Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
kerstdecoratie maken

Kerst is dé gelegenheid om aan de slag te gaan met DIY’en. Van prachtige kerstkransen tot mooie stillevens. Welke kerstdecoratie of kerstversiering ga jij dit jaar maken? Wanneer je zelf kerstdecoratie maakt is het net even wat specialer en persoonlijker dan wanneer je iets in de winkel koopt. In dit artikel geven we je 28 verschillende ideeën om aan de slag te gaan: van het maken van kerstversiering voor elke ruimte in huis (idee 1-12), raamdecoratie voor kerst (idee 13-17) en ideeën om samen te knutselen met de kids (idee 18-28).


De volgende 28 ideeën voor het maken van kerstdecoratie komen aan bod:

 1. Kerst guirlande maken
 2. Kerstster van papier maken
 3. Kerstster van ijzerdraad maken
 4. Kerstschilderij maken
 5. Rendier knutselen
 6. Kerstkrans maken
 7. Kerststuk maken
 8. Kerst borduursel maken
 9. Leuke stillevens maken als kerstdecoratie
 10. Alternatieve kerstboom maken van lichtjes
 11. Kerstboom alternatieven met kerstgroen
 12. Kersthanger maken in 6 stappen
 13. Kerst raamstickers
 14. Creatief met krijtstiften
 15. Huisjes voor op de vensterbank
 16. Kerst raamdecoratie in chalet stijl
 17. Decoratie tak achter het raam
 18. Kerstboom knutselen
 19. Sfeervolle windlichten
 20. Kerstboom vouwen
 21. Maak zelf kerstornamenten van papier
 22. Kerstboomhangers van strijkkralen maken
 23. Kerststal maken
 24. Papieren boom
 25. Kerstster maken
 26. Let it snow! Sneeuwvlokjes maken
 27. Rendier maken
 28. Raamtekeningen

Kerstdecoratie of -versiering maken: waar haal je de benodigdheden?

Voordat je aan de slag gaat is het slim om alvast een aantal kerstattributen in huis te halen. Waar kun je deze beter halen dan in de natuur? Een wandeling door het bos bezorgt je al heel wat knutselattributen. Denk aan mos, dennenappels, rode of zwarte bessen, dennentakken en ander groen. Mooie takken kun je ook uit het bos meenemen. Dennenappels kun je wit spuiten met nepsneeuw. Het is ook leuk om ze goud of zilver te spuiten. Gebruik ze als decoratie in een stilleven, kerstguirlande of kerststukje.

Idee 1. Kerstguirlande maken

Een kerst guirlande is niets anders dan een kerst decoratie in de vorm van een slinger. Dit kan een slinger zijn van planten, bloemen, vruchten, linten of dennenappels. Traditioneel wordt de slinger niet gemaakt van stoffen, maar van groene twijgen. Een kerst guirlande wordt meestal ergens neergelegd of opgehangen. Dit kan zijn aan een schouw of trapleuning, in de keuken, bij het raam van de woonkamer, maar je kunt het ook als tafeldecoratie gebruiken voor je Kersttafel. De kerst guirlande kan ook perfect worden gecombineerd met de rest van je kerstdecoratie. 

Kortom met een kerst guirlande kun je veel kanten op en er zijn dan ook verschillende soorten en varianten verkrijgbaar. Denk aan met of zonder verlichting of met of zonder extra versieringen zoals dennenappels. Tip: maak zelf je eigen kerst guirlande zodat je een uniek kerststuk in huis hebt. 

Kerst guirlande: 2 ideeën om op te hangen in huis

Zoals gezegd is een kerst guirlande een prachtige toevoeging op je bestaande kerstdecoratie. 

Ze geven de kamer waar je de slinger ophangt net dat beetje extra sfeer, kleur en gezelligheid. Tip: Warme LED-lichtsnoeren verlichten de natuurlijke of kunstmatige slingers van binnen en buiten. Zo’n kerstslinger kan ook gebruikt worden voor trappen in de tuin of bij de voordeur.

 1. Ga voor een kerst guirlande in de gang. De gang is meestal een zeer geschikte ruimte, die in de winter nogal oncomfortabel lijkt door de kou van de deur. Wat dacht je van een kerstslinger om de trapleuning te versieren? Dit zorgt voor een prachtige kerststemming in elke gang.
 2. We benoemden het al even als suggestie: de dennenslinger boven de open haard. Het rustieke en gezellige karakter van de open haard wordt extra benadrukt door een prachtige slinger. Hier is de verlichting in de takken niet nodig omdat de kamer genoeg licht krijgt door het vuur. Het knisperende en flikkerende vuur van de haard in combinatie met de kerstslinger zorgt voor een perfecte kerststemming. Een deken en warme chocomel met slagroom zijn alles wat je nodig hebt voor een gezellige Kerstavond!

Zelf je eigen kerst guirlande maken

Ga zelf aan de slag met het maken van je eigen kerstdecoratie! Je hebt de volgende dingen nodig voor het maken van een kerst guirlande:

 • Een dik, lang stuk touw waar je mee gaat werken. Deze moet lang genoeg zijn voor je kerst guirlande dus meet vooraf hoe lang je deze wilt hebben
 • Verschillende soorten kerstgroen zoals bijvoorbeeld blauwspar, magnolia, skimmia, eucalyptus
 • Binddraad 
 • Mesje 
 • Tangetje 
 • Schaartje
 • Genoeg tijd (per meter ben je ongeveer een uur bezig met het maken van de guirlande)
 • Optioneel: dennenappels, mos of bessen

Tip voordat je gaat starten

Om gericht te werken is het handig om van tevoren te weten waar je de kerst guirlande op gaat hangen. Kies bij voorkeur een platte achtergrond zodat je de guirlande strak kunt ophangen. Wanneer je een platte ondergrond kiest kun je de voorzijde van de guirlande helemaal mooi maken en de achterkant mag dan minder mooi zijn. Op het moment dat je alle kanten van de guirlande ziet (bijvoorbeeld wanneer je deze als Kerst raamdecoratie gebruikt) is het belangrijk om tijdens het maken ervoor te zorgen dat de guirlande aan alle kanten mooi rond wordt gebonden. 

In drie stappen je eigen kerstguirlande met verlichting maken

 1. Kies het begin- en eindpunt: voor het mooiste resultaat heb je een begin- en eindpunt van de guirlande. Start met het mooiste kerstgroen wat je hebt. Maak dan een begin ‘bosje’ waarbij je verschillende soorten groen samenvoegt. Dit bind je vervolgens vast op het touw. Dan ga je door met kleine boeketjes maken. Dit doe je door verschillende soorten kerstgroen takken op het touw te leggen en vast te binden met het binddraad. Let op dat je dit heel stevig vastbindt zodat alles goed op het touw blijft zitten. 
 2. De bocht maken: afhankelijk van de lengte komt er een moment dat je de bocht om gaat. Dit is het moment om de takken in de andere richting te gaan leggen. Dit doe je wanneer je halverwege bent. Zo zorg je ervoor dat de guirlande er mooi gelijk uit komt te zien. 
 3. Verlichting toevoegen: wanneer je het touw over de hele lengte hebt bedekt met takken is het tijd om de lichtjes toe te voegen. Verdeel deze over de slinger en voeg naar wens nog wat extra kerstdecoratie toe. 

Een kerst guirlande van gedroogd fruit maken

Om je kerst guirlande een extra twist te geven kun je werken met gedroogd fruit. Vruchten en kruiden zoals sinaasappels, mandarijnen, kaneel en anijs maken ook een belangrijk deel uit van de kerstperiode. Gebruik en verwerk ze in je kerst guirlande voor een extra feestelijke touch. Hoe pak je dit aan? 

 1. De eerste stap is het drogen van de vruchten. Of het nu gaat om een gesneden of hele vrucht, het moet voor gebruik geen vocht bevatten.
 2. Als alle ingrediënten klaar zijn, moeten er alleen nog maar gaten worden geboord voor draadjes. Een elektrische boormachine met een klein hulpstuk is hiervoor perfect geschikt.
 3. Nu kan je alle ingrediënten in willekeurige volgorde aan elkaar rijgen met behulp van een draad. Tenslotte sluit je de draad af met een knoop en je kerstslinger is helemaal klaar voor gebruik.

Tip: als je de zelfgemaakte guirlande op een warme radiator plaatst, verspreidt de geur van vruchten en kruiden zich door de hele kamer.

Idee 2. Kerstster van papier maken

Je kunt heel eenvoudig zelf een stijvolle kerstster maken van bakpapier. Wat heb je nodig? Je raadt het al: een rol bakpapier en lijm (het meest praktische is een lijmpistool). Je gaat in totaal 4 sterren maken van verschillende formaten (1 ster bestaat uit 5 vellen bakpapier van hetzelfde formaat) die je vervolgens op elkaar gaat lijmen zodat je diepte creëert. Hieronder staan de instructies stapsgewijs uitgelegd, maar je vindt deze DIY ook in de video hieronder.

Hoe ga je te werk?

 • Knip 5 keer een rechthoek van hetzelfde formaat uit het bakpapier (je hebt namelijk 5 stukken bakpapier van hetzelfde formaat nodig per ster). Je kunt de volgende afmetingen aanhouden: 10 x 7 cm, 25 x 15 cm, 40 x 23 cm en 50 x 28 cm.
 • Vouw vervolgens het vel in het midden dubbel. Knip de randjes in (voor deze stap kun je beter de video hieronder bekijken) en ontvouw het papier weer. Zorg ervoor dat de zijdes waar je het papier hebt ingeknipt aan de rechter- en linkerbuitenkant zitten.
 • Dan vouw je het papier op een zigzag/accordeon manier.
 • De drie hierboven genoemde stappen herhaal je voor alle vijf de vellen.
 • Vervolgens leg je de vijf gevouwen vellen in de vorm van een ster en dan lijm je ze aan elkaar.
 • Je hebt nu één ster klaar, nog drie te gaan! Volg precies dezelfde stappen voor de andere formaten.
 • Als het goed is heb je nu vier losse sterren gemaakt. Om de sterren samen te voegen kun je het beste een warm lijmpistool gebruiken. Breng een beetje lijm aan in het midden van een ster en plak ze vervolgens op elkaar en druk voorzichtig aan.

Toch liever een kerstster shoppen?

Idee 3. Kerstster van ijzerdraad maken

Maak je eigen groene kerstster. Knutsel en vorm twee of drie verschillende kerststerren met behulp van ijzerdraad, mos en dennentakjes. Zoek online voor een mooie kerstvorm en ga aan de slag met het maken van kerstdecoratie. 

Idee 4. Kerstschilderij maken

Maak een bijzonder kerstschilderij. Denk hierbij aan een schilderij met hierop een hert gemaakt van verschillende knopen. Selecteer de knopen in hetzelfde kleurpalet. Dit zorgt voor een mooi geheel. 

Idee 5. Rendier knutselen

Een simpel maar effectief knutselidee voor Kerst is het maken van rendier. Je maakt een rendier met wasi-tape. Je plakt alle losse onderdelen aan elkaar en vormt zo een rendier. Kies mooie kerstkleuren zoals zilver of goud glitter. Let op: heb je een stucwerk muur? Dan kan het voorkomen dat de wasi-tape minder goed blijft zitten. Druk eventueel wat harder aan zodat de plakband goed blijft zitten. 

Laat dit thema terugkomen in de rest van je kerstdecoratie met deze items:

Idee 6. Kerstkrans maken

Misschien wel de populairste DIY voor het maken van kerstdecoratie: de kerstkrans. Maak je eigen kerstversiering in de vorm van een kerstkrans met sneeuwballen van pompons. Dit DIY-project duurt wel even om te maken, maar dan heb je ook wat! Het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Online zijn hier diverse tutorials over te vinden. Of neem een kijkje in ons artikel over het maken van een kerstkrans en ontdek hoe je eenvoudig een kerstkrans van metaaldraad en mos maakt.

Liever een kerstkrans shoppen?

Idee 7. Kerststuk maken

Een musthave in huis rond Kerst: een zelfgemaakt kerststukje, want dat is een echte sfeermaker. Bovendien is kerststukjes maken een leuke bezigheid: alleen of met de kinderen. Daarnaast kun je een stukje dat je zelf maakt helemaal naar eigen smaak en kleur aanpassen. Van linten tot dennenappels, dennentakken, kerstballen, amaryllissen en andere bloemen, hulst, kaarsen en lichtslingers.

Leg bijvoorbeeld een snoer kerstverlichting over de lengte van de tafel. Strooi nepsneeuw over het snoer, zo kan de verlichting hier subtiel doorheen schijnen. Verdeel hierna verschillende maten, kleuren en texturen kerstballen over de tafel. Maak het af met wat glitters in de vorm van sterren of sneeuwvlokken.

Het is helemaal aan jou om te bepalen wat je erin steekt. Laat je inspireren door onze ideeën om een leuk en origineel kerstkunstwerk te creëren. Plan maar alvast een middagje vrij. Zet de kerstmuziek van Wham! en Mariah Carey maar op, en heerlijk knutselen. Have fun!

Kerststukjes maken: een 5-stappenplan en benodigdheden

Om kerststukjes te maken, is een goede basis het allerbelangrijkste, alleen dan geniet je zo lang mogelijk van je stuk. Zeker wanneer je het kerststuk maakt van dennentakken en andere bloemen, is het belangrijk dat ze genoeg water krijgen. Anders verdort het en dat laat je kerststuk er natuurlijk triest uitzien.

Oase, oftewel steekschuim, is daarom je beste vriend. Het groene, zachte spul is makkelijk bewerkbaar en kan je lichtvochtig maken waardoor de takken en bloemen in je kerststukje genoeg water krijgen en dus niet slap gaan hangen.

1. Kies de juiste basis

Kies de basis voor je kerststuk. Hier leunt je stuk op. Kies bijvoorbeeld een mandje, fruitkistje, dienblad, schaal of bloempot. Ga je voor een groot en extravagant kerststuk, houd hier dan rekening mee en kies een stevige basis. En wanneer de basis van je kerststuk niet waterdicht is, maak je ‘m waterdicht door het van binnen te bekleden met plasticfolie. Anders wordt het een kliederboel. En je kunt er zo altijd nog wat water bij gieten, mocht de oase droog worden.

2. Snijd de oase bij

Doe dit in de vorm van de basis die je gekozen hebt. Je kunt hiervoor gewoon een aardappelschilmesje gebruiken. Ook kun je de oase in de vorm van een diamant snijden, snijd dan alle hoeken eraf. Op deze manier heb je veel kanten waarin je mooie takken en bloemen kunt steken. Daarnaast wordt het hierdoor een stuk makkelijker om de oase weg te werken.

3. Maak de oase nat

Leg de oase in een emmer met water. Hierdoor zuigt de oase zich vol. Wacht tot de oase naar beneden is gezonken. Dan zit ‘ie vol water. Dompel hem niet onder, want dan is alleen de buitenkant nat terwijl de binnenkant nog droog is.

4. Zet de oase neer

Zet de volgezogen oase in de basis of leg stevig neer. Prik in de oase kerstdecoratie, kerstbloemen en kersttakken. Eventueel kun je ijzerdraad gebruiken om de decoratie en stelen in de oase te prikken. Mos is een fijn middel om plekjes oase mooi weg te werken.

5. Vergeet de kers op de taart niet

Kerst heet niet voor niets het feest van het licht. Vergeet dus niet licht toe te voegen aan je kerststuk. Bijvoorbeeld in de vorm van een kaars, een LED waxinelichtje of een LED lichtsnoer. Het is ook leuk om een stolp of lantaarn in het midden van het kerststuk neer te zetten.

Let op! Pas op met echte kaarsen. Ga voor een stompkaars of zet een waxinelichtje in een leuk glazen potje.

Kerststukjes maken: 3x tips

Als je een mooi kerststukje maakt, wil je natuurlijk voor het beste resultaat gaan dat zo lang mogelijk blijft staan. Deze tips helpen je op weg:

 1. Blijf je stuk draaien: draai je stuk regelmatig, hierdoor houd je het overzicht en zie je meteen waar het stuk nog een takje of andere versiering nodig heeft. Zo blijft je stuk mooi in balans.
 2. Ga voor veel groen: voor een mooi en verfijnd resultaat kies je veel soorten groen in je stuk. Houd het niet bij de standaard dennen- en sparrentakken. Kijk goed naar verschillende structuren en kleuren groen. Dit maakt je kerststuk interessant om naar te kijken. Ga bijvoorbeeld voor spar, hulst, hedra, asparagus, eucalyptus, mos, rododendron en taxus.
 3. Verleng de houdbaarheid van je stuk: dit doe je door je kerststuk op een koele plek neer te zetten. Hierdoor blijft je stuk het langst mooi. Geef af en toe een scheut water en spuit nat met de plantenspuit.

6x kerststukjes maken in verschillende stijlen

Ja, zelfs kerststukjes kun je aan je interieur aanpassen. Ga je voor een stukje met een Scandinavische, landelijke of moderne touch?

1. Landelijk

Op-en-top landelijk is het om je kerststukje in een rieten mandje te maken. Vul de mand met oase en steek hier dennentakken en andere klassieke kerstdecoratie in.

2. Industrieel

Maak het kerststuk in een oude, houten fruitkistje. Bekleed dit van binnen met plastic om het waterdicht te maken en vul hierna met oase en stoere kerstdecoratie. Ga voor grove takken gecombineerd met matzwarte en messinggouden kerstballen.

3. Scandinavisch

Bekleed een oude bloempot met grijs vilt en steek in de oase fijne takken als eucalyptus en asparagus, pastelkleurige kerstdecoratie en houten kerstornamenten. De Scandinavische woontrend is “less is more”, dus houd het rustig.

4. Klassiek

Ga voor de traditionele kerstkleuren en fleur het kerststuk op met rode en/of goudkleurige kerstballen en kerstlinten en een rode kaars. De basis van dit kerststuk is een bloempot die je kunt beplakken met een glanzende stof.

5. Moderne kerststukjes maken

Maak een modern kerststuk onder een glazen stolp. Ga voor een minimalistisch stuk met niet teveel poespas en takken. Zet hier een glazen stolp overheen. De stolp maakt van jouw stuk een echte blikvanger.

6. Bohemian

Geef je kerststuk een bohemian vibe door traditionele kerstversiering als hulst en dennentakken af te wisselen met hippe droogbloemen. Een bijzondere en smaakvolle combinatie!

Zet je kerststukje op de eettafel

Dan wordt het een eyecatcher. Maar let er wel op dat het kerststuk niet het zicht ontneemt. De gasten die tegenover elkaar zitten aan de kersttafel, moeten elkaar wel kunnen zien. In plaats van één groot kerststuk te maken, kun je er ook voor kiezen om meerdere kleine kerststukjes te maken.

Vulling voor de kerststukjes

Tegenwoordig hoeft zo’n kerststuk niet alleen maar uit kerstgroen als hulst, dennentakken en dennenappels te bestaan. Geef je stuk een moderne upgrade met winterse bloemen als helleborus (kerstroos), wasbloemetjes, hedra, katjes en takjes met witte, rode of roze besjes.

Bijzondere kerststukken in huis

Naast het maken van dit kerststuk zou je ook nog andere DIY-projecten kunnen maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van kerstletters bedekt met kerstgroen, vrolijke feestverlichting en kerstballen voor op de schouw? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is: karton, een schaar, wat oase en kerstgroen! Snij de letters uit, breng de oase aan en steek het kerstgroen er vervolgens in.

Of ga aan de slag met het maken van een kerstkrans. De kerstkrans is een teken van geluk, leven en bloei, maar ook van eeuwige liefde omdat de cirkelvorm oneindig doorgaat. Dat is pas een mooie kerstgedachte!

DIY: metalen kerstster opleuken

Idee 8. Kerst borduursel maken

Maak je eigen kerst borduursel. Ga voor een kerstborduursel in de boom of maak er een voor een speciaal kerstkussentje. Online zijn diverse gratis patronen te vinden. 

Idee 9. 5x leuke stillevens maken als kerstdecoratie

Kerstdecoratie maken is een ontspannende bezigheid. Even een uurtje lekker fröbelen, decoreren en het huis nog gezelliger maken. Lees snel verder wat de mogelijkheden zijn. 

5x mogelijkheden om kerstdecoratie te maken:

 1. In een vaas
  Heb je nog een oude glazen vaas staan? Maak hem eerst goed schoon zodat ‘ie glanst als ooit tevoren. Leg in de vaas wat vers mos, hierop drapeer je een lichtslinger in de vorm van sterretjes of sneeuwvlokjes die werkt op batterijen. Dit geeft ’s avonds of op een donkere dag supermooi sfeerlicht.
 1. Beugelfles als kandelaar
  Koop 4 beugelflessen. Doe hierin een dennentakje, eucalyptustakje, hulsttakje en rozenbotteltakje. Deze drogen supermooi in. Steek in de opening van de fles een dinerkaars. Zet de kandelaars in een groepje bij elkaar. Simpel, maar heel sfeervol!
 1. Kerstballen ter decoratie
  Heb je wat kerstballen over? Stop ze niet terug in de doos, maar gebruik ze als kerstdecoratie of -versiering. Gebruik ze om in je glazen terrariums te leggen. Kies voor kerstballen van verschillende kleuren, maten en texturen. Eventueel kun je rond de kerstballen een lichtslinger draperen. Ook leuk: leg op een mooie etagère waxinelichthouders, kerstballetjes, hertjes en dennenappels voor een winters tafereel. De kaarsjes maken het extra knus. En nog een idee om te decoreren met kerstballen: maak verschillende kerstballen aan een mooi lint vast. Bevestig het lint weer aan de gordijnroede. Zo heb je sfeervolle raamdecoratie voor kerst.
 2. Op een boomstamschijf
  Leg op een boomstamschijf wat groene takken, zoals eucalyptus- of dennentakken. Hierop leg je vervolgens verschillende soorten kerstdecoratie zoals kerstballen of kerststerren. Kerstversiering in de vorm van een boomstamschijf is heel geschikt in een landelijk of klassiek interieur.
 3. Kerstdorp onder de stolp
  Een glazen stolp heeft van nature een luxe uitstraling. Zet een kersthuisje onder een glazen stolp, strooi hieromheen wat nepsneeuw en zet er een paar kunstboompjes bij. Klaar is je kersttafereeltje. Je kunt een soortgelijk tafereeltje ook op een boomstamschijf maken. Kies dan in plaats van nepsneeuw voor mos.

Met deze kerstdecoratie maak je een eyecatcher van je stilleven:

Idee 10. Alternatieve kerstboom maken van lichtjes

Wil je dit jaar eens wat anders dan een den of spar in huis? Ga dan voor deze duurzame alternatieve kerstboom. Ze zijn minstens zo leuk! Want als je erover na gaat denken, is het best zonde dat er jaarlijks wereldwijd zo’n 85 miljoen bomen worden gekapt voor die paar weekjes dat ze staan met kerst.

De lichtjesboom maak je op een MDF-plaat van 50 bij 100 centimeter (maar je kunt hem zo groot of zo klein maken als je zelf wilt).

Stap 1. Teken de boom uit

Teken een driehoek. Boor in iedere punt een schroef in het stukje hout. Boor ook 5 schroeven in het taps toelopende gedeelte. Doe hetzelfde aan de andere kant. 

Stap 2. Plaats de schroeven

Zorg dat de schroeven precies tegenover elkaar zitten. Je hebt voor deze ‘boom’ dus 13 schroeven nodig. 

Stap 3. Drapeer de lichtslinger

Drapeer een 2,5 meter lang lichtsnoer zigzaggend langs de schroeven. Het is ook leuk om er voor extra glitter en glamour een glinsterende slinger langs te draperen. Zet het bord tegen de muur.

Idee 11. Kerstboom alternatief: boom aan de wand

Wil je iets helemaal anders? Kies dan voor posters of doeken die je aan de muur hangt. Er zijn genoeg merken die dit soort posters verkopen met afbeeldingen van mooie dennenbomen of een ander winters tafereel. Bevestig een lichtslinger aan de poster met kleine spijkertjes of punaises waar je de slinger omheen drapeert. Zo heb je ’s avonds gezellige sfeerverlichting.

Kerstboom alternatieven met kerstgroen

Idee 12. Kersthanger maken in 6 stappen

Leuk zelf te maken voor Kerst! Deze kersthanger is heel eenvoudig en super leuk om te doen met kinderen. Deze DIY is extra speciaal omdat je de kersthanger kunt ophangen in de kerstboom, bij het raam of bijvoorbeeld aan een tak. Deze leuke kersthangers kan je ook als kerstdecoratie neerleggen in het raam, op tafel of leg ze in een mooie vaas.

Wat je nodig hebt voor 4 kersthangers

 • 4 onderzetters (van kurk)
 • Glitters
 • 4 houten kerstfiguurtjes (kerstboompjes bijvoorbeeld)
 • 4 theelepels vogelzaad
 • Alleslijm
 • Mod Podge
 • Hobby tang
 • Schaar
 • Lint

Kersthanger maken in 6 stappen

 1. Maak een gat in de onderzetter met een hobby tang (of een perforator).
 2. Lijm het kerstfiguurtje op de onderzetter en laat drogen.
 3. Meng het vogelzaad, de glitters en de Mod Podge in een klein schaaltje.
 4. Breng het mengsel voorzichtig aan op de onderzetter.
 5. Laat goed drogen (liefst 24 uur).
 6. Als alles goed droog is kun je de kersthanger ophangen met een mooi lint. Nu alleen nog kiezen waar! Wij zouden ‘m in de kerstboom hangen!

Extra tip! Werk je kersthanger mooi af met Merry Christmas plakletters. Succes en vooral veel plezier!

Versier de rest van je boom met deze ‘heerlijke’ kersthangers:

Raamdecoratie voor kerst maken

Het is eerste wat je ziet als je thuiskomt is je raamdecoratie. Dus zeker met kerst mogen we de vensterbank niet overslaan. Hieronder vind je 5 ideeën voor het maken van kerst raamdecoratie, zodat zodra je thuiskomt je gelijk in de (kerst)stemming wordt gebracht. En ook je buren profiteren van de gezelligheid achter jouw raam! We lichten de volgende ideeën voor kerst raamdecoratie toe:

 1. Kerst raamstickers
 2. creatief met krijtstift
 3. Huisjes
 4. Kerst raamdecoratie in chalet stijl
 5. Decoratie tak achter het raam

Idee 13. Kerst raamstickers

Een favoriet voor velen: kerst raamstickers. Met deze stickers is het relatief eenvoudig om je raam een kerstlook te geven. Plak bijvoorbeeld een mooie wens of kerstspreuk op het raam zoals ‘Merry Christmas’ of hang het raam vol met sneeuwvlokjes. Ook leuk: een mini-tafereeltje van huisjes met daarboven een kerstman op z’n arrenslee. Op zoek naar kerst raamstickers? Houd de sales van Westwing in de gaten! Wij verzamelen wereldwijd de mooiste stickers.

Idee 14. Raamdecoratie kerst: creatief met krijtstift

In plaats van raamstickers kan je ook zelf creatief aan de slag met krijt. Er bestaan speciale krijtstiften die geschikt zijn voor ramen. Schrijf hiermee een persoonlijke boodschap voor de buren op het raam of teken het kerstverhaal na. Ook de kids kunnen hun tekentalenten laten zien op het raam van de woonkamer én het raam van hun eigen slaapkamer. Ben je geen tekentalent? Gebruik een sjabloon. Print bijvoorbeeld een kleurplaat van een hert uit, knip het hert zorgvuldig uit en trek het over op het raam. Daarna kan je zelf aan de slag met het inkleuren van het hert en het tekenen van de oogjes, neus en mond. Hetzelfde kan je doen met andere figuren zoals de kerstman, een kerstboom, huisjes etcetera.

Idee 15. Zelfgemaakte huisjes voor op de vensterbank

Heb je knutseltalent? Ga – samen met de kids – aan de slag met het knutselen van lichtgevende huisjes. Hieronder leggen we je uit hoe je ze maakt. Deze huisjes zet je op de vensterbank, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie kerstwens op het raam. Reken maar dat alle ogen op jouw raam gericht zullen zijn deze kerst.

Benodigdheden:

 • Lege en schone melkpakken in verschillende maten
 • Stanleymes
 • Knutselfolie in verschillende kleuren
 • Lijm
 • Verf of gekleurd kartom

Maak zelf kerst huisjes voor op de vensterbank in 7 stappen:

1. Melkpakken verzamelen

Verzamel een tijdje alle lege melk-, yoghurt- en vlapakken. Maak de bovenkant voorzichtig open zodat je ze goed schoon kunt maken vanbinnen. Uiteindelijk moet je de bovenkant weer vastplakken zodat het een ‘puntdak’ vormt.

2. Schilderen

Schilder de pakken allemaal in een kleur naar keuze. Je kunt de pakken ook beplakken met gekleurd karton. Wil je verschillende geveltjes (trapgevel, puntgevel, halsgevel, klokgevel etc.)? Knip deze dan uit het karton en beplak de zijkant van het pak met de gevel. Laat de bovenkant van de gevel nog even los zodat je straks eerst de bovenkant van het pak dicht kunt plakken.

3. Maak de raampjes en deuren

Snij met een stanleymes raampjes en deuren uit de zijkant van het pak.

4. Maak het huisje extra gezellig

Plak achter de raampjes gekleurd knutselfolie. Dit zorgt ervoor dat je huisjes straks gezellig licht geven.

5. Maak het puntdak

Plak nu de bovenkant van het pak dicht met lijm zodat er een ‘puntdak’ ontstaat.

6. Verlichting

Maak een gaatje aan de achterkant van elk huisje. Leg vervolgens kerstlichtjes op de vensterbank en steek in de achterkant van elk huisje een lichtje.

7. Klaar!

Klaar! Jouw lichtgevende huisjes worden de blikvangers van de straat!

Omdat we he-le-maal weg zijn van deze kersthuisjes…..

Idee 16. Kerst raamdecoratie in chaletstijl

Denk je bij Kerstmis aan een gezellig chalet in de bergen, omgeven door sneeuw? Ook thuis kan je die sfeervolle chaletlook creëren. Dat begint met de raamdecoratie. Berghutjes hebben vaak ramen met roeden. Wanneer je raam deze roeden niet heeft, kan je die met kerst makkelijk zelf maken. Koop daarvoor platte latjes bij de bouwmarkt en maakt daarmee een vlakverdeling op het raam. De latjes kan je met transparant dubbelzijdig tape aan het raam vastmaken. Ook sneeuw kan niet ontbreken. Breng met een sneeuwspray wat sneeuw aan in de verschillende vlakken. Voornamelijk aan de onderkant van de vlakken en subtiel in de hoekjes. Zo kan je nog wel door het raam heen kijken. Hang eventueel nog een kerstkrans achter het raam. Omlijst het raam tot slot met kerstlichtjes zodat de sneeuw nog meer gaat sparkelen.

Idee 17. Decoratie tak achter het raam

Tot slot een deco-tip waar je het hele jaar iets aan hebt. Hang een decoratie tak achter het raam! De tak kan je in december volhangen met kerstversiering, de rest van het jaar met andere seizoensgebonden decoratie. Decoratie takken kan je kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook het bos in om zelf op zoek te gaan naar een mooie, dikke tak die lang genoeg is om horizontaal achter het raam te hangen. Een decoratie tak voor de kerst zelf knutselen is heel makkelijk:

Benodigdheden:

 • Een mooie, dikke tak
 • Kettingen, touwen of linten om de tak op te hangen
 • Visdraad
 • Kerstballen en andere kerstversiering
 • Evt. verf

Hoe maak je je eigen decoratie tak?

 1. Wanneer je zelf een tak gevonden hebt in het bos, moet je eerst de schors verwijderen zodat je een kale tak overhoudt.
 2. Eventueel kan je de tak schilderen in een kleur naar keuze. De tak moet dan wel eerst goed droog zijn uiteraard.
 3. Hang de tak op achter het raam aan twee touwen, kettingen of linten. Net wat jij mooi vindt! Touw past goed in een landelijke of Scandinavische woonkamer. Kettingen zijn stoer en doen het daarom goed in een industriële woonkamer en linten passen perfect bij de klassieke look.
 4. Nu kan je jouw decoratie tak gaan stylen! Hang kerstballen en andere kerstversiering zoals kleine cadeautjes aan de deco tak. Hiervoor kan je visdraad gebruiken, maar ook touw of linten. Wikkel eventueel nog wat kerstlichtjes om je tak om ‘m nog meer te laten shinen. Pssst… eerder schreven we al een artikel over hoe je je decoratie ladder op dezelfde wijze kunt volhangen met kerstversiering.

Is Kerstmis voorbij? Dan kan je de tak gewoon laten hangen! Vervang alleen de decoratie.

Kerstdecoratie maken met kinderen: 11 leuke ideeën om te knutselen voor kerst!

Wil je ook aan de slag gaan met de kids? Hieronder hebben we 11 leuke ideeën voor kerstknutsels verzameld:

 1. Kerstboom knutselen
 2. Sfeervolle windlichten
 3. Kerstboom vouwen
 4. Maak zelf kerstornamenten van papier
 5. Kerstboomhangers van strijkkralen maken
 6. Maak een kerststal
 7. Papieren kerstboom
 8. Kerststerren
 9. Sneeuwvlokjes
 10. Rendieren
 11. Raamtekeningen

Idee. 18. Kerstboom knutselen van wc-rollen

Dit knutselwerk maak je van wc rollen. Wc-rollen zijn heel makkelijk en fijn om mee te werken. Wat heb je hiervoor nodig?

 • Een heleboel wc rollen (afhankelijk van de grootte van de kerstboom 30- 50 stuks)
 • Versieringen in de vorm van bolletjes, sterretjes of glitters
 • Rondjes of andere stickers
 • Verf 
 • Lijm 
 • Kerstlampjes om je boom mee te versieren
 • Cocktailprikker 
 • Karton of papier om zelf een kerstster te maken 
 • Schaar

4-stappenplan voor een kerstboom van wc-rollen

 1. Lijmen

Lijm alle wc-rollen aan elkaar in de vorm van een toren. Werk van boven naar beneden, laag voor laag en maak de kerstboom zo groot als je zelf wilt. 

