Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
gordijnrails aan plafond in woonkamer

Gordijnen zorgen voor warmte, gezelligheid en een knusse sfeer. Niet alleen in de slaapkamer, ook in de woonkamer zijn het echte sfeermakers. Voelt jouw interieur nog wat kil en kaal? Dan raden we je aan om gordijnen op te hangen. Een gordijnrails ophangen wordt vaak uitgesteld omdat het even wat geduld en tijd vergt. Maar met onderstaand stappenplan is het ophangen zo gepiept. En zit je toch nog met een vraag? Aan het einde van dit artikel hebben we de meest gestelde vragen over het ophangen van gordijnen en de gordijnrails op een rijtje gezet.

Gordijnrails ophangen: rails of roede?

Jaloezieën, plissés, vitrages, lamellen, inbetweens en gordijnen. Je hebt allerlei soorten raamdecoratie, elk met een eigen ophangsysteem. Ook voor gordijnen ophangen heb je verschillende systemen:

 • Gordijnrails: met gordijnrails bevestig je gordijnen aan het plafond of de muur. Over het algemeen kiezen we ervoor om gordijnrails aan het plafond te bevestigen omdat de rails zo het minst opvallen en de gordijnen dan tot het plafond komen waardoor er geen lichtstreep boven het gordijn uit piept. In onderstaand stappenplan laten we zien hoe je een gordijnrails aan het plafond kunt ophangen. Tip! Wil je zware gordijnen ophangen? Let dan goed op dat je gordijnrails koopt die geschikt zijn voor zware gordijnen. 
 • Roede: in plaats van gordijnrails, kan je ook kiezen voor een gordijnroede. Ook deze kan je met steuntjes aan het plafond of de muur bevestigen. In tegenstelling tot gordijnrails, blijft een roede zichtbaar wanneer je daar gordijnen aan ophangt. Let wel; wanneer je kiest voor een roede, heb je gordijnen met ringen nodig in plaats van gordijnhaakjes. 

Shop roedes & gordijnringen van hoogwaardige kwaliteit op Westwing:

Leestip! Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden die er zijn voor raamdecoratie in de woonkamer? Neem dan een kijkje in ons artikel en laat je inspireren!

Gordijnrails ophangen plafond: een 10-stappenplan

Het meest gekozen systeem voor het ophangen van gordijnen is het bevestigen van gordijnrails aan het plafond. Met deze methode vallen de rails het minst op. Standaard witte gordijnrails koop je bijvoorbeeld bij een bouwmarkt in verschillende maten en uitvoeringen. Met of zonder bocht, uitschuifbaar, rond of hoekig, van aluminium of kunststof. Voor dit stappenplan gaan we uit van een rechte aluminium gordijnrail die je zelf op maat moet zagen. Verderop in het artikel vind je een geïllustreerde versie die je gratis kunt downloaden en printen.

Benodigdheden voor het ophangen van de gordijnrails:

 • Aluminium gordijnrails (lengte afhankelijk van breedte raam)
 • Plafondsteuntjes gordijnrails
 • Schroeven
 • Pluggen
 • Rolmaat
 • Boormachine
 • IJzerzaag
 • Runners (aantal hangt af van het aantal gordijnhaakjes)
 • Eindstoppen

Volg onderstaand stappenplan voor het ophangen van de gordijnrail:

 1. Meten

  Meet de breedte van het raam. Tel links en rechts minimaal 20 cm op om te voorkomen dat er licht langs de gordijnen naar binnen piept. Bovendien zorg je er zo voor dat de gordijnen overdag niet voor het raam hangen, maar ernaast.

 2. Zagen

  Zaag de gordijnrails met een ijzerzaag in de gewenste lengte.

 3. Markeer de punten voor het ophangen van de gordijnrails

  Om de gordijnen de ruimte te geven om soepel open- en dicht te schuiven, moeten de gordijnrails iets van de muur af opgehangen worden. Het advies is om 7-10 cm ruimte tussen de muur en de rails aan te houden. Let wel; hangen de gordijnen voor een vensterbank? Hang de rails dan iets verder van de muur zodat de gordijnen niet tegen de vensterbank aan hangen. Markeer met een potlood de plekken waar de plafondsteuntjes komen. Houd ongeveer 50 cm aan tussen de plafondsteuntjes.

