Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!

Wil je je zolder gaan verbouwen of (her)inrichten? Maar heb je geen idee waar te beginnen met het renoveren of de inrichting? Of misschien heb je nog geen flauw idee waar je de zolderruimte voor wilt gaan gebruiken? In dit artikel delen we een overzichtelijk stappenplan voor het verbouwen van een zolder zodat je meteen aan de slag kunt. Van een keuken, woonkamer, badkamer tot slaapkamer op zolder! Daarnaast delen we ook nog genoeg voorbeelden om je te inspireren. Hoe ga jij je zolder inrichten?

Hieronder delen we alvast de verschillende stappen:


 1. Ideeën en inspiratie opdoen voor het verbouwen en inrichten van de zolder
 2. Maak een overzicht van je wensen – Heb je de functie van de zolder bepaald? Dan kun je aan de slag met het maken van een lijstje van wat je allemaal nodig gaat hebben.
 3. Maak een begroting – In deze stap ga je je lijstje vertalen naar het budget wat je beschikbaar hebt gesteld voor de verbouwing.
 4. Bekijk deze handige checklist – In ons artikel vind je een handige checklist met dingen die je vooraf aan de verbouwing dient te checken.
 5. Sloop de zolder – Door zelf de zolder te slopen bespaar je aanzienlijk wat budget.
 6. Isoleer het dak – Raadpleeg een aannemer voor het bepalen van de dikte.
 7. Leg de nutsvoorzieningen aan – Bekijk van te voren wat het totale vermogen van de installatie mag zijn.
 8. Werk de zolder af – Afhankelijk van je wensenlijstje kun je hier denken aan het afwerken van de kozijnen, deuren etc.
 9. Werk het plafond af – Ga je voor gipsplaten, plafondtegels of gyroc?
 10. Richt je zolder in – Dé leukste stap: de inrichting van je zolder. Van meubels, decoratie tot textiel.

We gaan hieronder op elk van deze stappen in.

Stap 1. Ideeën en inspiratie opdoen voor het verbouwen van de zolder

Wanneer je de zolder gaat verbouwen is het belangrijk om ideeën en inspiratie op te doen. Wat wil je van de zolder gaan maken? Ga je de zolder verbouwen tot slaapkamer? Of misschien wel kinderkamer? Wat wordt de nieuwe functie van de zolder?

Tip! Houd hierbij ook rekening met de draagkracht van de vloer, de ruimte van de zolderruimte en de lichtinval. Misschien is het bijvoorbeeld waardevol om een dakraam, dakkapel, vaste trap of gipswand te plaatsen.

5x ideeën voor het verbouwen van een zolder

Hieronder delen we een lijstje met inspiratie voor het inrichten van de zolder naar functie. Van een gezellige woonkamer tot een extra keuken voor de kookfans.

 • Keuken op zolder;
 • Slaapkamer;
 • Werkplek;
 • Badkamer;
 • Woonkamer.

Keuken op zolder

Wil je een extra keuken op zolder realiseren? Dan zijn speciale inbouwkasten voor onder de schuine wand ideaal. Of ga voor een set wandplanken om extra opbergruimte te realiseren. Plaats de eettafel bijvoorbeeld in het midden van de ruimte en als je plek hebt is een keukenbar met barkrukken een moderne aanvulling.

Slaapkamer op zolder verbouwen

De populairste mogelijkheid is het verbouwen van de zolder tot slaapkamer. De schuine plafonds zorgen voor een flinke dosis charme en gezelligheid.

Plaats het bed precies onder het puntdak en style een (zwevend)nachtkastje met mooi bedtextiel. Sweet dreams!

Zolder tot werkplek verbouwen

Je kunt de zolder ook omtoveren tot een home office! Zorg wel dat er voldoende daglicht in de ruimte is. Naast een werkplek zou je hier ook een logeerkamer of extra woonkamer kunnen realiseren!

Hieronder vind je een ontwerp van onze Westwing Design Service voor een praktische werkplek op zolder.

Zolder tot badkamer verbouwen

Wil je een badkamer op zolder realiseren? Vergeet dan niet om rekening te houden met de volgende punten:

 • Badkamerverwarming. Bij een badkamer op zolder wordt er vaak gekozen voor radiatoren.
 • Badkamerventilatie. Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden in de badkamer. Dit kan door een aansluiting op een eventueel bestaand ventilatiesysteem of door dakvensters of dakramen.
 • De benodigde badkamermeubelen. Houd hierbij vooral rekening met de afvoeren die nodig zijn.
 • Aansluitingen voor elektriciteit. Elektriciteit mag natuurlijk ook niet ontbreken. Houd hierbij rekening met speciale richtlijnen omdat er sprake is van een vochtige ruimte. Schakel eventueel een elektricien in die je hierbij kan adviseren.

Voor een hotel chique look staat een vrijstaand bad prachtig. Style een mooie badmat met kamerplanten en een krukje om de look af te maken.

Woonkamer op zolder verbouwen

Creëer een knusse woonkamer op zolder! Plaats de bank onder het schuine gedeelte en werk met multifunctionele meubels. Denk bijvoorbeeld aan een poef met opbergruimte of een mooie slaapbank.

Maar ook modulaire banken zijn ideaal. Zo kun je namelijk de ruimte helemaal benutten en zelf creatief invullen. Werk met lichte kleuren en grote meubels om de ruimte optisch groter te laten ogen.

