Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Woonkamer met poef met patroon van het Italiaanse designerlabel Missoni

Italiaans design: kwaliteit, tijdloos en een lust voor het oog. Van Viva Hollandia naar la bella via in Italia. Hoe is Italiaans design eigenlijk de voorloper geworden van trends in zowel mode als interieur? Veel grote designermerken in de interieurwereld zijn afkomstig uit Italië. 
Wat is het dat Italiaans design zo bijzonder maakt? Wij beantwoorden al deze vragen en nemen je mee in de wereld van Italian Design.

De geschiedenis van Italiaans design

Wanneer we aan Italiaans design denken, denk we vaak aan creatief vakmanschap, kwaliteit en hoogwaardige materialen. Denk hierbij aan de materialen zoals glas, marmer, leer, staal, natuursteen, porselein en andere luxe objecten. Ook de Italiaanse kunst zit diep in hun verleden gegraveerd. Een belangrijk aspect wat ook invloed heeft gehad op het Italiaans interieur is de barokstijl. Ontstaan in de 17e eeuw in Italië. Vele villa’s en paleizen zijn toendertijd met deze barokstijl beschilderd. Het was een kunststijl die zich perfect leende om de fantasie met de werkelijkheid te combineren. Dit werd bijvoorbeeld gedaan door grote licht-donker effecten te creëren. Gedurende de afgelopen eeuwen hebben diverse kunststijlen de revue gepasseerd. Deze hebben allemaal op hun eigen manier invloed op het Italiaans Design van nu.

Een ding is zeker: Italianen staan bekend om hun perfectionisme en dat is te zien in al het werk wat ze leveren. Of het nu gaat om interieur, mode, kunst of culinair gebied, hetgeen wat ze maken is verfijnd en details zijn een belangrijk uitgangs punt. Kenmerkend is dan ook het tijdloze design en het gebruik van rijke materialen. De producten gemaakt met een luxe uitstraling en vormgeving. Italianen durven te experimenteren, ze zorgen dan ook voor dat vleugje glamour of drama. In Nederland vinden we dat al snel te veel, maar in het Italian Design mag dit aspect niet ontbreken.

Een Italiaans interieur is dan ook het tegenovergestelde van een minimalistisch interieur . Het kan niet uitbundig en intens genoeg zijn. Denk bijvoorbeeld aan stucwerk of kalkverf tegen de muur in diepe, warme tinten. Schilderijen mogen hierbij natuurlijk ook niet ontbreken.

Italiaans design in combinatie met Italiaanse architectuur

Wil jij echt een dolce vita in huis nabootsen en ga je je huis verbouwen? Of heb je een nieuwbouwhuis gekocht en ben je helemaal gek van Italian Design? Kies dan een Italiaanse (binnenhuis)architect. Wat houdt Italiaanse architectuur precies in?

Aan de hand van je eigen woonwensen wordt je huis dan gemaakt en ingericht aan de hand van de Italiaanse stijl. Denk hierbij aan een warm interieur met gebruik van kleuren, innovatie, exclusiviteit en het gebruik van diverse materialen. Tel hierbij net dat beetje extra’s op, wat zich vertaalt in bijzondere combinaties van materialen en kleuren. Kortom een elegant en tijdloos interieur! Vergeet ook niet het verassingselement. Italianen houden van verassingen Hierbij kun je denken aan de lichtinval, bijzondere voorwerpen of decoratie, maar ook bijvoorbeeld de indeling van ruimtes op een ongewone manier. 

Italiaans design: meubilair

Het Italiaanse design heeft diverse meubels ontworpen die tot op de dag van vandaag als echte designklassiekers worden beschouwd. Wij delen graag onze top 10 van dit Italian Design.

Vaas serie Pezzato van Fulvio Bianconi

De vaasenserie Pezzato van Fulvio Bianconi inspireerde de stijlbewuste dames van het huis in de jaren 50 van de vorige eeuw. Het geometrische, kleurrijke patroon werd vaak nagebootst. Een voorbeeld van Italiaans design dat een beslissende invloed heeft gehad.

Stoel Superleggera door Gio Ponti

Gio Ponti, oprichter van het invloedrijke tijdschrift “Domus”, ontwierp in 1957 zijn Superleggera stoel – een prachtige combinatie van moderne lijnen en traditionele charme. Zoals je kunt zien, combineert Italiaans design moderniteit en traditie.

