Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
cadeau inpakken met cadeaulint en bruin inpakpapier

Heb je een cadeau gescoord voor iemand? Maak de verrassing dan he-le-maal af met een mooie cadeauverpakking! Dit is de finishing touch voor elk cadeau. Maar sommige cadeaus zijn nu eenmaal wat lastiger in te pakken. Denk aan een kamerplant, sloffen of misschien wel een decoratief item! Met de tips in dit artikel maak je van elk cadeau een mooie verrassing. Van het vouwen van een doosje, tot inpakken van je cadeau met folie en droogbloemen.

Hoe kun je het beste een cadeau inpakken?

Soms zijn er van die cadeaus waarbij je je afvraagt, hoe ga ik ooit dit cadeau inpakken? Vaak zijn dat cadeaus met een afwijkende vorm, zoals een knuffel, sloffen of misschien wel een plant. Erg leuke cadeaus, maar helaas hebben ze niet net zoals een boek de meest strakke vormen om het je gemakkelijk te maken. Hoe kun je deze cadeaus dan toch van een mooie verpakking voorzien? Hieronder delen we 7 tips voor het inpakken van een cadeau:

 1. Cadeau inpakken met (zelfgemaakt) inpakpapier
 2. Furoshiki: op z’n Japans een cadeau inpakken
 3. (Zelfgemaakt) cadeautasje
 4. Doosje: van een hartje tot rechthoek
 5. Cadeau inpakken met folie
 6. Cadeau inpakken met lint 
 7. Inspiratie voor het inpakken van een cadeau voor een speciale gelegenheid

Hieronder gaan we in op elke tip!

1. Een cadeau inpakken met (zelfgemaakt) inpakpapier

De eerste mogelijkheid om lastige cadeaus in te pakken is met gewoon inpakpapier! Ja, echt waar, het kan. Je maakt als het ware van het inpakpapier een soort zak. Je vouwt het inpakpapier in de breedte, maakt van één open zijde een soort bodem door hem af te sluiten en voilà: stop het cadeau er maar in!

Mag het iets specialer? Pak het cadeau dan in met de visgraattechniek. Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Bekijk dan de video hieronder:

Een rond cadeau inpakken met inpakpapier

Wijnfles inpakken met cadeaupapier

Voor de creatievelingen – zelf inpakpakier maken

Ben jij erg creatief? Ontwerp je eigen inpakpapier! Zelf inpakpapier maken is gewoon geweldig! Koop een basic kleur inpakpapier, wit, bruin of lichtroze en pak al je hobbyspullen erbij! Tekeningen, teksten, stickers of misschien wel glitters? Het leuke aan deze manier van inpakken is dat het je cadeau nog net ietsjes persoonlijker maakt. In de video hieronder vind je een voorbeeld van het zelf maken van inpakpapier:

Een strik maken van cadeaupapier 

Zelf inpakpapier maken is leuk, maar een strik maken van cadeaupapier geeft je cadeau nóg meer flair! Dit is zeker een extra leuke toevoeging bij het inpakken van een cadeaubon. Een strik geeft ieder cadeau sowieso al een feestelijke touch, maar als je ‘m zelf maakt, is dat natuurlijk extra leuk. Dat doe je heel eenvouidg al met een paar stroken inpakpapier.  

Je hebt voor het maken van een strik van cadeaupapier het volgende nodig: cadeaupapier, een schaar en iets om mee te plakken! Hieronder kun je de video bekijken hoe je deze strik zelf kunt maken:

 1. Allereerst knip je zes stroken papier. Maak de stroken ongeveer één centimeter breed. Knip drie stroken van ongeveer 18 centimeter, twee stroken van ongeveer 15 centimeter en één strookje van ongeveer 4 centimeter. 
 2. Maak aan twee kanten een lus in de strook en plak deze aan elkaar vast. Doe dit met de vijf grootste stroken. 
 3. Het kleinste strookje rol je op en plak je vast in het midden van de grote stroken. En voilà, de strik plak je bovenop.

2. Op z’n Japans een cadeau inpakken

Daarover gesproken, kun je het cadeau ook op z’n Japans in vierkante doeken inpakken, ook wel Furoshiki doeken genoemd. Je legt het cadeau in het midden, vouwt de hoeken van het doek naar elkaar toe en knoopt ze aan elkaar. Elke vorm heeft z’n eigen vouw- en knooptechniek: heel tof om eens uit te proberen!

Heb je een aantal cadeaus om in te pakken? Denk aan pannen, keukengerei en bijvoorbeeld een kookboek? In de video hieronder laten we je zien hoe je deze cadeaus stijlvol kunt inpakken!

In ons artikel over Furoshiki vind je nog andere handige video met instructies zodat je zelf je cadeau ook op z’n Japans kunt inpakken!

3. Een cadeautas

Daarnaast kun je ervoor kiezen om het cadeau in een cadeautas te stoppen. Daarbij heb je keuze uit veel verschillende soorten en maten. Zo is er voor wijnflessen een mooie, smalle, op maat gemaakte tas die het uitpakken van het cadeau al een stuk leuker maakt! Verderop in het artikel vind je een video met inspiratie om de cadeautas te pimpen met droogbloemen. Hieronder vind je een stappenplan en video om zelf een cadeautas te maken!

