Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
witte openslaande deuren met een lichte vissengraat vloer

Zijn de deuren in je huis toe zijn aan een opknapbeurt? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Ga dus niet meteen naar de bouwmarkt om een nieuwe deur te kopen. Gooi de oude deur ook zeker niet direct weg maar overweeg om de deur te renoveren. Lees hier hoe je je deur zelf makkelijk kan opknappen.

Handige tips voor het opknappen van de deur

Een deur opknappen kan op verschillende manieren. Zo kun je saaie, witte deuren binnen no time een frisse uitstraling geven. Hieronder delen we een aantal manieren:

 • De deur opknappen door te schuren en schilderen. Hoe je dit het beste kunt aanpakken delen we hieronder in een stappenplan.  
 • De deur opknappen door het hang en sluitwerk van de deur te vervangen. Tip: kies voor massief hang en sluitwerk wanneer je een chique uitstraling wilt creëren.
 • De deur opknappen door het plaatsen van sierlijsten of plakplinten

Sierlijst voor je deur: wat is het?

Een ander woord voor een sierlijst is een wand- of kaderlijst. Ze worden gebruikt om je deur, kast of wand een bijzondere touch te geven. Perfect voor het opknappen van een deur. Sierlijsten zijn er in veel soorten, materialen en maten. Zo heb je vuren, grenen of MDF-sierlijsten, maar ook high density polystyreen- (HDPS) of polyurethaan- (PU) sierlijsten. Houten sierlijsten zorgen voor een warme, natuurlijke en landelijke uitstraling. Dit komt mede omdat de houtstructuur zichtbaar blijft. HDPS en PU zijn beide kunststof materialen. Beide zijn zeer stevig, licht en makkelijk in gebruik.

Deur schilderen: welke roller en verf gebruiken?

Wanneer je een deur gaat schilderen kun je het beste kiezen voor een ronde kwast en roller. Kies een gladde vachtroller om de verf op een gelijkmatige manier te verdelen. Op deze manier krijg je een mooi strak resultaat. Een schuimroller is geschikt wanneer je werkt met lakverf. Wanneer je een vachtroller kiest, ga dan voor een gladde variant zodat deze niet te veel verf opneemt. Een vachtroller is vergelijkbaar met een viltroller en beide voorkomen strepen in de verf, ideaal dus!

Tip! Door de kwasten over een grof stuk schuurpapier te strijken zorg je ervoor dat losse haren worden verwijderd.


Deuren opknappen: verschil verf op waterbasis of terpentinebasis 

Ga je een buitendeur schilderen? Kies dan een lakroller en een kwast die geschikt is voor verf op terpentine basis. Voor buiten kun je het beste kiezen voor verf op terpentine basis omdat deze zorgt voor een duurzamere verflaag. Daarnaast zorgt deze verf ervoor dat de ondergrond beter beschermd is tegen vocht. Het nadeel is dat verf op terpetinebasis (Alcyd) sneller vergeelt. Verf op waterbasis vergeelt minder snel en is beter voor het milieu. Dit komt mede omdat deze verf geur arm is.

Deur opknappen: een 4-stappenplan

Volg de vier stappen hieronder voor het opknappen van je deur!

Stap 1: het voorbereiden van het opknappen van de deur

Voor de voorbereiding heb je nodig:

 • Afplaktape
 • Ontvetter (Ammoniak of St. Marc)
 • Vulmiddel geschikt voor deuren
 • Emmer
 • Oude doek of spons

Hoe ga je te werk?

 • Zorg voor een tochtvrije ruimte die goed ventileert. Schroef het deurbeslag los en haal de deur eventueel uit de scharnieren. Verf de deur het liefst bij daglicht zodat je alles goed ziet.
 • Vervolgens ontvet je de deur alvorens je deze gaat schuren. Zo voorkom je dat je vetten in het hout gaat schuren die er later voor zorgen dat de verf minder goed hecht.
 • Vul eventuele gaatjes en scheuren op met een vulmiddel. Laat het vulmiddel eventueel een nachtje drogen, zodat dit goed uitgehard is.
 • Dan is het tijd om de deur te schuren. Is de deur nog in goede staat? Schuur dan de oude verflaag lichtjes op met fijn schuurpapier (denk hierbij aan korrel 280). Is de oude laklaag erg gebladderd? Verwijder dit dan eerst met een verfkrabber en schuur vervolgens het hout met grof schuurpapier (korrel 80-120). Gaat het om een ruwhouten deur? Gebruik dan schuurpapier korrel 180.
 • Heb je de deur en de kozijnen geschuurd? Dan is het tijd om alles goed te ontvetten voordat je de deur gaat schilderen. Vul de emmer met water en ontvetter en maak de deur stof- en vetvrij. Veeg eventueel na met alleen water.
 • Tot slot plak je alles af. Leg plastic of karton op de vloer en maak gebruik van een goede afplaktape.

Stap 2: zet de deur in de grondverf

Voordat je de deur gaat schilderen zet je de deur in de grondverf. Het is aan te raden de deur te gronden wanneer je een hele andere kleur gaat aanbrengen. Grondverf zorgt er namelijk voor dat de verf beter hecht.

Ga je aan de slag met grondverf? Dit klinkt als een open deur maar gebruik dan de juiste grondverf. Ga je schilderen met een lichte kleur? Kies dan voor witte grondverf. Wanneer je de deur gaat schilderen met een donkere kleur kies je voor een grijze grondverf. Roer de verf goed door en verwijder losse haren en pluisjes uit de kwast en roller. Gebruik een kwast voor kleine delen en maak voor de grote oppervlakken gebruik van een roller. Werk van boven naar beneden en schilder in de richting van de houtnerf. Zorg ervoor dat je de grondverf goed laat drogen.

Stap 3: het aflakken van de deur

In deze stap is het tijd om de deur te gaan aflakken. Je kunt ervoor kiezen om de deur nog even licht op te schuren met fijn schuurpapier. Dit is niet noodzakelijk maar zorgt er wel voor dat de grondverflaag mooi glad is. Wanneer je langer dan 24 uur wacht met aflakken is dit sterk aan te raden. Vergeet in dit geval niet om de deur stof- en vetvrij te maken.

Dan is het tijd voor het echt werk: de deur schilderen. Begin links- of rechtsboven en werk van boven naar beneden. Wanneer je met de roller werkt is het belangrijk dat de roller het werkt doet. Druk niet te hard en maak gecontroleerde bewegingen van links naar rechts en onder naar boven. Op deze manier loopt de verf mooi in elkaar over. Voor het mooiste resultaat verf je de deur twee keer.

Tip! Houd een natte spons of doek bij de hand om eventuele verfspetters direct weg te vegen.

Stap 4: de afwerking

Wanneer de deuren zijn geschilderd laat je de deuren goed drogen. Controleer daarna of alles mooi egaal is. Verf eventuele oneffenheden bij. Vervolgens verwijder je de tape. Verwijder bij voorkeur zo snel mogelijk de tape want anders is de kans groot dat je de verflaag beschadigt. Laat de verflaag ruim een week drogen zodat deze volledig is uitgehard. Vergeet niet om je kozijnen mee te verven. Samen zorgt dit voor een mooi geheel!

Wil je de kwasten en rollers bewaren voor andere klussen in huis, zoals het opknappen van de keukenkastjes of het verven van de toiletruimte of badkamer? Maak ze dan goed schoon (liefst in een emmer met warm water) en wikkel ze dan in folie. Het weggooien van verfspullen doe je bij het klein chemisch afval.