Arco booglamp van de gebroeders Castiglioni

De booglamp Arco maakte de gebroeders Castiglioni in 1962 beroemd. De combinatie van de staande lamp en hanglamp en het gebruik van marmer maakt het een bijzonder geheel. Tegenwoordig zien we diverse replicas van deze bijzondere lamp. Italiaans design op zijn best.

Wandklok Cifra van Gino Valle door Gino Valle

In 1965 ontwierp Gino Valle voor Solari Udine de Cifra 6010 wandklok. Dankzij zijn eenvoud inspireerde de Cifra 6010 de interieurwereld. Er werd voor het eerst gebruik gemaakt van een numerieke display. Middels een vouwnummersysteem zorgde het voor de juiste tijd.

Pop Art Seat Sculpture Up door Gaetano Pesces, een sculptuur van Gaetano Pesces

Up, een pop art zitsculptuur uit de speelse pen Gaetano Pesces, werd in 1969 geproduceerd door B&B Italia. Het Design is een symbool van de Swinging Sixties met zijn ronde vormen, sterke kleuren en sterke patroon.

Lampenfiguur Mezzachimera van Vico Magistretti

Mezzachimera is de dichterlijke naam voor het lampfiguur van Vico Magistretti. Een bijzonder ontwerp. Met name de combinatie van het witte kleurgebruik en de verassende ronde en dynamische vorm zorgt voor een uniek geheel. Dit figuur was erg populair in de jaren ‘ 70.

Proust fauteuil van Alessandro Mendini

Alessandro Mendini, een van de creatieve geesten achter Alessi, is de bedenker van deze Proust-leunstoel. Deze designstoel is een echt statement van hem. Bestaande vormen werden opnieuw toegepast en deze stoel benadrukt het belang van versiering en decoratie.

Tolomeo lamp van Michele de Lucchi

De ontwerpen van Michelle de Lucchi zijn bekend geworden door de industriële uitstraling. Zo ook deze Tolomeo lamp, die tevens bekend is geworden door zijn tijdloos design. De lamp kent inmiddels vele varianten en past daarom perfect in een industrieel interieur.

Bestekset Citterio 98 van Anonio Citterio Citterio en Glen Oliver Löw

Deze bestekcollectie is bekend geworden door zijn functionele en moderne uitstraling. Er is gebruik gemaakt van geborsteld roestvrijstaal en daarnaast hebben de lepels, vorken en messen een bijzonder design. Zo is de handgreep breed en plat terwijl de hals van het bestek zeer smal en spits is.

Peer badkamerlijn van Patricia Urquiola

Tot slot deze badkamerlijn van Patricia Urquiola. Kenmerkend aan deze badkamerlijn zijn de eenvoudige ontwerpen met decoratieve vormen. Speels, humoristisch en tijdloos. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardig materiaal en neutrale kleuren. Italiaans design wat in de loop der jaren vele malen is nagebootst.

Italiaans design: authentieke meubels

Een ander belangrijk element van Italiaans design is authenticiteit. Dit sluit ook goed aan op de Wabi Sabi woonstijl en het duurzaam wonen . Het gaat erom dat je een interieur creëert waarin jij je gelukkig voelt, maar daarnaast ook echt bij jou past. Niemand is hetzelfde als jij. Er wordt daarom vooral bij Italiaans design gekeken naar wie jij bent en wat bij je past. Hoe zie je dit terug in je woonstijl? Dit zie je terug omdat Italiaanse meubels onderscheidend en uniek zijn. Door hun vakmanschap besteden ze veel tijd en aandacht aan de ontwerpen en dit zie je dan ook terug. Over elk detail wordt goed nagedacht. Dit gaat niet alleen om meubels, maar ook om decoratieve objecten en verlichting. Combineer je Italiaanse meubels met Batikken accessoiresvoor een sfeervol effect.

Italiaans design bij Westwing

Wonen zoals in Italië is ook mogelijk in jouw huis of appartement door middel van het toepassen van Italiaans design. Door stoelen, tafels, banken, lampen, accessoires en decoratie in Italiaanse stijl in huis te halen, krijgt je interieur een bijzondere sfeer. Houd jij ook zo van comfort, elegantie en hoogwaardige materialen? Wordt snel lid van Westwing en haal de Italiaanse invloeden in huis.