wel eentje te vinden die helemaal bij jouw balkonstijl past.

Onze favoriete tafellampen:

Back to basic: kaarsen en windlichten

Uiteraard bestaat er ook een andere manier om licht te creëren zonder elektra of zonne-energie, namelijk met vuur! Nou kun je de kampvuurtjes, buitenhaarden en fakkels natuurlijk beter achterwege laten op het balkon. Maar kaarsjes mogen wat ons betreft simpelweg niet ontbreken op een gezellig balkon. Windbestendige waxinelichthouders en grote windlichten zijn ideaal voor op het balkon en zorgen voor een knus gevoel. Zowel op tafel als aan de wand en op de grond zijn dit de perfecte sfeermakers. Wil je het iets grootser aanpakken? Dan bestaan er ook superstijlvolle vuurtafels die door middel van gasflessen een sfeervol vuurspel creëren. Uiteraard zonder dat er rook of stankoverlast vrijkomt. Wel zo fijn voor de onder-, boven- en zijburen toch?!

Een selectie van onze favoriete windlichten:

Toch liever geen écht vuur op je balkon, maar houd je wel van de sfeer die vuur uitstraalt? Er bestaan ook windlichten, kaarsen en fakkels met led-licht op batterij of op zonne-energie. Dit is niet alleen een stuk veiliger, maar ook nog eens heel mooi aangezien ze tegenwoordig nauwelijks van écht te onderscheiden zijn.

Buitenverlichting op batterij, zonne-energie of lichtnet

Qua verbruik is verlichting in verschillende varianten te verkrijgen: met accu, op het lichtnet (met stekker dus) of op zonne-energie. Alle drie hebben ze zo hun eigen voor- en nadelen.

Balkon verlichting op zonne-energie

Zonne-energie is uiteraard de goedkoopste en duurzaamste optie, maar werkt helaas niet op en top als er gedurende de dag te weinig zonlicht heeft geschenen. Vooral wanneer je ook graag buiten het zomerseizoen buiten wil zitten kan dit vervelend zijn. Maar zolang je nog terug kunt vallen op andere soorten verlichting is verlichting op zonne-energie hoe dan ook mooi meegenomen!

Balkon verlichting op lichtnet

Verlichting dat op het lichtnet werkt is in verhouding duurder, maar daarvan weet je wel vrijwel zeker dat het altijd werkt. Mits de lamp niet kapot is of de stroom niet uit is gevallen natuurlijk. 

Balkon verlichting op accu

Tot slot is de accuvariant makkelijk in gebruik, maar in verhouding ook weer duurder omdat je de batterijen regelmatig moet vervangen. Daarnaast moet je altijd zorgen dat je nieuwe batterijen bij de hand hebt wil je verzekerd zijn van licht. Tenzij je gebruikmaakt van een oplaadbare accu natuurlijk. 

Hoe weet ik of de verlichting geschikt is voor op een balkon?

Uiteraard is het bij het kiezen van balkon verlichting wel noodzaak om te kiezen voor buitenverlichting. Staat dit niet duidelijk beschreven, check dan de IP-waarde. Dit geeft namelijk aan in hoeverre een lamp waterbestendig is. Wanneer een lamp een IP-waarde van 23 heeft (IP23) dan is deze in ieder geval regenwaterdicht.

LED-licht is ideaal op het balkon

LED-licht is als je het ons vraagt ideaal voor op je balkon. En wel om meerdere redenen. Ten eerste stralen ze geen ultraviolet licht uit, waardoor ze dus ook geen insecten aantrekken (hallelujah!). Daarnaast verbruiken ze weinig stroom, maar geven ze wél veel licht. Tot slot is LED-licht zowel te verkrijgen in een bedrade als draadloze variant. Kortom: LED is altijd een optie! 

Balkon verlichting geregeld? Stylen maar!

Kun je buiten de verlichting ook nog wel wat hulp en inspiratie gebruiken rondom de inrichting en styling van je balkon? Lees alles over de mooiste balkondecoraties en meubeltrends van dit moment. Is jouw balkon fijn, maar superklein? Dan kan het best een uitdaging zijn om je balkon praktisch en tegelijkertijd gezellig in te richten. Gelukkig is het met onze hulp heel eenvoudig om een klein balkon in te richten. Ja, zelfs als je een ieniemini Frans balkon hebt!

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste balkon meubels, verlichting en decoratie. Veel plezier met shoppen!