Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
sabina servies collectie van keramiek

Elk servies verdient de beste zorg. Of het nu gaat om porselein, aardewerk, glas, keramiek, kunststof of RVS, je servies schoonmaken is superbelangrijk ervoor te zorgen dat mooi blijft. Heb je bijvoorbeeld krassen op je borden? Of zit er nare aanslag in je kunststof bakjes? Na het lezen van dit artikel kan je jouw servies schoonmaken én mooi houden als een pro!

Alles over het schoonmaken en onderhouden van porselein

Denk je aan servies, dan denk je al snel aan porselein. Het is een materiaal dat bijna niet meer weg te denken is uit ons serviesgoed. Wil je ervoor zorgen dat je jouw porselein zo lang mogelijk kunt gebruiken? Volg dan deze tips:

 • Vaatwasser: Hoewel porselein wel in de vaatwasser kan, is het beter het met de hand af te wassen. Zo behoudt het de glans. Gebruik een mild afwasmiddel en een zachte doek. Als je het porselein toch in de vaatwasser zet, mag het elkaar niet raken. Zo voorkom je beschadigingen.
 • Magnetron: Porseleinen servies is goed geschikt voor de magnetron.
 • Ovengebruik: Over het algemeen is porselein geschikt voor de oven. Vermijdt hierbij snelle temperatuurswisselingen. Plaats dus geen koud porselein direct in een hete oven. Zo ben je er zeker van dat je porselein niet zal barsten in de oven.
 • Krassen vermijden: Porselein is redelijk bestendig tegen krassen. Zie je toch grijze krassen op je borden? Het snijden met bestek, tegen elkaar aanleggen van borden of te krachtige schoonmaakmiddelen tijdens het reinigen, zijn hier de belangrijkste oorzaken van. Leg daarom altijd een zachte doek of servet tussen de items wanneer je ze opstapelt en doe extra voorzichtig wanneer je snijdt.

Servies van aardewerk of keramiek schoonmaken

Naast porselein zijn aardewerk en keramiek erg populaire materialen als het gaat om servies. Hier lees je hoe je ze het beste verzorgt:

 • Vaatwasser: Aardewerk is geschikt voor de vaatwasser. Kies daarbij wel voor een mild afwasmiddel om vervaging van de kleuren te voorkomen.
 • Magnetron: Aardewerk kan in de magnetron worden gebruikt, als er geen ijzeren elementen aan zitten. Dat kan namelijk vonken veroorzaken.
 • Ovengebruik: Aardewerk kan gebruikt worden in de oven. Om barsten te voorkomen, is het belangrijk om je aardewerk niet vanuit de koelkast in een hete oven te plaatsen.
 • Krassen vermijden: Berg je aardewerk op met een zachte doek ertussen. Zo raken de items elkaar niet.

Glazen schoonmaken

Hoe verzorg je die mooie glazen in je kast het best? Je leest het hier:

 • Vaatwasser: Het meeste glaswerk is gewoon geschikt voor de vaatwasser. Let er wel op dat je gebruik maakt van een mild reinigingsmiddel, zodat je glanzende glazen niet dof worden. Was je wijnglazen wel altijd met de hand af, zo voorkom je dat ze kunnen breken.
 • Magnetron: Je kan glas veilig gebruiken in de magnetron. Let er wel op dat er geen ijzeren randje aan je glas zit. Dan kan het voorkomen dat er vonkjes ontstaan.
 • Ovengebruik: Hoewel de meeste glazen hittebestendig zijn, is het niet verstandig om deze in de oven te zetten. Bij glas loop je het risico op barsten bij grote temperatuursveranderingen.
 • Krassen vermijden: Probeer contact met harde oppervlakten te vermijden, door het gebruik van bijvoorbeeld een placemat. Wanneer je de glazen stapelt, leg er dan een zachte doek tussen, zodat ze elkaar niet raken.

RVS schoonmaken en onderhouden

Roestvrij staal is een veelgebruikt materiaal bij keukenartikelen. Zo houd je ze lang mooi:

 • Vaatwasser: RVS kan zonder problemen in de vaatwasser.
 • Magnetron: RVS is niet geschikt voor de magnetron, omdat er vonken kunnen ontstaan.
 • Oven: In tegenstelling tot de magnetron, is RVS zeer geschikt voor de oven.
 • Krassen vermijden: Om krassen te voorkomen is het belangrijk om geen agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Volg tijdens het schoonmaken de nerven in het roestvrij staal.

Krassen op witte borden verwijderen

Naast het goed onderhouden van je servies, is je servies schoonmaken ook heel belangrijk. Zoals je hierboven al las, zijn er verschillende oorzaken voor grijze krassen op je borden. Je kunt deze krassen proberen te verwijderen met ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt. Het enige wat je nodig hebt, is water en bakpoeder. Meng deze door elkaar en wrijf het in cirkelvormige bewegingen over de krassen. Spoel daarna de borden grondig af. Tot slot droog je de borden af.

Aanslag in kunststof bakjes

Kunststof bakjes kunnen na verloop van tijd aanslag ontwikkelen. Gelukkig is dit meestal makkelijk te verhelpen. Heb je tomatensaus bewaard in je bakje en krijg je die vervelende rode aanslag er niet meer uit? Snij dan een citroen door midden en smeer het bakje in met citroensap. Doe vervolgens de deksel erop en schud goed. Daarna laat je het bakje voor een aantal uur in de zon staan. Tot slot was je het bakje af en de aanslag is als sneeuw voor de zon verdwenen!

Thee en koffievlekken in mokken verwijderen

Er gaat niks boven een lekker kopje koffie of thee om de dag mee te beginnen. Helaas laten deze dranken soms vlekken achter in je geliefde mokken. Deze zijn gelukkig makkelijk te verwijderen. Zoals je misschien al had gemerkt is bakpoeder echt een wondermiddel. Allereerst is het belangrijk om je kopje na gebruik meteen af te spoelen. Maak een pasta van heet water en bakpoeder. Smeer vervolgens de vlek hiermee in en laat het een paar minuten intrekken. Boen daarna de mok goed met een zachte doek of spons. Indien nodig kan je de stappen nog een keer herhalen.

Is je servies toch wel aan vervanging toe? Of wil je de eettafel (óf misschien wel muur) van een nieuwe look voorzien? Dit serviesgoed is he-le-maal on trend: