Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
vrouw schikt boeket lentebloemen

De lente staat weer voor de deur! Tijd om je interieur van een kleurrijke boost te voorzien. En hoe kan dit beter dan met een boeket mooie lentebloemen? In dit artikel delen we onze 10 favoriete voorjaarsbloemen inclusief stylingtips. Welke is jouw lente-favoriet?

Dé 10 mooiste lentebloemen

Hieronder delen we onze 10 favoriete voorjaarsbloemen. Al deze lentebloemen kunnen heel goed als boeket of losse voorjaarsbloeiers in verschillende vaasjes gestyled worden. Verderop in het artikel lees je onze stylingtips.


 1. Tulp
  Dit is misschien wel de meest populaire lentebloem van Nederland: de tulp. Toch komt de tulp van origine uit Turkije, maar heeft Nederland daarna vele soorten ontwikkeld. Daarom zijn de meeste tulpensoorten nu wel afkomstig uit Nederland. Verderop in het artikel delen we meer over de geschiedenis van de tulp, hoe je tulpen mooi in een vaas kunt schikken en hoe je ze langer mooi kunt houden.
 2. Iris
  Deze bloem is vernoemd naar de godin van de regenboog. En laten zon en regen nou typerend zijn voor het Nederlandse voorjaar. Deze sierlijke bloem bestaat uit een trio van bloembladeren en komt in een boeket het beste tot haar recht met andere bloemsoorten.
 3. Hyacint
  De hyacint roept dankzij haar kenmerkende geur vele nostalgische herinneringen bij ons op. Deze kleurrijke bloem mag daarom niet ontbreken in ons lente huis. Ook fijn: de hyacint komt in tal van kleuren, namelijk rood, roze, paars, oranje, groen, geel en wit. Dat wordt mixen & matchen!
 4. Seringen
  Seringen zijn misschien wel de elegantste lentebloemen. Plus, ze ruiken ook nog eens heerlijk! Wij tippen vooral het gebruik van seringen in een plukboeket met een bonte mix aan bloemsoorten en -kleuren.
 5. Ranonkel
  Deze vrolijke bloem staat symbool voor charme. Wij snappen wel waarom, want zijn elegante uiterlijk en zachte kleuren zorgen voor een romantische en elegante uitstraling.
 6. Anemoon
  Wist je dat de anemoon gewoon doorgroeit wanneer je haar in een vaas zet?! De vaak witte of roze bloemen zie je overigens ook al terug in winterboeketten.
 7. Tuberoos
  Deze bloem staat bekend om haar geurige karakter. Zo wordt je ‘s ochtends verwelkomd door heerlijk frisse lentegeuren.
 8. Muscari (Blauwe Druif)
  De Muscari, of blauwe druif, is in verschillende paars- en blauwtinten te verkrijgen. Zet een klein bosje in een transparante, glazen vaas, om het groen-blauwe lentepalet volledig tot zijn recht te laten komen. 
 9. Bloesem
  Met een paar sierlijke bloesemtakken in een vaas, haal je zo het voorjaar in huis. Deze stijlvolle bloemtakken passen echt in elke woonstijl: van minimalistisch en puur, tot aan extravagante, eclectische interieurs.
 10. Solidago
  Deze veelzijdige bloem wordt niet alleen gebruikt voor het naar binnen halen van de lente, maar leent zich ook voor de productie van medicijnen, verf en wondgenezing. Maar bovenal is de solidago dankzij zijn groene steel en gele pluimen een fantastische toevoeging voor jouw lenteboeket. Wij zijn fan! 

Wanneer kun je welke lentebloemen zien?

Niet elke lentebloem staat al bij de start van het nieuwe seizoen in bloei. Daarom vind je hieronder een lijstje met de beste momenten voor verschillende voorjaarsbloemen: 

 • In maart zien we het viooltje die dankzij zijn frisse lentegeur vroeger ook werd gebruikt voor het maken van parfum.
 • Van alle struiken staat de sleedoorn elk jaar weer als eerste in bloei. Een mooi gezicht, want de witte bloemetjes vallen extra goed op naast alle nog niet in bloei staande planten.
 • De vingerhelmbloem bloeit iets later in het voorjaar op. Deze paarse verschijning is vooral te vinden op schaduwrijke plekken met een vochtige bodem.
 • In april is het de tijd voor de bosanemoon en daslook, dotterbloem, pinksterbloem, dagkoekoeksbloem en hyacint.

Hoe style je lentebloemen in huis?

Bloemen fleuren elke ruimte in huis op. Van de woon- tot slaapkamer. Hieronder delen we een aantal tips voor het stylen van lentebloemen in huis.

