Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!

In de warmere maanden van het jaar willen de meeste mensen graag genieten van hun buitenruimte als ze die hebben. Of je nu een grote tuin hebt, of een klein balkon; buiten zijn is fijn. Maar als jij heerlijk op je balkon ligt te zonnen, heb je waarschijnlijk niet zo’n zin in gegluur van de buren. Het is dus verstandig om je balkon af te schermen, bijvoorbeeld met een balkondoek of een balkonscherm. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Lees hier hoe je jouw balkon kan afschermen. En creëer een fijne privéplek waar je heerlijk kunt ontspannen!

Verschillende materialen voor balkon afschermen

Als je aan de slag gaat met het inrichten van je balkon, kun je heel veel inspiratie halen uit onze stijlgids voor balkon ideeën. Hier vind je allerlei tips voor het creëren van een relaxte omgeving waar je optimaal kunt ontspannen in de buitenlucht. Maar om die sfeer écht optimaal te maken, moet je ook nadenken over je privacy. Om je balkon af te schermen zijn er verschillende opties. Je kunt een balkondoek toepassen of een balkonscherm, ook kun je kiezen voor een eenvoudig kamerscherm of rolgordijn. Ontdek alle opties hieronder!

Nog veel meer inspiratie

Beschik je toch over een tuin? Ontdek de tips in onze andere artikelen. Misschien kan je wel wat moderne tuin ideeën gebruiken? Ben je benieuwd hoe je jouw tuinhuis inricht of nieuwsgierig naar terras ideeën?
Op zoek naar nog meer dakterras inspiratie, inspiratie voor het inrichten van een klein balkon of een Frans balkon? Je leest er hier alles over! Laat je inspireren!

5x verschillende materialen voor balkon afschermen

 1. Hout

  Een houten plaat langs de balkonrand of enkele houten pallets, bijvoorbeeld begroeid met klimop, kan een goede afscherming vormen voor je balkon.
 2. Riet of rotan

  Bevestig een mat van riet of rotan aan je balkonreling om het balkon af te schermen. Zo creëer je een natuurlijk balkonscherm. De rieten matten zijn in diverse maten en vormen verkrijgbaar en ze zijn bovendien eenvoudig op maat te maken.
 3. Stof

  Kies voor een stuk katoen dat je spant langs de balkonreling, zo zorg je ervoor dat je meer privacy creëert op je balkon. Een schaduw tuindoek of balkondoek kan ook een goede optie zijn om voor een balkonafscherming te zorgen. Tot slot kan ook een rolgordijn ideaal zijn hier!
 4. Groene planten

  Kies voor heel veel klimop zodat je balkonreling helemaal dichtgroeit en je geen inkijk meer hebt. Je kunt ook verschillende balkonplantjes neerzetten in plantenbakken die zo hoog worden dat er geen inkijk meer is. Een hangende plantenbak aan de balkonreling kan ook een goede optie zijn om je balkon af te schermen.

Meer over een groene balkon afscherming

Om de sfeer zo natuurlijk mogelijk te maken is het een goed idee om de balkon afscherming ook natuurlijk te laten ontstaan. Maar we kunnen die natuur natuurlijk wel een beetje helpen! Plaats een grote lange plantenbak langs de balkonrand waarin je hoge grassen, riet of hoge bloemsoorten laat groeien.

Dat ziet er supergezellig en sfeervol uit én vormt die zo gewenste afscheiding. Ook hangende plantjes aan de balkonreling of het eerder genoemde klimop kunnen je balkon afschermen op natuurlijke wijze.

Stappenplan voor het afschermen van je balkon

Ga je aan de slag met de afscherming van je balkon? Ga dan stapsgewijs te werk. Na het selecteren van de juiste stijl door het kiezen van je buitenmeubels, accessoires en verlichting, kun je met je tuinafscherming deze stijl verder benadrukken of aanvullen.

 • Hoeveel inkijk is er?
 • Heb je overal afscherming nodig, of kunnen er ook gedeeltes open worden gehouden? Bevindt jouw balkon zich bijvoorbeeld aan de straatkant, dan zal je meer privacy wensen dan wanneer je balkon zich aan de tuinkant bevindt.
 • Wil je een kant en klare afscherming kopen of zelf maken?
 • Welk materiaal past bij jouw stijl? Kies je voor natuurlijk groen en vul je de natuurlijke sfeer aan met riet of bamboe? Of kies je voor modernere varianten om je balkon af te schermen?

Het balkon afschermen in jouw stijl

Of jouw stijl nu bohemian, modern of klassiek is; voor elke stijl is een passende afscherming te vinden. Een afscherming van riet, rotan of bamboe past bijvoorbeeld erg goed bij een boho look, terwijl een strak balkondoek beter past bij een modern balkon. Bedenk goed wat past bij de stijl die jij neer wilt zetten.

Met deze tips verhoog je de privacy op je balkon

Je kunt dus op verschillende manieren je balkon afschermen van de buitenwereld zodat jij in alle rust heerlijk kunt genieten van de buitenlucht. Er zijn nog meer mogelijkheden om je balkon optimaal te gebruiken en de ruimte extra knus, comfortabel en natuurlijk te maken. Bijvoorbeeld door de wanden en de balkonreling te gebruiken.

Verticaal tuinieren op je balkon

Door verticaal te gaan tuinieren verhoog je ook de privacy op je balkon. Kies ervoor om de hoogte in te werken met groene planten, kruiden, groente en fruit. Bevestig bijvoorbeeld een plantenrek aan de muur waarin je allemaal kleinere en grotere potjes zet die je vult met groen.

Hierdoor worden je wanden niet alleen op een natuurlijke manier aangekleed, het groen kan ook uitdijen naar de zijkanten waardoor meer privacy wordt gecreëerd. Ook kun je op die manier bijvoorbeeld klimop een kans geven om langs de wanden en de reling van je balkon te klimmen en zo voor meer privacy te zorgen.

Verticaal tuinieren is op een balkon sowieso slim, omdat de ruimte hier meestal beperkt is. Door de hoogte in te werken kun je je omringen met groen, zonder je hele balkon vol te zetten. Hierdoor blijft er genoeg ruimte over voor jou om zelf te kunnen zitten.