Ontdek onze interieur sale -70%!

Ontdek onze interieur sale -70%!

Slaapkamer in ethno stijl met grijs bed, houten bankje, gouden bijzettafel en ethno decoratie

Wij zijn al jaren fan van de ethno stijl. Dompel je onder in een wereld vol prachtige stoffen en patronen met traditionele en artistieke motieven. Kleurrijke kleuren drukken pure levensvreugde en een gevoel van vrijheid uit. Al in de jaren ’70 was de ethno look een populaire modetrend die het hippietijdperk heeft bepaald. Tegenwoordig is de stijl met zijn bloemmotieven, franjes en folkloristische motieven ook niet meer weg te denken uit het interieurlandschap.

Opvallende decoratieve accessoires zoals ethno kussens geven de sfeer een vleugje oosterse gezelligheid. Vooral populair in het koude seizoen zijn de aardse en zandige nuances die stijlvol met elkaar gecombineerd kunnen worden om een harmonieus totaalbeeld te creëren. Wij wensen je veel plezier bij het lezen van onze gids en bij het inrichten en stylen van jouw ethno interieur.

Woonkamer met lichte rotan meubelen en ethno kussens

Wat betekent ethno?

Waar komt de term ‘ethno’ eigenlijk vandaan? ‘Etnos’ is oud-Grieks en vertaald in het Nederlands betekent het ‘volk’. De ethno stijl is op zoek naar elementen die het traditionele vakmanschap en de cultuur van een volk weerspiegelen. Al in de jaren ’60 vond de klassieke ethno stijl zijn weg naar de westerse wereld. De trend was vooral populair in de mode van die tijd. Sindsdien is de stijl steeds weer iets veranderd. Nieuwe elementen werden toegevoegd en andere aspecten werden weggelaten.

In de Europese ethno stijl zijn talrijke stijlen samengevoegd. Een ethno interieur combineert verschillende materialen, structuren, kleuren en patronen waardoor het geheel een magische 1001-nacht-uitstraling krijgt. Het is de mix van verschillende ethno accessoires die deel uitmaken van de etnische stijl. Door een persoonlijke stijlmix te maken, vertelt je ethno interieur een eigen en uniek verhaal. Denk bijvoorbeeld aan vakantiesouvenirs of decoratieve elementen die bepaalde herinneringen bij je oproepen. Je hebt heel veel verschillende ethno looks, je kunt helemaal zelf bepalen hoe jij deze bijzondere stijl toepast. Voor elke smaak is er iets te vinden. Laat je betoveren door de magie van het Oosten en breng de kleurrijke ethno vibes naar je huis.

Ethno vloerkleden met patroon liggen boven op elkaar op de vloer

Tips voor een interieur in ethno stijl

Ben je gefascineerd door de oosterse look en wil je graag exotische flair aan je interieur toevoegen? Zo pas je de ethno stijl toe:

 • Het draait allemaal om accessoires bij het creëren van de ethno look. Vooral typisch voor de ethno stijl zijn gehamerde oppervlakken op schalen, vazen of lampenkappen. Traditionele metalen die je vaak terugziet zijn onder andere tin, koper, messing en zilver.
 • Patronen zijn musthaves – of het nu gaat om de grafische zigzag-look of het kleurrijke ikatpatroon uit Indonesië. Elk volk heeft zijn eigen patronen en ornamenten, die centrale elementen zijn van hun stijlcultuur en dus ook van de ethno stijl. Zo ook de typisch Turkse kelimpatronen en het aardse Atztekenpatroon. Met geweven en bedrukte dierenprints geef je jouw ethno interieur een moderne twist.
 • Naast natuurlijke materialen zoals linnen en katoen zijn ook huiden en leer zeer gewild in de ethno stijl en verkrijgbaar in tal van variaties. Leren fauteuils, banken en poefs horen helemaal thuis in een ethno huis. Het liefst met een gebruikte look, dat geeft het leer karakter.
 • Je hoeft niet eens de halve wereld rond te reizen om je woonkamer in de ethno look te geven. Bij Westwing vind je authentieke decoratie en meubels in ethno stijl, die perfect in jouw huis geïntegreerd kunnen worden.
 • Combineer verschillende ethno stijlelementen zodat er een eigen en unieke stijlmix ontstaat. Je zult verbaasd zijn hoe grenzeloos de verscheidenheid aan mogelijkheden is op het gebied van wonen in ethno stijl.
 • Let er wel op dat er een harmonieus totaalbeeld ontstaat. Gebruik één patroon en kleur als basis.

Ethno stijl: welke materialen mogen niet ontbreken?

 • Hout: hout is het hoofdingrediënt van de ethno stijl. Het liefst houten elementen en meubels met een pure uitstraling. Dus niet gladgeschuurd en met dikke lagen lak, maar juist zo onbewerkt en ruw mogelijk. Drijfhout, onbewerkt teak, boomstamplanken etcetera zijn bij uitstek geschikt voor een ethno huis.
 • Ethno stoffen: de stoffen voor de ethno stijl zijn grotendeels natuurlijk. Linnen en wol, maar ook fluweel en zijde zijn trendy. De decoratieve stoffen moeten authentiek uitzien en op natuurlijke wijze geverfd zijn.
 • Metaal: accessoires gemaakt van metalen zoals tin, koper, messing of zilver voegen glans toe aan het ethno interieur.
Ethno tafel glazen vloerkleed

Kleuren die passen bij de etnische stijl

De ethno basiskleuren zijn voornamelijk aardkleuren: oker, roestrood, olijfgroen en bessen- of kruidentonen. Deze warme nuances gaan goed samen met terracotta, steengrijs of beige. Saffraangeel is ook erg trendy op dit moment! Kleurrijke tinten zijn ook bijzonder populair. Dus als je thuis wilt wonen in een etnische stijl, kun je hier en daar een opvallend kleuraccent leggen. Kleine decoratieve accenten of een pompeus meubelstuk in etho stijl zijn voldoende. Ontdek de ethno stijl en laat de kleurrijke pracht en praal van de kleuren en de in het oog springende patronen op je inwerken.

Tip: Maak overal kleine decoratieve ‘eilandjes’ in etnische stijl waarop je je eigen stijlmixen maakt. Houd de rest van de meubels eenvoudig.

Hoe geef je je dressoir een etnische look?

Zo pas je de ethno look toe in de slaapkamer


Hoe maak je een hemelbed in ethno stijl?

 1. Stap

  Koop een mooie stof met een etnisch patroon. Zorg ervoor dat de stof breed genoeg is zodat je ‘m rondom het bed kunt hangen. Meet de hoogte van de slaapkamer en tel daar een halve meter bij op.

 2. Stap

  Je hebt meerdere opties: je kunt gordijnrails rondom het bed hangen, maar je kunt de stof ook met haken aan het plafond vastzetten.

 3. Stap

  Zorg ervoor dat er aan de voorkant of zijkant een opening blijft door de stof daar met een embrasse samen te brengen. De oversized stof geeft jouw hemelbed een nonchalante etnische look. Heb je stof over? Maak er bijpassende kussentjes van.

Het grote voordeel van de ethno stijl is dat je het elke seizoen op een andere manier kunt toepassen. In de zomer kan je gaan voor lichte natuurlijke tinten en kleurrijke patronen. In de winter zijn juist de warme aardse tinten prachtig om toe te passen. Alleen al door de sierkussens elk seizoen te wisselen, verander je de complete look van de woon- en slaapkamer. De ethno stijl geeft je alle vrijheid om jouw eigen invulling eraan te geven. Dat is waarom wij geen genoeg kunnen krijgen van deze stijl!