Glazen

Glazen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorGlazen

Praktisch, mooi en kwetsbaar, dat zijn omschrijvingen die het meeste voorkomen wanneer er naar het onderwerp glazen wordt gevraagd. Alle glazen zijn echter niet hetzelfde, omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, verschillende glassoorten en er verschillende dranken uit gedronken kunnen worden.

Waar drinkt u uit? Het valt niet mee om direct uit het vat, fles, karaf of de kraan te drinken, dus in de loop van de jaren is er een verscheidenheid aan drinkgerei, zoals kopjes, bekers of glazen, ontwikkeld. Glazen kunnen daarbij op een traditie van duizenden jaren terugkijken, omdat de glaskunst een lange geschiedenis kent.

Glazen – drinkgerei met een geschiedenis

Glasa – van dit Germaanse woord, dat  glanzend of glimmend betekent  is de huidige term afgeleid. Daaronder verstaan we over het algemeen drinkgerei, dat uit glas bestaat. Dit materiaal is een natuurproduct dat ouder is dan de mensheid zelf, omdat glas niet alleen door mensen kan worden gemaakt, maar ook op natuurlijke wijze ontstaat.

Bij Vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen of ook blikseminslag – waar zich energie in de vorm van bijzonder hoge temperaturen ontlaadt, worden materialen, zoals kwartszand omgesmolten en in glas om gezet. Lavaglas en tektieten zijn de oudste bekende glasachtige gesteentes. Dit op natuurlijke wijze ontstane glas werd al door mensen uit het stenen tijdperk ontdekt en als snijgereedschap gebruikt.

De geschiedenis van glas opzettelijk door de mens gemaakt omvat evenwel een geschiedenis van enkele duizenden jaren, hoewel het niet helemaal duidelijk is wanneer de eerste keer precies was. De vroegste vondst was in het Midden-Oosten en dateert terug tot ongeveer 3500 voor Christus. Wetenschappers en historici vermoeden dat de mogelijkheid van het maken van glas bij toeval werd ontdekt tijdens het bakken van keramiek, wanneer het zand te veel kalk of zout bevatte en de keramiek bij te hoge temperaturen gebakken werd. Deze veronderstelling suggereert ook dat de productie van glas zich in 2000 voor Christus onafhankelijk ontwikkelde in Egypte, Mycene en de gebieden van het huidige China.

De productie van glazen uit glasmateriaal dateert terug tot ongeveer 1500 voor Christus waarbij het gesmolten glas om een vaste kern zand werd gemodelleerd, die dan later weer werd verwijderd. Deze kunst werd echter niet door velen beheerst en de eindproducten waren ook nog vrij dikwandig. Al in 650 voor Christus werd ook een handleiding voor de productie van glas in de destijds bekende vorm opgeschreven en door de Assyrische koning in zijn bibliotheek met kleitabletten werd bewaard.

Een revolutie in de geschiedenis van de productie van glas vond plaats omstreeks 200 voor Christus. Glasmakers uit Syrië bedachten een blaaspijp, waarmee ze vervolgens fantastische vormen en glazen met dunnere wanden konden maken. Voor verdere vooruitgang zijn de Romeinen verantwoordelijk, die de brandovens verbeterden en daarmee voor een nieuwe kwaliteit glas zorgden.

Met deze nieuwe mogelijkheden ontwikkelden zich in de oudheid ook de eerste glazen, die zich dankzij de Romeinse aristocratie snel door het Romeinse rijk verspreidde. Deze eerste echte glazen waren niet meer slechts simpel drinkgerei maar bovendien bijzonder gevormd, versiert of zelfs geverfd.

Met het verval van het Romeinse rijk ging er echter enige kennis van het glasblazen verloren. Niettemin ontwikkelde de productie van glasproducten, zoals glazen, zich verder in de middeleeuwen, waarbij ook drinkgerei uit metaal of staal wijdverspreid was.

Glazen drinkbekers en glas als materiaal voor allerlei ornamenten of zelfs als bouwmateriaal voor deuren en ramen werd in de loop van de tijd steeds populairder en werd steeds verder ontwikkeld, bewerkt en verfraaid met nieuwe methoden. Tot op heden is het een veel gebruikt en populair materiaal voor talrijke dingen in huis en in het dagelijkse leven, zoals ramen, spiegels en glazen, die het drinken een waar genot maken.

De juiste glazen voor elk drankje

Waterglazen, wijnglazen, bierglazen, borrelglaasjes, cocktailglazen, melkglazen, koffieglazen en theeglazen – voor elke drankje zijn er passende glazen, waarmee het genot wordt verhoogd. Wie graag cocktails of mixdrankjes klaarmaakt en drinkt, die weet dat het kiezen van de juiste glazen bijna net zo belangrijk is als de ingrediënten zelf, het oog drinkt tenslotte mee.

Toch is de keuze van de juiste glazen ook belangrijk voor alle andere drankjes, omdat een aantal speciale vormen zoals champagneglazen, wijnglazen, biertulpen en bierpullen niet zomaar zijn gekozen, maar ondersteunen de smaak en frisheid van de inhoud. Over het algemeen wordt gezegd, dat door doorzichtige glazen, zowel de optische als de smaakbeleving worden beïnvloed en de individuele smaak van de inhoud volledig tot uiting komt.

Glazen – gemakkelijk onderhoud en reiniging dankzij gladde oppervlakken

Een groot voordeel van het materiaal glas is, dat het smakeloos is en zelf ook geen smaak kan aannemen, zodat de smaak van een drankje niet door de vorige inhoud of door het glas zelf kan worden veranderd. Het glasoppervlak is meestal glad, zodat u de glazen gemakkelijk en snel kunt schoonmaken. U kunt ze afhankelijk van het type en kwaliteit, ook in de vaatwasser stoppen, maar dient vooraf wel de instructies van de fabrikant raad te plegen (soms staat het in de bodem van de glazen) of de glazen vaatwasmachinebestendig zijn. Bij glazen met een opdruk of goud rand is dat bijvoorbeeld bijna altijd niet het geval en vervagen de motieven met elke wasbeurt in de vaatwasmachine tot ze aan het eind volledig verdwenen zijn.

Glazen voor thee of koffie kunnen daarentegen bijna altijd in de vaatwasser schoongemaakt worden, omdat deze meestal robuuster zijn en al zijn ontworpen zijn om aan hoge temperaturen te worden blootgesteld. Want wie heeft er immers graag koude koffie of thee? Ook warme chocolademelk wordt, zoals de naam al doet vermoeden, bij een hoge temperatuur gedronken.

Glazen als decoratie element

Bijzonder mooie en uitvoerig bewerkte of versierde glazen zijn gemakkelijk en effectief in de kamer decoratie van de woonkamer, eetkamer of keuken te integreren. Naast kleurrijke glazen en glazen in mooie vormen zijn alle glazen van geslepen kristalglas of loodglas een absoluut hoogetpunt in elke kast of vitrine. Deze glazen worden gebruikt om elke feestelijk gedekte tafel of partij een heel speciale en stijlvolle look te geven.

Voor welke glazen u  ook kiest, u dient er altijd op te letten dat ze ook visueel aantrekkelijk zijn. Met klassieke en eenvoudige vormen kunt u wel degelijk het beoogde doel bereiken en de glazen bovendien met zorg behandelen, omdat het breekbare goederen zijn.