Zelf een cadeautasje maken in 5 stappen

Wat heb je nodig? Cadeaupapier naar keuze, een schaar, cadeau lint en lijm of plakband. Alles bij de hand? Beginnen maar!

In 5 stappen een tasje maken van inpakpapier:

 1. Knip het cadeaupapier in een rechthoek. Vouw beide kanten naar binnen toe en zorg dat een kant de andere overlapt. Plak ze aan elkaar vast met lijm of plakband. 
 2. Vervolgens ga je de onderkant van het cadeaupapier omvouwen. Wil je een extra groot tasje? Vouw dan zo min mogelijk papier om. 
 3. Nu ga je de flappen van de onderkant naar binnen vouwen. Zorg dat het allemaal recht gevouwen is, de vouwlijntjes die in het papier zitten moeten precies op elkaar komen, anders krijg je een scheef tasje!
 4. Tijd om ‘m dicht te vouwen. Op dit moment bepaal je precies de bodem van het tasje. Je vouwt beide flappen naar binnen. Zorg dat de onderkant helemaal dicht is. En vastplakken maar! 
 5. Daarna kun je je tasje gaan vormen. Stop er eerst alleen eventjes je hand in om ‘m rechtop te zetten. Als laatste maak je de hengsels van een mooi cadeaulint. Knip een net iets langere lengte dan je denkt nodig te hebben, zodat je de hengsels nog goed vast kunt maken. Dat doe je gewoon met plakband aan de binnenkant van het tasje. En klaar! 

Je kunt de stappen nog eens bekijken in de video hieronder.

4. Doosje vouwen voor je cadeau

Ook kun je er altijd voor kiezen om het cadeau in een doos te stoppen en vervolgens de doos in te pakken. De voordelen? Niet alleen heb je een veel makkelijker cadeau om in te pakken, ook weet de ontvanger totaal niet wat hij of zij krijgt. Een extra verrassingseffect dus!

Wil je een doosje vouwen om je cadeau in te doen? Goed idee! Het doosje op zich kan alleen best saai zijn. Zorg er daarom voor dat je een mooi lint hebt die het zelfgevouwen doosje helemaal af maakt! Wat dacht je van een gouden satijnenlint? Of misschien wel een cadeaulint met een leuk patroon. 

Een cadeaudoos is steviger, stijlvoller en unieker dan gewoon normaal inpakpapier. Hoe je een cadeaudoos zo prachtig vouwt? Dat lees je hieronder in ons stappenplan.

Zelf een doosje vouwen voor het extra persoonlijk inpakken van je cadeau

Hieronder delen we ons 7-stappenplan voor het vouwen van een doosje. Verderop vind je een stappenplan voor het vouwen van een rechthoekige cadeaudoos en een hartjesdoosje.

 1. Verzamel je materiaal

  Een doosje vouwen kan niet zonder de juiste spullen. Verzamel dus eerst al je materiaal! Een vierkant stuk papier, gekleurd karton, lijm en een schaar zijn de belangrijkste benodigdheden.

 2. Vouwen maar!

  We gaan gelijk beginnen. Vouw alle hoeken van het vel papier naar binnen zodat ze in het midden van het papier samenkomen.

 3. Maak een rechthoek

  Vouw vervolgens de zijde aan de linkerkant tot net over het midden en vouw de zijde rechts daaroverheen. Zorg voor een scherpe vouwlijn. Je hebt nu, als het goed is, een rechthoek.

 4. Andere zijden

  Herhaal stap 3 maar dan aan de andere zijden!

 5. Openvouwen

  Vouw alles open behalve de twee naar elkaar wijzende driehoeken.

 6. Hoeken vouwen

  Vouw de vier hoeken van de naar elkaar wijzende driehoeken diagonaal naar binnen zodat het doosje rechtop komt te staan.

 7. Punten naar binnen en herhalen maar!

  Maak het doosje vouwen af door de twee punten naar binnen te vouwen en vast te lijmen. Nu heb je natuurlijk maar één deel van het doosje, de deksel ontbreekt nog. Met precies dezelfde stappen maak jij de deksel van jouw doosje. En klaar is jouw cadeaudoos! 

2 ideeën voor het vouwen van een doosje van papier

Je leest het goed! Een doosje vouwen van papier is niet alleen erg leuk het is ook erg makkelijk. Doordat papier in tegenstelling tot karton erg makkelijk te vouwen is, werkt het soepel mee. Daarnaast hebben mensen veel sneller een stuk papier in huis dan een stuk karton. Als laatste is het ook nog eens duurzaam, een doosje vouwen van papier! Doordat je papier gebruikt dat je al in huis hebt, hoef je geen nieuw inpakpapier te kopen. Hieronder lees je het stappenplan voor het vouwen van een hartjesdoosje en een rechthoekige cadeaudoos.

