gordijnrails aan plafond in woonkamer

Gordijnen zorgen voor warmte, gezelligheid en een knusse sfeer. Niet alleen in de slaapkamer, ook in de woonkamer zijn het echte sfeermakers. Voelt jouw interieur nog wat kil en kaal? Dan raden we je aan om gordijnen op te hangen. Een gordijnrails ophangen wordt vaak uitgesteld omdat het even wat geduld en tijd vergt. Maar met onderstaand stappenplan is het ophangen zo gepiept. En zit je toch nog met een vraag? Aan het einde van dit artikel hebben we de meest gestelde vragen over het ophangen van gordijnen en de gordijnrails op een rijtje gezet.

Gordijnrails ophangen: rails of roede?

Jaloezieën, plissés, vitrages, lamellen, inbetweens en gordijnen. Je hebt allerlei soorten raamdecoratie, elk met een eigen ophangsysteem. Ook voor gordijnen ophangen heb je verschillende systemen:

 • Gordijnrails: met gordijnrails bevestig je gordijnen aan het plafond of de muur. Over het algemeen kiezen we ervoor om gordijnrails aan het plafond te bevestigen omdat de rails zo het minst opvallen en de gordijnen dan tot het plafond komen waardoor er geen lichtstreep boven het gordijn uit piept. In onderstaand stappenplan laten we zien hoe je een gordijnrails aan het plafond kunt ophangen. Tip! Wil je zware gordijnen ophangen? Let dan goed op dat je gordijnrails koopt die geschikt zijn voor zware gordijnen. 
 • Roede: in plaats van gordijnrails, kan je ook kiezen voor een gordijnroede. Ook deze kan je met steuntjes aan het plafond of de muur bevestigen. In tegenstelling tot gordijnrails, blijft een roede zichtbaar wanneer je daar gordijnen aan ophangt. Let wel; wanneer je kiest voor een roede, heb je gordijnen met ringen nodig in plaats van gordijnhaakjes. 

Gordijnrails ophangen plafond: een 10-stappenplan

Het meest gekozen systeem voor het ophangen van gordijnen is het bevestigen van gordijnrails aan het plafond. Met deze methode vallen de rails het minst op. Standaard witte gordijnrails koop je bijvoorbeeld bij een bouwmarkt in verschillende maten en uitvoeringen. Met of zonder bocht, uitschuifbaar, rond of hoekig, van aluminium of kunststof. Voor dit stappenplan gaan we uit van een rechte aluminium gordijnrail die je zelf op maat moet zagen. 

Benodigdheden: gordijnrails ophangen

 • Aluminium gordijnrails (lengte afhankelijk van breedte raam)
 • Plafondsteuntjes gordijnrails
 • Schroeven
 • Pluggen
 • Rolmaat
 • Boormachine
 • IJzerzaag
 • Runners (aantal hangt af van het aantal gordijnhaakjes)
 • Eindstoppen

Stappenplan: gordijnrails ophangen

Volg onderstaand stappenplan voor het ophangen van de gordijnrail.

Stap 1: meten

Meet de breedte van het raam. Tel links en rechts minimaal 20 cm op om te voorkomen dat er licht langs de gordijnen naar binnen piept. Bovendien zorg je er zo voor dat de gordijnen overdag niet voor het raam hangen, maar ernaast.

Stap 2 : zagen

Zaag de gordijnrails met een ijzerzaag in de gewenste lengte.

Stap 3: markeer de punten voor het ophangen van de gordijnrails

Om de gordijnen de ruimte te geven om soepel open- en dicht te schuiven, moeten de gordijnrails iets van de muur af opgehangen worden. Het advies is om 7-10 cm ruimte tussen de muur en de rails aan te houden. Let wel; hangen de gordijnen voor een vensterbank? Hang de rails dan iets verder van de muur zodat de gordijnen niet tegen de vensterbank aan hangen. Markeer met een potlood de plekken waar de plafondsteuntjes komen. Houd ongeveer 50 cm aan tussen de plafondsteuntjes.

Stap 4: boor de gaatjes voor het ophangen van de gordijnrails

Boor een gaatje op de gemarkeerde plekken en doe een plug in elk gat. 

