Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
beige bed met witte lakens

Heb je een zolder, of een verdieping met een erker op het dak? Dan heb je vast te maken met hoeken en gedeeltes in deze ruimte die ongebruikt blijven. Schuin aflopende wanden lijken zich lastig te lenen voor traditionele kasten. En toch moet je er iets mee, maar hoe en wat is lastig. We helpen je hier graag bij, want het is veel te zonde om deze ruimtes onbenut te laten. Juist schuine daken en gekke hoekjes lenen zich optimaal voor het creëren van extra opbergmogelijkheden. Met een kast onder een schuin dak geniet je van een opgelucht en opgeruimd gevoel. Of het nu om een grote ruimte gaat, een zolder met een slaapkamer, of een kleine kruipzolder; voor elke situatie is een oplossing te bedenken. We inspireren je met uiteenlopende tips en geven je een DIY-handleiding om zelf een kast te maken onder een schuin dak. Succes!

5x inspiratie voor een kast onder een schuin dak

1. Een open (inloop)kast onder een schuin dak maken

Veel mensen vinden het fijn om kasten van vloer tot aan het plafond door te laten lopen om zo optimaal gebruik te maken van de hoogte. Bij een kast onder een schuin dak is dat wat lastiger. Wanneer je onder een schuine wand een kast plaatst, blijft er ruimte over tussen kast en wand. Laat dit gewoon open en plaats hier bijvoorbeeld schoenen of leuke accessoires. Met een open kast onder een schuin dak creëer je het gevoel van een inloopkast. Superluxe en leuk!

2. Een kast onder de schuine wand maken

Heb je een langgerekte zolder met een schuin dak, maar met een kort stuk rechte muur daar net onder? Maak dan tegen deze muur, dus net onder de schuine wand, een kast. Hier kun je lange wandplanken plaatsen en creëer je ruimte voor boeken of pronkstukken waar een mooi verhaal bij te vertellen is.

3. Een kast onder schuin dak voor een kantoorhoek

De zolder is de ideale ruimte om kantoor te houden, lekker rustig en weg van de rest. Creëer een kantoorhoek door tegen de schuine wand een kast te plaatsen voor opbergruimte en hier meteen een bureau aan te bouwen. Een heerlijke werkplek voor jou alleen!

4. Een inbouwkast met panelen tegen de schuine wand maken

Laat een inbouwkast tegen de wand maken en werk het af met panelen die de hele muur beslaan. Dat is heel strak en efficiënt!

5. Een uitschuifbaar bed onder een schuin dak

Loopt het dak echt heel schuin en ver door? Dan kan het zijn dat daar nog veel ruimte onder zit waar je maar lastig bij kunt. Misschien is er dan wel ruimte voor verschillende lades. Voor de onderste lade heb je de meeste ruimte. Het kan de moeite zijn om hier een bed in te bouwen voor logees. Hoe handig zou dat zijn?

Decoratietip voor loze hoekjes in de kast onder het schuin dak

Heb je een kast onder een schuin dak geplaatst? Dan blijven er altijd nog kleinere, loze hoekjes over. Plak hier ledlichtstrips in! Zo wordt het hoekje naast extra opbergruimte voor schoenen of accessoires een handige lichtbron. Multifunctioneel!

DIY (inloop)kast onder schuine wand

Een schuine wand of een schuin dak zorgt ervoor dat een kast al snel op maat moet worden gemaakt. Het is heel fijn als dat kan, want naast het uitvoerende werk heeft een meubelmaker vaak goede ideeën voor het optimaal benutten van deze loze ruimte. Maar aan ‘laten maken’, hangt ook een prijskaartje. Overweeg daarom zelf met de handen uit de mouwen te gaan. Zelf een kast maken onder een schuin dak is minder moeilijk dan het lijkt en van het resultaat kun je extra genieten. Met dit stappenplan heb jij binnenkort een heerlijke inloopkast onder de schuine wand waar je nu al veel te lang geërgerd naar hebt zitten kijken.

Benodigdheden

  • Een bestaande kast
  • Meetlint
  • Zwaaihaak (hiermee meet je hoeken)
  • Decoupeer- en cirkelzaag
  • Potlood
  • Extra schroeven en spijkers
  • (elektrische) schroevendraaier
  • Een boor

Stap 1: op zoek naar een bestaande kast

Ja, je leest het goed; het handigst en meest efficiënt is op zoek te gaan naar een inloopkast die al redelijk zou passen onder de schuine wand en deze vervolgens op maat te maken. Je hoeft dan niet te klungelen met houtsoorten en op maat gezaagde plankjes. Je kunt gaan werken met bestaand kastmateriaal.

Stap 2: vergelijk maten van de kast met de afmetingen van de schuine wand

Stap 1 en 2 gaan eigenlijk een beetje gelijk op. Meet goed de breedte en de hoogte op verschillende plekken onder de schuine wand en vergelijk het met de maten van de door jou beoogde kast.

Tip! Houd rekening met de diepte van de kast die je wilt kopen en meet van tevoren hoe hoog dat onder de schuine wand uitkomt.

Stap 3: meet de hoeken

Meet met de zwaaihaak de hoeken om te bepalen tot waar de kast, of kastonderdelen, moet worden ingekort.

Stap 4: op maat zagen

Nu je alles hebt opgemeten en de best passende kast hebt gekozen, kun je de nodige inkortingen maken en de kastonderdelen op maat zagen.

Stap 5: monteren

Nu is alles klaar om de inloopkast onder de schuine wand te plaatsen. Bedenk goed waar je kleding wilt hangen en hoeveel roedes en planken je wilt gebruiken. Probeer ook zoveel mogelijk gebruik te maken van de laatste stukjes loze ruimte die nu overblijven.

Opruimen maar!

Nog wat extra hulp nodig bij het optimaal inrichten van deze kast onder een schuin dak? Check even ons artikel met tips voor het opruimen van de kledingkast. Of laat je inspireren door het minimalistische idee van een capsule wardrobe. Hiermee bespaar je enorm veel ruimte door het met maximaal 33 kledingstukken te doen.

Ga je deze ruimte onder je schuine dak gebruiken als opbergruimte voor je thuiswerkplek? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige kantoorhoek!