 • Op het dressoir in de hal of woonkamer

Zet een grote bos bloemen op het dressoir in de hal voor een fleurige entree. Heb je een sidetable in de woonkamer staan? Ook hier kun je een mooie vaas met jouw favoriete lentebloemen op stylen. Combineer met een koffietafelboek en kandelaar en de styling is he-le-maal af.

 • Op een bijzet-, eet- of salontafel

Ook op de salontafel en eettafel kun je en groot boeket stylen. Ga bijvoorbeeld voor een contrasterende kleur vaas voor een speels effect.

 • Aan de muur

Heb je wandplanken in huis? Deze kun je van een kleurrijke touch voorzien door losse lentebloemen te stylen in verschillende vaasjes. Mix & match er op los voor een kleurrijk geheel.

Leestip! Oh, en deze wandplanken kun je verder nog perfect afstylen naar de lente decoratie trends van 2024.

In 5 stappen de voorjaarsbloem verzorgen

 1. Over het algemeen moet van elke bloem de steel schuin worden afgesneden. Zo kan de bloem namelijk extra makkelijk water opnemen. Dit is nóg belangrijker wanneer de bloemen een tijdje zonder water staan, bijvoorbeeld omdat je ze meeneemt naar een verjaardag. Wanneer de bloemstelen vervolgens schuin worden afgesneden, kunnen ze extra snel water opnemen.
 2. Sommige bloemen met een stevige houtachtige steel, zoals seringen en rozen, moet je niet alleen schuin afsnijden, maar dien je ook in warm water te zetten. Hierdoor bevorder je de sapstroom.
 3. Zet verse bloemen altijd in een schone vaas en geef ze schoon water. Wanneer je bloemen bijvoorbeeld niet uitkomen, is het ook verstandig om het water te verversen en de bloemen in een schone vaas te zetten. Eventueel kun je ook de stelen opnieuw schuin afsnijden zodat ze de mogelijkheid hebben het water op te nemen.
 4. Voor bloemen is het best moeilijk om ineens te moeten leven in een vaas. Een zakje voeding bij het water doen is dus altijd een goed idee. Vooral bloeiende bloemen kunnen het gebruiken.
 5. Zorg ervoor dat je je vaas niet volpropt. Veel soorten lentebloemen hebben namelijk ruimte nodig om tot bloei te kunnen komen.

Uitgelicht: alles over de tulp

De tulp is het symbool van Nederland. Wanneer koning winter is vertrokken verandert de bollenstreek in een kleurrijke bloemenzee. Geel, rood, oranje, roze, paars en zelfs zwart. Tulpen zijn er in heel veel verschillende kleuren en elk jaar komen er meer bij. Bovendien zijn tulpen één van de meest geliefde voorjaarsbloemen (zoals je eerder al kon lezen). Hoe schik je tulpen in een vaas? En hoe zorg je ervoor dat ze niet gaan hangen? Onze experts vertellen je alles over de geschiedenis van de tulp, het stylen van tulpen en je krijgt de beste onderhoudstips om te voorkomen dat tulpen gaan hangen. 

Geschiedenis van de tulp

Tulpen uit Amsterdam?! Nee hoor, tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije. Hier waren ze in de zestiende eeuw het symbool voor rijkdom. Rijke sultans zetten hun tuinen vol met tulpen om aanzien van het volk te krijgen. Een tulp was meer waard dan een mensenleven, kan je nagaan! Tulp staat voor het Latijnse Tulipa, dat tulband betekent.

Dit wordt op twee manieren uitgelegd: de rijke sultans staken tulpen in hun tulband, maar meer voor de hand liggend is de verwijzing naar de tulpbandachtige vorm van de tulp. Vandaag de dag is Nederland het grootste exportland van tulpen. Wereldwijd zetten wij woonkamers in bloei met de mooiste Hollandse tulpen. Er bestaan heel veel verschillende soorten: van parkiettulp tot lelietulp en van dubbele tulp tot de klassieke enkele tulp.

Soorten tulpen

Er bestaan verschillende soorten tulpen. We lichten er hieronder een paar uit.

 • Enkele tulp
 • Dubbele tulp
 • Lelietulp
 • Parkiettulp
 • Minitulp
 • Botanische tulp
 • Pioentulp

Tulpen in een vaas schikken

Tulpen staan symbool voor het voorjaar. Welke kleur en soort je ook kiest, door de voorjaarsbloemen op de juiste manier in de vaas te zetten, heb je er minimaal een week plezier van. Tulpen in een glazen vaas presenteren is de meest klassieke manier. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je tulpen in een vaas zet.

 • Zet ze even in het water

Wanneer je de tulpen net gekocht hebt, zet ze dan direct even in een laagje water zodat ze zich vol kunnen zuigen.

 • Steel schuin afsnijden

Daarna moet je de stelen schuin afsnijden met een mesje.

