Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
houten lijsten aan de muur

De muren van je huis zijn een etalage van jouw leven. Het is een plek om foto’s aan op te hangen, maar ook schilderijen, mooie prenten, bijzondere ansichtkaarten en nog veel meer. Met zo’n collage aan de muur krijgt de ruimte een flinke dosis karakter én geef je je interieur een persoonlijke touch. Iets wat nog eens wordt versterkt wanneer je deze kunstwerkjes inlijst in zelfgemaakte fotolijsten. Je kunt op allerlei manieren een unieke lijst maken, bijvoorbeeld door zelf houten kaders te maken en deze te decoreren, of door bestaande lijstjes te pimpen met wol, schelpen, droogbloemen, knopen, oud servies en meer. Onze stylingexperts hebben de leukste tips om zelf een fotolijst te maken voor je verzameld: van een schilderij- tot een baklijst.

In 3 stappen een schilderijlijst maken

Het uitbesteden van een frame maken kan vrij kostbaar zijn. In plaats daarvan is het een beter idee om deze gewoon zelf te maken. Niet alleen goed te doen, zelfs voor iedereen met twee linkerhanden, maar ook nog eens ontzettend leuk! Daarnaast kun je nu zelf de precieze afmetingen en materialen bepalen om jouw droom frame te creëren. 

Hieronder vertellen we in drie stappen hoe je zelf zo’n frame kunt maken om jouw muur te decoreren.

Stap 1: formaat bepalen

Weet je al precies wat je gaat inlijsten? En zijn de afmetingen van het te maken frame duidelijk? Of heb je nog geen idee, maar wil je gewoon NU beginnen? Wij raden toch wel aan om eerst een frame invulling te zoeken voordat je begint met de DIY. Té zonde als je klaar bent en blijkt dat het in te lijsten kunstwerk te groot of (veel) te klein is. 

Houdt bij het kiezen van het formaat ook rekening met een eventueel passe partout (=een inzet in de lijst die afstand creëert tussen het frame en het kunstwerk. Vaak is het passe partout in een neutrale kleur gemaakt waardoor het kunstwerk nog beter tot zijn recht komt). 

Stap 2: benodigdheden verzamelen

Goed, nu je het formaat hebt bepaald, is het tijd om alle benodigdheden te verzamelen! Bij de bouwmarkt kun je houten lijsten kopen in verschillende soorten en maten: van brede, houten latten, tot klassieke sierlijsten. Het enige wat je verder nog nodig hebt is een verstekbak, zaag, houtlijm en eventueel een nietpistool. Ook optioneel zijn schuurpapier en verf, plexiglas en MDF of spaanplaat. 

Stap 3: constructie vastzetten/finishing touch

Wil je jouw lijst een bepaalde kleur geven? Dan start je het maak-proces met het licht opschuren en verven van het hout. 

Wanneer alles is opgedroogd, zaag je met behulp van de verstekbak hoeken van 45 graden uit de lijst. Hiervoor heb je vier latjes nodig met aan elke zijde een hoek van 45 graden. De hoeken aan beide zijden moeten verticaal gespiegeld zijn, zodat je een vierkant of rechthoek kunt creëren.

Lijm de hoeken van de latjes nu aan elkaar en gebruik eventueel een nietpistool om het frame extra stevig te maken bij de hoeken.

P.S. Je kunt eventueel (plexi)glas op maat (laten) maken om een echt fotolijstje van te creëren, maar ook zonder glas komt jouw kunstwerk straks prachtig tot zijn recht. Voor de achterkant kan je spaanplaat of mdf gebruiken.

Ga je toch liever voor een kant-en-klare lijst? Wat dacht je van deze lijsten?

DIY baklijst: zelf lijst maken voor canvas

Mooi hoor, zo’n canvas aan de muur, maar wil je ‘m nog beter uit laten komen, dan zorg je voor een passende lijst. Deze is bij een canvas kunstwerk anders dan bij een ingelijste foto of schilderij. Want waar dit bij deze voorbeelden een sier- of fotolijst heet, heet dit bij een canvas een baklijst. En ook een baklijst is gelukkig heel goed zelf te maken. Hieronder vertellen we beknopt hoe je dit doet en welke benodigdheden je hiervoor moet inslaan. 

Wat heb je nodig?

 • Geschaafde, grenen latjes bij de bouwmarkt 
 • Hardhouten latjes (of één grote lat die je zelf op maat zaagt)
 • Verstekbak
 • Zaag
 • Houtlijm
 • Schroefmachine 
 • Schroeven

Een lijst maken doe je zo:

 1. Zagen

  Zaag de latten met behulp van de verstekbak op maat en in hoeken van 45 graden. Met ‘op maat’ bedoelen we zo’n één tot anderhalf centimeter langer dan de lengte en breedte van jouw gekozen canvas. Zaag naast de geschaafde, grenen latjes ook wat hardhouten latjes verstek.

 2. Lijmen & drogen

  Lijm nu de grenen latjes aan elkaar en laat deze minimaal een hele dag drogen. Hetzelfde geldt voor de hardhouten latjes.

 3. Nog meer lijmen

  24 uur voorbij? Lijm dan nu de hardhouten latjes aan de binnenkant van de lijst en wacht nu weer een volle dag tot alles goed is opgedroogd.

 4. Canvas in de lijst!

  Als stap twee en drie succesvol zijn doorlopen rest je alleen nog het canvas in de lijst leggen en deze aan de achterkant vastschroeven. Et voilà! Je zelfgemaakt baklijst is klaar.

3x op originele wijze een foto inlijsten

 1. Schelpen

  Wil jij jouw favoriete zomerse vakantiefoto inlijsten met een zelfgemaakte fotolijst? Geef de lijst dan ook een zomerse look door er schelpen op te plakken. Natuurlijk het liefst de schelpen die je gevonden hebt tijdens die bijzondere vakantie! Gebruik hiervoor een lijmpistool zodat de schelpen goed blijven plakken. Je kunt dit zowel op een kartonnen als houten lijst doen.
 2. Mozaïek

  Heb je nog wat oud servies in de servieskast staan waar je eigenlijk niets meer mee doet? Gooi het kapot! Ja echt, scherven brengen geluk; zeker wanneer je ze hergebruikt om je fotolijst te pimpen. Plak de scherven op het zelfgemaakte frame, op zo’n manier dat ze als puzzelstukjes in elkaar vallen. Zo ontstaat er een prachtig mozaïek!
 3. Knopen

  Heeft je oma nog veel oude knopen in de lade liggen? Ook deze kan je gebruiken om je zelfgemaakte fotolijst te decoreren. Schilder eerst je lijst in een kleur naar keuze, bijvoorbeeld zwart, zodat de kleurrijke knopen straks nog meer naar voren komen, en beplak het daarna met knopen in verschillende vormen en maten. Zo’n fotolijst met knopen geeft de ruimte een nostalgische flair en past daarom perfect in een retro of vintage interieur.

Net anders: creatieve fotolijst maken

Naast een standaard fotolijst zijn er nog veel meer manieren om je foto’s en kunstwerken op een leuke manier te etaleren. In onderstaande video laten we je zien hoe je van een klembord, kleerhanger, washi tape, clips en vier houten stokjes zelf originele fotolijsten kunt maken.

Lijst gemaakt, maar nu op zoek naar andere ideeën om je muren te decoreren? Bekijk dan onze artikelen over hout op de muur, planken aan de muur of lambrisering hal. Ook handig: lees over de specifieke ruimte die je wil decoreren, zoals decoratie slaapkamer muur, wanddecoratie kinderkamer of accentmuur woonkamer.