Stap 5: bevestig de plafondsteuntjes

Bevestig de plafondsteuntjes met een schroef aan het plafond. Draai de schroef nog niet te strak.

Stap 6: schuif de gordijnrail in de steuntjes

Klik of schuif de gordijnrail in de steuntjes en draai daarna de schroeven aan zodat de rail klem wordt gezet.

Stap 7: tel de gordijnhaakjes

Tel het aantal gordijnhaken aan de gordijnen. Dit is het aantal runners dat je nodig hebt. De eindstoppen van de gordijnrails tellen ook als runners.

Stap 8: schuif de runners in de rails

Schuif de runners in de rails en draai daarna de eindstoppen vast in de rails. De eindstoppers voorkomen dat de runners uit de rails kunnen schuiven.

Stap 9

Hang de gordijnen aan de runners. De gordijnhaakjes aan de linker- en rechterkant schuif je in de eindstoppen.

Stap 10

Heb je kant-en-klare gordijnen die je zelf moet inkorten? Speld de zoom dan af wanneer de gordijnen aan de rails hangen, zo kan je gelijk zien of de lengte goed is. Het beste is het om een dag te wachten zodat de eventuele kreukels en vouwen – dankzij de zwaartekracht – uit het gordijn zijn gezakt. Een zoom van 10 cm is het meest gebruikelijk maar voor een iets stoerdere look, maak je een bredere zoom. Na het afspelden haal je de gordijnen eraf en leg je ze onder de naaimachine! 

Stylingtips!

Bekleed een stoel en DIY lamp in dezelfde stof als de gordijnen om zo van de ruimte een harmonieus geheel te creëren. Ook leuk: heb je linnen gordijnen in de slaapkamer hangen? Versterk de dromerige look door zelf een marcramé-hanger of dromenvanger te maken en deze aan een runner te hangen. Een zelfgemaakt geurzakje aan een runner hangen is ook een leuk idee, zo word je elke ochtend begroet door een heerlijke geur wanneer je de gordijnen openschuift!

Veelgestelde vragen over gordijnen ophangen

Hieronder hebben we de 5 meestgestelde vragen over het ophangen van gordijnen voor je op een rijtje gezet.

1. Gordijnrails ophangen aan een gips plafond: hoe doe je dat?

Gebruik hiervoor alligatorpluggen om de plafondsteuntjes te bevestigen, deze speciale pluggen zetten zich klem in de holle ruimte boven de gipsplaat.

2. Kan je gordijnen ophangen zonder boren?

Ja, je kunt gordijnen ophangen zonder te boren. Er bestaan namelijk systemen waarbij de gordijnroede klemt tussen twee muren of waarbij je de steuntjes voor de gordijnrails vastplakt of -klikt aan het kozijn. Dit werkt alleen als de gordijnen niet te zwaar zijn. 

Tip! Wist je dat je ook een schilderij kunt ophangen zonder te boren?

3. Hoeveel afstand moet er tussen de gordijnrails en de muur zijn?

De afstand tussen de rails en de muur is mede afhankelijk van de plooidiepte en de dikte van het gordijn. Houd ook rekening met de vensterbank, het gordijn moet vrij kunnen hangen voor de vensterbank. Het meest gebruikelijk is 7-10 cm tussen de muur en gordijnrails. Maar kijk ook vooral wat je zelf mooi vindt!

4. Vitrages en overgordijnen ophangen: hoe doe je dat?

Vitrages komen achter je overgordijnen te hangen. Hiervoor heb je dus aparte gordijnrails nodig. Er bestaan ook gordijnrails met twee sporen zodat je zowel de vitrages als de gordijnen aan dezelfde rails kunt hangen. Wanneer je alleen vitrages en dus geen overgordijnen wilt ophangen, kan je bovenstaand stappenplan gebruiken voor het ophangen van gordijnen.

5. Hoe lang moet een gordijn zijn?

Over het algemeen wordt aangehouden dat een gordijn 1-2 cm boven de grond mag hangen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor oversized gordijnen die nonchalant op de vloer hangen. Let op: hou er rekening mee dat gordijnen krimpen in de was. Zorg er daarom voor dat de zoom eventueel nog iets uitgelegd kan worden.

En hangen je nieuwe gordijnen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om deze knusse eyecatchers te stylen.