 • Kies een vaas

Kies een geschikte vaas: omdat tulpen nog een paar centimeter doorgroeien, moet de vaas niet te laag zijn. Kies voor een vaas waar de tulp voor 2/3 in verdwijnt. Zo voorkom je dat de tulpen gaan hangen.

 • Kraanwater toevoegen

Doe kraanwater op kamertemperatuur in de vaas. Let op: doe vooral niet te veel water in de vaas, zo’n 2 centimeter is voldoende. De tulpen moeten dan harder werken om het water op te zuigen waardoor ze sterker worden.

 • Zet de tulpen in een vaas

Nu kun je de tulpen in een vaas zetten. Schik de bloemen in een vaas. Heb je verschillende kleuren tulpen? Rangschik ze dan door elkaar zodat er een speelse bos ontstaat.

 • Zet de vaas op een koele plek

Zet de tulpen in de vaas op een koele plaats. Zet ze niet in de directe zon én liever niet in de buurt van een fruitschaal. Rijpend fruit produceert ethyleengas en hierdoor verwelken tulpen sneller.

 • Ververs het water

Ververs regelmatig het water en/of vul het bij zodat de tulpen niet droog komen te staan.

Hoe blijven tulpen langer mooi?

Natuurlijk wil je het liefst zo lang mogelijk genieten van je bos tulpen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je de tulpen goed onderhoudt. Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet:

 • Verse tulpen groeien, nadat je ze in een vaas hebt gezet, nog een paar centimeter waardoor ze snel slap kunnen gaan hangen. Wil je dit voorkomen? Prik dan met een naald een gaatje door de steel van elke tulp, zo’n centimeter onder de knop. Hiermee wordt voorkomen dat de tulp verder groeit in de vaas.
 • Heb je geen gaatje geprikt en beginnen je tulpen te hangen? Prik dan alsnog een gaatje in de tulpen, wikkel ze in natte kranten en zet ze in de vaas. Hierdoor sterken ze weer aan!
 • Zet de tulpen in de schaduw, op een tochtvrije plek en niet te dicht bij de verwarming.
 • Verse tulpen verwelken sneller wanneer ze dicht bij een fruitschaal staan.
 • Ververs het water regelmatig en gebruik alleen kraanwater.
 • Kies voor een hoge vaas zodat de tulpen genoeg ondersteuning hebben.
 • Tulpen dulden niet elke soort bloem in hun omgeving. In combinatie met narcissen bijvoorbeeld, gaan ze snel hangen. Van rozen houden ze wel. Tja, wie niet?
 • Zet tulpen niet in direct zonlicht! Dan geven ze de moed al heel snel op.
 • Laat je tulpen goed inpakken nadat je ze hebt gekocht. Als je ze met de auto vervoert, kun je ze het beste in de bagageruimte leggen. Zo hebben ze het minst last van temperatuurschommelingen.
 • Omdat tulpen gevoelig zijn voor bacteriën kun je ze het beste in een schone vaas zetten. Maak je vaas vooraf dus goed schoon met water en zeep en droog deze af met een schone doek. Als je een schepje suiker in het water doet blijft het water langer schoon. Suiker heeft een antibacteriële werking.

Feit of fabel? Muntstuk in vaas met tulpen

Er wordt gezegd, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen, dat tulpen langer leven wanneer je een paar koperen muntstukken in de vaas doet. Ook een schepje suiker oplossen in lauwwarm water schijnt te helpen om de tulpen niet te laten hangen.

Stylingtips voor tulpen in een vaas

Tot slot nog een paar stylingtips voor tulpen in een vaas. Je kunt een grote bos tulpen in een grote, hoge vaas op het midden van de eettafel zetten, maar je kunt van die grote bos ook meerdere kleine bosjes maken die je in kleine vaasjes schikt. Deze vaasjes kan je bijvoorbeeld op de schouw, salontafel, bijzettafel, in de keuken en op de eettafel zetten. Zo verspreid je die lenteachtige look door het hele huis!

Andere opties voor het presenteren van tulpen en andere lentebloemen

 • Tulpen in een jampotje zien er ook heel leuk uit. Knip ze hiervoor wel wat korter af.
 • Je kunt tulpen ook in een weckpot zetten.
 • In een melkkannetje past de bos tulpen perfect in een landelijk interieur.
 • Zet je tulpen eens in een mand van riet of metaal.
 • Tulpen in een tinnen emmer geven je interieur een knusse romantische sfeer.
 • Je kunt met kleine tulpenbosjes ook een bloemenslinger maken! Bevestig hiervoor met touw de verschillende kleine bosjes tulpen aan een touw.
 • Je kunt tulpen het beste een beetje ruimte geven en niet in een vaas (of pot) proppen.