Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
maritiem-interieur: witte bank met rotan spiegels en houten zeilboot

Wonen als op een luxe jacht, een avontuurlijke zeilboot of in een gezellig vissershuisje. Wie wil dat nu niet? Blauw en wit, natuurlijke materialen, zomerse accessoires en meubels die doen denken aan de zee en het strand kenmerken de maritieme stijl. Een maritiem interieur ademt luxe en comfort. De rust overheerst en wie goed luistert, hoort het geluid van de zee. In de hectiek van alledag is er niets zo fijn als een huis waarin je helemaal tot rust kunt komen. Het liefst vlucht je elk weekend naar een huisje aan zee, maar die luxe hebben we niet allemaal. Toch kan je datzelfde vakantiegevoel ook thuis ervaren. Onze interieurspecialisten geven je tips over hoe je een maritiem interieur creëert.

Maritieme kleuren: de kleuren van de zee

Er is geen woonstijl waarin de kleurstelling zo duidelijk is als in een maritiem interieur. Blauw en wit spelen de hoofdrol. Het zijn de kleuren van een nautisch leven: de blauwe zee met zijn witte schuimkopjes, de witte meeuwen tegen de blauwe achtergrond van een wolkeloze lucht en de traditionele blauw-wit gestreepte zeemanshirts.

Wie met wit en blauw werkt, zal de sfeer van de zee in al haar facetten kunnen voelen. Een gevoel van verlangen naar de frisse, zoute bries op je gezicht en de vrijheid van het water.

Westwing interieur experte Anna

Deze twee hoofdkleuren van de maritieme stijl zijn goed te combineren met rode accenten en frisgroen. Accessoires in goud en zilver versterken de uitstraling en doen denken aan luxe cruiseschepen. Fijne pasteltinten met blauw en wit zorgen ook voor een prachtige mix. En ze maken het totaalbeeld romantisch en dromerig.

Blauw en wit – een rustgevende kleurencombi

 • Feit 1: blauw en wit zorgen voor een ontspannen sfeer. Het ademt de frisheid en vrijheid van een leven op het water.
 • Feit 2: blauw staat bekend als een rustgevende kleur. Deze kleurt zorgt voor harmonie in elk interieur.
 • Feit 3: wit staat voor puur en zuiver en is dus een perfecte aanvulling op blauw.  
 • Feit 4: bewoners van een maritiem huis kunnen er zeker van zijn dat ze altijd een aangename rustgevende sfeer om zich heen hebben.

Maritiem wonen: decoratieve accessoires voor een maritiem interieur

Eigenlijk is het best makkelijk: alles wat je doet denken aan strand, zee, schelpen, zon en vakantie hoort thuis in een maritiem interieur. De volgende decoratieve objecten passen helemaal binnen dit plaatje:

 • Vuurtorens en meeuwen
 • Diverse scheepsmodellen
 • Vis, zeesterren, mosselen en schelpen
 • Stenen, houten borden, ankers en flessen
 • Reddingsboeien
 • Strandstoelen

Veel van deze objecten kun je zelf verzamelen of maken.

Tip: oude en nieuwe vakantiefoto’s krijgen een prominente plek in een maritiem interieur. Reken maar dat die foto’s het vakantiegevoel versterken! Zeker wanneer je ze in een maritiem fotolijstje plaatst.

Gebruikte materialen voor een maritieme look

Helemaal mooi: een maritiem interieur met een rauw, natuurlijk randje. Omring jezelf met alles wat natuurlijk is en zich dicht bij de zee bevindt:

 • Drijfhout
 • Oude linnen of katoenen zeilen
 • Messing en andere metalen accessoires die vroeger op schepen werden gebruikt
 • Oude visnetten
 • Zand, kalk, rotan – al deze materialen passen perfect in een maritiem interieur.

Authentieke materialen met een geleefde look – zoals in de shabby chic stijl – passen bij de ruwe charme van de maritieme stijl. Zoals meubels die niet meer helemaal strak in de lak zitten of een kruk gemaakt van drijfhout. Alles wat eruit ziet alsof de zilte zeelucht er zijn sporen op heeft achtergelaten, is welkom in een maritiem interieur.

Stoffen van natuurlijk katoen of linnen weerspiegelen de zuiverheid en de frisheid van de zee. Dankzij het natuurlijke karakter passen rotan meubels ook uitstekend in een maritiem interieur. Een stijlenmix van een Scandinavisch interieur is daardoor ook zeker een stijlvol idee. Accessoires van gepolijst messing en decoratieve elementen zoals flessenscheepjes en oude visnetten maken het totaalbeeld compleet.

Tips voor het toepassen van de maritieme stijl

Je hoeft niet je hele huis te verbouwen om de maritieme flair in huis te halen. Enkele maritieme meubels en accessoires zijn voldoende om een frisse zeebries door je huis te laten gaan.

3x stylingtips voor een maritiem interieur

 1. Plafonds/vloeren

  Wil je een mooie basis creëren voor een maritiem interieur? Schilder dan de (houten) vloer en het plafond wit. In dit witte decor vallen de blauwe accenten en natuurlijke materialen nog meer op.
 2. Stoffen

  Een paar nieuwe kussens, gordijnen en ander woontextiel kunnen een kamer zonder veel moeite volledig veranderen. Kussens in blauw en wit met motieven als ankers, vuurtorens of geknoopte touwen zien er mooi uit. En ze roepen direct een maritieme flair op. Witte gordijnen die luchtig in de ruimte zweven, geven een gevoel van frisheid.
 3. Meubels

  Hou je van vintage kasten en dressoirs in shabby chic look? Perfect, want je kunt deze stijl prachtig combineren met de maritieme stijl. Zeker wanneer je het meubel wit schildert! De bovenkant kan je gebruiken als podium voor maritieme accessoires zoals een kleine vuurtoren, een zeilschip of een dienblad met schelpen.

Een maritiem interieur begint bij de voordeur

Oost west, thuis best! De maritieme look begint bij de voordeur. Want wat is er nu leuker dan bij binnenkomst te worden onthaald door het ultieme Ibiza vakantiegevoel? Schilder een reddingsboei wit en hang deze aan de voordeur. Ook mooi: een messing scheepslamp naast de voordeur. Helemaal passend bij een oud vissershuisje is een houten bankje in de voortuin. Bestrooi het pad met schelpjes om dat heerlijke strandgevoel onder je voeten te horen knisperen.

Ben je geïnspireerd geraakt door de maritieme stijl? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw huis in vakantie sferen in te richten!