 4. Boor de gaatjes voor het ophangen van de gordijnrails

  Boor een gaatje op de gemarkeerde plekken en doe een plug in elk gat. 

 5. Bevestig de plafondsteuntjes

  Bevestig de plafondsteuntjes met een schroef aan het plafond. Draai de schroef nog niet te strak.

 6. Schuif de gordijnrail in de steuntjes

  Klik of schuif de gordijnrail in de steuntjes en draai daarna de schroeven aan zodat de rail klem wordt gezet.Klik of schuif de gordijnrail in de steuntjes en draai daarna de schroeven aan zodat de rail klem wordt gezet.

 7. Tel de gordijnhaakjes

  Tel het aantal gordijnhaken aan de gordijnen. Dit is het aantal runners dat je nodig hebt. De eindstoppen van de gordijnrails tellen ook als runners.

 8. Schuif de runners in de rails

  Schuif de runners in de rails en draai daarna de eindstoppen vast in de rails. De eindstoppers voorkomen dat de runners uit de rails kunnen schuiven.

 9. Hang de gordijnen op

  Hang de gordijnen aan de runners. De gordijnhaakjes aan de linker- en rechterkant schuif je in de eindstoppen.

 10. Gordijnen inkorten

  Heb je kant-en-klare gordijnen die je zelf moet inkorten? Speld de zoom dan af wanneer de gordijnen aan de rails hangen, zo kan je gelijk zien of de lengte goed is. Het beste is het om een dag te wachten zodat de eventuele kreukels en vouwen – dankzij de zwaartekracht – uit het gordijn zijn gezakt. Een zoom van 10 cm is het meest gebruikelijk maar voor een iets stoerdere look, maak je een bredere zoom. Na het afspelden haal je de gordijnen eraf en leg je ze onder de naaimachine! 

Download & print gratis ons geïllustreerde stappenplan voor het ophangen van een gordijnrails:

stappenplan gordijnrails ophangen aan het plafond: stap 1. meten en stap 2 zagen
stappenplan ophangen gordijnen: punten markeren waar de rails komen te hangen, boren, plafondsteuntjes bevestigen en de gordijnrails in de steuntjes schuiven
stappen gordijnrails ophangen aan het plafond: gordijnhaakjes tellen, de runners in de rails schuiven, de gordijnen ophangen en eventueel inkorten

Welke gordijnen passen in mijn interieur?

Er zijn verschillende soorten stoffen verkrijgbaar voor gordijnen. Denk bijvoorbeeld aan katoen, viscose en linnen. Elke stof geeft de ruimte een andere sfeer. Linnen zorgt bijvoorbeeld voor een luchtige sfeer, terwijl katoen zorgt voor een robuustere look. Onze favoriet? Velvet gordijnen. Deze eyecatchers staan prachtig in elk interieur en geven de ruimte een romantische touch. Benieuwd naar het effect van deze gordijnen in de ruimte? Bekijk dan de video hieronder:

Heb je nog inspiratie nodig voor het voor het kiezen van een kleur? In onze koopgids voor het kiezen van gordijnen helpen we je stap voor stap met het uitzoeken van jouw gordijnen.

Deze gordijnen zijn helemaal on trend:

Stylingtips & DIY’s om je nieuwe gordijnen te integreren in je interieur

Bekleed een stoel en DIY lamp in dezelfde stof als de gordijnen om zo van de ruimte een harmonieus geheel te creëren. Ook leuk: heb je linnen gordijnen in de slaapkamer hangen? Versterk de dromerige look door zelf een marcramé-hanger of dromenvanger te maken en deze aan een runner te hangen. Een zelfgemaakt geurzakje aan een runner hangen is ook een leuk idee, zo word je elke ochtend begroet door een heerlijke geur wanneer je de gordijnen openschuift!

Veelgestelde vragen over gordijnen ophangen

Hieronder hebben we de 5 meestgestelde vragen over het ophangen van gordijnen voor je op een rijtje gezet.

Leestip! Zijn je gordijnen na verloop van tijd vies of stoffig geworden? In ons artikel over het wassen van gordijnen vind je praktische tips om ze weer zo goed als nieuw te krijgen! Ben je voor witte gordijnen gegaan? Laat ze weer shinen met onze tips voor het wit maken van je gordijnen!

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Zo heb je ook toegang tot al onze DIY-projecten! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste gordijnen. Veel shopplezier!