Stap 2. Maak een overzicht van je wensen

Nu je inspiratie hebt opgedaan en duidelijk is welke functie de zolder gaat krijgen is het van belang om een lijst te maken. Schrijf alle wensen op. Wat wil je minimaal realiseren? Wat is er allemaal nodig om de zolder te maken zoals je wilt? Denk hierbij ook aan de inrichting. Houd rekening met eventuele toekomstplannen en denk goed na over grote investeringen.

Stap 3. Maak een begroting voor de zolder verbouwen

De volgende stap in het proces van de zolder verbouwen is om je lijst te vertalen naar het beschikbare budget. Natuurlijk kun je de renovatie van een zolder qua kosten zo hoog maken als je zelf wilt. Toch zijn er vaak flinke veranderingen nodig om de zolder om te bouwen tot een slaapkamer of badkamer. Neem in de begroting dan ook alle zaken op.

Van het plaatsen tot wanden, tot stucwerk, het plaatsen van een trap/dakkapel tot aan eventuele nieuwe raamdecoratie, inrichting van de kamer(s) en het installeren van airco. Houd met het maken van een begroting rekening met arbeidsuren, benodigde materialen en nog nieuw of tweedehands aan te schaffen spullen. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal werkzaamheden zelf uit te voeren om op die manier geld te besparen. Let er dan wel op dat er vaak meer tijd en energie in gaat zitten dan je denkt. 

Stap 4. Checklist voor je zolder verbouwen

Voordat de renovatie of verbouwing daadwerkelijk kan starten is het van belang om een aantal zaken te checken. Denk hierbij aan het volgende:

 • Hoe zit het met de aansluiting voor gas, water en elektra?
 • Wat is de beschikbare ruimte en hoe hoog is die ruimte? 
 • Hoe zit het met bestaande steunmuren, draagbalken, vloerbalken en eventueel onderliggende muren?
 • Ga je een badkamer maken? Realiseer deze bij voorkeur boven een bestaande badkamer.
 • Wat is de staat van het dak? Laat een dak inspectie uitvoeren om de staat van de dakdoorvoeren, dakbedekking en dakisolatie te weten te komen.
 • Wat is de staat van de zolder en zoldervloer?
 • Zijn er dakgoten aanwezig? Controleer dan ook de staat van de dakgoten en eventueel aanwezige dakvensters.
 • Hoe ga je de ruimte ventileren?

Schakel een bouwkundige in wanneer je aanpassingen gaat doen ten aanzien van de draagconstructie.

Stap 5. De zolder slopen

Afhankelijk van de verbouwing ga je de bestaande zolder slopen.

Stap 6. Het dak isoleren

Afhankelijk van de staat van je zolder kan het voorkomen dat het dak beter geïsoleerd moet worden. Een aannemer kan je helpen bij het bepalen van de precieze isolatie dikte.

Stap 7. De volgende stap is het aanleggen van nutsvoorzieningen

Een belangrijke stap om tijdig te realiseren is het aanleggen of renoveren van elektra voorzieningen. Zorg dat je weet waar de stopcontacten, lichtpunten, kabels voor TV of internet en dergelijke mogen komen. Check wat het totaal vermogen van de installatie mag zijn zodat je later niet voor verassingen komt te staan.

Wanneer je een badkamer op zolder gaat creëren is het ook belangrijk om alle sanitaire voorzieningen te realiseren. Denk hierbij aan waterleidingen, afvoeren, verwarming en ventilatie.

Stap 8. De zolder afwerken

Deze stap is veel werk omdat alles wordt geplaatst. Denk hierbij aan wanden, vloerafwerking, kozijnen, meubels, radiatoren en dergelijke. Uiteraard is de grootte van deze stap afhankelijk van de precieze kamer die wordt gerealiseerd.

Stap 9. Plafondafwerking

Plafondafwerking is natuurlijk ook een vorm van de zolder afwerken. Toch staat deze even apart in dit stappenplan omdat je het plafond op verschillende manier kunt afwerken. Voorbeelden hiervan zijn gipsplaten, plafondtegels, of gyroc. Houd bij de plafondafwerking rekening met de benodigde dakisolatie.

Stap 10. De zolder inrichten

De leukste en tevens de laatste stap is de daadwerkelijke inrichting van de zolder! Onderdelen van de zolder inrichting zijn: wandafwerkingen, deurafwerking, het plaatsen van de meubels, raamafwerking, ander schilderwerk en het plaatsen van plinten. Natuurlijk mag de decoratie van de zolderkamer hierbij ook niet ontbreken!

Praktische meubels & opbergmogelijkheden voor de zolder

Multifunctionele meubels zijn een must voor het inrichten van een kleine ruimte. Denk bijvoorbeeld eens aan een uitschuifbare eettafel, een wandkast die tevens als roomdivider dient, een slaapbank met extra opbergruimte, wandplanken om de hoogte in te gaan, en bijvoorbeeld een salontafel met opbergruimte.

Ontdek bijvoorbeeld deze praktische musthaves….

Meer tips voor het optisch groter laten ogen van je zolder vind je in ons artikel over het inrichten van kleine huisjes. Zo lees je bijvoorbeeld alles over het kiezen van materialen en kleuren.

Heeft je zolder een puntdak? Dan kan het lastig zijn om kasten te plaatsen. Inbouwkasten zijn dan perfect! In ons artikel over een kast onder een schuin dak vind je genoeg inspiratie voor het realiseren van opbergruimte.

Persoonlijk advies voor het inrichten van je zolder

Kun je na het lezen van dit artikel nog wat hulp gebruiken met de inrichting? Of zou je graag eens samen sparren met een expert? Onze interieur designers van de Westwing Design Service kijken graag met je mee!