 1. Verven

Vervolgens kun je de kerstboom gaan verven. Let op dat de lijm goed droog is. Verf de buitenkant eventueel meerdere lagen voor een dekkend resultaat. Geen zin om te verven? Beplak je kerstboom dan met papier maché. Laat het vervolgens goed drogen.

 1. Versieren

Is alles helemaal droog? Dan is het tijd om de kerstboom te gaan versieren. Gebruik de cocktailprikker als piek en plak hier een versiering naar keuze op. Dit kan bijvoorbeeld een kerstster zijn die je zelf maakt. Plak op de buitenkant verschillende sterren, balletjes, glitters of andere versiersels. Het is ook erg leuk om aan de binnenkant van ieder rolletje een kerstpluche te plakken, dit zorgt voor een feestelijk effect. 

 1. Lampjes ophangen

Hang als laatste voorzichtig de kerstlampjes in de boom. 

Variatie tip: maak een sneeuwpop van wc-rollen. Gebruik voor het hoofdje 7 wc-rollen en voor het lijfje 15 wc-rollen. Zorg dat de buitenkant wit is en vul elke wc-rol met watten. Maak zelf een sjaal van gevlochten touw en zorg dat de middelste wc-rol van het hoofd oranje is. Versier zelf naar wens en geef de sneeuwpop ogen. 

Idee 19. Sfeervolle windlichten knutselen voor kerst

Wat is kerst zonder gezellige verlichting? Met voldoende kaarslicht maak je het pas echt gezellig in huis. Zelf windlichtjes knutselen is heel eenvoudig, dat bewijst dit stappenplan.

Wat heb je nodig?

 • Een schone, lege glazen jampot
 • Lijm
 • Papier en schaar
 • Nepsneeuw 
 • Glitter en/of andere versieringen zoals linten
 • Waxinelichtje

In 4 stappen een windlicht knutselen voor kerst:

 • Maak met lijm een figuurtje op een glazen jampot, zoals een kerstboom of ster. Je kunt ook de helft van de pot insmeren met lijm.
 • Strooi nepsneeuw en/of glitters over de pot. Door de lijm blijven de glitters en de sneeuw vanzelf plakken waardoor de figuren zichtbaar worden. Laat de lijm goed drogen.  
 • Strik een mooi gouden lint om het potje.
 • Plaats er een waxinelichtje in, et voilà, klaar is je waxinelichthouder. Het is leuk om meerdere windlichtjes te maken met verschillende figuren of vormen.

Tip! Je kunt hetzelfde doen met lege wijnflessen. Week het etiket eraf, maak de fles goed droog en begin bij stap 1 van bovenstaand stappenplan. In de lege flessen kun je vervolgens dinerkaarsen plaatsen. Deze zelfgemaakte kaarsenhouders staan leuk op de kersttafel bij de mooi gevouwen kerstservetten.

Haal extra lichtpuntjes in huis met kerst:

Idee 20. Kerstboom vouwen in 10 stappen

Een van onze favorieten onder de DIY’s: een kerstboom vouwen. Het is helemaal niet moeilijk en je hebt weinig materialen nodig voor deze leuke DIY.

 • Schaar
 • Vouwblaadjes
 • Optioneel: leuke versiersels zoals kralen, sterretjes en glitter

Bekijk de afbeeldingen hieronder om te zien hoe je de kerstboom vouwt.

Idee 21. Kerstdecoratie maken van papier

Ga zelf aan de slag met het maken van papieren kersthangers. Hieronder hebben we verschillende ontwerpen voor je gemaakt. Van een kerstster tot huisje.

1. Kerstster van papier maken

2. Huisje van papier vouwen voor kerst

3. Kerstboom van papier vouwen

4. Kersthanger van papier vouwen

5. Sneeuwvlokje van papier vouwen

Idee 22. Kerstboom van papier

Een simpelere variant op de kerstboom vouwen is het uitknippen van een kerstboom uit groen papier. Deze kunnen de kids vervolgens zelf versieren.

Idee 23. Kerstdecoratie maken van ijsstokjes in de vorm van een ster

Maak zelf sterren van ijsstokjes. Deze kun je versieren met steentjes of glitters.

Idee: 24. Let is snow: sneeuwvlokjes maken

Maak van wattenstaafjes zelf sneeuwvlokken (en gebruik hiervoor een gekleurde ondergrond van hard karton).

Idee 25. Rudolf knutselen

Met wasknijpers kun je ook heel eenvoudig rendieren maken.

Idee 26. Raamtekeningen maken

Versier je ramen met raamtekeningen (gebruik hiervoor speciale raamstiften) om je raamdecoratie voor Kerst compleet te maken.

Leestip! Ben je benieuwd naar de kerstdecoratie trends voor 2023? Neem dan snel een kijkje in ons trendrapport.

Haal de kersttrends in huis met deze kleurrijke kerstversiering….