Doosje vouwen: hartjesdoosje vouwen

Wil jij graag een unieke cadeaudoos? Eentje waarmee je je liefde voor de ontvanger kenbaar maakt? Dan is een hartjesdoosje precies wat je moet maken! Het klinkt gelukkig lastiger dan dat het is.

Er zijn verschillende manieren waarop je een doosje vouwen kunt in de vorm van een hartje. Allereerst kun je heel gemakkelijk online een sjabloon uitzoeken, uitprinten en vouwen maar! Ondanks dat het sjabloon er al kant en klaar is, moet je het vouwwerk nog steeds doen, dus het blijft erg creatief!

Wil je het van begin af aan helemaal zelf doen? Teken dan het doosje af op papier, met alle knip- en vouwlijnen erbij en ga aan de slag. Dit gaat de eerste keer misschien iets minder vlekkeloos dan verwacht, maar oefening baart kunst! Bekijk filmpjes, afbeeldingen en blijf het proberen. 

Het is een erg leuk idee, een hartjesdoos. Maar naast het feit dat het net iets lastiger is dan een normale cadeaudoos, is het ook een unieke vorm dus niet ieder cadeau past erin. Dus je kunt er ook voor kiezen om gewoon een vierkante of rechthoekige doos te maken en die helemaal vol te plakken met zelfgemaakte hartjes. Je hebt nog steeds de hartjes zelf gemaakt en het eindresultaat mag er meer dan wezen! 

Doosje vouwen in de vorm van een rechthoek

Geef je een langwerpig cadeau? Of in ieder geval een cadeau wat qua lengte niet in een vierkante doos past? Geen probleem! Dan kun je gewoon een rechthoekig doosje vouwen. Wij leggen je in het kort uit hoe jij de perfecte rechthoekige doos vouwt voor jouw cadeau: 

 • Vouw het papier verticaal doormidden. Zodra het is gevouwen, vouw je het papier weer open. 
 • Vouw nu allebei de kanten van het papier naar het midden. Neem de rand en vouw deze langs de vouw door het midden. Vouw het papier. 
 • Nu zou het papier in de breedte in vieren moeten zijn verdeeld. Vouw het hele vel papier doormidden in de lengte.
 • Vouw het papier nogmaals. Het moet nu in acht gelijke secties zijn verdeeld. 
 • Vouw beide korte zijden naar de middenvouw. Vouw elke hoek. 
 • Dan vouw je de kleppen vanuit het midden naar beneden over de driehoeken die je in de vorige stap hebt gemaakt. Trek de twee flappen omhoog. En klaar is je persoonlijke cadeauverpakking!

5. Cadeau inpakken met folie

Sommige cadeaus zijn nou eenmaal leuker als je ze inpakt met folie. Neem nou een cadeaumand, een plant of een fles wijn. Ondanks dat de ontvanger al gelijk ziet wat hij of zij krijgt, is het toch een erg feestelijke manier van inpakken! 

Maar hoe pak je het aan? Wij leggen het uit! Zet het cadeau in het midden van het folie, pak de uiteinden van het folie en breng deze naar elkaar toe bovenaan de mand. Vervolgens zorg je ervoor dat het folie vast wordt gemaakt door nietjes en lint!

6. Cadeau inpakken met lint 

Een cadeau inpakken met lint zorgt voor die extra feestelijke en vrolijke sfeer! Ga je een cadeaubon inpakken? Stop de cadeaubon in een mooie envelop, pak het cadeau in met papier en doe er een mooi lint omheen. Inderdaad, zelf de kleinste cadeaus kunnen op deze manier stijlvol worden ingepakt. Er zijn zoveel verschillende manieren om een cadeau in te pakken met lint. Wikkel je het lint helemaal om het cadeau of gebruik je het meer als detail? Maak een mooie strik of maak er met een schaar krullint van! 

7. Inspiratie voor het inpakken van een cadeau voor een speciale gelegenheid

Cadeaus geef je natuurlijk vaak tijdens feestdagen. Met Valentijnsdag of Kerstmis bijvoorbeeld! Het is dan extra leuk om het inpakpapier erop aan te pakken. Voor Kerst gebruik je dan inpakpapier met kerstbomen of  kerstballen. En vooral de kleuren rood, groen en goud mogen niet ontbreken. 

Ga je een cadeau inpakken voor een verjaardag, een jubileum, een trouwerij of omdat je iemand gewoon een cadeau wil geven? Dan is het inpakpapier iets minder specifiek. Maak het in ieder geval feestelijk en speciaal: een touch of gold doet het altijd goed! Met droogbloemen maak je de verpakking ook net wat feestelijker! Maar ook met een mooie bedel zoals je in de video hieronder kunt zien.

Inpakken met droogbloemen

Een cadeau inpakken met (droog)bloemen is erg leuk en wordt steeds populairder. Gebruik bruin inpakpapier, een touw en een leuke sticker en bind het kleine bosje (droog)bloemen samen met het touw om het ingepakte cadeau heen. Vrij simpel, maar toch erg speciaal! In de video hieronder zie je hoe je bijvoorbeeld een cadeaubon kunt inpakken met droogbloemen: